Wednesday, May 16, 2012

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα / Lemon chicken and potatoes in the oven pot

Ντίαρ Ντάιαρι,

μερικές φορές μεγαλοπιανόμαστε. 
Φτιάχνουμε ριζότο. Ετοιμάζουμε ραβιόλι. Μαθαίνουμε πώς να κάνουμε κους κους. Διαχειριζόμαστε περίεργα υλικά που μέχρι προχτες δεν τα ξέραμε.

Κι έρχεται μια μέρα που ο γευστικός κάλυκας παραπονιέται για κάτι γνώριμο.
Κάτι που κάποτε ήταν δεδομένο σε εβδομαδιαία βάση, που η γεύση του είναι αγαπημένη και σχεδόν ξεχασμένη...

Έτσι λοιπόν μια μέρα, είχα βγάλει στον πάγκο τη γάστρα και την κοιτούσα μήπως και εμπνευστώ. Την έχω πάρει καιρό, όμως την έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα. Κακώς. Γιατί ό,τι φαγητό κι αν μαγειρεύεις, η γάστρα το απογειώνει γευστικά. Κρατάει τα αρώματα, κρατάει τη ζουμερότητα, ανεβάζει τη γεύση.

Είχα λοιπόν κάνει focus στη γάστρα περιμένοντας την ουρανοκατέβατη επιφοίτηση. Δεν ήρθε ποτέ. Ήρθε όμως η ανάγκη να καταναλωθεί το κοτόπουλο στο ψυγείο. 

Κοτόπουλο + γάστρα. Τι λείπει? Πατάτες. Πετάχτηκα στον μανάβη από κάτω και προμηθεύτηκα.



1. Πλένουμε το κοτόπουλο, 8 κομμάτια από στήθος και μπούτι για μια μεσαίου μεγέθους γάστρα, και το αλατοριγανίζουμε.

2. Το πασαλείβουμε με μουστάρδα. Εγώ χρησιμοποίησα μια νέα μουστάρδα που βρήκα, με γεύση σκόρδου και πιο συγκεκριμένα "Roasted garlic mustard". Μούρλια έγινε!

3. Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις απλώνουμε στη γάστρα.

4. Πάνω από τις πατάτες ακουμπάμε τα κομμάτια κοτόπουλο.

5. Στίβουμε 5-6 κανονικού μεγέθους λεμόνια και ανακατεύουμε το χυμό τους με μια κουταλιά από τη μουστάρδα.

6. Περιχύνουμε το χυμό λεμονιού πάνω από όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού. Στο τέλος βάζουμε πάλι το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες.

Εγώ πρόσθεσα και 1 κούπα νερό. Δεν χρειάζεται περισσότερο γιατί η γάστρα θα κρατήσει τα υγρά.

Καπακώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα. Την τελευταία μισή ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρει χρώμα το κοτοπουλάκι.

Τέλειο, απλό και αγαπημένο!

Για πείτε μου ιδέες, τι άλλο μπορώ να φτιάξω στη γάστρα?

Καλημέρα σας!

Γιορς
Τζενούλα


25 comments:

  1. Απο τα αγαπημένα φαγητά! Εγώ χρησιμοποιώ την γάστρα σχεδόν συνέχεια και όντως τα φαγητά γίνονται ποιο νόστιμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα ναι σου λέω, είναι μαγική η γάστρα!

      Delete
  2. Μου θύμισες κάποια εποχή, που ενώ μαγείρευα όλα τα ... περίεργα για να τους ευχαριστήσω, μου είπε μια μέρα ο γιος μου
    "Βρε μαμά ξέρεις τι έχω πεθυμήσει?? Ενα κοτοπουλάκι λεμονάτο με πατατούλες!"
    Την γάστρα μου δεν το συζητώ, δεν την αποχωρίζομαι, έχει βγάλει τα λεφτά της εδώ και χρόνια;-)
    Το κοτοπουλάκι σου ψήθηκε πολύ όμορφα και οι πατατούλες φαίνονται λουκούμι!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες τελικά, τα φαγητά-σταθερές αξίες είναι που μας λείπουν πιο πολύ!
      Φιλάκια!

