Friday, October 15, 2010

Croque Madame


Ντίαρ Ντάιαρι,

τον Αύγουστο στο δρόμο για Ελλάδα, κάναμε μια στάση στο Παρισάκι για να επισκεφτούμε το αδέρφι μου που δούλευε εκεί. Ωραίο το Παρίσι, ωραία η Γαλλία γενικώς, η ατμόσφαιρα ρομαντική, η πόλη με ιστορία, ο κόσμος ευγενικός... Γύρισα από το ταξίδι ενθουσιασμένη ακριβώς όπως και τις προηγούμενες φορές που είχα πάει.

Η αδερφούλα μου έμενε σε ένα πολύ cute σπιτάκι, σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά κάπου μεταξύ του 8ου και του 17ου διαμερίσματος. Εκεί τριγύρω είχε πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ. Ερχόμενοι από την Αμερική και καλομαθημένοι, αναζητήσαμε το brunch: να φάμε κάτι παραπάνω από πρωινό και ταυτόχρονα πιο ελαφρύ από μεσημεριανό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας... Και όντως το Παρίσι δεν μας απογοήτευσε! Η Γιάννα μας ξενάγησε στη γειτονιά και μας έδειξε το 3 Pièces Cuisine, ένα όμορφο καφέ με πολλές προτάσεις για φαγητό (και brunch!). Εκεί πρωτο-άκουσα/είδα/δοκίμασα το Croque Madame και Croque Monsieur.
Μου άρεσε πολύ, είδα πως είναι πανεύκολο να το φτιάξεις και ένα Σάββατο που είχα όρεξη (κυριολεκτικά και μεταφορικά), το έφτιαξα!
Το Croque Monsier είναι φέτες ψωμιού γεμισμένες με τυρί και ζαμπόν και ψημένες στο τηγάνι.
Το Croque Madame είναι το ίδιο, με ένα αυγό από πάνω, τηγανητό ή ποσέ.
Αυτές είναι οι κλασικές versions. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές όπως με προσθήκη ντομάτας (Croque provencal), πατάτες και τυρί Reblochon (Croque Tartiflette) και πολλά άλλα. Μια online αναζήτηση να κάνει κάποιος και θα βρεί πάρα πολλά!


Χρειαζόμαστε:
  • 2 μεγάλες φέτες ψωμί (όχι του τοστ, καλύτερα ψωμί φούρνου ή με προζύμι)
  • ζαμπόν
  • τυρί (ελβετικό, προβολόνε ή άλλο τυρί του τοστ που λιώνει)
  • βούτυρο
  • αυγό
  • αλάτι, πιπέρι
Αρχικά ετοιμάζουμε το τοστ, όπως όλοι ξέρουμε: βουτυρώνουμε ελαφρώς τις φέτες, στρώνουμε το τυρί και το ζαμπόν (μπορούμε να βάλουμε 2πλή στρώση αν θέλουμε) στη μια φέτα και καπακώνουμε με την άλλη.
Ρίχνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει βάζουμε μέσα το τοστ (ολόκληρο όπως το συναρμολογήσαμε). 'Οταν πάρει χρώμα η μια πλευρά, το γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη. Ετοιμάζουμε το αυγό (τηγανητό ή ποσέ) και το σερβίρουμε πάνω στο ψημένο τοστ. Τόσο απλό! Αν θέλουμε συνοδεύουμε με πατάτες ή λαχανικά. Ορισμένοι ετοιμάζουν μια ελαφριά μπεσαμελ και περιχύνουν από πάνω το τοστ με το αυγό. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αλλά είναι πιο παχυντικό και πιο μπελαλίδικο! Εγώ πεινούσα πολύ και αρκέστηκα στο να το αλατοπιπερώσω! Καλή όρεξη αν το φτιάξετε!

Γιορς

9 comments:

  1. ναι,ναι,τέλειο είναι! το φάγαμε και μεις στο Παρίσι και ενθουσιάστηκα,να το φτιάξετε και σεις!το συστήνω,θα σας αρέσει!

    ReplyDelete
  2. Bravo Jenny!!! Teleia idea!Pira eidiko tigani me presa tin proigoumeni evdomada (ntoink!)kai einai idaniko gia tostakia tetoiou tipou!

    Exw tin iponoia oti exeis valei to Bill na krataei ta piata ston aera...paizei na isxiei? haha

    ReplyDelete
  3. K anarwtiomoun ti tha fame gia prwino!! Thanks Tzenoula!!

    ReplyDelete
  4. Soeurette, c'était gé... attends... nial!

    ReplyDelete
  5. @Labrini
    Στο ίδιο μαγαζί το δοκιμάσατε ή αλλού?

    @Mina
    Μινάκι μου ο Billakos εξασκείται στη δοκιμή όχι στο σερβίρισμα :)

    @Lina
    Τέλεια Λινάκι, να μας πείς πώς πήγε!

    @Ioanna
    Histoire vraie, soeurette! Bisous!

    ReplyDelete
  6. Σ'ένα μαγαζί απέναντι από τους κήπους του Λουξεμβούργου,πολύ ωραίο μαγαζί,εκεί φάγαμε και μια κις λορεν

    ReplyDelete
  7. Μια απ' αυτές τις μέρες θα το δοκιμάσω :)
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  8. Να ρωτήσω κάτι. Το τοστ το ψήνεις πρώτα καθόλου στην τοστιέρα? ή κατευθείαν στο τιγάνι?

    ReplyDelete
  9. Όχι, το περνάς μόνο από το τηγάνι με λίγο βούτυρο, και γίνεται τραγανό.

    Φιλιά

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...