Sunday, December 2, 2012

Broccoli au gratin



Ντίαρ Ντάιαρι,

Σήμερα θα σας πω γιατί μια τέτοια συνταγή αξίζει μια θέση στο εορταστικό τραπέζι.

Πρώτα πρώτα, επειδή ανάμεσα στα τόσα κρεατικά, τις πίτες και τα άλλα μπουκωτικά που όλοι φτιάχνουμε, ένα λαχανικό -που όμως δεν θα είναι σαλάτα- θα δώσει μια διαφορετική νότα στο τραπέζι.

Ύστερα, για τα κρεατικά πάντα χρειάζεται ένα συνοδευτικό, και η πρώτη μας λύση είναι... οι πατάτες! Πατάτες στο φούρνο, πατατόπιτα, πατάτες γεμιστές, πατατοσαλάτα...

Ακόμα, αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει αρκετά light, αν αποφύγουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα παχυντικά τυριά, ενώ είναι και οικονομική αν σκεφτείτε τα λίγα υλικά που χρειάζεται.



Υλικά
---------
  • μπρόκολο
  • γάλα
  • τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά (πχ. dirollo)
  • λίγη τριμμένη παρμεζάνα (προεραιτικά)
  • 1 αυγό
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση
----------------
1. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, το πλένουμε και αφήνουμε να στεγνώσει. (Προτιμώ να μην βράζω το μπρόκολο πριν, γιατί μου αρέσει να είναι λίγο τραγανιστό και όχι πολύ μαλακό. Επίσης με τον βρασμό χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του).

2. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε το γάλα, το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε.

3. Βάζουμε το μπρόκολο σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε με το μείγμα. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα από πάνω για να δημιουργήσει κρούστα.

4. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα.

Το τυράκια θα λιώσουν, το μπρόκολο θα μαλακώσει και το αυγό θα τα συνδέσει όλα σε ένα ωραίο συνοδευτικό. Μην ξεχνάτε πως είναι και αρκετά υγιεινό μιας και το μπρόκολο είναι από τις τροφές που συνιστώνται από γιατρούς και διατροφολόγους για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Φυσικά αν θέλουμε να το παρακάνουμε σε θερμίδες (και κατά συνέπεια και σε γεύση) αντί για γάλα χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος, και όποιο τυρί μας αρέσει όπως καπνιστό gouda, γραβιέρα, μετσοβόνε.

Εγώ προτίμησα απλά υλικά to keep it simple, light and healthy :)

Σας χαιρετώ,
Τζενούλα

πσ1. Δείτε άλλη μια ωραία πρόσφατη συνταγή για μπρόκολο au gratin από το pepi's kitchen!
πσ2. Αν επιμένετε στις πατατούλες, αλλά θέλετε μια διαφορετική εκδοχή τους για au gratin δείτε την πρόσφατη συνταγή της Captain cook!



12 comments:

  1. Πολύ μου αρέσει το μπροκολάκι μαγειρεμένο έτσι! Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  2. Αααα ωραία ιδέα, εύκολη και εμφανίσιμη!!!
    Σ'ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στη συνταγή μου!!!!
    Χαίρομαι που σου άρεσε!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Η αλήθεια είναι ότι το μπρόκολο γκρατέν μου το κάνω πιο ... τούρμπο, πολύ πιο υγιεινή η δικιά σου εκδοχή και σίγουρα νόστιμη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Το μπρόκολο είναι από τα αγαπημένα μου.Τα συνοδευτικά μ΄αρέσει να εναλλάσσονται κι αυτό που έδωσες θα το φτιάξω.
    Προχτές έφτιαξα τις πατάτες της Έρης, πάρα πολύ ωραίες. Θα επανέλθω με τη δικιά σου πρόταση μιας κι αυτό το διάστημα τρώμε ότι προτείνει η γειτονιά.
    Καλησπέρα

    ReplyDelete
  5. Τζενούλα πολύ ωραία η εκδοχή σου .Δεν έχεις και άδικο για όλα τα μπουκωτικά φαγητά κτλ που ανέφερες παραπάνω, μου αρέσει η ιδέα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Τζένη, μου αρέσει το μπρόκολο, είναι από τα καλύτερα λαχανικα. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδο με όλους στο σπίτι, λόγω της μυρωδιάς του, κυρίως. Το ογκρατέν είναι ένας ωραίος τρόπος να την αποφύγουμε όσο το δυνατόν και να βελτιώσουμε την γεύση του. Σαν συνοδευτικό, νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  7. Το μπρόκολο μου αρέσει πάρα πολύ ούτως ή άλλως και η au gratin βερσιόν του είναι πραγματικά υπέροχη!
    Σίγουρα αξίζει μια θέση στο γιορτινό μας τραπέζι, νομίζω είναι ένα συνοδευτικό που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους!
    Φιλιά Τζενάκι!

    ReplyDelete
  8. Υπέροχη η συνταγή. Τρελαίνομαι για το μπρόκολο.
    Σε ένα τσέχικο το είχα φάει έτσι περίπου , αλλά είχε ακόμα μανιτάρια και σπανάκι.
    Υπέροχη συνταγή.

    ReplyDelete
  9. νοστιμότατη συνταγή και πολύ ωραίο το μπλογκ σου..όλο ιδέες παίρνω τώρα που ξεκίνησα και γω το δικό μου!!!!!!!!φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Καταγράφηκε η συνταγή να την φτιάξω όταν έρθει η κόρη. Λατρεύει το μπρόκολο και όταν την επισκέφτηκα της έκανα κάτι παρόμοιο μόνο που είχα βάλει και πατάτες ... χιιχιιχιχ

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Μπράβο σου Jenny. Ωραία συνταγή!!!

    ReplyDelete
  12. Wow delicious!!! would you like to follow each other?
    Besos, desde España, Marcela♥

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...