Saturday, October 30, 2010

Oreo cupcakes


Ντίαρ Ντάιρι,

Trick or treat?!
Haloween σήμερα και ένα γλυκάκι επιβαλλόταν! Σήμερα ντύνονται τα παιδάκια με στολές και γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα ρωτώντας "trick or treat?" Αυτό σημαίνει -σε ελεύθερη μετάφραση- "θα κεράσεις ή θα μου το πληρώσεις?", δηλαδή περιμένουν να τους δώσουν κάποιο γλυκό, αλλιώς η παράδοση θέλει να "απειλούν" ότι θα κάνουν ζημιές! Επίσης Haloween σημαίνει κολοκύθες, πολλές κολοκύθες! Στολίζονται τα σπίτια, οι κήποι, οι είσοδοι των σπιτιών, τα μαγαζιά... Για να σας βάλω στο κλίμα, να πώς είναι στολισμένη η είσοδος του δικού μας σπιτιού.


Ώρα για το γλυκό μας! Είχα υποσχεθεί παραλλαγές cupcakes, σωστά? Και δεν εννοούσα μόνο αλμυρές παραλλαγές, αλλά γλυκές! Γλυκύτατες! Εδώ στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένα τα oreo cupcakes. Πώς φτιάχνονται? Πανεύκολα!

Χρειαζόμαστε:
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1/2 κούπα κακάο/σοκολάτα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • ---------------------------
  • 1-2 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
  • 50-60γρ κουβερτούρα λιωμένη 
  • ---------------------------
  • 8-10 oreo cookies
Προσαρμόζουμε τις αναλογίες ανάλογα με το πόσα cupcakes θέλουμε να φτιάξουμε. Με αυτές τις δοσολογίες μου βγήκαν 10 cupcakes. Εξαρτάται βέβαια και τι μεγέθους χάρτινα cups έχουμε. Εγώ δεν χρησιμοποίησα τα πολύ μεγάλα, αλλά τα μεσαία.

Και να πώς ξεκινάει κανείς! Τοποθετούμε 10 χάρτινα cups μέσα στη φόρμα για cupcakes/muffins. Ανοίγουμε τα oreo στη μέση και το μισό μισκότο (κατά προτίμηση αυτό με την κρέμα) το βάζουμε στον πάτο κάθε cup. Τα υπόλοιπα τα σπάμε με τα χέρια ή στο multi ώστε να γίνουν θρύμματα-σχεδόν σκόνη. Θα μας χρειαστούν στο τέλος στο frosting.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα μη υγρά υλικά μαζί (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, σόδα και αλάτι) και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υγρά υλικά: αυγά, λάδι, γάλα, βανίλια και κουβερτούρα λιωμένη.



Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα, ρίχνοντας το ένα στο άλλο. Αν μας βγει πολύ σφιχτό το μείγμα, αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό (ή γάλα).
Μοιράζουμε το μείγμα στα χάρτινα cups και βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο, όπως ένα κανονικό κεικ. Τα cupcakes καθώς θα ψήνονται θα φουσκώσουν στο κέντρο (έχει μπει η σόδα και τα χτυπημένα αυγά), κάνοντας μια καμπουρίτσα ιδανική για το στόλισμα με frosting!

Όταν ψηθούν τα αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσουν ώστε να μπορέσουμε εύκολα να τα γαρνίρουμε.

Για frosting δεν ετοίμασα τίποτα απολύτως. Έχω βρει συνταγές για να φτιάξει κανείς βουτυρόκρεμα, αλλά ακόμα δεν έχω προσπαθήσει να τη φτιάξω. Πήρα λοιπόν μια έτοιμη buttercream από το σουπερ μάρκετ (η οποία είναι πεντανόστιμη) και την ανακάτεψα με τα oreo-θρύμματα που είχα κρατήσει από πριν. Έτσι έγινε αυτή η ασπρόμαυρη κρέμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Με ένα μαχαιράκι άπλωσα τη buttercream στα cupcakes και έτοιμα για φάγωμα! Βγήκαν πολύ αφράτα, και όχι πολύ γλυκά. Το buttercream έδινε τη γλύκα που έλειπε από το κέικ κι έτσι έδεναν τέλεια! Καλή επιτυχία σε όποιον τα φτιάξει!

