Wednesday, November 3, 2010

Κοτόπουλο Tikka Masala / Chicken Tikka Masala


Ντίαρ Ντάιαρι,

κάθε εβδομάδα μαζευόμαστε τα ελληνόπουλα και βλέπουμε το Νησί! Ξεροσφύρι όμως? Ε δε γίνεται! Ταυτόχρονα με την προβολή του νησιού λοιπόν οργανώνουμε και γαστρονομικές βραδιές. Μια από αυτές περιελάμβανε Chicken Tikka Masala, αγαπημένο μας πιάτο όταν πηγαίνουμε σε ινδικά εστιατόρια. Πικάντικο αλλά πολύ νόστιμο!
Τη συνταγή μας την έδωσε μια φίλη μας με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα (νησί νότια της Ινδίας), την εκτελέσαμε όσο πιο πιστά γινόταν αν και βάλαμε και καναδυό δικές μας πινελιές!
Το βασικό στη συνταγή αυτή, αλλά και σε όλα τα ινδικά που έχουν έντονα αρώματα και γεύσεις, είναι να μαρινάρεις το κρέας λίγες ώρες ή καλύτερα overnight. Εμείς το αφήσαμε περίπου 30 ώρες (το βάλαμε μεσημέρι να μαριναριστεί και το φτιάξαμε την επόμενη μέρα το βράδυ).

Τα συστατικά για το μαρινάρισμα είναι:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (ή μια κούπα)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 κουταλάκια πιπέρι καγιέν
  • 2 κουταλάκια φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζιντζερ (πιπερόριζα)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • στήθος κοτόπουλο (μισό κιλό) κομμένο σε μικρά κομμάτια
Ανακατεύουμε καλά το κοτόπουλο με όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Σε αυτό το σημείο έχω 2 παρατηρήσεις.
1. Εμείς ρίξαμε και κάρυ.
2. Υπάρχει στο σούπερ μάρκετ στο ράφι με τα μπαχαρικά ένα βαζάκι που το λένε "Masala mix" ή κάπως έτσι. Αυτό το μείγμα περιέχει κύμινο, αλάτι, κανέλα, καγιεν, με λίγα λόγια ό,τι μπαχαρικά απαιτεί η συνταγή για το μαρινάρισμα. Οπότε αν κάποιος βαριέται να ψάχνει τα απαιτούμενα μπαχαρικά ένα ένα, μπορεί να βρει αυτό που τα περιλαμβάνει λίγο πολύ όλα και να χρησιμοποιήσει αυτό για το μαρινάρισμα. Προσθέσαμε και από αυτό. Ωωωω ναι! Φανταστείτε τι έγινε στο τέλος!

Μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το ψήνουμε σε ένα τηγάνι ή στο σκεύος που κάνουμε ψητά (τηγάνι με ραβδώσεις - έεελα, μη γελάτε πώς αλλιώς να το περιγράψω?). Όταν ψηθεί ικανοποιητικά (να είναι ζουμερό και μαλακό, να μην μας ξεραθεί) το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουοκ.

Τι χρειαζόμαστε για τη σάλτσα:
  •   1 κουταλιά βούτυρο
  •   1 σκελίδα σκόρδο
  •   1 πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη
  •   2 κουταλάκια κύμινο
  •   2 κουταλάκια πάπρικα
  •   σάλτσα ντομάτας (αρκετή, ίσως 1,5 συσκευασία pummaro)
  •   1 κούπα κρέμα γάλακτος
  •   λίγο φρέσκο κόλιανδρο (cilantro)

