Monday, November 26, 2012

Η σαλάτα των Χριστουγέννων / The X-mas holidays salad




Ντίαρ Ντάιαρι,

Για όσους βαρέθηκαν τις σαλάτες με το ρόδι, σήμερα σας έχω εναλλακτική.

Δεν το συζητώ πως το ρόδι και γεύση έχει, και δροσερούλι είναι, και προσθέτει χρώμα. Μα οι χριστουγεννιάτικες σαλάτες με ρόδι βρίσκονται πια σε κάθε τραπέζι εορταστικό.

Δείτε την παρακάτω συνταγή η οποία είναι γεμάτη όμορφα υλικά και πολύ πλούσια σε γεύση!

Τα κόκκινα πατζάρια και το χρώμα των πορτοκαλιών την κάνουν πολύ εορταστική.

Αν το δει κανείς και λίγο αφαιρετικά, ίσως και με λίγη φαντασία, μαζί με την πρασινάδα στο βάθος, το λαμπύρισμα του λαδιού πάνω στη μαραθόριζα και το άσπρο κατσικίσιο τυρί.....είναι σαν χριστουγεννιάτικο χιονισμένο στολίδι...!

Τη συνταγή μας την έδωσαν στο Institute of Culinary Education όταν πήγαμε με τα κορίτσια για μάθημα. Αν θυμάστε παλιότερα σας είχα δώσει τη συνταγή για τις hashbrown πατατούλες από εκείνο το μάθημα. Σας χρωστάω 2 συνταγές ακόμα από εκείνη την ημέρα και φωτογραφίες από τις 3 τρελές που μαγείρευαν!!


Υλικά (για 4 άτομα)
---------
  • 4 πατζάρια, μεσαίο μέγεθος
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 1 πορτοκάλι
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
  • μισή κούπα τρίμματα από κατσικίσιο τυρί
  • λίγο ελαιόλαδο για τη μαραθόριζα
  • (προαιρετικά πράσινη σαλάτα)

Εκτέλεση
--------------
1. Τυλίγουμε τα πατζάρια σε αλουμινόχαρτο, και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 200 C.

2. Ψιλοκόβουμε τη μαραθόριζα, ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τα ρίχνουμε στο ταψί με τα πατζάρια για να ψηθούν στα τελευταία 25 λεπτά (του ψησίματος των πατζαριών). Το άρωμα της μαραθόριζας θα πλημμυρίσει την κουζίνα και θα μας ανοίξει την όρεξη...

3. Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα πατζάρια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.

4. Καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι βγάζοντας προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις φέτες χωρίς την άσπρη μεμβράνη που τις διαχωρίζει. Το πορτοκάλι που απομένει αφού βγάλουμε τις φέτες το στίβουμε με το χέρι μας και το χρησιμοποιούμε για το dressing (1 μεγάλο πορτοκάλι λογικά θα βγάλει 1-2 κουταλιές της σούπας).

5. Για το dressing ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο και το χυμό πορτοκαλιού.

6. Στρώνουμε τα πατζάρια σε ένα πιάτο και από πάνω προσθέτουμε την ψημένη μαραθόριζα και τις φέτες πορτοκαλιού. Από πάνω βάζουμε τα τρίμματα κατσικίσιου τυριού και περιχύνουμε με το dressing όλα τα υλικά.

Αν θέλουμε για βάση της σαλάτας προσθέτουμε πρασινάδα, όπως ρόκα ή σπανάκι.

Τη σαλάτα αυτή την έχουμε φτιάξει κι εγώ και η φιλενάδα μου η Μίνα ουκ ολίγες φορές. Στα τραπέζια για το Thanksgiving έχει την καλύτερη θέση και κερδίζει τις εντυπώσεις! Γιατί όχι και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι?

Go for it!

Σας φιλώ!

Γιορς,
Τζενούλα

39 comments:

  1. Καλημέρα!!Τη φαντάζομαι και με κομμάτια γκρέιπ φρουτ τι λες;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή ιδέα Ξανθή, πιστεύω θα ταιριάζει αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Κάντο και πες μας!

      Delete
  2. Καλημέρα, καλημέρα Jennaki!
    Το ρόδι ομολογώ ότι μου αρέσει πολύ. Δεν γίνεται όμως πάντα να υπάρχει στα τραπέζια γιατί ομολογουμένως καταντάει βαρετό. Το πορτοκάλι είναι επίσης μια καλή εναλλακτική, ζουμερό και γλυκό αυτή την εποχή. Με όλα τα υπόλοιπα και τα μπατζάρια να δίνουν το χρώμα, ναι, ψηφίζω και αυτή τη σαλάτα για εορταστική!! Cool!!

    Φιλιά κοριτσάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε μα βρε Χρυαυγή μου έχει γίνει πολύ μπαναλ πλέον - χιχι! Χαίρομαι που σου αρέσει! Φιλιά!

      Delete
  3. Τζενάκι μου η σαλατούλα αυτή θα στολίσει σύντομα το τραπέζι μου! Έχει τόσο χρώμα και άρωμα που την λαχταράω περισσότερο από οτιδήποτε! Σ Ευχαριστώ
    Περιμένω και τις άλλες συνταγούλες και όλα όσα θα μας δείξεις!!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι Αγγελική μου! Είναι και εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη! Φιλιά!

