αυτή τη συνταγούλα τη βρήκα στο Cooking channel και μας έχει ξετρελάνει!
Είναι κρεμώδης, είναι γευστική, είναι θαλασσινή και αρωματική!
Σας τη συστείνω ανεπιφύλακτα για ένα special dinner, όπως αυτό που είχαμε τις προάλλες (το οποίο ξεκίνησε με ένα -χμ χμ καθάρισμα λαιμού και φωνή με γαλλικό στυλ- "ensemble τυριών και ψωμιών" - χιχιχιχι)
Λοιπόν, πάω στη συνταγή γιατί δεν κρατιέμαι να τη μοιραστώ μαζί σας!
Υλικά (για 2 μερίδες κανονικές, ή 3 μικρές)
---------
- 12 χτένια
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/4 κούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα λευκό κρασί
- 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
- μπούκοβο (κατά βούληση) (crushed red chile flakes)
- φύλλα βασιλικού κομμένα σε λωρίδες (επίσης κατά βούληση)
Εκτέλεση
--------------
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 4 κουταλιές βούτυρο. Μόλις το βούτυρο αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες βάζουμε τα χτένια και τα αλατοπιπερώνουμε (με το κανονικό πιπέρι).
- Τα ψήνουμε μέχρι να σκουρύνει το χρωματάκι τους, για 2-3 λεπτά σε κάθε μεριά. Μόλις πάρουν χρώμα τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί το κρεμμυδάκι.
- Σβήνουμε με το κρασί, αυξάνουμε τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι το κρασί να μειωθεί στο μισό (reduction). Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
- Προσθέτουμε τα χτένια και τον βασιλικό και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο με αρκετή από τη σάλτσα.
Ειλικρινά σας λέω είναι ό,τι πιο νόστιμο έχω φτιάξει!
Εντάξει μπορεί να υπερβάλω λιγάκι, αλλά με έχει ενθουσιάσει! Το ξανάφτιαξα προχτές με μεγάλη επιτυχία πάλι, και το συνοδέψαμε με ένα φανταστικό ψωμάκι κολοκύθας.
Αυτά για σήμερα!
Σας χαιρετώ!
Γιορς,
Τζενούλα
Την άλλη εβδομάδα θα το φτιάξω Τζενούλα σε πιστεύω, φαίνεται απίθανο! Και το ψωμάκι μη τα ξαναλέμε, να θυμηθώ να βγάλω την σκηνή απο το πατάρι.
ReplyDeleteΧαχαχα! Να το φτιάξεις Έρη, θα με θυμηθείς!
DeleteΤα χτένια στην Ελλάδα δεν είναι τόσο τεράστια όπως αυτά που βλέπω κι εγώ στα ξένα κανάλια, ωστόσο είναι από τα πιο νόστιμα θαλασσινά κατά τη γνώμη μου, όσο για την συνταγή είναι σούπερ!!
ReplyDeleteΓνωστή η αδυναμία μου άλλωστε σε ότι βγαίνει από τη θάλασσα!!!
Κι εγώ τα αγαπώ πολύ τα χτένια, αλλά τα έμαθα μολις ήρθα εδώ.
DeleteΌπως λέει και η Λίλα το θέμα είναι να βρούμε τα χτένια.
ReplyDeleteΠολύ ωραία η πρόταση σου.
Καλημέρα
Ξανθή μου δοκίμασε να το φτιάξεις με γαριδούλες!
DeleteΤζενούλα μου φαίνεται απίθανο το πιάτο σου!!!Αυτή η κρεμώδης σάλτσα είναι σίγουρα φανταστική!Αν βρω χτένια σίγουρα θα τη δοκιμάσω!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Ελένη αν βρεις να το δοκιμάσεις, αλλά μπορείς να παίξεις και με γαριδούλες!
DeleteΔείχνει υπέροχο! Αυτή η κρεμώδης σάλτσα είναι το κάτι άλλο... Και το ψωμάκι κολοκύθας που το συνόδευσες σίγουρα ταιριάζει πολύ! Με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί θα είναι άπαιχτο το γεύμα!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!
Ακριβώς έτσι έγινε!! Με ένα ποτηράκι λευκό κρασάκι! Καλημέρα sundayspoon!
DeleteΑφού βρούμε τα χτένια η συνταγή θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
ReplyDeleteΑλλιώς δοκιμάστε γαριδούλες!
DeleteΑυτη η κρεμωδη σαλτσουλα κι εμενα μου εκανε κλικ! Χτενια δεν ξερω αν μπορω να βρω αλλα θα μπορουσα να την δοκιμασω με αλλα οστρακα.
ReplyDeleteΝαι ακριβώς Μαρίνα μου! Να δοκιμάσεις και να μας πεις!
DeleteΤην περίμενα με προσμονή τούτη την "ρετσέτα" καλή μου Τζένη.
ReplyDeleteΕξαιρετική.
Θα είμαι βέβαια λίγο φειδωλή με την κατά βούληση χρήση του μπούκοβου,
αλλά τα λοιπά υλικά εξαιρετικά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Είναι όντως εκαιρετική Πηνελόπη, δε υπερβάλω! Φιλιά!
Deleteαχ πολύ με τρελάινει λεμε..(αλλά ψωμί με μακαρόνια? τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι "δεν κάνει")
ReplyDeleteΜα δεν έχει μακαρόνια η συνταγή βρε! Πού τα είδες?
Deleteαχαχαχα.... εγώ απο την προηγούμενη ανάρτηση σου το είδα/φαντάστηκα με μακαρια... τι να πεις......
Deleteμα κα ρό νια!