Έτσι λέει η συνταγή. Να τι αλλάξαμε εμείς:
1. Σκόρδο και πιπεριά jalapeno δεν βάλαμε, γιατί φοβηθήκαμε μην μας γίνει.....βαρύ! Χαχαχαχα! Εδώ γελάμε! Είχαμε ρίξει ένα σωρό μπαχάρια, το σκόρδο μας μάρανε θα μου πείτε! Τέλος πάντων αποφασίσαμε ομόφωνα να μην τα συμπεριλάβουμε στην σάλτσα.
2. Δεν βάλαμε cilantro γιατί το απεχθάνεται η Κατερίνα. Και πρόσφατα μάθαμε το γιατί:  ορισμένοι άνθρωποι δεν το αντέχουν (το ξέρετε ότι λέγεται και κινέζικος μαϊντανός?) και αυτό είναι μάλλον γενετικό χαρακτηριστκό. Αυτοί λοιπόν που δεν το μπορούν, έχουν απλά περισσότερη ευαισθησία στους γευστικούς τους κάλυκες (ή στους receptors της όσφρησης) και αντιλαμβάνονται μια διαφορετική γεύση του που τους θυμίζει περισσότερο σαπούνι! For the record, και η Julia Child το σιχαινόταν! Εμένα πάλι δεν με ενοχλεί καθόλου, σχεδόν δεν το καταλαβαίνω (αναίσθητη?).
Επιβεβαιώσαμε αυτή τη διαφορά μας στη γεύση με ένα PTC test που μας έκαναν προχτές. Είχαμε πάει βλέπετε σε ένα lecture του συγγραφέα του βιβλίου "Cooking for geeks" από το New York Alliance of Science και εκεί μας έδωσαν να γευτούμε κάτι χαρτάκια που ήταν ποτισμένα με Phenylthiocarbamide. Οι περισσότεροι στην αίθουσα πικράθηκαν πολύ άσχημα στη γεύση του, εγώ και μερικοί άλλοι (25%) δεν πήραμε χαμπάρι! H ικανότητα να γευτείς το PTC ελέγχεται από dominant γενετικό χαρακτηριστικό: αν θυμάστε από βιολογία, αυτό σημαίνει πως μόνο αν είσαι ΑΑ το έχεις, αν είσαι Αα τότε γεύεσαι μια ελαφριά πικρίλα, και αν είσαι αα όπως εγώ δεν καταλαβαίνεις τίποτα!
Κάναμε και το science μαθημά μας για σήμερα :)
Ας επιστρέψω στη συνταγή.

Ρίχνουμε λοιπόν στο γουοκ τη σάλτσα ντομάτα, τα μπαχαρικά και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά. Όταν γίνει πηχτή και θα έχει πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα, θα είναι έτοιμη.
Αφού η σάλτσα μας έχει βράσει και είναι στα τελειώματα, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο που έχει ψηθεί από πριν. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με ένα απλό ρύζι basmati.

Τα ινδικά φαγητά συνοδεύονται από πίτες Naan, τα ινδικά ψωμάκια που είναι είτε σκέτα, είτε αρωματισμένα (με σκόρδο, με κρεμμύδι). Πήραμε έτοιμα Naan και χρησιμοποιήθηκαν πολύ στις βουτιές στη σάλτσα! Το φαγητό αυτό βγήκε τέλειο και πολύ κοντά γευστικά σε αυτά που έχουμε δοκιμάσει σε ινδικά εστιατόρια. Είναι αρκετά καυτερό (η κρέμα γάλακτος μπαίνει ώστε να ισορροπήσει τα μπαχαρικά) και αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα μην το δοκιμάσετε. Αν όμως σας αρέσουν θα ξετρελαθείτε!


Φιλάκια!
Γιορς


 



15 comments:

  1. Πολύ ωραία συνταγή. Εγώ είμαι φαν του πολύ πικάντικου και έτσι θα μου αρέσει πολύ.
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα.
    Καλημέρα!!!!

