Sunday, December 12, 2010

Pierniki ή Torun Gingerbread / Χριστουγεννιάτικα μαλακά μπισκότα




Ντίαρ Ντάιαρι,

Χριστουγεννιάτικα γλυκά/φαγητά, με μοναδική εξαίρεση το σημερινό ποστ, περιμένω να αναρτήσω όταν πάω στο σπίτι μου στην Αθήνα.

Εκεί, κάθε χρόνο μαμά και γιαγιά φουρνίζουν, μαγειρεύουν, δοκιμάζουν, σχολιάζουν τι τους πέτυχε και τι όχι, φωνάζουν την αδερφή μου να έρθει να βοηθήσει κι εκείνη αρνείται πεισματικά, κάνουν πλάνα για το φαγητό που θα έχουμε στη γιορτή μου, για το αν θα φτιάξουμε βασιλόπιτα ή θα πάρουμε έτοιμη...
Η μαμά έχει στολίσει ΟΛΟ το σπίτι, κάθε πιθανό σημείο, μέχρι και από τα φωτιστικά του σαλονιού κρέμονται καλικατζαράκια! Περιμένω τώρα που θα πάω να τη δω με μπάλες χριστουγεννιάτικες περασμένες για σκουλαρίκια! Της αρέσουν πολύ τα Χριστούγεννα και αν και την πειράζω που στολίζει τα πάντα, μου αρέσει που το χαίρεται. Στη γωνία της κουζίνας ο μπαμπάς από το γραφείο του κοιτάζει τον χαμό που κάνουμε μαγειρεύοντας και κουνάει το κεφάλι του ή έρχεται και ρωτάει "τι φτιάχνεις εκεί κοπέλα μου?". Κι εκείνου του αρέσει κατά βάθος. Κι ας γκρινιάζει κάθε χρόνο για τα λαμπάκια του δέντρου που δεν τον αφήνουν να δει τηλεόραση.

Σε λίγες μέρες θα'μαι εκεί και ανυπομονώ... Πέρυσι ήταν δύσκολες οι γιορτές, πέρασαν με λιγότερη χαρά απ'ό,τι συνήθως. Φέτος όμως θα είναι αλλιώς. Γι'αυτό ανυπομονώ!


Η μαμά μου λοιπόν τα Χριστούγεννα αγοράζει από τα Lidl κάτι γλυκίσματα τα οποία τρώω σαν τρελή. Δεν θυμόμουν όνομα, απ'έξω είχαν σοκολάτα, μέσα όμως ήταν μαλακά, μύριζαν μπαχαρικά και θύμιζαν κέικ. Τα ανακάλυψα όμως!!!
Είναι από την Πολωνία, από την πόλη Toruń (γενέτειρα του Κοπέρνικου) και ονομάζονται Toruń gingerbreab ή Pierniki. Βρήκα τη συνταγή και τα έφτιαξα! Και θα είναι το μόνο χριστουγεννιάτικο που θα φτιάξω εδώ. Τα υπόλοιπα σε λίγες μέρες από την ελληνική βάση!

Τα υλικά λοιπόν:
  • 4 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλο
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι τζίντζερ (προαιρετικά)
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
Και να πώς φτιάχνονται:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να βράσει. Μόλις δούμε τις πρώτες φυσαλίδες απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει (μέχρι να γίνει χλιαρό).
  2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι και μπαχαρικά).
  3. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν. Χτες λοιπόν, σε αυτό το σημείο μου έλειψε η γιαγιά μου. Χτύπαγα και ξαναχτύπαγα -με το χέρι- και μετά από κανένα μισάωρο κάτι έγινε... Η γιαγιά μου όμως, είναι κινητό μίξερ. Έχουν τόση δύναμη τα χέρια της! Ξεσφίγγει βαζάκια, χτυπάει μαρέγκες... Κουταλιανός η γιαγιά!
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος προσθέτουμε και το χλιαρό μέλι. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια καφέ ζύμη που μπορεί να ανοίξει με τον πλάστη. Αν όχι, τότε συμπληρώνουμε με αλεύρι.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Κόβουμε σε επιθυμητά σχέδια και βάζουμε σε λαδόκολλα και στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για πολύ λίγο (5-10 λεπτά το πολύ). Δεν πρέπει να μας αρπάξουν γιατί σκοπός είναι να βγουν μαλακά. 


Αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν ετοιμάζουμε ένα γλάσο σοκολάτας (ή ό,τι γλάσο θέλουμε), χρησιμοποιώντας κουβερτούρα και γάλα. Τα λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή μπεν μαρί και βουτάμε μέσα ένα ένα τα μπισκότα μας.