      Delete
  3. Κοτόπουλο λεμονάτο! Κάποιες φορές η μαγειρική μεγαλουργεί, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, δίνει αξέχαστες γεύσεις.
    Ποιός δεν έχει δοκιμάσει το λεμονάτο κοτοπουλάκι έστω και μία φορά; Από τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής οικογένειας. Αυτά που φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε........Την γάστρα την χρησιμοποιώ πάρα πολυ. Η δική μου είναι πήλινη. Μου δίνει πολύ ωραία και καλοψημένα φαγητά. Το κοτοπουλό σου είναι εξαιρετικά ψημένο, φαντάζομαι πόσο νόστιμο θα είναι!!
    Καλό σου απόγευμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Ειρήνη! Πες καμιά άλλη ιδέα, τι άλλο καλό φτιάχνεις στη γάστρα σου?

      Delete
    2. Jenny, τα περισσότερα φαγητά που ψήνουμε στο φούρνο, μπορούν να ψηθούν στη γάστρα. Κάποιοι ψήνουν ακόμα και ψωμί. Αν μάλιστα υπάρχει και φούρνος με ξύλα....η γεύση είναι καταπληκτική!!! Έχουμε δείξει φαγητά στη γάστρα, πρόσφατα είχαμε αναρτήσει συνταγή για φαραόνι (φραγκόκοτα), στη γάστρα. Μου το είχαν φέρει από το χωριό και έγινε φανταστικό!!!

      Delete
  4. Για μένα το κοτόπουλο με τις πατάτες στο φούρνο όπως και τα μακαρόνια με κιμά είναι λύσεις πρώτων βοηθειών ... όταν κολλήσω για το τι θα μαγειρέψω ή θέλουμε κάτι κλασσικό αυτά φτιάχνω.

    Εγώ στη γάστρα μου φτιάχνω και την γαλοπούλα τα Χριστούγεννα ... μούρλια γίνεται. Ακόμα έχω φτιάξει παστίτσιο, μουσακά και γιουβετσάκι με μοσχάρι. Απαιχτα.

    Μην ξεχάσεις ότι μπορείς να ψήσεις και ψωμί. Αν θες δες την ανάρτησή μου για το ψωμί χωρίς ζύμωμα που το κάνω στη γάστρα.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Τζενούλα, την γάστρα την λατρεύω και εγώ! Ένας μπανάλ λόγος είναι γιατί δεν λερώνεται η φούρνος της κουζίνας...Πολλά φιλιά από την γειτονιά σου (Ατλάντα)

    ReplyDelete
  6. Το πιο τέλειο Ελληνικό Φαγητό! Το έχω κ εγώ προσεχώς αλλά κάπως διαφορετικό..
    Φιλιά Τζένη!

    ReplyDelete
  7. Πολύ αγαπημένο φαγητό, που ακριβώς επειδή είναι κλασικό δεν χάνει ποτέ την αξία του!Το ψήσιμό σου φαίνεται τέλειο!

    ReplyDelete
  8. λατρεμένο φαγάκι ακόμη και στη γάστρα γίνεται τέλειο...χαίρομαι που σε βρήκαααααα....φιλιαααααααααααα

    ReplyDelete
  9. Είναι το πιο αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας, κλασσικό με αξεπέραστη γεύση αλλά και υπέροχο άρωμα!!!!!Στη γάστρα γίνεται καταπληκτικό!

    ReplyDelete
  10. Έχεις απόλυτο δίκιο Τζένη μου! Μέσα σε όλα τα μαγειρικά παιχνίδια και τους πειραματισμούς μας, ας μην ξεχνάμε και κλασικές αγαπημένες γεύσεις! Καλά έκανες και μας το θύμησες!
    Το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται φανταστικό στη γάστρα! Θα σου πρότεινα να φτιάξεις και γίγαντες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα Τζενούλα μου!πολύ ωραίο το φαγάκι σου,η μυρωδιά και η γεύση του έφτασαν εδώ!να σου θυμίσω το γκιούλμπασι που φτιάχναμε στην γάστρα μας-μοσχάρι,χοιρνό,ντομάτα,πιπεριές και πεκορίνο!αλλά όπως είπαν και οι άλλες κοπέλες μπορείς να κάνεις και τέλειο ψωμάκι στην γάστρα!και όλα τα φαγητά φούρνου ψήνονται τέλεια και μένει και ο φούρνος καθαρός!!!!!!!!!!!φιλάκια Τζενάκι μου!