    ReplyDelete
  2. Το χα δει το tikka masala σε μια συνταγη του Gordon στο cookalong και το χω στα υπόψη να το δοκιμασω...
    Φιλακια

    ReplyDelete
  3. Ήξερα όταν ξεκίνησα να παρακολουθώ αυτό το μπλόγκ ότι θα περάσω καλά και για το multi ethnic και για το feeling της ΝΥ και για τις παρουσιάσεις!
    Και εμένα ο κινέζικος μαϊντανός δεν με ενοχλεί καθόλου!
    Τη συνταγή σου θα την φτιάξω, δεν τρελαίνομαι για Ινδική Κουζίνα αλλά κάποια φαγητά μου αρέσουν, οι πίτες είναι τέλειες όμως! Tandoori Chicken και Rista είναι τα αγαπημένα μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Από τα αγαπημένα μου ινδικά πιάτα!!
    Και τι όμορφα που σου πέτυχε!!!
    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  5. Πόσο μ' αρέσουν αυτές οι συνταγές! Είμαι κι εγώ fan του Ινδικού και το tikka σου φαίνεται νοστιμότατο! Είναι πολύ ωραίες αυτές οι γαστρονομικές βραδιές, τις κάνουμε κι εμείς!

    ReplyDelete
  6. wow...my favorite dish....very tempting ...wonderful presentation

    ReplyDelete
  7. Δεν είμαι πολύ φαν των καυτερών, οπότε δεμ ξέρω αν θα τη δοκιμάσω τη συνταγή!Μ αρέσει όμως όπως τα γραφεις κι απολαμβάνω τη διήγηση!!

    ReplyDelete
  8. @Λίνα Να το δοκιμάσεις! Θα σου αρέσει! Καλημέρα κι από εμένα!

    @Ελπινίκη Στην Αγγλία κάποια περίοδο το έλεγαν εθνικό τους φαγητό! Σίγουρα ο Gordon θα το είχε τιμήσει!

    @Taste Advisor Thanks για τα καλά σου λόγια! Το tandoori είναι στη λίστα με τα to-do, το Rista δεν το ξέρω αλλά θα το ψάξω!

    @ΕΛΕΝΑ Thank you dear!

    @magda Να'σαι καλά Μάγδα! Το κατάλαβες πως "το νησί" είναι για ξεκάρφωμα ε? Να μαγειρέψουμε και να δοκιμάσουμε θέλουμε βασικά... :)

    @Soumya Thank you Soumya! Means a lot coming from you, an Indian-kitchen expert! You have some excellent recipes, I'll try them!

    @Miss Poppy Σ'ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που απολαμβάνεις το ποστ :)

    ReplyDelete
  9. Γιατί πάντα βλέπω τα ποστ σου οταν πεινάω?
    Ήταν τέλειο! Σίγουρα πρέπει να το επαναλάβουμε σύντομα ε?
    Να οργανωθούμε!

    ReplyDelete
  10. Σλουρπππππππππππππ ΤΟ πιάτο!!!

    ReplyDelete
  11. Δεν ειμαι λατρης του πικαντικου αλλα φαινεται καταπληκτικο.Πολυ ωραια παρουσιαση!

    ReplyDelete
  12. Δέν μου αρέσουν τα ινδικά ..μα αυτό με ξετρέλανε!
    Μπράβο!
    Εγω japalenos να βάλω μου επιτρέπεις εε
    Φιλάκια και ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή!

    ReplyDelete
  13. Βρηκα το blog τυχαια,και λατρεψα ολες τις συνταγες!!Σημερα εφκιαξα αυτο το κοτοπουλο και εχουμε φαει το περισσοτερο περιμενοντας να βρασει το ρυζι!Αν και δεν βγηκε τοσο καυτερο οσο πιστευω,ειναι τελειο

    ReplyDelete
  14. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου ινδικό φαγητό, αν και έχω πάει σε ινδικά εστιατόρια. Θα δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου, μόνο, ελπίζω και εύχομαι να μην είναι τρομερά καυτερό, δεν το μπορώ το πολύ !!! Και θέλω να σε συγχαρώ για την γραφή σου !!! Ούτε συγγραφέας !!! ΄Η καλύτερα ..... συγγραφέας, τόχεις <3 !!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βάνα μου δεν είναι τόοοοσο καυτερό, εμείς το παρακάναμε με το κάρυ. Αν μετριάσεις τα μπαχαρικά που ρίχνεις θα βγει πολύ γευστικό και θα σε ικανοποιήσει μια χαρά! Να'σαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφά σου λόγια!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...