Thursday, November 1, 2012

Τούρτα με μους σοκολάτας, ρούμι και κομματάκια milky way / Chocolate cake with rum and milky way



Ντίαρ Ντάιαρι,

πέρασε ο τυφώνας. Είμαστε καλά και δεν πάθαμε τίποτα. Το σπίτι μας είναι σχεδόν στη μέση του Μανχάταν και ο μεγάλος χαμός έγινε στην άκρη της πόλης. Από τους 30 δρόμους και επάνω υπάρχουν λίγες ζημιές, μερικά δέντρα πεσμένα και το κλασικό κτίριο με τον γερανό που έγειρε. Από τους 30 περίπου και κάτω έγινε μακελειό. 
Η θάλασσα από τον αέρα σπρώχτηκε μες στην πόλη και πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι, τούνελ και το μετρό. Έγινε και μια έκρηξη ενός εργοστασίου ρεύματος και κόπηκε το ρεύμα σε όλο το κάτω μέρος του Μανχάταν - ακόμα δεν έχουν ρεύμα. Άλλα μέρη της Νέας Υόρκης που πληγήκαν ήταν οι παραθαλάσσιες περιοχές στο κάτω μέρος του Brooklyn και του Queens. Για το δε New Jersey, που ήταν πιο κοντά στον τυφώνα, οι καταστροφές ήταν πολύ περισσότερες. Τώρα τα βλέπουμε στις ειδήσεις και έχουμε μείνει.

Όπως είπα και πριν δεν πάθαμε τίποτα ούτε εμείς ούτε οι γνωστοί μας. Είχαμε βέβαια προετοιμαστεί καλού κακού από τις οδηγίες που μας είχαν δώσει (μέχρι και μπανιέρα είχα γεμίσει), αλλά ευτυχώς όλα καλά. Ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι ένα αεράκι αλλά μόνο αυτό. Τη Δευτέρα το πρωί δυνάμωσε ο αέρας και έβαλε ένα ψιλόβροχο. Η περισσότερη ημέρα πέρασε έτσι. Μόνο που το απόγευμα, μετά τις 6 ο αέρας δυνάμωσε απότομα. Κατά τις 9 το βράδυ τρέμανε οι τζαμαρίες, ο αέρας λυσομανούσε, τα στοπ στο δρόμο πήγαιναν πέρα δώθε, τα σκυλιά (οι ιδιοκτήτες τους τα έβγαλαν έξω παρά τον καιρό.... - no comment) τα έσπρωχνε ο αέρας... Βροχή δεν είδαμε, μόνο πολύ ψιλές στάλες που δεν έμεναν πολύ λόγω του δυνατού ανέμου. Το βουητό και το τρίξιμο των τζαμιών ήταν λίγο τρομακτικά. Όλο αυτό κράτησε μέχρι τα ξημερώματα τις Τρίτης. Το επόμενο πρωί είχε μειωθεί αισθητά ο αέρας και το απόγευμα είχε μόνο ένα ελαφρύ αεράκι.

Σήμερα ήταν πολύ καλύτερα, μόνο που έπιασε κρύο και τόσος κόσμος είναι ακόμα χωρίς ρεύμα. Το μετρό δεν λειτουργεί, άνοιξε όμως το τελεφερίκ του νησιού και δώθηκαν μερικά λεωφορεία στην κυκλοφορία. Ο κόσμος σήμερα περνούσε τις μεγάλες γέφυρες με τα πόδια για να έρθει στο Μανχάταν αφού δεν υπήρχε μετρό, και σχημάτιζε τεράστιες ουρές για να μπει σε όσα λεωφορεία κυκλοφορούσαν. Και φυσικά το Lower Manhattan είναι ακόμη πλημμυρισμένο και χωρίς ρεύμα. Μέχρι και το χρηματιστήριο της Wall Street έμεινε κλειστό για 2 ημέρες, κάτι που είχε να συμβεί από το 1880.

Πόσο σας ευχαριστώ όλους που μας στείλατε μηνύματα. Προσπάθησα κι εγώ να ενημερώνω για να μην ανησυχείτε (το ξεφτύλισα στην ενημέρωση εδώ που τα λέμε), γιατί τα κανάλια και εδώ και στην Ελλάδα υπερέβαλαν πολύ.

Αυτά. Πέρασε και είμαστε καλά, αυτό έχει σημασία. Ελπίζω σύντομα να επανέλθουν όσοι ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο.

--------------------------------------------------
Λοιπόν, σας χρωστάω το γεύμα που ετοίμασα την περασμένη εβδομάδα στον Bill για τα γενέθλιά του! Για την ψήφο εμπιστοσύνης που μου έδωσε να του ετοιμάσω εγώ dinner αντί να πάμε σε κάποιο εστιατόριο, έβαλα τα δυνατά μου!


