Saturday, December 11, 2010

Αυγά με pesto και τυρί Gruyère σε φύλλο κρούστας / Eggs with pesto and Gruyère in phyllo dough


Ντίαρ Ντάιρι,

το αγαπημένο μου σκεύος/αντικείμενο στην κουζίνα είναι ο ξύλινος πάγκος που κόβουμε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυριά, τα κρέατα κλπ. Νομίζω πως μου δίνει my kitchen super-power!

Τώρα τελευταία όμως έχει μπει δυναμικά στην κουζίνα και στην προτίμησή μου η φόρμα για τα cupcakes/muffins, γιατί αν διαθέτεις φαντασία, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα!

Θυμάστε τα ham cups? Στο ίδιο κλίμα ακριβώς έφτιαξα μια ωραία μέρα αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία: ψητά αυγά στο φούρνο με πέστο και ντοματίνια, σε φύλλο κρούστας!
Έχω μεγάλη αδυναμία στο φύλλο και στις πίτες με φύλλο, οπότε αυτό το πιάτο μπήκε στα αγαπημένα μου!

Η συνταγή:
  • 1 φύλλο κρούστας για κάθε μια φωλιά, διπλωμένο 3 φορές στη μέση
  • αυγά
  • ντοματίνια
  • πέστο
  • τυρί Gruyère
Το τυρί Gruyère είναι το νέο υλικό που δοκίμασα αυτήν την εβδομάδα. Νομίζω πώς η πρώτη φορά που το είδα και γεύτηκα ήταν στα ανοιχτά sandwich του Le pain Quotidien. Το ελβετικό Gruyère είναι κίτρινο, σκληρό τυρί και στη γεύση θυμίζει τη δική μας γραβιέρα.

Διπλώνουμε λοιπόν το φύλλο και το τοποθετούμε σε μια θήκη στη φόρμα. Στον πάτο ρίχνουμε μια κουταλιά pesto, στη συνέχεια από πάνω σπάμε το αυγό, και στο ασπράδι του αυγού σφηνώνουμε κυβάκια από το τυρί και ένα ντοματίνι (δεν χωράνε περισσότερα πράγματα, το δοκίμασα). Ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά από το pesto, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά, όχι σε πολλή δυνατή θερμοκρασία (~170). Αν τα αφήσουμε περισσότερο το αυγό θα γίνει σαν βραστό.

Αφήνουμε λίιιγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Μιαμμμμ... Με έπιασε μια λιγούρα τώρα!

Γιορς

7 comments:

  1. Ekpliktika kalaisthito kai euparousiasto! Bravo Tzennoula!

    ReplyDelete
  2. Thank you φιλενάδα για τα καλά σου λόγια :)
    Missed you!

    ReplyDelete
  3. Τέλεια για πρωινό! Το αυγό δείχνει πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete
  4. Ναι katerina είναι ιδανικά για breakfast! :)

    ReplyDelete
  5. Kali xronia!!!! Tis kaliteres euxes mou gia tin pio nostimi xronia ever sou euxomai!!! H syntagi sou einai me link sto Donkey!

    ReplyDelete
  6. Όλα ωραία αλλά το τυρί Gruyère που μπορώ να το βρω.ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

    ReplyDelete
  7. Σάκη, βάλε γραβιέρα!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...