Thursday, October 28, 2010

Φωλιές ζαμπόν, με ψητά αυγά στο φούρνο, ντοματίνια και κασέρι / Ham cups with baked eggs


Ντίαρ Ντάιρι,

νομίζω έχετε καταλάβει ποιό είναι το αγαπημένο μου γεύμα! Για να σας βοηθήσω, είναι σαββατοκύριακο, μόλις έχεις ξυπνήσει (αργά) και έχεις μια λιγουρίτσα από το χτεσινό ξενύχτι (από δουλειά, έξοδο, ταινία, διάβασμα, οτιδήποτε) που δεν ικανοποιείται με ένα απλό γάλα με δημητριακά ή φρυγανιές με μαρμελάδα/μέλι. Θές κάτι παραπάνω, που όμως δε θα σε βαρύνει και δε θα σε ξαναστείλει στο κρεβάτι για siesta. Τι είναι? Brunch! 


Μια ωραία ιδέα για brunch πήρα από το εξώφυλλο ενός βιβλίου της Gale Gand (πασίγνωστη αμερικανίδα σεφ, συγγραφέας, με εκπομπές στην τηλεόραση). Δεν είχα τη συνταγή γιατί το βιβλίο το πέτυχα online, αλλά λίγη πείνα, φαντασία και δημιουργικότητα φέρανε ένα πολύ κοντινό οπτικό αποτέλεσμα! Αλλά και από γεύση είχε μεγάλη επιτυχία!
Αυτό που έφτιαξα λοιπόν είναι φωλιές από ζαμπόν, με ψητά αυγά στο φούρνο, ντοματίνια και κασέρι. Χρησιμοποίησα τη φόρμα για τα cupcakes για να πάρουν σχήμα τα ζαμπον. Έτσι μοιάζουν με αλμυρά cupcakes! Ham cakes! Ή Ham cups!


Τι χρησιμοποίησα:
  • φέτες ζαμπόν (αν μπορείτε ψάξτε να βρείτε Black Forest Ham, είναι γερμανικό και έχει πολύ ωραία γεύση - credits στον George που μου το πρότεινε)
  • κασέρι κομμένο σε κύβους
  • ντοματίνια
  • αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
Αλοίφουμε με βούτυρο όσες θέσεις cupcakes στη φόρμα θέλουμε, ανάλογα με το πόσες "φωλιές" θέλουμε να φτιάξουμε. Παίρνουμε μια φέτα ζαμπόν (πρέπει να είναι μεγάλη, όχι η τετράγωνη που βάζουμε στο τοστ, αλλά οβάλ) και την βάζουμε σε μια θέση στη φόρμα.

Το ζαμπον θα διπλωθεί στα τοιχώματα αλλά δεν μας πειράζει, αρκεί στη μέση να έχει φτιαχτεί μια φωλιά από το ζαμπόν. Εκεί στη μέση σπάμε ένα αυγό. Πάνω στο αυγό (όχι στον κρόκο, αλλά στο ασπράδι) βάζουμε 1-2 ντοματίνια και όσα κομμάτια κασέρι θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Εγώ για την ακρίβεια έριξα μόνο πιπέρι γιατί το κασέρι ήταν αλμυρό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο τυρί, όπως regato, swiss, κλπ. Ίσως και φέτα γιατί όχι? Έψησα 2-3 ελληνικές πίτες (από αυτές που φτιάχνουμε τα σουβλάκια), λίγη ketchup στο πιάτο (μου αρέσει πολύ με το αυγό) και έτοιμο το brunch! Γρήγορο, γευστικότατο, καθόλου βαρύ και άκρως εμφανίσιμο! Κατάλληλο για να κάνεις έκπληξη στους αγαπημένους σου, που εκτιμούν το χρόνο που περνάς στην κουζίνα!

Γιορς

16 comments:

  1. Καλημέρα!!σημειώνω τα υλικά και μιας και απέκτησα επιτέλους φόρμα το πρωί της Κυριακής θα το δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ όμορφες φωτογραφίες.. είναι και ό,τι πρεπει για βραδακι βεβαια... αμα δεν θελουμε να φαμε κατι πολύ βαρυ!
    Φιλια

    ReplyDelete
  3. Σούπερ πρωϊνό !!
    Πολύ ωραία παρουσίαση και φωτο

    ReplyDelete
  4. νομιζω πως ξαναπεινασαααααααααα.... φανταστικοοοοο...

    ReplyDelete
  5. Τέλεια ιδέα και υπέροχη παρουσίαση!!!
    Μπράβο σου!!!

    ReplyDelete
  6. Να έρθω σπίτι σου για brunch? Super Ιδέα και εμφάνιση!

    ReplyDelete
  7. Τι όμορφη και πρακτική ιδέα να συνοδεύσουμε το brunch κάποιου κυριακάτικου, ηλιόλουστου πρωινού!
    Εξαιρετικό!

    ReplyDelete
  8. Πολυ ωραια ιδεα και εκπληκτικη παρουσιαση!!!!

    ReplyDelete
  9. Thank you κορίτσια για τα καλά σας λόγια!

    ReplyDelete
  10. Νομίζω θα είναι το Κυριακάτικο μας πρωινό!!! is it Sunday yet???

    ReplyDelete
  11. πολύ όμορφες φωτογραφίες!! Ταιριάζει με ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό

    ReplyDelete
  12. ΜΜΜ... τελειο!
    φιλακια!!

    ReplyDelete
  13. Καταπληκτική ιδέα! θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  14. Το έφτιαξα σήμερα αλλά σαν μεσημεριανό με συνοδεία σαλάτας. Δεν τρελαίνομαι για τα αυγά αλλά μου άρεσαν πάρα πολύ και του άντρα μου επίσης. Μια φωτό του πως έγιναν http://twitpic.com/7c2obm

    ReplyDelete
  15. Μπράβο Gio! Πολύ χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...