Γιορς

Thursday, October 28, 2010

Φωλιές ζαμπόν, με ψητά αυγά στο φούρνο, ντοματίνια και κασέρι / Ham cups with baked eggs


Ντίαρ Ντάιρι,

νομίζω έχετε καταλάβει ποιό είναι το αγαπημένο μου γεύμα! Για να σας βοηθήσω, είναι σαββατοκύριακο, μόλις έχεις ξυπνήσει (αργά) και έχεις μια λιγουρίτσα από το χτεσινό ξενύχτι (από δουλειά, έξοδο, ταινία, διάβασμα, οτιδήποτε) που δεν ικανοποιείται με ένα απλό γάλα με δημητριακά ή φρυγανιές με μαρμελάδα/μέλι. Θές κάτι παραπάνω, που όμως δε θα σε βαρύνει και δε θα σε ξαναστείλει στο κρεβάτι για siesta. Τι είναι? Brunch! 


Μια ωραία ιδέα για brunch πήρα από το εξώφυλλο ενός βιβλίου της Gale Gand (πασίγνωστη αμερικανίδα σεφ, συγγραφέας, με εκπομπές στην τηλεόραση). Δεν είχα τη συνταγή γιατί το βιβλίο το πέτυχα online, αλλά λίγη πείνα, φαντασία και δημιουργικότητα φέρανε ένα πολύ κοντινό οπτικό αποτέλεσμα! Αλλά και από γεύση είχε μεγάλη επιτυχία!
Αυτό που έφτιαξα λοιπόν είναι φωλιές από ζαμπόν, με ψητά αυγά στο φούρνο, ντοματίνια και κασέρι. Χρησιμοποίησα τη φόρμα για τα cupcakes για να πάρουν σχήμα τα ζαμπον. Έτσι μοιάζουν με αλμυρά cupcakes! Ham cakes! Ή Ham cups!


Τι χρησιμοποίησα:
  • φέτες ζαμπόν (αν μπορείτε ψάξτε να βρείτε Black Forest Ham, είναι γερμανικό και έχει πολύ ωραία γεύση - credits στον George που μου το πρότεινε)
  • κασέρι κομμένο σε κύβους
  • ντοματίνια
  • αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
Αλοίφουμε με βούτυρο όσες θέσεις cupcakes στη φόρμα θέλουμε, ανάλογα με το πόσες "φωλιές" θέλουμε να φτιάξουμε. Παίρνουμε μια φέτα ζαμπόν (πρέπει να είναι μεγάλη, όχι η τετράγωνη που βάζουμε στο τοστ, αλλά οβάλ) και την βάζουμε σε μια θέση στη φόρμα.

Το ζαμπον θα διπλωθεί στα τοιχώματα αλλά δεν μας πειράζει, αρκεί στη μέση να έχει φτιαχτεί μια φωλιά από το ζαμπόν. Εκεί στη μέση σπάμε ένα αυγό. Πάνω στο αυγό (όχι στον κρόκο, αλλά στο ασπράδι) βάζουμε 1-2 ντοματίνια και όσα κομμάτια κασέρι θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Εγώ για την ακρίβεια έριξα μόνο πιπέρι γιατί το κασέρι ήταν αλμυρό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο τυρί, όπως regato, swiss, κλπ. Ίσως και φέτα γιατί όχι? Έψησα 2-3 ελληνικές πίτες (από αυτές που φτιάχνουμε τα σουβλάκια), λίγη ketchup στο πιάτο (μου αρέσει πολύ με το αυγό) και έτοιμο το brunch! Γρήγορο, γευστικότατο, καθόλου βαρύ και άκρως εμφανίσιμο! Κατάλληλο για να κάνεις έκπληξη στους αγαπημένους σου, που εκτιμούν το χρόνο που περνάς στην κουζίνα!

Γιορς

Tuesday, October 26, 2010

Τούρτα μεξικάνα / Mexican birthday cake


Ντίαρ Ντάιαρι,

έχω να δηλώσω πως πρίν λίγα λεπτά η τούρτα που βλέπετε εξαφανίστηκε! Επίσης πως είναι η πιο εύκολη και γρήγορη τούρτα που μπορεί να φτιάξει κανείς.
Αν σας αρέσει η όψη ή έχετε περιέργεια, ορίστε τα υλικά:
  • τορτίγιες από αλεύρι (8-12 ανάλογα πόσο "ψηλή θέλουμε την τούρτα")
  • μους σοκολάτας
  • σοκολάτα bitter (κουβερτούρα)
  • kalhua
  • σαντιγί
  • κακάο ή σοκολάτα ρόφημα σε σκόνη
Τόνισα το τορτίγιες από αλεύρι επειδή υπάρχουν και τορτίγιες από καλαμπόκι. Από τις δεύτερες φτιάχνονται τα tacos και δεν μας κάνουν για γλυκό (εκτός βέβαια αν έχεις super φαντασία).
 