Και να τι ετοίμασα!

Πρώτο πιάτο: Χτένια με σάλτσα κρασιού, βασιλικό και μπούκοβο

Όνειρο. Δεν έχω ξαναμαγειρέψει κάτι ωραιότερο. Η γεύση του μας τρέλανε! 
Έχω ήδη ετοιμάσει την ανάρτηση γι'αυτό, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες!


Δεύτερο πιάτο: Σούπα Vichyssoise (πατάτα-πράσο)

Τόσο γευστική σούπα με απλά, λίγα και οικονομικά υλικά.
Μη σας ξεγελάει το γαλλικό της όνομα, η σούπα αυτή έχει αμερικάνικη προέλευση.
Θα σας πω αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση για τη Vichyssoise.


Τρίτο πιάτο: Αστακός με λαχανικά

Δεν θα έχω ξεχωριστή ανάρτηση γιατί είναι τόσο απλό...:
Πήρα 2 αστακούς (περίπου $10 το pound -το μισό κιλό-, δηλαδή $20 = €15 ο ένας. Όχι ότι έχω ξαναπάρει για να ξέρω πόσο κάνουν αλλά μου φάνηκε οκ η τιμή), τους έβρασα στην κατσαρόλα για 15 λεπτά περίπου και τους συνόδεψα με μπροκολάκι περασμένο από το τηγάνι με λίγο λάδι και αλατοπίπερο, και βραστό καλαμπόκι.
Δεν είχα ούτε σάλτσα, ούτε το θεϊκό σουπερ-παχυντικό βουτυράκι που σερβίρουν εδώ με τα θαλασσινά. Κι όμως ήταν πεντανόστιμος!


Αφού τα ετοίμασα αυτά, σημειωτέον ήταν καθημερινή και μόλις είχα γυρίσει από δουλειά, έπρεπε να σκεφτώ μια εύκολη αλλά όμορφη και γευστική τουρτίτσα!
Αν και στη ζαχαροπλαστική δεν είμαι πολύ καλή ακόμα και χρειάζομαι πολλή βελτίωση, η τούρτα βγήκε ζουμερή και νόστιμη! Ίσως καλύτερα που δεν διαπρέπω στη ζαχαροπλαστική  γιατί είμαι πολύ γλυκατζού και θα είχα γίνει τετράπαχη!

Υλικά
---------
  • Για το κεικ:
    • 4 κούπες αλεύρι
    • 3/4 κούπα κακάο ή σοκολάτα
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 1 κουταλάκι σόδα
    • 2 αυγά
    • 1 1/2 κούπα γάλα
    • ρούμι
  • Για τη μους:
    • 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος χτυπημένη με το μιξερ
    • 100 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη
    • 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
    • 4-5 κουταλιές της σούπας ρούμι
  • Για το στόλισμα: 
    • 2 πακέτα milky way ή mars σε μικρά κομματάκια
Εκτέλεση
--------------
  1. Ανακατεύουμε τα υλικά για το κέικ (εκτός από το ρούμι), βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά. Για να σιγουρευτούμε ότι το κέικ είναι έτοιμο κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα - αν βγει καθαρή το κέικ μας είναι ψημένο.
  2. Ξεφορμάρουμε το κέικ και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι το κόβουμε στη μέση δημιουργώντας 2 δίσκους. Τους ραντίζουμε με ρούμι.
  3. Ετοιμάζουμε τη μους χτυπώντας σε σαντιγύ την κρέμα και τη ζάχαρη άχνη. Όταν κοντεύει να πήξει προσθέτουμε το ρούμι και τη λιωμένη σοκολάτα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σταθεροποιηθεί η μους και να απλώνεται εύκολα χωρίς να χύνεται.
  4. Τοποθετούμε τον ένα δίσκο του κέικ σε μια βάση για τούρτες, πιατέλα ή δίσκο. Απλώνουμε λιγότερο από τη μισή μους και τα μισά από τα κομματάκια milky way. Από πάνω βάζουμε τον δεύτερο δίσκο του κέικ και στρώνουμε την υπόλοιπη μους σε όλη την τούρτα. Δεν είναι ανάγκη το στρώσιμο να γίνει αψεγάδιαστο. Στο τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα κομματάκια milky way.

Η τουρτίτσα είναι απλή μα πολύ γευστική! Την επόμενη ημέρα που έχει "δέσει" περισσότερο είναι ακόμα καλύτερη!