    ReplyDelete
  12. Κλασσσικό, διαχρονικό και με γευστική "αξία" Τζένη μου τούτο το φαγητό!
    Εγώ πάλι την έχω και σπάνια την χρησιμοποιώ τούτη τη γάστρα. Πιο πολύ την σχάρα της, εκμεταλλεύομαι τελευταίως.

    ReplyDelete
  13. Τζενούλα μας τσάκισες, είμαστε στο γραφείο με την κουμπάρα για δουλειά και λιποθυμάμε.....

    ReplyDelete
  14. Κλασσικό κι αγαπημένο φαγάκι. Θυμίζει Κυριακές.
    Μετά από διάφορους γευστικούς πειραματισμούς πρέπει να μπαίνει ενδιάμεσα και μια πιο παραδοσιακή γεύση για να μας θυμίζει ότι τα απλά είναι και νόστιμα.

    Η γάστρα κάνει θαύματα.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Αγαπημένο μας φαγάκι! Και στη γάστρα δεν το συζητώ, γίνεται τέλειο, λουκούμι κανονικό!

    ReplyDelete
  16. Αχ και εχω μια πεινα!

    ReplyDelete
  17. Μιαμ μιαμ!Όλα τα φαγητάκια γίνονται σ'αυτήν την όμορφη γαστρούλα.Έχω ένα αδερφάκι της δικιάς σου και κάνω κ μπιφτεκάκια με πατάτες,μπριαμάκια,γκιουβετσάκια,γεμιστά,μουσακά,χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες(σε μια τέτοια,αλλά πιο μεγάλη),μπριζόλες κ όλων των ειδών τα κρέατα,ψάρια..Δεν βάζω νερό,νομίζω, σχεδόν ποτέ.Δεν ανοίγω το καπάκι,παρά μόνον για να γυρίσω τα κρέατα,και τα καπακώνω πάλι.Και βγαίνουν όλα λουκούμια.
    Ελπίζω να βοήθησα!
    Έρη

    ReplyDelete
  18. εγω κανω γεμιστα στη γαστρα, κοτοπουλο με ρυζι, μελιτζανες ιμαμ, τουρλου, ολα τα κρεατα, με ολα τα συνοδευτικά, εχω κάνει και ψαρια πλακι..η γαστρα ειναι η χυτρα του φουρνου και κατι παραπάνω

    ReplyDelete
  19. εγώ φτιάχνω μπριάμ στη γάστρα. Βάζω πατάτες, κολοκύθια κομμένα, μελιτζάνες, πιπεριές, λαδάκι 50 γρ, χυμό ντομάτα, μαϊντανό, ρίγανη, αλατοπιπερώνω. Το βάζω στους 200 στις αντιστάσεις για 1 ώρα σκεπασμένο και μετά τη μία ώρα στους 180 στο γκρίλ (ανάλογα και το φούρνο το παρακολουθούμε μην καεί) και γίνεται τέλειο

    ReplyDelete
  20. εγώ φτιάχνω μπριάμ στη γάστρα. Βάζω πατάτες, κολοκύθια κομμένα, μελιτζάνες, πιπεριές, λαδάκι 50 γρ, χυμό ντομάτα, μαϊντανό, ρίγανη, αλατοπιπερώνω. Το βάζω στους 200 στις αντιστάσεις για 1 ώρα σκεπασμένο και μετά τη μία ώρα στους 180 στο γκρίλ (ανάλογα και το φούρνο το παρακολουθούμε μην καεί) και γίνεται τέλειο

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...