Όπως καταλάβατε το όνομα "μεξικάνα" δικαιολογείται από τις τορτίγιες και από το kalhua. Το γλυκό το δοκίμασα πριν πολύ καιρό σε ένα multi-ethnic μαγαζί στην Αθήνα, έψαξα αλλά δεν βρήκα συνταγή, οπότε είπα να το προσπαθήσω μόνη μου. Όπως βλέπετε δεν βγαίνει και άσχημο! Στη γεύση είναι ελαφρύ, σοκολατένιο και δροσερό!

Και να πώς φτιάχνεται:

1. Βουτάμε μια μια κάθε τορτίγια στο καλούα, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς και να αρωματιστεί. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι τις πρώτες φορες που έφτιαχνα το γλυκό δεν "έβρεχα" τις τορτίγιες με τίποτα αλλά τις χρησιμοποιούσα απευθείας. Την ιδέα για το μούλιασμα στο ποτό μου την έδωσε ο φίλος μου ο Στέλιος ο οποίος το γεύτηκε μια φορά στο σπίτι μου, του άρεσε και μάλιστα όταν το έφτιαξε μόνος του το εξέλιξε κιόλας! Και όντως είχε δίκιο, βγαίνει πολύ καλύτερο έτσι... Νομίζω πως μου είχε πε ότι τις είχε βουτήξει και σε γάλα, αλλά δεν είμαι σίγουρη γιατί πάει καιρός.
2. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μους σοκολάτας ή παίρνουμε έτοιμη (Γιώτης?).
3. Λιώνουμε στο μπεν μαρί τη σοκολάτα bitter.
4. Στρώνουμε τα επίπεδα της τούρτας ως εξής: τορτίγια, μους, σοκολάτα, τορτίγια, μους, σοκολάτα κλπ. Τελειώνουμε με τορτίγια. Μια φορά την είχα φτιάξει με μους σοκολάτα και βανίλια (πάλι Γιώτης νομίζω), ήταν επίσης νόστιμη. Αλλά αυτή που είχα πρωτοδοκιμάσει στο μαγαζί εκείνο είχε σίγουρα μια στρώση με σοκολάτα bitter.


(Ο λόγος που η δική μου μους σοκολάτας μοιάζει περισσότερο με κιμά είναι επειδή πήρα τη light έκδοση της έτοιμης μους η οποία όπως αποδείχτηκε δεν διαλυόταν καλά στο γάλα. Γκρρρ... Δεν θα πάρω μίξερ? Θα πάρω...).
5. Στρώνουμε/στολίζουμε την τελευταία τορτίγια με σαντιγί (light και όχι πολύ γλυκιά) και το κακάο.
6. Παίρνουμε πηρούνι και μαχαίρι (παρότι μουλιασμένες, οι τορτίγιες δεν κόβονται όπως το μαλακό παντεσπάνι ή κέικ), κόβουμε ένα γενναίο κομμάτι και απολαμβάνουμε. Στο μεταξύ μπορεί να προηγηθούν κεράκια, τραγουδάκια, χρόνια πολλά και λοιπά εορταστικά...

Δοκιμάστε την! Είναι εύκολη αλλά νόστιμη!


Γιορς

πσ. Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και στη Δήμητρες! Έχω αρκετούς, μάλλον πρέπει να αρχίσω να στέλνω μηνύματα...



Monday, October 25, 2010

Να ζήσεις Βασίλη!


Ντίαρ Ντάιαρι,

σήμερα έχει γενέθλια ο Βασίλης! My best friend, my companion, my roommate, my life partner και επειδή θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα σταματάω εδώ, πιστεύω μπήκατε στο νόημα ;)
Μπορούσα λοιπόν να μην φτιάξω κάτι για να το γιορτάσουμε? Ε δε μπορούσα! Θα σας πω όμως αύριο τη συνταγή για το γλυκό γιατί σήμερα η μέρα είναι μόνο για ευχές!

Βασίλη μου εγώ σου εύχομαι πάντα υγεία, πολλές επιτυχίες, πάρα πολλή αγάπη και όλα σου τα όνειρα να πραγματοποιηθούν!

