Wednesday, September 22, 2010

Ρύζι basmati με αμύγδαλο και πορτοκάλι / Basmati rice with almond and orange


Ντίαρ Ντάιαρι,

σας είχα υποσχεθεί ρυζάκι, σωστά? Σωστά. Λοιπόν, από τότε που πήγα πρώτη φορά στο Persepolis, ένα πέρσικο (ιρανικό) εστιατόριο πολύ γνωστό εδώ στη Νέα Υόρκη, δεν μπορώ να ξεπεράσω το ρύζι που δοκίμασα...
Όποιο άλλο ρύζι και να φάω μου φαίνεται άγευστο, άχρωμο, άοσμο και χάλια! Τα standards ανέβηκαν πάρα πολύ μετά από εκείνο... Ήταν τόσο γευστικό, σπιρωτό (ή σπυρωτό ή σπειρωτό -πώς γράφεται ρε παιδιά?-), αρωματικό που μου αρκεί να ξαναπάω μόνο για αυτό! Εντάξει πλάκα κάνω, θα 'θελα και ένα αρνίσιο kebabάκι, χιχι...

Στο μενού το έλεγε "ρύζι με πορτοκάλι και αμύγδαλα". Έκανα πριν κάτι μήνες μια αποτυχημένη απόπειρα να το φτιάξω χωρίς συνταγή αλλά με φαντασία, αλλά απέτυχα παταγωδώς. 
Επειδή δεν το ξεπέρασα ποτέ, αποφάσισα να το ξαναπροσπαθήσω :) Πάλι χωρίς συνταγή αλλά με πολλή έμπνευση! Αυτή τη φορά πλησίασε περισσότερο, αλλά και πάλι εκείνο παραμένει κορυφαίο!
Βήμα 1: Χρειαζόμαστε
  • βούτυρο (1 κουταλιά)
  • αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
Σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μετά τα αμύγδαλα. Αφού μοιάζουν να καβουρδίζονται λίγο ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει ώστε να γίνει σαν μια ενιαία σάλτσα.


Βήμα 2: Χρειαζόμαστε
  • Ρύζι basmati
  • σαφράν
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
Βάζουμε το σαφράν σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό και το αφήνουμε για αρκετή ώρα (τουλάχιστον 30 λεπτά) ώστε να βγάλει το χρώμα του. Εγώ είχα χαζέψει πολλή ώρα με το σαφράν, μου άρεσε πολύ να βλέπω πώς αφήνει το χρώμα του μέσα στο νερό. Τράβηξα και πολλές ωραίες φωτογραφίες! Με τι κάθομαι και ασχολούμαι θα μου πείτε, αλλά κάτι τέτοιες μαγειρικές λεπτομέρειες με ενθουσιάζουν πολύ!
Λοιπόν στο θέμα μας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό για να βράσουμε το ρύζι, αλλά λιγότερο από όσο βάζουμε συνήθως επειδή συμπληρώνουμε και με το χυμό πορτοκάλι και το νερό με το σαφράν. Όταν αρχίσει να βράζει βάζουμε το ρύζι. Προσέχουμε να μην το αφήσουμε πολύ και λαπαδιάσει, είπαμε το θέλουμε σπιρωτό/σπυρωτό/σπειρωτό. Βρήκα κάπου στο ιντερνετ πως αφού το σουρώσουμε το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και κλείνουμε από πάνω με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Με αυτόν τον τρόπο λένε πως βγαίνει πιο τραγανό και νόστιμο.

Λίγο πριν το σερβίρουμε ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα με το πορτοκάλι και τα αμύγδαλα που ετοιμάσαμε πριν. Ανακατεύουμε καλά και...έτοιμο! Ήταν η ιδανική συνοδεία στο κοτόπουλο με κάρυ που έφτιαξα! Νομίζω όμως πως όταν ξαναπάω στο εστιατόριο θα ζητήσω να μου πουν τη συνταγή! Και σίγουρα θα το ξαναπροσπαθήσω!

Γιορς

πσ. Εντάξει θα συμφωνήσω πως το ρύζι δε μοιάζει με basmati αλλά ορκίζομαι πως το σακουλάκι έτσι γράφει απ'έξω. Το σίγουρο είναι πως την επόμενη φορά θα επιλέξω ένα άλλο.

10 comments:

  1. Την επόμενη φορά να την κάνεις με "αγριόριζο" την συνταγούλα σου καλή μου και να προσθέσεις και λίγο κοπανισμό σπόρου κόλιανδρου ή γλυκανίσου. Έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο άρωμα.

    ReplyDelete
  2. Hi there :) Μμμ έχε υπόψιν ότι δεν σωτάρισες το ρύζι στο λάδι σου,αυτό γενικά το νοστιμίζει.
    Ένας άλλος παράγοντας νοστιμιάς είναι το αλάτι...μήπως βάζεις λίγο ;
    Έπειτα αν το βράζεις σε αρκετό νερό και μετά το σουρώνεις,χάνεις και από γεύση και από θρεπτικά στοιχεία.
    Εγώ θα το τσιγάριζα λίγο στο λάδι και μετά θα έριχνα τα υγρά λίγο λίγο,όσο πάρει μέχρι να ψηθεί.

    ReplyDelete
  3. Γειά σου Μαράκι! Welcome to the blog!

    Πολύ καλή ιδέα penelope! Θα το έχω υπόψη για την επόμενη φορά! Ευχαριστώ!

    Hi Gastronaut! Καλώς μας ξανάρθες! Ναι δεν το σωτάρισα στο λάδι, νομίζω τελικά πως είναι βασικό αυτό, και σιγά σιγά να ρίχνω το νερό για να ψηθεί. Thanks για τις συμβουλές!

    ReplyDelete
  4. Μου αρέσει,όντως το ρύζι δεν μοιάζει με basmati αλλά φυσικα σε πιστεύω!
    Θα πώ κι εγώ με την σειρά μου οτι θα προτιμούσα με ένα μικρό κομματάκι βούτυρο και θα πρόσθετα και μερικούς κόκκους κουκουνάρι,επίσης κάθε φορά που μαγειρεύω ρύζι,το σκεπάζω με πετσέτα και είναι πολύ πιο καλό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Χμμ, κουκουνάρι... σωστή... Μπήκε ήδη στη λίστα με τα επόμενα ψώνια! Thanks evaki!

    ReplyDelete
  6. Εγώ θα περιμένω να το τελειοποιήσης , να γίνη οπως αυτό που δοκίμασες και ενθουσιάστηκες.. Χαρά μου που σε βρήκα, θα τα λέμε συχνά
    Καλο βράδυ

    ReplyDelete
  7. Χαχα, τέλεια RIRI! Τώρα έχω κι αλλο κίνητρο να το ξαναπροσπαθήσω! Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη! Καλώς ήρθες!

    ReplyDelete
  8. πολυ ωραιες συνταγες μπραβο σου

    ReplyDelete
  9. Γειά σου nadia και καλώς ήρθες στην παρέα ;)
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    Τζένη

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...