Sunday, May 27, 2012

Φετουτσίνι με μελάνι σουπιάς και λευκή σάλτσα καπνιστού σολωμού/Ink squid fettucini with smoked salmon sauce




Ντίαρ Ντάιαρι,

σήμερα έχουμε 27 βαθμούς. Καίγεται ο τόπος. Βγήκα λίγο έξω και ξαναμπήκα μέσα :) Άρχισε το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη!

Σήμερα το μενού έχει ένα πιάτο που μυρίζει θαλασσινά...
Τα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά λόγω του μελανιού φυσικά. Όταν άνοιξα το χαρτί που τα περιτύλιγε (όπως σας έχω ξαναπεί τα αγόρασα φρέσκα από το Eataly), ένιωσα ότι δεν πρέπει να τα προσβάλω με μια σάλτσα με αλλαντικά.


Είχα στο ψυγείο φέτες καπνιστού σολωμού και η ιδέα δεν άργησε να έρθει!


Υλικά (για 4 κανονικές μερίδες)
---------

  • μισό κιλό φρέσκα μαύρα μακαρόνια με μελάνι σουπιάς
  • 5-6 φέτες καπνιστού σολωμού
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι βούτυρο
  • λίγο άνιθο
  • 2 κουταλιές της σούπας fat free cream cheese
  • μια κούπα κρέμα γάλακτος light
  • 1 κουταλιά παρμεζάνα τριμμένη
  • πιπέρι
  • μαϊντανό για τη διακόσμηση

Υλοποίηση
-----------------

  1. Κόβουμε τον σολωμό σε μικρά κομμάτια και τον περνάμε από το τηγάνι μέχρι να πάρει το όμορφο ζωηρό πορτοκαλί του χρώμα. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνιθο. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί και τον βγάζουμε προσπαθώντας να κρατήσουμε τα υγρά μες στο τηγάνι.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι στο τηγάνι μαζί με ένα μικρό κουταλάκι βούτυρο.
  3. Προσθέτουμε το cream cheese, την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε για να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα. Προς το τέλος προσθέτουμε τριμμένο πιπέρι.
  4. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια με βάση τις οδηγίες. 2-4 λεπτά ήταν αρκετά για τα φετουτσίνι που πήρα.
  5. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε τον σολωμό και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια (τα στραγγίζουμε ασφαλώς, δεν χρειάζεται να σας λέω τα αυτονόητα!) και διακοσμούμε με φρέσκο μαϊντανό.


Γιορς
Τζενούλα



Η διατροφολόγος μας λέει...
#------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
# Θρεπτική αξία ανά μερίδα
# Ενέργεια (θερμίδες) 387.5
# Πρωτεϊνη (γρ) 18.375
# Υδατάνθρακες (γρ) 32
# Λίπος (γρ) 17.675
#
# Και ποιός δεν λατρεύει τις μακαρονάδες! 
# Κάποιοι τις θεωρούν απαγορευμένη τροφή λόγω της περιεκτηκότητας τους σε υδατάνθρακες 
# και θερμίδες. Η συνταγή αυτή εκτός από πεντανόστιμη, είναι και έξτρα ισορρπημένη. 
# Επιπλέον, ο σολωμός είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D
# (ειδικά ο άγριος σολωμός), τα οποία συστατικά φαίνεται να προστατεύουν την καρδιά και 
# τα αγγεία μας και έχοντας παράλληλα αντικαρκινικές ιδιότητες. 
# Προσοχή στη μερίδα! Ένα φλιτζάνι ζυμαρικών είναι αρκετή για τους περισσότερους από 
# εμάς.... και αν είναι και ολικής άλεσης ακόμη καλύτερα! 
# Τέλος, μην ξεχάσετε να συνοδευετε το πιάτο σας με μία πολυχρωμη σαλάτα!

# Καλή όρεξη!  
#
#-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




22 comments:

  1. τα θέλω!! τώρα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι εύκολα peps! Μπορείς να τα φτιάξεις.. τώρα! Σε φιλώ!

      Delete
  2. Ωραίοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!καλά τα μακαρόνια,αλλά η σαλτσούλα φαίνεται τέλεια!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήταν όλο πολύ όμορφο πιάτο! Καλλιτέχνημα σου λέω! Φιλάκια!

      Delete
  3. Jenny, εξαιρετική η συνταγή σου, συναγωνίζεται αυτές οποιουδήποτε μεγάλου σεφ!! Και σχετικά χαμηλές θερμίδες και νοστιμιά. Η παρμεζάνα προστίθεται σε λίγη ποσότητα, μόνο για να δώσει τη ωραία της γεύση, έτσι δεν είναι; Η πεθερά μου, μου λέει καμιά φορά, ότι ο πατέρας της, καταγόμαστε από τα Δωδεκάνησα, έπαιρνε το μελάνι της σουπιάς και έφτιαχνε μόνος του τέτοιες νοστιμιές. Ακόμη και τώρα στα 84, τις θυμάται!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ Ειρήνη για τα καλά σου λόγια!
      Ναι παρμεζάνα βάζουμε λίγη για να δέσει και να νοστιμίσει λίγο τη σάλτσα μας. Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Delete
  4. Replies
    1. Αχ Ειρήνη και να'ξερες πόσα δικά σου πιάτα έχω ζηλέψει εγώ! Πολλά φιλιά!

      Delete
  5. Πραγματικά υπέροχο και πλούσιο σε γεύση πιάτο.
    Καλά έκανες και έφτιαξες τα ζυμαρικά σου με ψάρι και όχι με αλαντικά!!
    Αριστη επιλογή σε όλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Χρυσαυγή μου!

      Delete
  6. Λατρεύω τα ζυμαρικά αυτά!!
    Φρέσκα δεν τα έχω πετύχει στην Ελλάδα, αλλά και οι μαύρες ταλιατέλες που αγοράζω είναι πεντανόστιμες και φυσικά θέλουν το θαλασσινό τους, με τίποτα δεν τους ταιριάζει σάλτσα αλλαντικών!
    Συνήθως τις κάνω με γαρίδες και μύδια, ή με σουπιές.
    Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε και την δική σου διαφορετική και όπως φαίνεται πολύ νόστιμη πρόταση, με σολομό και cream cheese.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γαρίδες και μύδια! Ωραία πρόταση! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά! Φιλιά!

      Delete
  7. Τζενούλα μου υπέροχο το πιάτο σου κ εχω καιρό να φτιάξω ζυμαρικά με μελάνι θα την φτιάξω οπωσδήποτε!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Eri μου! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Delete
  8. είχα σκοπό να προσπαθήσω κάτι με ζυμαρικά με μελάνι...χαίρομαι που σε βρήκα!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την! Να προσπαθήσεις, αξίζει!

      Delete
  9. Τι τέλειο πιάτο, Τζένη! Μου αρέσει πολύ ο σολομός και το ταίριασμα με τα ζυμαρικά με μελάνι είναι εμπνευσμένος! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Μαγδούλα! Να'σαι καλά!

      Delete
  10. μου αρέσει και με ιντριγκάρει πολύ

    ReplyDelete
  11. Αυτό θέλω να το δοκιμάσω στα σίγουρα!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι ιδιαίτερο πιάτο!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...