Ολγουεις γιορς
Τζενούλα

Saturday, October 23, 2010

Τάρτα με μήλα / Apple tarte


Ντίαρ Ντάιαρι,

ο Οκτώβρης στη Νέα Υόρκη (δεν ξέρω αν το γνωρίζεται αλλά η πόλη είναι γνωστή και σαν Big Apple!) είναι μήνας apple picking! Δηλαδή πηγαίνεις σε μεγάλες φάρμες και μαζεύεις μήλα. Είναι ένα είδος social activity, πηγαίνουν παρέες και περνάνε συνήθως μια μέρα, σαν εκδρομή. Συχνά βρίσκεις και μαγαζάκια που πουλάνε μηλόπιτες, μαρμελάδες και τέτοια σχετικά.
Για να τιμήσω το apple picking λοιπόν έφτιαξα αυτήν την τάρτα. Τα υλικά είναι ολόιδια με αυτά της τάρτας με αχλάδια που είχα κάνει παλιότερα, απλώς άλλαξα τα φρούτα. Τόσο απλά! Αφού η πρώτη πέτυχε, είπα να ξαναδοκιμάσω!

Επειδή κράτησα περισσότερη ζύμη από όσο έπρεπε για να φτιάξω το πλέγμα πάνω από την τάρτα, στο τέλος έμεινα με μια μικρή μπαλίτσα ζύμης...
Δεν πετάμε τίποτα όπως έχουμε πει (υπάρχουν παιδάκια που πεινάνε), γι'αυτό σε επόμενο ποστ θα σας δείξω πώς τη χρησιμοποίησα και τι έφτιαξα.

Αυτά τα λιγοστά για σήμερα!

Γιορς

πσ. Με αυτό το απλό μηλο-ποστ θα συμμετέχω στο μηλο-event μιας άλλης blogger.

Wednesday, October 20, 2010

Μοσχαρίσιο kebab και πικάντικη σως γιαουρτιού / Beef kebab with spicy yogurt sauce

 

Ντίαρ Ντάιρι,

ελληνική βραδιά με κεμπάπ! Το είχαμε παρακάνει με τα μη ελληνικά φαγητά και μας είχε λείψει να νιώσουμε λίγο Ελλάδα στο πιάτο μας... Κεμπάπ λοιπόν, δηλαδή μοσχαρίσιος κιμάς περασμένος σε ξυλάκια (σουβλάκια ή καλαμάκια ανάλογα από ποιό μέρος της Ελλάδας είναι κανείς). Εδώ καμιά φορά όταν λένε κεμπαπ εννοούν το κλασικό σουβλάκι, δηλαδή κομμάτια κρέας περασμένα σε skewer (έτσι λένε το ξυλάκι). Εγώ όμως έφτιαξα το άλλο, με τον κιμά :)


Τι χρειάστηκα:
     
  • μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • κρεμμύδι (δεν είχα ξερό και έβαλα φρέσκο!)
  • φρυγανιά
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • λίγη κανέλα
  • λίγο λάδι
  • μαιντανό

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά με το χέρι και βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. Αφού ο κιμάς έχει σφίξει λίγο, τον πλάθουμε σαν ένα μακρόστενο σουτζουκάκι γύρω από το καλαμάκι.

Τα έψησα στο τηγάνι-ψηστιέρα που έχω και όχι στο φούρνο. Παράλληλα έψησα μερικές πίτες και λίγο χαλούμι! Ήταν τέλεια συνοδεία!

Το καλύτερο δε σας είπα! Κεμπάπ χωρίς γιαούρτι γίνεται? Δε γίνεται. Έφτιαξα λοιπόν και μια σως που ναι μεν ήταν πικάντικη, αλλά το γιαούρτι σε έφερνε σε ισορροπία.


 Για τη σως γιαουρτιού:
  • 2 κουταλιές γιαούρτι φάγε 0%
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τυρί φιλαδέλφεια
  • λίγο άνιθο
  • πιπέρι καγιέν
Ούτε λάδια, ούτε ξύδια, μόνο αυτά. Και έγινε πολύ καλή!

Στα κεμπάπ αμέσως μόλις έβγαιναν από την ψηστιέρα έριχνα λεμόνι και έτσι εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο σχεδόν αμάσητο! Ήταν πεντανόστιμο... Τώρα που τα θυμάμαι νιώθω ένα περίεργο γαργάλημα στον οισοφάγο... Πήρα και την επόμενη μέρα μαζί μου (είχα φτιάξει πολλά) σε ταπεράκι με μερικές πίτες που έμειναν. Λουκούμι σας λέω! Try it!