Το θέμα είναι πώς τα βγάζεις από το κατσαρολάκι με την σοκολάτα που καίει και χωρίς να τους χαλάσεις την εμφάνιση? Ευτυχώς που έχω τον προσωπικό μου superman, που έρχεται κάθε φορά για να σώσει διάφορες βλακείες που κάνω (πχ., να πιάσει το κινητό που πέταξα κάτω από το ψυγείο, να ξανακρεμάσει τον πίνακα που πέταξα κάτω από τον τοίχο...). Και ο superman είπε να τα βγάζω με μια σπάτουλα. Τόσο απλά. Αλλά με είχε αποσυντονίσει η τόση σοκολάτα και είχα χαζέψει!
Τα τοποθετούμε στη σχάρα ή σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.


Να σας πω ποιό είναι το μυστικό για τα μπισκότα αυτά? Να τα δοκιμάσετε την επόμενη μέρα! Είναι πιο μαλακά απ΄'ό,τι την πρώτη και πιο νόστιμα! Σήμερα που ξύπνησα και τα δοκίμασα δεν πίστευα πόσο έμοιαζαν με αυτά που είχα φάει παλιότερα!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, καλές γιορτές με υγεία και πολλή αγάπη!

Γιορς

πσ. Ο Jan, o Γερμανός φίλος της φίλης μου της Αμαλίας που μόλις μας επισκέφτηκε και τα δοκίμασε ενθουσιάστηκε! Είπε πως είναι ίδια με της γιαγιάς του και τα λένε lebkuchen! Τα έχω ακουστά αλλά νόμιζα πως είναι άσπρα τα lebkuchen και πως έχουν αμύγδαλο και πορτοκάλι! Για να ψαχουλέψω στο internet...


20 comments:

  1. Καλές γιορτές και του χρόνου να ξανακάνεις αυτά τα ωραία μπισκοτάκια.

    Αυτα μου αρέσουν κι εμένα πάρα πολύ. Και αν λες είναι ίδια με αυτά τα αγοραστά θα τα επιχειρήσω σίγουρα.
    Ευχαριστούμε πολύ :)

    ReplyDelete
  2. ω ναι...τα εχω παρει κι εγω!....με το καλο να ερθεις στην πατριδα και ομορφα να περασεις με τους αγαπημενους σου :)

    ReplyDelete
  3. Μήπως στο γλάσο θα χρειαστεί ένα κουταλάκι βούτυρο για να γυαλίσει η σοκολάτα; Πάντως μοιάζουν υπέροχα και πρωτότυπα! Θα τα δοκιμάσω ευκαίρως ακαίρως!
    Καλές γιορτές! :)

    ReplyDelete
  4. Να'σαι καλά Marion!
    Thank you cook!
    Μάλλον ναι Katerina, δεν το ήξερα! Την επόμενη φορά όμως δεν θα το παραλείψω!

    ReplyDelete
  5. Μου αρέσουν κι εμένα πολύυυυυυυ αυτά τα μπισκότα!!! τέλεια σου έγιναν!!!!!!
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  6. Υπέροχα , καλές γιορτές :-)

    ReplyDelete
  7. Πολύ πολύ γλυκάααααα να είσαι καλά και να κάνεις πάντα τόσο ωραία πράγματα.Είμαι τρελαμένη γενικότερα με τα μπισκοτάκια πόσο μάλλον με αυτά

    ReplyDelete
  8. Πολύ όμορφα! Καλές γιορτές και με το καλό να γυρίζεις στους αγαπημένους σου!

    ReplyDelete
  9. Πολύ όμορφα σου βγήκαν. Με το καλό να έρθεις!!!

    ReplyDelete
  10. Ευχαριστώ Asteri! Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  11. Επίσης Afroditi! Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  12. Άστα nadia είναι μια γλύκα τα άτιμα! Γι'αυτό κι εγώ τα μοίρασα χτες και σήμερα σε φίλους! Κράτησα πολύ λίγα γιατί θα τα έτρωγα ΟΛΑ!

    ReplyDelete
  13. Thank you big mama! Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  14. Ευχαριστώ manousina! Να'σαι καλά! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Τι πανέμορφα που δείχνουν!!!
    Και του χρόνου!
    Με το καλό να περάσεις τις γιορτές μαζί με τους αγαπημένους σου!!

    ReplyDelete
  16. Thank you ΕΛΕΝΑ! Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  17. Πανέμορφα, και του χρόνου να είσαι καλά!
    Να μας γλυκαίνεις με νοστιμιές!
    Φιλιά πολλά, καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  18. Ευχαριστώ Πόπη! Να είσαι καλά κι εσύ και καλές γιορτές να έχουμε! (σήμερα το πρωί έφαγα το τελευταίο)

    ReplyDelete
  19. Thankyou for visitng my place, beautiful cookies that is all i can say as i don't read the language :-)

    ReplyDelete
  20. Μοιάζουν φοβερά!Θα τα δοκιμάσω σίγουρα.Κρίμα που το μικρό δεν τρώει ακόμα.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...