Σας φιλώ και σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Γιορς
Τζενούλα



18 comments:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα εύχομαι!!
    Τέλος καλό όλα καλά, τουλάχιστον για εσάς που δεν είχατε μεγάλες απώλειες!!
    Οντως οι δημοσιογράφοι μεγενθύνουν λίγο τα πράγματα και τις καταστάσεις,οπότε μια σχετική ενημέρωση απο αυτούς που είναι μέσα στα πράγματα,είναι απαραίτητη!
    Ας πάμε τώρα στο υπέροχο τραπέζι που ετοίμασες,με όλες αυτές τις λιχουδιές:):)
    Τι να πρώτοθαυμάσω:)
    Μπράβο,περιμένουμε συνταγές:)
    Καλη σου μέρα:)

    ReplyDelete
  2. Τζενούλα, πολύ χαίρομαι που πέρασε ο τυφώνας ανώδυνα. Δεν σου κρύβω ότι σε είχα συνέχεια στο μυαλό μου.
    Τα καλούδια σου είναι υπέροχα, και επειδή λατρεύω τις σούπες περιμένω με αγωνία την συνταγή σου. Σε χαιρετώ , φιλιά !!!

    ReplyDelete
  3. Τζενάκι χαιρόμαστε που είστε καλά ... σιγά σιγά θα επανέρθετε στους κανονικούς ρυθμούς.

    Οσο για το τραπέζι σου, εμ είναι να μην το προτιμάει ?

    Περιμένουμε τις συνταγές ... το πρώτο πιάτο σου μου έκανε κλικ ... !

    Φιλιά και Χρόνια Πολλά

    ReplyDelete
  4. Kαλημέρα και καλό μήνα να έχετε και αλλος τυφώνας να μη σας βρει.Το κυριότερο είναι οτι είστε όλοι καλά και όλα τ΄άλλα περνάνε και ξεχνιούνται.Το τραπέζι που ετοίμασες είναι σούπερ περιμένουμε τιε συνταγές.Να είσαι καλά Τζένη φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  5. Καλό μήνα από Ελλάδα.
    Με τέτοιο menu τι να το κάνεις το εστιατόριο?
    Η τούρτα φαίνεται υπέροχη! Περιμένω και την σούπα.
    Πολλά φιλιά και χαίρομαι που είστε καλά.

    ReplyDelete
  6. Εφ' όσον είστε όλοι καλά, όλα καλά!! Σιγά σιγά θα έπανέλθουν όλα σε τάξη.
    Ωραία καλούδια ετοίμασες για το τραπέζι, είχε δίκιο ο Bill που σε εμπιστεύθηκε. Η τούρτα μους σοκολάτας, συμπλήρωσε ιδανικά το γεύμα. Να είστε καλά, να μαζευόσαστε παρέα να απολαμβάνετε ωραία γεύματα και χωρίς τον φόβο κανενός τυφώνα άλλη φορά.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Αχ, τι υπέροχο τραπέζι... Ποιος δεν θα ήθελε τέτοιο μενού για τα γενέθλιά του...
    Η τούρτα και μόνο από τον τίτλο μου προκάλεσε ακατάσχετη λιγούρα! Τι να κάνω η γυναίκα που δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά (και στα αλμυρά τώρα που το σκέφτομαι...)
    Ανυπομονώ και για τις υπόλοιπες συνταγές του γεύματος!

    ReplyDelete
  8. Τζενάκι, χαίρομαι που τουλάχιστον εσείς είστε καλά... Σε σκεφτόμουν και ανυπομονούσα να μας ενημερώσεις! Σιγά-σιγά θα επανέλθετε στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς λοιπόν. Εύχομαι το επόμενο τέτοιο φαινόμενο να αργήσει πααααάρα πολύ...
    Το δείπνο που ετοίμασες είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά εφόσον έγινε καθημερινή και μάλιστα μετά τη δουλειά! Χαρά στο κουράγιο σου βρε κορίτσι!! Πιστεύω ότι ο επίτιμος καλεσμένος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος!
    Η τουρτίτσα πολύ χαριτωμένη! Απλή αλλά πάρα πολύ γευστική!
    Να τον χαίρεσαι και πάλι τον καλό σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα και καλό μήνα Τζένη μας.
    Το ότι είστε καλά και με καθόλου απώλειες είναι πιο χαρμόσυνο, από όσο ίσως έχεις την αίσθηση, γιατί πραγματικά οι εικόνες που έφταναν εδώ ήταν Βιβλικές.
    Άλλωστε το λες και μόνη σου σε άλλες περιοχές τα πράγματα ήταν σαφώς τρομακτικά. Η αποκατάσταση του ρεύματος και του μετρό έχω την αίσθηση ότι είναι μεγάλο πλήγμα. Σύντομα λοιπόν να γίνουν όλα εύχομαστε...