Γιορς

Monday, October 18, 2010

Fruit cobb salad


Ντίαρ Ντάιαρι,

μετά την παραδοσιακή cobb σαλάτα, μου ήρθε η ιδέα να δοκιμάσω να φτιάξω μια σαλάτα με την ίδια λογική, αλλά με φρούτα!
Ένα βράδυ λοιπόν που γύρισα από το γραφείο πεινασμένη μεν,  συγκρατημένη δε, σκέφτηκα να ετοιμάσω μια cobb σαλάτα φρούτων: εύκολο, γευστικό και σχετικά light για βράδυ!
Χρησιμοποίησα:
  • αβοκάντο
  • ροδάκινο
  • μπανάνα
  • rasberries
  • γιαούρτι (total 0%)
  • λίγο μέλι
  • τρίμματα λευκής και μαύρης σοκολάτας (πολύ λίγο, είπαμε ο σκοπός ήταν light!)
Έκοψα τα φρούτα και σέρβιρα στο πιάτο με το γιαούρτι στη μέση και τα φρούτα στα πλάγια. Πάνω από το γιαούρτι έβαλα μια κουταλιά μέλι, και πάνω από τα φρούτα τα τρίμματα σοκολάτας. Η σοκολάτα ήταν πολύ σημαντική πινελιά! Ειδικά για το άνοστο-μονότονο αβοκάντο. Αλλά και η μπανάνα με τη σοκολάτα έκαναν ωραίο συνδυασμό...

 

Θα το δοκιμάσω ξανά και με άλλα φρούτα: μήλο, αχλάδι, κεράσια, blueberries, σταφύλια, φράουλες! Αλήθεια πώς ξεχασα να βάλω φράουλες? Απαράδεκτη... Δεν πειράζει, next time...

Γιορς

Friday, October 15, 2010

Croque Madame


Ντίαρ Ντάιαρι,

τον Αύγουστο στο δρόμο για Ελλάδα, κάναμε μια στάση στο Παρισάκι για να επισκεφτούμε το αδέρφι μου που δούλευε εκεί. Ωραίο το Παρίσι, ωραία η Γαλλία γενικώς, η ατμόσφαιρα ρομαντική, η πόλη με ιστορία, ο κόσμος ευγενικός... Γύρισα από το ταξίδι ενθουσιασμένη ακριβώς όπως και τις προηγούμενες φορές που είχα πάει.

Η αδερφούλα μου έμενε σε ένα πολύ cute σπιτάκι, σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά κάπου μεταξύ του 8ου και του 17ου διαμερίσματος. Εκεί τριγύρω είχε πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ. Ερχόμενοι από την Αμερική και καλομαθημένοι, αναζητήσαμε το brunch: να φάμε κάτι παραπάνω από πρωινό και ταυτόχρονα πιο ελαφρύ από μεσημεριανό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας... Και όντως το Παρίσι δεν μας απογοήτευσε! Η Γιάννα μας ξενάγησε στη γειτονιά και μας έδειξε το 3 Pièces Cuisine, ένα όμορφο καφέ με πολλές προτάσεις για φαγητό (και brunch!). Εκεί πρωτο-άκουσα/είδα/δοκίμασα το Croque Madame και Croque Monsieur.
Μου άρεσε πολύ, είδα πως είναι πανεύκολο να το φτιάξεις και ένα Σάββατο που είχα όρεξη (κυριολεκτικά και μεταφορικά), το έφτιαξα!
Το Croque Monsier είναι φέτες ψωμιού γεμισμένες με τυρί και ζαμπόν και ψημένες στο τηγάνι.
Το Croque Madame είναι το ίδιο, με ένα αυγό από πάνω, τηγανητό ή ποσέ.
Αυτές είναι οι κλασικές versions. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές όπως με προσθήκη ντομάτας (Croque provencal), πατάτες και τυρί Reblochon (Croque Tartiflette) και πολλά άλλα. Μια online αναζήτηση να κάνει κάποιος και θα βρεί πάρα πολλά!


