Sunday, March 31, 2013

Ψητά καραμελωμένα αχλάδια με ρούμι και καρύδια / Roasted Bosc pears




Ντίαρ Ντάιαρι,

Γλυκό χωρίς σοκολάτα δεν είναι γλυκό. Πώς να το κάνουμε;
Και σας μιλάει μια γλυκατζού, που τρελαίνεται και για τάρτες, και για cheesecakes και για κρέμες...

Τα σοκολατένια γλυκά είναι στην κορυφή της λίστας ασυζητητί.

Όμως όταν έχεις ένα δείπνο 3 πιάτων (ναι το ξαναέκανα όπως εδώ κι εδώ), θέλεις στο τέλος ένα επιδόρπιο πιο ανάλαφρο και δροσιστικό.

Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω μια συνταγή που βρήκα στο περιοδικό Gourmet magazine, στην εορταστική έκδοση 2012. Το αγόρασα τον Οκτώβρη από το αεροδρόμιο, καθώς πήγαινα στο Raleigh της North Carolina, για να εμπνευστώ για τις γιορτές που έρχονταν: Thanksgiving, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. 

Και δεν το μετάνιωσα. Τις χάζεψα πολύ τις φωτογραφίες, τις διάβασα τις συνταγές και εμπνεύστηκα πολλά...

Όταν έπεσε το μάτι μου στη φωτογραφία με τα ψητά αχλάδια κόλλησα, και τσάκισα τη σελίδα στη γωνία για να ξαναγυρίσω σύντομα...

Κι έτσι πήρα τη συνταγή για τα "Roasted Pears with Almond Crunch", της άλλαξα λίγο τα φώτα και σήμερα θα σας δείξω τι έφτιαξα!


Αγόρασα αχλάδια Bosc (δεν ξέρω αντίστοιχη ποικιλία στα ελληνικά - όποιος γνωρίζει ας μας πει!) από το σουπερμάρκετ κάτω από τη γέφυρα, το καλό το βούτυρο από το Eataly (Beppino Occelli), το μπουκάλι με το ρούμι Καραϊβικής, ζάχαρη και καρύδια από το ντουλάπι, και σας δίνω τη συνταγή!

Ψητά καραμελωμένα αχλάδια με ρούμι και καρύδια (4 μερίδες)
  • 2 μεγάλα αχλάδια (ποικιλία Bosc)
  • 120 γραμ. βούτυρο
  • 1/3 κούπα καρύδια
  • 1 κούπα ρούμι
  • 1 κούπα ζάχαρη
Ο λόγος που η συνταγή προτείνει αυτή την ποικιλία αχλαδιών είναι επειδή είναι μακρόστενα και έχουν μακρύ λαιμό.

  1. Κόβουμε τα αχλάδια κατά μήκος και καθαρίζουμε το κέντρο με τα κουκούτσια.
  2. Στον πάτο ενός στρογγυλού πυρέξ ρίχνουμε το μισό βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Από πάνω πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη.
  3. Τοποθετούμε τα κομμένα αχλάδια κοιτώντας προς τα κάτω, και προσθέτουμε τα καρύδια τριγύρω.
  4. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα ρούμι και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  5. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 355F (180C). 
  6. Στη συνέχεια γυρνάμε να αχλάδια ανάποδα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομμάτια, και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ρούμι. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια.


Σερβίρουμε τα αχλάδια ζεστά, από πάνω βάζουμε τα καρύδια και δεν ξεχνάμε να περιχύσουμε το πιάτο με τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο πυρέξ!

Εκεί έχει μείνει όλη η γεύση, η καραμελωμένη νοστιμιά από τα ζουμερά αχλάδια, η γήινη γεύση των καρυδιών και το γλυκό άρωμα από το ρούμι!



Νομίζω πως μισό αχλάδι είναι ό,τι πρέπει για μια μερίδα, αλλά γούστα είναι αυτά και ανάλογα με τις ορέξεις μπορείτε να σερβίρετε 1 αχλάδι ανά μερίδα.

Δεν το περίμενα να με ενθουσιάσουν, κι όμως είναι ένα εύκολο επιδόρπιο με πολλή γεύση και μια πολλή καλή επιλογή για το τέλος ενός δείπνου με πολλά πιάτα!



Το περιοδικό Gourmet magazine, holiday edition 2012 που σας έλεγα υπάρχει εδώ, με πολλές συνταγές και προτάσεις για ολόκληρα μενού που εμένα μου έδωσαν έμπνευση! 

Σας φιλώ!

Γιορς,
Τζενούλα


18 comments:

  1. Υπέροχο, ελαυρή και ντελικάτο επιδόρπιο!!
    Μπράβο Τζενούλα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ντελικάτο! Α μπράβο, αυτή τη λέξη έψαχνα βρε Χρυσαυγή μου για να τα περιγράψω! Το'πιασες αμέσως :)

      Delete
  2. Τέλεια, υπέροχα τα αχλάδια! Τα λατρεύω σε γλυκά, και τούτα εδώ φαίνονται να είναι το ιδανικό επιδόρπιο!
    Καλημέρα από Αθήνα! Και καλό μήνα βέβαια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου cripsy! Είναι πολύ εναλλακτικό (λόγω έλλειψης σοκολάτας) αλλά πετυχημένο επιδόρπιο! Πολλά φιλιά!

      Delete
  3. Το τέλειο επιδόρπιο μετά από ένα καλό γεύμα! Και μόνο από τις φωτογραφίες θέλεις να το φτιάξεις αμέσως!
    Καλό μήνα! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

      Delete
  4. Πολύ ωραίο γλυκάκι και μ' αρέσουν οι φωτογραφίες σου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά Πέπη μου!

      Delete
  5. Πάρα πολύ ωραίο εμφανισιακά και πάρα πολύ γευστικό!!!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Μάριον! Ήταν πράγματι πολύ γευστικά τα άτιμα!

      Delete
  6. Καταπληκτικά Τζένη μου τρέχουν τα σάλια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φτιάξτα Εράκι, είναι εύκολα!

      Delete
  7. Τζενούλα, πολύ φίνο, πολύ ντελικάτο και πολύ αρωματικό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρθούλα!

      Delete
  8. Γιο-χο-χο, γιο-χο-χο...μ' ένα μπουκάλι ρούμι!
    Γιο-χο-χο, γιο-χο-χο... σ' ένα βαθύ μπουντρούμι!!
    Αυτό το τραγούδι, του Πειρατή μου θύμισες βρε Τζένη.
    Καλό ρούμι και καραμελωμένα αχλάδια με καρύδια, και μετά άντε να μπούμε και στο μπουντρούμι :-))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό το γιο-χο-χο σου Πηνελόπη μου (το λέγαμε και στην κατασκήνωση), το'βαλα στην επόμενη ανάρτηση! Να'σαι καλά που μου το θύμισες! Φιλάκια!

      Delete
  9. Σου εχω χαρισει ενα βραβειο,περνα απο το blog μου να το παραλαβεις

    φιλια

    http://anastasiascraftadventures.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αναστασία! Με τιμάς! :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...