Delete(κάτι ξέρει ο λαός που λέει "ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται")
Τζένη μου συμμερίζομαι απόλυτα τον ενθουσιασμό σου! Η κρεμώδης υφή και τα υλικά του πιάτου σου εννοείται ότι δεν με αφήνουν καθόλου ασυγκίνητη!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ερμιονάκι δε σου λέω τίποτα! Δοκίμασε και θα με θυμηθείς! Φιλάκια!
DeleteΤζενάκι έχεις δίκιο να νοιώθεις υπερήφανη γι ατό το πιάτο σου, δείχνει απίστευτα νόστιμο!!!!
ReplyDeleteΘα το φτιάξω με γαρίδες, χτένια δεν υπάρχει περίπτωση να βρω!
Φιλιά!
Ούτε κατεψυγμένα Έλενα? Το σκέφτομαι να τα φτιάξω όταν έρθω αλλά πού θα βρω? οεο?
DeleteΚαλέ, Τζενούλα, τα scallops είναι τα χτένια;;; θα τα πάρω και υπόσχομαι πως θα τα κάνω κατά γράμμα όσα είπες! Πω πω και το ψωμί της κολοκύθας μού έχει σπάσει τη μύτη. Κι είναι ακόμα 11 το πρωί, μεημεριανό από τώρα θα φάω;;;
ReplyDeleteΝαι Μάρθα μου, κι εγω πρόσφατα έμαθα ότι έτσι τα λένε (χεχε). Άστα το ζεστο ψωμάκι τα σπάει! Φιλάκια!
DeleteΤζενούλα καλημέρα! Έχεις βαλθεί να με τρελάνεις! Τι να πρωτοθαυμάσω!!!! Ναι, ναι καλά κάνεις και υπερηφανεύεσαι! Θα το φτιάξω σίγουρα σε μικρή ποσότητα(βλέπεις τα χτένια δεν είναι ότι καλύτερο για τον καλό μου, γιατί είναι πλούσια σε πουρίνες).Στο ψωμάκι βέβαια δεν έχουμε πρόβλημα!
ReplyDeleteΦαίνονται υπέροχα!
Αγγελική μου σ'ευχαριστώ, αλλά λίγο ανησύχησα για τις πουρίνες. Δεν έχω ιδέα τι είναι και γιατί κάνουν κακό, θα ψαχτώ! Φιλιά!
DeleteΣπέσιαλ δεν λες τίποτα! Υπέροχο πιάτο!
ReplyDeleteΝα'σαι καλά Villy!
DeleteΚάπου είδα τη φωτογραφία αυτού του πιάτου και μου φάνηκε πολύ πολύ πλούσιο!!!! Τώρα θυμήθηκα, χθες σε μια σελίδα FB Cooking Mates που πρότεινε η Έρη. Αμέσως σκέφτηκα: ψωμί;;;; Σήμερα έρχομαι εδώ και με αποζημιώνεις!!!!
ReplyDeleteΕπειδή ρωτάς πιο πάνω σου δίνω ένα λινκ http://www.dietstories.gr/arthra/ouriko_oksi.html που δείχνει τρόφιμα που έχουν πουρίνες που όπως κατάλαβα είναι υπεύθυνες για την αύξηση του ουρικού οξέως.
Πάντα παρακολουθώ το υπέροχο μπλογκ σου, άσχετα αν αφήνω σχόλιο ή όχι.
Στο Fb μπαίνω με το όνομα μου Maria Maranti.
Γειά σου Μαρία μου! Σε ευχαριστώ πολύ για το λινκ, δεν είχα ιδέα! Καλό είναι να μαθαίνουμε περισσότερα για τις τροφες που επιλέγουμε. Σ'ευχαριστώ πολύ που ακολουθείς το ημερολογιάκι μου! ♥
DeleteΚαλησπέρα, βρίσκομαι και γω στις Η.Π.Α., αλλά δεν έχω βρει κρέμα γάλακτος αντίστοιχη με την ελληνική. Ποιά χρησιμοποιείς εσυ; Απο το Whole Foods κάποια πρόταση;
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ, σίγουρα θα το δοκιμάσω, είτε με χτένια είτε με γαρίδες.
Γειά σου Φώτη!
DeleteΗ Organic Valley Heavy Whipping Cream κάνει μια χαρά, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και γάλα half and half για πιο ελαφριά εκδοχή του φαγητού. Και τα 2 υπάρχουν στα Whole Foods.
Σε ποιά πόλη βρίσκεσαι?
Σε χαιρετώ!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, μόλις το φτιάξω και το μοιραστώ με τους φίλους μου εδω στη Chattanooga,TN θα σε ενημερώσω για τα αποτελέσματα.
DeleteΈφτιαξα και το Hashbrown potatoes with egg και η επιτυχία ήταν καθολική. Το κακό του να μαγειρεύεις μόνος σου κάποιες είναι οτι χάνεται η μισή αξία του γεύματος. Όποτε μπορώ πάντως καλώ κόσμο και τα μοιράζομαι.
Καλή συνέχεια και μπράβο για το μεράκι σου.
Συμφωνώ μαζί σου Φώτη! Η μισή χαρά είναι στη διαδικασία και η άλλη μισή στο μοίρασμα! Να'σαι καλά, σ'ευχαριστώ που πέρασες! Θα τα λέμε!
DeleteXτένια δεν έχω δοκιμάσει.
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρη πως θα μ αρέσουν αν ειναι να τα φάω έτσι όπως τα έκανες εσυ Τζενούλα.
Υπέροχη αυτή η κρεμωδης σάλτσα και το ψωμάκι ταιριάζει απίστευτα.
Well done λοιπόν.
Φιλιά πολλά :)
Να'σαι καλά Μάριον, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Delete