    Το γεύμα σου εξαιρετικό. Σαφώς τα χτένια και η τουρτίτσα κλέβουν την δική μου ψήφο!!!
    Χρόνια πολλά στον Bill με ότι αυτός επιθυμεί καλύτερο.

    ReplyDelete
  10. Τι περάσατε κι εσείς βρε Τζένη... Σε σκεφτόμουν και μάλιστα το συζυτούσα και με τον Δημήτρη. Δεν έχω ζήσει παρόμοιο περιστατικό, αλλά φαντάζομαι ότι θα ήταν σε κάποιες στιγμές του πολύ τρομακτικό. Όσο για αυτούς που έβγαλαν τα κατοικίδια έξω... τι να πω?? Ο κόσμος πραγματικά πολλές φορές δεν έχει μυαλό!! Το κακό είναι ότι τρέχουν οι πυροσβέστες και οι διασώστες να απεγκλοβίσουν και να σώσουν όλους αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες. Τι να πεις?

    Θα περάσω στο δείπνο γιατί εδώ έχει πολύυυυυ ζουμί!!
    Μα καλά, πες μου πως τα ετοίμασες όλα μετά τη δουλειά ! Είναι αυτό δυνατόν χωρίς να έχεις κάνει προεργασία???

    Μπράβο σου κορίτσι !! Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Και σε εστιατόριο να πήγαινες, δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση καλύτερα!!

    Συγχαρητήρια και να τον χαίρεσαι τον καλό σου Bill!!

    Καλό μήνααααααααα!

    ReplyDelete
  11. χαίρομαι που είστε όλοι καλά!
    υπέροχα γενέθλια με καταπληκτικό dinner! να τον χαίρεσαι, περιμένω με ανυπομονησία τα υπόλοιπα!

    ReplyDelete
  12. Happy Birthday!
    Η τουρτα φοβερή :)

    ReplyDelete
  13. Όλα υπέροχα γλυκό μου κοριτσάκι, και πάλι χρόναι πολλά στον Βασίλη.
    Θα περιμένω και τις συνταγούλες για τα αλμυρά, πάντως η τούρτα έχεις δίκιο πανεύκολη και φαίνεται πολύ yummy.
    Εγώ δεν σου έστειλα μηνυμα γιατί σε παρακολουθούσα έτσι κ αλιώς κ μέσα απο το instagram. Το κατάλαβα βέβαια ότι αγχώθηκες πολύ και δεν ήθελα να σε αγχώσω περισσότερο. Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  14. Δεν νομίζω ότι σε εστιατόριο ο Bill θα απολάμβανε καλύτερο δείπνο, από ότι αυτό το φτιαγμένο από τα χεράκια της καλής του!
    Τα είχες όλα υπέροχα Τζένη μου, και η τούρτα σου ένα ποίημα!!
    Να τον χαίρεσαι και να τον περιποιείσαι πάντα τόσο όμορφα!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  15. Καλο μήνα και να χαίρεσαι τον Bill. Πολύ ωραία η τουρτίτσα και περιμένω πως και πως και τις υπόλοιπες συνταγές.

    ReplyDelete
  16. Παρακολουθώντας σε στο instagram ήξερα πως είσαστε καλά αλλά αν σου πω πως τις τελευταίες μέρες ήμουν στον κόσμο μου και δεν πήρα χαμπάρι το μέγεθος της καταστροφής, τί θα πεις; Σήμερα έβλεπα CNN και είδα πόσο άσχημα χτυπήθηκαν οι περιοχές της Ανατολικής Ακτής. Απίστευτο!! Πάντως, φαντάζομαι αυτό που λες για το τρίξιμο της τζαμαρίας κι ανατριχιάζω. Πρέπει να ήταν πολύ τρομακτικά...

    Στα ευχάριστα όμως. Να χαίρεσαι τον σύντροφό σου! Ό,τι επιθυμεί εύχομαι!
    Το τραπέζι σου φαίνεται υπέροχο, Τζένη. Μενού ολόκληρο! Η τούρτα σου φοβερή! Όλα τέλεια!

    ReplyDelete
  17. Γεια σου ρε Τζενούλα χρυσοχέρα. Τι αχτύπητο μενού είναι αυτό; Τυχεράκια Billy!!!!Ε, τυχεράκια! Κι εμείς τυχεροί που σε διαβάζουμε Τζενούλα και σε κάνουμε και μάς κάνεις παρέα! Μούρλια τραπεζώματα γίνονται!

    ReplyDelete
  18. Xαίρομαι που όλα πήγαν καλά σε σκεφτόμουν αυτές τις μέρες.....Το μενού εξαιρετικό. Όντως ο Billy είναι πολύ τυχερός

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...