Friday, December 24, 2010

Λευκά σοκολατάκια με καρύδα / White chocolate coconut balls


Ντίαρ Ντάιαρι,

σήμερα είναι η γιορτή μου και φέτος βρίσκομαι στο σπίτι μου και θα γιορτάσω με την οικογένειά μου και τους φίλους μου (και όχι στον αέρα όπως πέρυσι!).
Με χαρά λοιπόν σας κερνάω τα όμορφα σοκολατάκια που έφτιαξε η μαμά μου! 
Και επειδή το jet lag που με έχει πιάσει με κρατάει άυπνη τέτοια ώρα, ορίστε κι η συνταγή:
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak (για ωραία μυρωδιά) - σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
  • 2 μπάρες άσπρη κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν-μαρί)
  • λικέρ για άρωμα (προσθέστε το αγαπημένο σας)
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 400 γρ. ινδική κακρύδα 
  • αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς τη φλούδα (1 για κάθε σοκολατάκι)
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα, τις βανίλιες, το πορτοκάλι και το λικερ. Στο τέλος βάζουμε και την καρύδα και ανακατεύουμε με το χέρι.

Βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να σφίξει (λίγες ώρες ή μια μέρα).

Όταν το βγάλουμε πλάθουμε μπαλίτσες μικρές, στο ίδιο μέγεθος που κάνουμε και τα τρουφάκια. Στη μέση τους βάζουμε ένα αμύγδαλο και πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο στρογγυλό μπαλάκι.

Κυλάμε κάθε μπαλάκι σε ένα μπολ με καρύδα. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο και τα βγάζουμε λίγη ώρα πριν τα κεράσουμε για είναι λίγο μαλακά. Είναι τέλεια, ειδικά για τους λάτρεις της καρύδας και της λευκής σοκολάτας!


Οι φωτογραφίες δείχνουν και το στολισμένο μας δεντράκι! Τα υπόλοιπα στολίδια ΟΛΟΥ του σπιτιού στις επόμενες αναρτήσεις με τα χριστουγεννιάτικά μας εδέσματα!

Φιλιά πολλά και καλά χριστούγεννα σε όλους!

Γιορς

Friday, December 17, 2010

Πουρές από μικρές μωβ πατάτες / Purple mashed potatoes


Ντίαρ Ντάιαρι,

στο online σούπερ μάρκετ που ψωνίζω κάθε εβδομάδα βρήκα purple baby creamer potatoes, δηλαδή μικρές μωβ πατατούλες. Αποφάσισα να είναι αυτές το νέο υλικό που θα δοκιμάσω, τις παρήγγειλα, ήρθαν και τις έκανα έναν νόστιμο χρωματιστό πουρέ που συνόδευσε καταπληκτικά τις μπριζόλες μας.


Πρώτα τις καθάρισα και τις έβρασα σε αλατισμένο νερό. 
Και πήραν ένα χρώμα καταπληκτικό! Σαν το χρώμα του αμέθυστου!
Στη συνέχεια τις έλιωσα μέσα σε ένα μπολ με ένα ξύλινο κουτάλι.

Τις έβαλα πάλι στην κατσαρόλα και τις ανακάτεψα σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας:
  • γάλα
  • τριμμένο τυρί που λιώνει
  • αλάτι
  • πιπέρι

Όταν ο πουρές ήταν έτοιμος και ζεστός τον σέρβιρα αμέσως (γιατί ποίος κρατιέται?).
Η γεύση της μωβ πατάτας που δοκίμασα μου φάνηκε πολύ κοντά στις κανονικές πατάτες. Το χρώμα όμως πολύ πιο εντυπωσιακό!

Aν καταφέρετε και τις βρείτε τότε να τις συμπεριλάβετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Είναι κάτι που θα στολίσει το τραπέζι σας!

Γιορς

Saturday, December 11, 2010

Αυγά με pesto και τυρί Gruyère σε φύλλο κρούστας / Eggs with pesto and Gruyère in phyllo dough


Ντίαρ Ντάιρι,

το αγαπημένο μου σκεύος/αντικείμενο στην κουζίνα είναι ο ξύλινος πάγκος που κόβουμε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυριά, τα κρέατα κλπ. Νομίζω πως μου δίνει my kitchen super-power!

Τώρα τελευταία όμως έχει μπει δυναμικά στην κουζίνα και στην προτίμησή μου η φόρμα για τα cupcakes/muffins, γιατί αν διαθέτεις φαντασία, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα!

Θυμάστε τα ham cups? Στο ίδιο κλίμα ακριβώς έφτιαξα μια ωραία μέρα αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία: ψητά αυγά στο φούρνο με πέστο και ντοματίνια, σε φύλλο κρούστας!
Έχω μεγάλη αδυναμία στο φύλλο και στις πίτες με φύλλο, οπότε αυτό το πιάτο μπήκε στα αγαπημένα μου!

