Saturday, December 4, 2010

Guacamole

 

Ντίαρ Ντάιρι,

η μεξικάνικη κουζίνα, και για να ακριβολογούμε η Tex-Mex κουζίνα (μεξικάνικες συνταγές με επιρροές από τις νότιες πολιτείες -Τexas κυρίως), είναι από τις αγαπημένες μου. 
Burrito, fajitas, quesadillas, chimichangas και όλα τα συναφή τα λατρεύω! Φτιάχνω εδώ και καιρό διάφορες παραλλαγές αυτών, αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω guacamole (προφέρεται "γουακαμόλε"), αυτό το πράσινο dip που συνοδεύεται συνήθως με tortilla chips.

Η καταγωγή του guacamole κρατάει από τους Αζτέκους παρακαλώ, και η ονομασία του στην γλώσσα Aztec Nahuatl είναι huacamoli, δηλαδή huacatl (=αβοκάντο) και molli (=σάλτσα).

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, έψαξα για μια συνταγή στο ιντερνετ και την έφτιαξα ένα βράδυ με φίλους στο σπίτι. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα, γευστικά, από αυτό που σου σερβίρουν σε ένα εστιατόριο. Σας την προτείνω λοιπόν!
  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους (χωρίς την ψύχα της)
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο (cilantro)
  • λίγη πιπεριά καυτερή
  • λίγο λεμόνι
  • πιπέρι
  1. Αρχικά καθαρίζουμε τα αβοκάντο. Πώς? Για να μην παλεύετε στο καθάρισμα, παίρνετε ένα μαχαίρι και το χαράζετε βαθιά κατά μήκος του φρούτου -θα βρείτε αντίσταση στο κουκούτσι-. Στη συνέχεια πιάνετε με τα χέρια τα 2 ημισφαίρια που χαράξατε και τα γυρνάτε προς αντίθετες κατεθύσεις. Αυτό ήταν! Το αβοκάντο θα ξεκολλήσει στα 2! Μετά είτε με ένα κουτάλι αφαιρείτε την ψύχα του, είτε βγάζετε το εξωτερικό με ένα μαχαίρι.
  2. Λιώνουμε τα αβοκάντο με ένα πηρούνι (όπως κάνουμε τη φέτα), μέσα σε ένα βαθύ μπολ. Αμέσως περιχύνουμε με το λεμόνι για να μη μαυρίσει. Προτείνω να μην λιώσετε το αβοκάντο σε multi γιατί δεν θέλουμε να βγει λείο.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το cilantro, την πιπεριά, το πιπέρι και τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως με tortilla chips και margaritas! 
Όπως βλέπετε στις φωτος υπήρχαν και άλλα καλούδια στο τραπέζι, όπως ένα dip φασολιού -αυτό ήταν έτοιμο, δεν το ετοίμασα εγώ- και πιπεριές jalapeno. Το κύριο πιάτο ήταν άλλο και θα σας μιλήσω για αυτό την επόμενη φορά!
Θα σας πω μόνο πως καήκαμε, αλλά το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας!
Και πού αντοχές για μαραθώνιο του Νησιού μετά? Μάλλον πρέπει πρώτα να το βλέπουμε και μετά να τρώμε...
Αυτά από εμένα και τις μαγειρικές μου ανησυχίες! Σας φιλώ.

Γιορς

7 comments:

  1. Λατρεμένη, πανέμορφη και νοστιμότατη η γουακαμόλε που μας προτείνεις!

    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή

    ReplyDelete
  2. Thank you kitchenStories, να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  3. To guacamole μ' αρέσει πολύ! Με μερικά corn tortillas και μπροστά στην tv, μπορώ να τελειλώσω κι ένα μπωλάκι μόνη μου!

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρα σας αγαπητή μου!!
    Φυσικά μεξικάνικη κουζίνα λατρεμένη!!!
    Μόλις πάω να ποστάρω και εγώ Chili con carne!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  5. Δεν εχω φτιάξει ποτέ!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...