Ντίαρ Ντάιαρι,
Χριστουγεννιάτικα γλυκά/φαγητά, με μοναδική εξαίρεση το σημερινό ποστ, περιμένω να αναρτήσω όταν πάω στο σπίτι μου στην Αθήνα.
Εκεί, κάθε χρόνο μαμά και γιαγιά φουρνίζουν, μαγειρεύουν, δοκιμάζουν, σχολιάζουν τι τους πέτυχε και τι όχι, φωνάζουν την αδερφή μου να έρθει να βοηθήσει κι εκείνη αρνείται πεισματικά, κάνουν πλάνα για το φαγητό που θα έχουμε στη γιορτή μου, για το αν θα φτιάξουμε βασιλόπιτα ή θα πάρουμε έτοιμη...
Σε λίγες μέρες θα'μαι εκεί και ανυπομονώ... Πέρυσι ήταν δύσκολες οι γιορτές, πέρασαν με λιγότερη χαρά απ'ό,τι συνήθως. Φέτος όμως θα είναι αλλιώς. Γι'αυτό ανυπομονώ!
Η μαμά μου λοιπόν τα Χριστούγεννα αγοράζει από τα Lidl κάτι γλυκίσματα τα οποία τρώω σαν τρελή. Δεν θυμόμουν όνομα, απ'έξω είχαν σοκολάτα, μέσα όμως ήταν μαλακά, μύριζαν μπαχαρικά και θύμιζαν κέικ. Τα ανακάλυψα όμως!!!
Είναι από την Πολωνία, από την πόλη Toruń (γενέτειρα του Κοπέρνικου) και ονομάζονται Toruń gingerbreab ή Pierniki. Βρήκα τη συνταγή και τα έφτιαξα! Και θα είναι το μόνο χριστουγεννιάτικο που θα φτιάξω εδώ. Τα υπόλοιπα σε λίγες μέρες από την ελληνική βάση!
Τα υλικά λοιπόν:
- 4 κούπες αλεύρι
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι γαρύφαλο
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι τζίντζερ (προαιρετικά)
- 3 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα μέλι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να βράσει. Μόλις δούμε τις πρώτες φυσαλίδες απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει (μέχρι να γίνει χλιαρό).
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι και μπαχαρικά).
- Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν. Χτες λοιπόν, σε αυτό το σημείο μου έλειψε η γιαγιά μου. Χτύπαγα και ξαναχτύπαγα -με το χέρι- και μετά από κανένα μισάωρο κάτι έγινε... Η γιαγιά μου όμως, είναι κινητό μίξερ. Έχουν τόση δύναμη τα χέρια της! Ξεσφίγγει βαζάκια, χτυπάει μαρέγκες... Κουταλιανός η γιαγιά!
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος προσθέτουμε και το χλιαρό μέλι. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια καφέ ζύμη που μπορεί να ανοίξει με τον πλάστη. Αν όχι, τότε συμπληρώνουμε με αλεύρι.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Κόβουμε σε επιθυμητά σχέδια και βάζουμε σε λαδόκολλα και στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για πολύ λίγο (5-10 λεπτά το πολύ). Δεν πρέπει να μας αρπάξουν γιατί σκοπός είναι να βγουν μαλακά.
Αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν ετοιμάζουμε ένα γλάσο σοκολάτας (ή ό,τι γλάσο θέλουμε), χρησιμοποιώντας κουβερτούρα και γάλα. Τα λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή μπεν μαρί και βουτάμε μέσα ένα ένα τα μπισκότα μας.
Το θέμα είναι πώς τα βγάζεις από το κατσαρολάκι με την σοκολάτα που καίει και χωρίς να τους χαλάσεις την εμφάνιση? Ευτυχώς που έχω τον προσωπικό μου superman, που έρχεται κάθε φορά για να σώσει διάφορες βλακείες που κάνω (πχ., να πιάσει το κινητό που πέταξα κάτω από το ψυγείο, να ξανακρεμάσει τον πίνακα που πέταξα κάτω από τον τοίχο...). Και ο superman είπε να τα βγάζω με μια σπάτουλα. Τόσο απλά. Αλλά με είχε αποσυντονίσει η τόση σοκολάτα και είχα χαζέψει!
