Ντίαρ Ντάιαρι,
τι καλύτερο για πρωινό? Ζεστή ζεστή και να μοσχομυρίζει! Δεν είχα ιδέα πώς να φτιάξω ζύμη κουρού, έψαξα για λίγο στο ιντερνετ και βρήκα αμέσως 2-3 εκδοχές. Η μια έλεγε μαγιά που δεν είχα στο σπίτι οπότε απορρίφθηκε. Η άλλη έλεγε για φαριναπ και γιαούρτι, και επειδή το γιαούρτι δεν το περίμενα για ζύμη, μου άρεσε η ιδέα και είπα να πειραματιστώ.
- αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- βούτυρο
- γιαούρτι
- μισό κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι
Χρησιμοποίησα τη μισή φαρίνα (~250 γρ), μια μπάρα βούτυρο (~110γρ) και μισό κεσεδάκι total 0%. Με αυτές τις ποσότητες μου βγήκαν 6 τυρόπιτες στο μέγεθος που τις βρίσκουμε στους φούρνους.
Ζύμωσα όλα τα υλικά με το χέρι και έγινε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή αλλά που μπορεί να ανοίξει με τον πλάστη. Έβαλα τη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά και στο μεταξύ ετοίμασα τη γέμιση: φέτα (τι καλύτερο?), 2 αυγά και πιπέρι. Λίγα και καλά!
Στη συνέχεια, έβγαλα τη ζύμη από το ψυγείο, τη χώρισα σε μικρά κομμάτια και άνοιξα το καθένα με τη βοήθεια ενός πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους μισού εκατοστού.
Στη μέση του φύλλου έβαλα μια καλή κουταλιά από τη γέμιση που ετοίμασα. Τι έμεινε? Δίπλωμα και κλεισιμο! Δίπλωσα το υπόλοιπο φύλλο από πάνω και το έκλεισα με τη βοήθεια ενός πηρουνιού. Ετοίμασα και τις υπόλοιπες τυρόπιτες, τις έβαλα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ (πάιρεξ το λένε εδώ - έλεος?) και από πάνω τις άλειψα με λίγο αυγό.
Μπήκαν στο φούρνο για 40 λεπτά και μετά στο πιάτο για άλλα 40 περίπου... δεν έμειναν περισσότερο! Λάθος, έμειναν μόνο 2 τις οποίες τσακίσαμε στις 4 το πρωί σε εκείνη την πρωινή λιγούρα που σε πιάνει μετά το ποτό και το ξενύχτι...
Κάνετε τη δοκιμή, την προτείνω!
Γιορς
Nostimia!!! Mou thimizei kria foititika prwina sti Thessaloniki!!! panta tetoia!
ReplyDeleteΚρίμα που δεν εμεινε κανένα κομάτι, να κεραστώ!!
ReplyDeleteΤην αλλη φορά που θα φτιάξης , να με υπολογίζης!Καλή σου Μέρα...
Μία από τις αγαπημένες μου τυρόπιτες!
ReplyDeleteΚαλημέρα
Ιδέα για γέμιση είναι να βάλεις φέτα με ανθότυρο! Τίποτα άλλο. Αυτό το κάνω εγώ γιατί δε μ'αρέσουν οι τυρόπιτες με τα κίτρινα τυριά και έτσι με φέτα και ανθότυρο ρυθμίζω το πόσο αλμυρή είναι και δεδομένου ότι το ανθότυρο είναι και πιο μαλακό γίνεται και πιο λεία η γέμιση. Εγώ βέβαια για να πετύχω τη γέμιση όσο ακριβώς αλμυρή θέλω, τρώω τη μισή !!!
ReplyDeleteagapimena turopitakia...
ReplyDeletekalimera sas
ότι έχει να κάνει με ζύμη είναι μοναδικό!Πόσο νόστιμα πράγματα μπορείς να κάνεις με αλεύρι και λίγα ακόμα υλικά!Πολύ ωραία η τυρόπιτα!
ReplyDeleteThanks you κορίτσια για τα comments! Σας στέλνω μια καλημέρα από τη Νέα Υόρκη!
ReplyDeleteΤέλεια φαίνεται η τυροπιτούλα,τέλειες και οι φωτο!στείλε μου κανένα κομματάκι σε παρακαλώ μην τα τρώτε όλα μόνοι σας.
ReplyDeleteΕίναι να μη "τσακίζεις" τέτοια πράγματα!! Και εύκολα και γρήγορα, με υπέροχα αποτελέσματα γευστικά και αισθητικά!!!
ReplyDeleteΠολύ όμορφη ανάρτηση
Φιλιά
Καλημέρα
Μπράβο σου, το πέτυχες τέλεια το κουρουδάκι!
ReplyDeleteThank you gvarvakis και Penelope για τα καλά σας λόγια!
ReplyDeleteΕπειδή από την ημέρα που ανέβασες την συνταγή την βλέπω και την λιγουρεύομαι,αποφάσισα σήμερα να την φτιάξω....ένα θα σου πω! έφαγε και ο πάραξενος του σπιτιού μας και μάλιστα μου την άρπαξε μέσα από το πιάτο μου!
ReplyDeleteΛοιπόν φίλοι μου,μην την βλέπετε μόνο,αν μπορείτε φτιάξτε την και δεν θα μετανιώσετε....είναι απλά τέλεια.
Χαχαχα! Τότε είμαι σίγουρη πως θα έφτιαξες καταπληκτικές τυρόπιτες!
ReplyDelete