Χρειαζόμαστε:
  • 2 μεγάλες φέτες ψωμί (όχι του τοστ, καλύτερα ψωμί φούρνου ή με προζύμι)
  • ζαμπόν
  • τυρί (ελβετικό, προβολόνε ή άλλο τυρί του τοστ που λιώνει)
  • βούτυρο
  • αυγό
  • αλάτι, πιπέρι
Αρχικά ετοιμάζουμε το τοστ, όπως όλοι ξέρουμε: βουτυρώνουμε ελαφρώς τις φέτες, στρώνουμε το τυρί και το ζαμπόν (μπορούμε να βάλουμε 2πλή στρώση αν θέλουμε) στη μια φέτα και καπακώνουμε με την άλλη.
Ρίχνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει βάζουμε μέσα το τοστ (ολόκληρο όπως το συναρμολογήσαμε). 'Οταν πάρει χρώμα η μια πλευρά, το γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη. Ετοιμάζουμε το αυγό (τηγανητό ή ποσέ) και το σερβίρουμε πάνω στο ψημένο τοστ. Τόσο απλό! Αν θέλουμε συνοδεύουμε με πατάτες ή λαχανικά. Ορισμένοι ετοιμάζουν μια ελαφριά μπεσαμελ και περιχύνουν από πάνω το τοστ με το αυγό. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αλλά είναι πιο παχυντικό και πιο μπελαλίδικο! Εγώ πεινούσα πολύ και αρκέστηκα στο να το αλατοπιπερώσω! Καλή όρεξη αν το φτιάξετε!

Γιορς

Tuesday, October 12, 2010

Γαρίδες με κριθαράκι και φέτα / Shrimps with orzo and feta


Ντίαρ Ντάιαρι,

ένα βράδυ, αμέσως μετά το γραφείο πήγαμε με την Κατερίνα να χαζέψουμε σε ένα μαγαζί με τεράααααστια ποικιλία σε διάφορα είδη σπιτιού... Καταφέραμε και οι 2 και συγκρατηθήκαμε και δεν αγοράσαμε τίποτα, πήγαμε για χάζεμα και ιδέες... Και εκεί πάνω στις ιδέες βγάζει η Κατερίνα από την τσάντα μια συνταγή! Τη βρήκε εκείνη τη μέρα στο ίντερνετ και την τύπωσε για να είμαστε μάχιμες ανά πάσα ώρα... :) 

Πού βρήκε τη συνταγή? Η ιστορία έχει ως εξής: εδώ υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια. Ένα από αυτά είναι και το Kefi. Δεν έχω πάει ακόμα, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα, πράγμα δύσκολο για το Μανχάταν (στην Αστόρια είναι πολύ καλύτερα). Ο ιδιοκτήτης και σεφ του κεφιού είναι ο Michael Psilakis (πολύ γνωστός εδώ). Από αυτόν είναι η συνταγή. Ασφαλώς κάναμε και τις παρεμβάσεις μας, θα σας τα πω όλα!

Πήγαμε γρήγορα στη "μαρκέτα" (έτσι λένε οι έλληνες εδώ το σουπερ μάρκετ!), ψωνίσαμε και χωθήκαμε στην κουζίνα της Κατερίνας για μαγείρεμα! Εκεί η συγκάτοικος της Κατερίνας με μια φίλη της έφτιαχναν ένα γλυκό που μοσχομύριζε το σπίτι με cookies και milky way (σαν τα δικά μας mars) - το είδα και θα το φτιάξω και θα σας ενημερώσω!

Όταν η κουζίνα άδειασε από τις λοιπές μαγείρισσες ξεκινήσαμε εμείς. Είναι περιττό να πω ότι καλύψαμε τη μυρωδιά του γλυκού μαγειρεύοντας αυτό το φαγητό!

Λοιπόν, τα υλικά είναι:
  • κριθαράκι
  • γαρίδες (καθαρισμένες, όχι βρασμένες)
  • φέτα
  • κρεμμύδι ξερό
  • κρεμμύδι φρέσκο
  • σκόρδο
  • ντομάτες
  • μαιντανό
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • λάδι
  • νερό
Ξεκινήσαμε τσιγαρίζοντας στο λάδι τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο γουοκ (ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα επίσης κάνει). Μετά ρίξαμε τις γαρίδες για λίγο, 4-5 λεπτά το πολύ, μέχρι να πάρουν το πορτοκαλί τους χρώμα. Όταν ήταν έτοιμες οι γαρίδες τις βγάλαμε από το γουοκ, τις αφήσαμε στην άκρη, και συνεχίσαμε ρίχνοντας μέσα τις ντομάτες αφού τις περάσαμε πρώτα από το multi και τον μαιντανό. Στη σάλτσα αυτή αφού αλατοπιπερώσαμε, ρίξαμε το κριθαράκι για να βράσει. Χρειάστηκε αρκετές φορές να συμπηρώσουμε με νερό. Το βράσιμο πήρε λίγη ώρα (σίγουρα περισσότερο από 20 λεπτά! χεχε -inside joke-). Μπορούμε στη σάλτσα να ρίξουμε και άλλα αρωματικά όπως θυμάρι.