Η συνταγή:
  • 1 φύλλο κρούστας για κάθε μια φωλιά, διπλωμένο 3 φορές στη μέση
  • αυγά
  • ντοματίνια
  • πέστο
  • τυρί Gruyère
Το τυρί Gruyère είναι το νέο υλικό που δοκίμασα αυτήν την εβδομάδα. Νομίζω πώς η πρώτη φορά που το είδα και γεύτηκα ήταν στα ανοιχτά sandwich του Le pain Quotidien. Το ελβετικό Gruyère είναι κίτρινο, σκληρό τυρί και στη γεύση θυμίζει τη δική μας γραβιέρα.

Διπλώνουμε λοιπόν το φύλλο και το τοποθετούμε σε μια θήκη στη φόρμα. Στον πάτο ρίχνουμε μια κουταλιά pesto, στη συνέχεια από πάνω σπάμε το αυγό, και στο ασπράδι του αυγού σφηνώνουμε κυβάκια από το τυρί και ένα ντοματίνι (δεν χωράνε περισσότερα πράγματα, το δοκίμασα). Ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά από το pesto, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά, όχι σε πολλή δυνατή θερμοκρασία (~170). Αν τα αφήσουμε περισσότερο το αυγό θα γίνει σαν βραστό.

Αφήνουμε λίιιγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Μιαμμμμ... Με έπιασε μια λιγούρα τώρα!

Γιορς

Tuesday, December 7, 2010

Enchiladas με κοτόπουλο και chorizo / Enchiladas with chicken and chorizo


Ντίαρ Ντάιαρι,

όταν έχω κόσμο στο σπίτι κάνω σαν τη Monica, παραμιλάω "I'm always the hostess"! Μου αρέσει πολύ να περιποιούμαι τους φίλους και τους αγαπημένους μου - οι υπόλοιποι μένουν απ'έξω!

Την τελευταία φορά που μαζευτήκαμε σπίτι, το theme της βραδιάς μας ήταν Μex-night! Σας έβαλα ήδη στο κλίμα με το Guacamole που έφτιαξα. Για κύριο πιάτο είχα αποφασίσει να φτιάξω chimichangas, το καλύτερό μου απ'όλα τα μεξικάνικα με τορτίγιες, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη. Ο λόγος είναι επειδή enchiladas δεν έχω φτιάξει ποτέ, και αυτό ήταν μια πρόκληση ;)
Επίσης επειδή τελευταία στιγμή τα αποφάσισα όλα και το κοτόπουλο που είχα δεν ήταν αρκετό, τις μισές τορτίγιες τις γέμισα με κοτόπουλο και τις υπόλοιπες με chorizo. Οι δεύτερες ειδικά είχαν μια απογειωτικά καυτερή δράση... :)

Τι χρειαζόμαστε (για ένα μεγάλο ταψί):
  • 8 τορτίγιες μεγάλες
  • 2 βαζάκια salsa (πχ. Old El Paso)
  • 3 στήθη κοτόπουλο
  • 2 chorizo (μεσαίου μεγέθους)
  • αρκετό cheddar ή άλλο τυρί που λιώνει
  • sour cream ή γιαούρτι
  • cilantro
Και να πόσο εύκολα φτιάχνονται:
  1. Τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι τις τορτίγιες. Σκοπός είναι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρωματάκι, όχι να γίνουν ολοβούτηχτες.
  2. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, με λίγο λαδάκι. Μπαχαρικά δεν χρειάζονται γιατί η σάλτσα θα είναι καυτερή. Μόνο λίγο αλατάκι.
  3. Όταν το κοτόπουλο ψηθεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3/4 του βάζου salsa. Αφήνουμε ώσπου να ζεσταθεί και η σάλτσα.
  4. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 2 και 3 με το chorizo και τα 3/4 salsa του δεύτερου βάζου salsa.
  5. Γεμίζουμε μια τορτίγια κατά μήκος, με 2 κουταλιές από τη σάλτσα με το κοτόπουλο (ή το chorizo). Τυλίγουμε την τορτίγια σαν ρολό και την βάζουμε στο ταψί. 
  6. Όταν γεμίσει το ταψί μας, περιχύνουμε τις τιρτίγιες με την υπόλοιπη salsa που έχουμε κρατήσει. Στο τέλος ρίχνουμε πάνω από τη σάλτσα αρκετό cheddar.
  7. Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε με λίγο sour cream και ένα κλωναράκι cilantro.

Είναι πολύυυυ μιαμμμμμ και αρκετά πικάντικο. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τη salsa που χρησιμοποιείς, μεταξύ mild κai super hot υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και η προσθήκη ενός καυτερού chorizo το κάνει ακόμα πιο spicy!