Τα τοποθετούμε στη σχάρα ή σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
Να σας πω ποιό είναι το μυστικό για τα μπισκότα αυτά? Να τα δοκιμάσετε την επόμενη μέρα! Είναι πιο μαλακά απ΄'ό,τι την πρώτη και πιο νόστιμα! Σήμερα που ξύπνησα και τα δοκίμασα δεν πίστευα πόσο έμοιαζαν με αυτά που είχα φάει παλιότερα!
Καλά Χριστούγεννα σε όλους, καλές γιορτές με υγεία και πολλή αγάπη!
Γιορς
πσ. Ο Jan, o Γερμανός φίλος της φίλης μου της Αμαλίας που μόλις μας επισκέφτηκε και τα δοκίμασε ενθουσιάστηκε! Είπε πως είναι ίδια με της γιαγιάς του και τα λένε lebkuchen! Τα έχω ακουστά αλλά νόμιζα πως είναι άσπρα τα lebkuchen και πως έχουν αμύγδαλο και πορτοκάλι! Για να ψαχουλέψω στο internet...
Καλές γιορτές και του χρόνου να ξανακάνεις αυτά τα ωραία μπισκοτάκια.
ReplyDeleteΑυτα μου αρέσουν κι εμένα πάρα πολύ. Και αν λες είναι ίδια με αυτά τα αγοραστά θα τα επιχειρήσω σίγουρα.
Ευχαριστούμε πολύ :)
ω ναι...τα εχω παρει κι εγω!....με το καλο να ερθεις στην πατριδα και ομορφα να περασεις με τους αγαπημενους σου :)
ReplyDeleteΜήπως στο γλάσο θα χρειαστεί ένα κουταλάκι βούτυρο για να γυαλίσει η σοκολάτα; Πάντως μοιάζουν υπέροχα και πρωτότυπα! Θα τα δοκιμάσω ευκαίρως ακαίρως!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές! :)
Να'σαι καλά Marion!
ReplyDeleteThank you cook!
Μάλλον ναι Katerina, δεν το ήξερα! Την επόμενη φορά όμως δεν θα το παραλείψω!
Μου αρέσουν κι εμένα πολύυυυυυυ αυτά τα μπισκότα!!! τέλεια σου έγιναν!!!!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα
Υπέροχα , καλές γιορτές :-)
ReplyDeleteΠολύ πολύ γλυκάααααα να είσαι καλά και να κάνεις πάντα τόσο ωραία πράγματα.Είμαι τρελαμένη γενικότερα με τα μπισκοτάκια πόσο μάλλον με αυτά
ReplyDeleteΠολύ όμορφα! Καλές γιορτές και με το καλό να γυρίζεις στους αγαπημένους σου!
ReplyDeleteΠολύ όμορφα σου βγήκαν. Με το καλό να έρθεις!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ Asteri! Να είσαι καλά!
ReplyDeleteΕπίσης Afroditi! Καλά Χριστούγεννα!
ReplyDeleteΆστα nadia είναι μια γλύκα τα άτιμα! Γι'αυτό κι εγώ τα μοίρασα χτες και σήμερα σε φίλους! Κράτησα πολύ λίγα γιατί θα τα έτρωγα ΟΛΑ!
ReplyDeleteThank you big mama! Καλές γιορτές!
ReplyDeleteΕυχαριστώ manousina! Να'σαι καλά! Φιλάκια!
ReplyDeleteΤι πανέμορφα που δείχνουν!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!
Με το καλό να περάσεις τις γιορτές μαζί με τους αγαπημένους σου!!
Thank you ΕΛΕΝΑ! Καλά Χριστούγεννα!
ReplyDeleteΠανέμορφα, και του χρόνου να είσαι καλά!
ReplyDeleteΝα μας γλυκαίνεις με νοστιμιές!
Φιλιά πολλά, καλές γιορτές!
Ευχαριστώ Πόπη! Να είσαι καλά κι εσύ και καλές γιορτές να έχουμε! (σήμερα το πρωί έφαγα το τελευταίο)
ReplyDeleteThankyou for visitng my place, beautiful cookies that is all i can say as i don't read the language :-)
ReplyDeleteΜοιάζουν φοβερά!Θα τα δοκιμάσω σίγουρα.Κρίμα που το μικρό δεν τρώει ακόμα.
ReplyDelete