Όταν το κριθαράκι έβρασε (δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά ζουμιά) ρίξαμε πάλι μέσα τις γαρίδες και ανακατέψαμε καλά. Σερβίρουμε στο πιάτο με τριμμένη φέτα και γλύφουμε τα δάχτυλά μας!!!
Η κανονική συνταγή λέει πως στο τέλος βάζεις και σπανάκι. Εμείς δεν βάλαμε, και παρόλα αυτά έγινε λουκούμι!
Για όσους ενδιαφέρονται για την αυθεντική συνταγή (είναι στα αγγλικά), μπορούν να τη βρούν εδώ!

Σας συνιστώ να το φτιάξετε το φαγητό! Είχα δοκιμάσει κριθαράκι μόνο στο φούρνο με κρέας και αυτή εδώ η εκδοχή του με ενθουσίασε!
Καλή όρεξη!

Γιορς

Friday, October 8, 2010

Cupcakes με γάλα καρύδας και λευκή σοκολάτα / Cupcakes with coconut milk and white chocolate

 

Ντίαρ Ντάιαρι,

είχα υποσχεθεί πως θα περιγράψω τα cupcakes που έφτιαξα την ημέρα που είχε γενέθλια ο Νεκτάριος αλλά ξεχάστηκα! Επειδή σε λίγο καιρό θα έχουμε και άλλα γενέθλια και δε λέει να στριμωχτούνε όλα μαζί, νομίζω πως ήρθε η ώρα!

Συνταγή συγκεκριμένη για τα cupcakes δεν υπάρχει! Γιατί?
Μα γιατί χρησιμοποιούμε την αγαπημένη μας συνταγή για κέικ! Κέικ βανίλιας, κέικ σοκολάτας, κεικ αμυγδάλου, ό,τι κέικ ξέρουμε να φτιάχνουμε! Η διαφορά είναι ότι αντί για μια μεγάλη φόρμα χρησιμοποιούμε μικρά χάρτινα ατομικά φορμάκια και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί-φόρμα για cupcakes (δείτε φωτο).

Όταν ψηθούν τα στολίζουμε με ό,τι θέλουμε, με buttercream frosting (το φτιάχνουμε ή το παίρνουμε έτοιμο), με cream cheese γέμιση ή με ό,τι άλλο μας επιτρέπει η φαντασία μας!

Η δική μου έμπνευση εκείνη την ημέρα επέβαλε ένα κλασικό κέικ στο οποίο αντικατέστησα το γάλα με γάλα καρύδας, και από πάνω λιωμένη λευκή σοκολάτα!

Για το κεικ τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
  • αυγά
  • γάλα καρύδας
  • αλεύρι
  • baking powder
  • λάδι
  • ζάχαρη
Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσα cupcakes θέλει να φτιάξει κανείς. Ξέχασα να αναφέρω ότι η μαμά μου φτιάχνει ένα ωραίο κεικ με λάδι αντί για βούτυρο και έτσι είπα να κάνω κι εγώ.
Επίσης, τα cupcakes λόγω αυγών και baking powder θα φουσκώσουν, οπότε καλό είναι να μην γεμίζει κανείς τις φόρμες μέχρι επάνω (το έχω πάθει και το αποτέλεσμα δεν είναι καλό!).

Αφού ψήθηκαν τα cupcakes έλιωσα τη λευκή σοκολάτα και με ένα μικρό μαχαιράκι για το βούτυρο (ναι, έχω και απ'αυτό!) την άπλωσα πάνω από τα cupcakes. Η σοκολάτα κρυώνει και κάνει μια τραγανή γλυκιά κρούστα που με το αφράτο κεκάκι πηγαίνει τέλεια! Τόσο απλά ήταν! Ένα κεικ που μου βγήκε πιο φουσκωτό απ'όλα το έκοψα στη μέση, έβαλα μαρμελάδα φράουλα και ένα κεράκι και έγινε η μίνι τουρτίτσα που είδατε παλιότερα. Επειδή cupcakes φτιάχω πολύ συχνά θα βάζω διάφορες παραλλαγές που μου έρχονται!

