Monday, February 14, 2011

Τάρτα λεμόνι / Tarte au citron


Ντίαρι Ντάιαρι,

τη συνταγή για αυτήν την tarte au citron τη βρήκα σε ένα βιβλίο μαγειρικής γαλλικής κουζίνας που πήρα δώρο στη μαμά μου.

Τα υλικά για τη βάση:
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 αυγό
Ζυμώνουμε τα υλικά για τη βάση και απλώνουμε σε ένα ταψάκι ή φόρμα για τάρτες. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά, αφού τρυπήσουμε με ένα πηρουνάκι τη βάση.

Αυτή η ζύμη τάρτας διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιήσα στην τάρτα με αχλάδια και στην τάρτα με μήλα. Αντί για νερό βάζουμε αυγό, και δεν χρειάζεται να την βάλουμε για λίγο στο ψυγείο.

Τελικά νομίζω πως έγινε νοστιμότερη και μάλλον θα την κάνω σε κάθε γλυκιά τάρτα. Κάτι ξέρουν οι γάλλοι :)

Τα υλικά για τη γέμιση:
  • χυμός από 3-4 λεμόνια
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • μισή κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 αυγό
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το αυγό, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμόνι και το βούτυρο.

Περιχύνουμε το μείγμα στην ψημένη βάση και ψήνουμε ξανά για 25 λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει και να παίρνει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για όποιον συμπαθεί τις ξινούλες γεύσεις, θα του αρέσει πολύ!

Γιορς

29 comments:

  1. <3 Plirofories anaferoun oti to eklekto touto edesma ksesikwnei gnwsto Vostoneziko kounavi..

    ReplyDelete
  2. Πεθαίνω για τα λεμονοειδή γλυκά!

    ReplyDelete
  3. otidhpote periexei esperidoeidh kai kurows lemonia kai portokalia me trelanoun!!eimai kainourgia edw kai elpizw na timhsete deontws to blog mou!xoxo

    ReplyDelete
  4. Φανταστική τάρτα θα τη δοκιμάσω σίγουρα.Να είσαι καλά με τις καταπληκτικές συνταγές σου

    ReplyDelete
  5. Αυτό ειναι γλυκό για μένα, δεν το συζητάω!!!
    Υπέροχη φαίνεται!!!

    ReplyDelete
  6. Mina, tote na to etoimasw gia tin epomeni evdomada ;) Filakia agapimeni!

    ReplyDelete
  7. Geia sou Popi! Tote na to dokimaseis tha sou aresei! Filia!

    ReplyDelete
  8. Kalws ta diatrofikamystika! Kali arxi sou euxomai!

    ReplyDelete
  9. nadia ki esy na'sai kala! S'euxaristw gia ta wraia sou logia kathe fora!

    ReplyDelete
  10. Geia sou ELENA! Go for it ;) Na pw tin amartia mou, se ena kommati evala kai ligi santigi epanw ;) Mourlia itan!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχη η τάρτα σου Jenny!!
    Πολύ όμορφη περιγραφή και καταπληκτικές λήψεις :) Έχω ήδη την αίσθηση της γεύσης της στο στόμα :)))
    Καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα! Υπέροχη πραγματικά η τάρτα λεμονιού , από τα αγαπημένα μου γλυκά. Λατρεύω τα εσπεριδοειδή και γενικά το ξινό στα γλυκά , όπως αρέσει και στον Βαγγέλη που είχε τα γενέθλια του! Χρόνια του Πολλά!

    ReplyDelete
  13. Πεθαίνω για λεμονογλυκά!!!!!

    ReplyDelete
  14. Na sai kala George! Kali mera na exeis!

    ReplyDelete
  15. Geia sou lila! Tote tha sou aresei i tarta... Filia!

    ReplyDelete
  16. Λεμονάκι μοσχομυριστό. Πολύ ωραία είναι, περίμενα πως και πως να την ανεβάσεις

    ReplyDelete
  17. Na'sai kala manousina mou! Filia polla!

    ReplyDelete
  18. Πολύ μ αρεσει το λεμονι στα γλυκα!

    ReplyDelete
  19. Σας περιμένω στο διαγωνισμό που έχω διοργανώσει στον Ψαρότοπο !!!

    ReplyDelete
  20. Ίσως το Νο1 αγαπημένο μου γλυκό!!πολύ ωραία συνταγή θα τη δοκιμάσω το συντομότερο!

    ReplyDelete
  21. Ένα από τα αγαπημένα γλυκά!Πολύ ωραία συνταγή και πολύ ωραία η δουλειά που έχεις κάνει στο blog σου!

    ReplyDelete
  22. Ευχαριστώ cinemarion! Καλώς μας ήρθες!

    ReplyDelete
  23. Τζένυ έκανα τη βάση της τάρτας για μια ροδακινοπιτα.
    Πραγματικά πολύ πολυ ωραία κι εύκολη. Δεν την έψησα πρώτα, αλλά την έβαλα μαζί με τη γέμιση από τα ροδάκινα.
    Εγινε πολύ νόστιμη και τραγανή.
    Θα την κάνω συχνά.

    Νασαι καλά

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλήθεια? Πολύ χαίρομαι Marion! Να'σαι καλά! Περιμένουμε να δούμε τη ροδακινόπιτά σου με ανυπομονησία!

      Delete
  24. Ερωτησούλα! Δοκίμασα την τάρτα και είχα ένα προβληματάκι: η γέμιση μου χύθηκε από την τάρτα στο φούρνο!!! Και στο εσωτερικό της φόρμας έμεινε ελάχιστη :-( Σε τι ταψάκι/φόρμα το κάνετε; Εγώ το δοκίμασα σε αυτό με την αποσπώμενη βάση. Λέτε να φταίει αυτό; Ή οι τρυπούλες που άνοιξα με το πιρουνάκι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ματίνα! Αν θυμάμαι καλά (γιατί πάει καιρός) το είχα φτιάξει σε ένα στρογγυλό πυρέξ. Έλα ρε συ, πώς χύθηκε? Οι τρυπούλες με το πηρούνι δεν νομίζω πως είναι αρκετές για να χυθεί από εκεί το μείγμα. Και σε αυτό με την αποσπώμενη βάση, πάντα τις τάρτες τις κάνουμε υπερυψωμένες στα πλάγια, οπότε από πού χύθηκε???

      Delete
  25. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως και γιατί έγινε! Πάντως χύθηκε αρκετή ποσότητα και μετά λίγο μέσα στον φούρνο! Τέσπα, έστω και με ελάχιστη γεμιση ήταν πεντανόστιμη. Θα την ξαναδοκιμάσω το επόμενο ΣΚ σε πυρεξ αυτή τη φορά!!! Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...