      Delete
  4. Υπέροχη σαλάτα με πολύ ωραίο συνδυασμό γεύσεων αλλά και χρωμάτων! Σαν πίνακας είναι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά sundayspoon, σε ευχαριστώ!

      Delete
  5. Υπέροχη σαλάτα. Τρελαίνομαι για κατσικίσιο τυρί και πατζάρια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ Νοτούλα, ο συνδυασμός τους είναι τέλειος!

      Delete
  6. Καλημέρα Τζενάκι!
    Επιτέλους και μια εναλλακτική χριστουγεννιάτικη σαλάτα! Προς Θεού δεν έχω τίποτα με το ρόδι, απλά είναι το κλασικό φαινόμενο που κάτι γίνεται μόδα και το βλέπουμε παντού!
    Η πρότασή σου είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα και γεύσεις, αληθινό στολίδι για το τραπέζι μας!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς Ερμιόνη μου! Σαλάτα με ρόδι είναι πια classique για τα Χριστούγεννα. Με πατζάρι και πορτοκάλι όμως... όχι ακομα! Φιλιά πολλά, take care!

      Delete
  7. Άκρως εορταστική αυτή η σαλάτα. Με ωραία, δυνατά χρώματα και εποχιακά υλικά. Την μαραθόριζα συνήθως την βάζω στις σαλάτες φρέσκια. Τι ωραίο άρωμα που έχει!! Το τριμμένο κατσικίσιο τυρί, μοιάζει σαν....χιόνι επάνω στην σαλάτα. Πραγματικά γιορτινή πρόταση!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρήνη μου η μαραθόριζα (ή φινόκιο) δεν αρέσει σε όλους εξαιτίας του δυνατού αρώματος. Συμφωνώ μαζί σου, κι εμένα μου αρέσει πολύ!
      Να'σαι καλά, καλή σου μέρα!

      Delete
  8. εορταστική όπως το είπες και θα δοκιμαστεί στο επόμενο τραπέζι!

    ReplyDelete
  9. Xristougenniatiki kai me poli orea xromata!
    Apo gefsi tha skizei sigoura!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πέπη μου ναι, ο συνδυασμός όλων των υλικών δίνει πολύ ωραία γεύση!

      Delete
  10. πολύ ωραία πρόταση Τζενάκι...και χρώμα και γεύση...φιλιά πολλά και ευχαριστίες για την ιδέα...-:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά Βιβή μου! Φιλιά!

      Delete
  11. Τελεια η σαλάτα Τζενούλα μας.

    Νομίζω βρήκα τη δεύτερη σαλάτα που έψαχνα για τα Χριστουγενιάτικα τραπέζια μου.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια, χαίρομαι!! Φιλιά!

      Delete
  12. Πραγματικά είναι σαν στολίδι και θα την φτιάξω σίγουρα τις γιορτινές ημέρες! Τέλεια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περιμένω τις φώτος σου Εράκι τότε! Φιλιά!

      Delete
  13. Τζενούλα απίθανη η σαλάτα σου, ταιριάζει απόλυτα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Ελένη μου, να'σαι καλά!

      Delete
  14. Πραγματικά πολύ όμορφη είναι Τζένη μας. Χρωματιστή και γεμάτη αρώματα που ταιριάζουν με την εποχή.
    Εγώ να σου πω, θα την έτρωγα μια χαρά ως κύριο πιάτο μ' ένα πολύσπορο ψωμάκι :-))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ανετότατα κι εγώ Πηνελόπη μου! Φιλιά!

      Delete
  15. Πολύ ιδιαίτερη γεμάτη χρώματα και γεύσεις!:)

    ReplyDelete
  16. Αυτή είναι ασαλατα... υπερπαραγωγη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

      Delete
  17. Ωραιότατη και πολύχρωμη η σαλάτα σου,Jenny, η μαραθόριζα και το κατσικίσιο τυρί δένουν υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Χαρά μου! Φιλάκια

      Delete
  18. Γειά σου Τζενούλα με τα ωραία σου..
    Πολύ πρωτότυπη η σαλάτα σου.. ωραίες γεύσεις και το πορτοκάλι δροσερό δένει με το γλυκό παντζάρι.
    Εδωσες ωραία ιδέα..

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σας αρέσει! Την έχω φτιάξει πολλές φορές και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ! Μόνο που ψάχναμε μαραθόριζα πέρσυ τα Χριστούγεννα και δεν βρίσκαμε στα κοντινά μας σούπερ μάρκετ... Ίσως μόνο το υλικό αυτό μας δυσκολέψει να το βρούμε.
      Φιλιά πολλά!

      Delete
  19. Και οτι έψαχνα μία σαλάτα διαφορετική με παντζάρια! Σ'ευχαριστούμε πολυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια τότε, θα σου αρέσει πολύ! Να είσαι καλά!

      Delete
  20. :) Super!!! Kai I LOOOVE goat cheese!!!! :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...