Τα cupcakes τα είχα δει σε αμερικάνικες σειρές, αλλά τα πρωτο-δοκίμασα όταν ήρθα στη Νέα Υόρκη στο Magnolia Bakery. Μάλιστα θυμάμαι όταν πήγα, στην είσοδο του ζαχαροπλαστείου είχε κάποιον να μας βάζει μέσα λίγους λίγους και η ουρά απ'έξω έκανε το γύρο του block! Είναι πολύ φημισμένο βλέπετε, το πρώτο που άνοιξε (στην Bleecker st.) έπαιξε στη σειρά The Sex and the City, και έδειχνε την Κάρι και τη Μιράντα να τρώνε cupcakes απ'έξω. Από τότε η γειτονιά καταστράφηκε, έχει γεμίσει τουρίστες!

Πρόσφατα δοκίμασα cupcakes στο Crumbs, μια άλλη αλυσίδα bakeries με πολύ καλύτερα cupcakes και τεράστια ποικιλία και συνδυασμούς γεύσεων: espresso, peanut butter, καραμέλα, oreo cookies, cupcakes brownies και πολλά άλλα που δε θυμάμαι!

Μ'αυτά που σας λέω κάθε φορά, νομίζω πως αν κανείς σας επισκεφτεί ΝΥ ξέρει ήδη πού να πάει :)

Γιορς

Tuesday, October 5, 2010

Τυρόπιτα κουρού / "Kourou" cheese pie


Ντίαρ Ντάιαρι,

τι καλύτερο για πρωινό? Ζεστή ζεστή και να μοσχομυρίζει! Δεν είχα ιδέα πώς να φτιάξω ζύμη κουρού, έψαξα για λίγο στο ιντερνετ και βρήκα αμέσως 2-3 εκδοχές. Η μια έλεγε μαγιά που δεν είχα στο σπίτι οπότε απορρίφθηκε. Η άλλη έλεγε για φαριναπ και γιαούρτι, και επειδή το γιαούρτι δεν το περίμενα για ζύμη, μου άρεσε η ιδέα και είπα να πειραματιστώ.

Έχω να δηλώσω πως είναι πανεύκολο να φτιάξει κάποιος ζύμη κουρού!

Χρειαζόμαστε:
  • αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • βούτυρο
  • γιαούρτι
  • μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • αλάτι
Χρησιμοποίησα τη μισή φαρίνα (~250 γρ), μια μπάρα βούτυρο (~110γρ) και μισό κεσεδάκι total 0%. Με αυτές τις ποσότητες μου βγήκαν 6 τυρόπιτες στο μέγεθος που τις βρίσκουμε στους φούρνους.

Ζύμωσα όλα τα υλικά με το χέρι και έγινε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή αλλά που μπορεί να ανοίξει με τον πλάστη. Έβαλα τη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά και στο μεταξύ ετοίμασα τη γέμιση: φέτα (τι καλύτερο?), 2 αυγά και πιπέρι. Λίγα και καλά!

Στη συνέχεια, έβγαλα τη ζύμη από το ψυγείο, τη χώρισα σε μικρά κομμάτια και άνοιξα το καθένα με τη βοήθεια ενός πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους μισού εκατοστού.

Στη μέση του φύλλου έβαλα μια καλή κουταλιά από τη γέμιση που ετοίμασα. Τι έμεινε? Δίπλωμα και κλεισιμο! Δίπλωσα το υπόλοιπο φύλλο από πάνω και το έκλεισα με τη βοήθεια ενός πηρουνιού. Ετοίμασα και τις υπόλοιπες τυρόπιτες, τις έβαλα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ (πάιρεξ το λένε εδώ - έλεος?) και από πάνω τις άλειψα με λίγο αυγό.

Μπήκαν στο φούρνο για 40 λεπτά και μετά στο πιάτο για άλλα 40 περίπου... δεν έμειναν περισσότερο! Λάθος, έμειναν μόνο 2 τις οποίες τσακίσαμε στις 4 το πρωί σε εκείνη την πρωινή λιγούρα που σε πιάνει μετά το ποτό και το ξενύχτι...
Κάνετε τη δοκιμή, την προτείνω!

Γιορς

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...