Γιορς

Saturday, December 4, 2010

Guacamole

 

Ντίαρ Ντάιρι,

η μεξικάνικη κουζίνα, και για να ακριβολογούμε η Tex-Mex κουζίνα (μεξικάνικες συνταγές με επιρροές από τις νότιες πολιτείες -Τexas κυρίως), είναι από τις αγαπημένες μου. 
Burrito, fajitas, quesadillas, chimichangas και όλα τα συναφή τα λατρεύω! Φτιάχνω εδώ και καιρό διάφορες παραλλαγές αυτών, αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω guacamole (προφέρεται "γουακαμόλε"), αυτό το πράσινο dip που συνοδεύεται συνήθως με tortilla chips.

Η καταγωγή του guacamole κρατάει από τους Αζτέκους παρακαλώ, και η ονομασία του στην γλώσσα Aztec Nahuatl είναι huacamoli, δηλαδή huacatl (=αβοκάντο) και molli (=σάλτσα).

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, έψαξα για μια συνταγή στο ιντερνετ και την έφτιαξα ένα βράδυ με φίλους στο σπίτι. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα, γευστικά, από αυτό που σου σερβίρουν σε ένα εστιατόριο. Σας την προτείνω λοιπόν!
  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους (χωρίς την ψύχα της)
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο (cilantro)
  • λίγη πιπεριά καυτερή
  • λίγο λεμόνι
  • πιπέρι
  1. Αρχικά καθαρίζουμε τα αβοκάντο. Πώς? Για να μην παλεύετε στο καθάρισμα, παίρνετε ένα μαχαίρι και το χαράζετε βαθιά κατά μήκος του φρούτου -θα βρείτε αντίσταση στο κουκούτσι-. Στη συνέχεια πιάνετε με τα χέρια τα 2 ημισφαίρια που χαράξατε και τα γυρνάτε προς αντίθετες κατεθύσεις. Αυτό ήταν! Το αβοκάντο θα ξεκολλήσει στα 2! Μετά είτε με ένα κουτάλι αφαιρείτε την ψύχα του, είτε βγάζετε το εξωτερικό με ένα μαχαίρι.
  2. Λιώνουμε τα αβοκάντο με ένα πηρούνι (όπως κάνουμε τη φέτα), μέσα σε ένα βαθύ μπολ. Αμέσως περιχύνουμε με το λεμόνι για να μη μαυρίσει. Προτείνω να μην λιώσετε το αβοκάντο σε multi γιατί δεν θέλουμε να βγει λείο.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το cilantro, την πιπεριά, το πιπέρι και τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως με tortilla chips και margaritas! 
Όπως βλέπετε στις φωτος υπήρχαν και άλλα καλούδια στο τραπέζι, όπως ένα dip φασολιού -αυτό ήταν έτοιμο, δεν το ετοίμασα εγώ- και πιπεριές jalapeno. Το κύριο πιάτο ήταν άλλο και θα σας μιλήσω για αυτό την επόμενη φορά!
Θα σας πω μόνο πως καήκαμε, αλλά το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας!
Και πού αντοχές για μαραθώνιο του Νησιού μετά? Μάλλον πρέπει πρώτα να το βλέπουμε και μετά να τρώμε...
Αυτά από εμένα και τις μαγειρικές μου ανησυχίες! Σας φιλώ.

Γιορς

Thursday, December 2, 2010

Baileys Cheesecake


Ντίαρ Ντάιαρι,

Καλό μήνα! Και μιας και μπήκε ο μήνας των Χριστουγέννων ας κεράσω ένα γλυκάκι!
Η ιδέα για το bailyes μας προέκυψε ελλείψει βανίλιας! Πώς μας ήρθε μη ρωτάτε!
Ήταν μέσα στην κουζίνα το τραπεζάκι με τα ποτά, είδαμε το μπουκάλι με το λικερ, δεν είχαμε και βανίλια που έλεγε η συνταγή, γεύση θα δώσει λέμε, και να τη η δημιουργία!

Για τη βάση θέλουμε:
  • μπισκότα τύπου digestive
  • βούτυρο
Ακριβώς τις αναλογίες δεν τις θυμάμαι γιατί τσιμπολογούσαμε μπισκοτάκια, πίναμε και τα κρασάκια μας και είμασταν γενικώς σε μια εορταστική και αλαλούμ κατάσταση...
Αφήστε που εξαρτάται και από το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσει κανείς.
Σπάμε λοιπόν τα μπισκότα με τα χέρια ή στο multi και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε ώστε να "δέσουν" τα μπισκότα και τα στρώνουμε στον πάτο ενός μικρού ταψιού (ή φόρμας για cheesecake).


Για τη γέμιση χρειαστήκαμε:
  • 3 πακέτα creame cheese 
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα Bailyes
  • 3 αυγά

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα απλώνουμε πάνω από τα μπισκότα. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να "στέκεται" η γέμιση και να μην είναι νερουλή. Σαν να μην έφταναν όλες οι θερμίδες που θα παίρναμε, στο τέλος προσθέσαμε και σιρόπι καραμέλας...
Τώρα που το θυμάμαι, τι κόλαση!

Γιορς

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...