Friday, August 6, 2010

Cheesecake caramel shots

 
Ντίαρ Ντάιαρι,

ώρα για ένα πολύ light γλυκό. Αλλά πολύ light! Μικρά cheesecake σε σφηνάκια (έτσι για να πάρουμε λίγη γλύκα και λίγες θερμίδες) χωρίς cream cheese αλλά με γιαούρτι! Και γίνεται τέλειο! Χρησιμοποίησα και καραμέλες γάλακτος (αυτές που είναι μαλακές) και έφτιαξα τη σως και έγινε magnifique!
Λοιπόν ξεκινάμε από τη βάση. Παίρνουμε μπισκότα, πτι-μπερ ή digestive ή οποιαδήποτε μας αρέσουν τέτοιου τύπου. Τα σπάμε με τα χέρια μέχρι να γίνουν τρίμματα και αντί για βούτυρο που χρησιμοποιούν πολλοί για να γίνει μια ενιαία βάση για cheesecake τα ράντισα με λίγο ποτό (Kahlua είχα αλλά και τύπου Grand Marnier κάνει). Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι τα βάζουμε στα σφηνοπότηρα καλύπτοντας το 1/4 περίπου του ποτηριού (ή και σε μεγαλύτερο ποτήρι αν θέλουμε) πιέζοντας ελαφρά με ένα κουταλάκι ή με το χέρι. Τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να σφίξουν και συνεχίζουμε με την "κρέμα".
Παίρνουμε γιαούρτι, εγώ χρησιμοποίησα ένα κεσεδάκι Total της φάγε 0% (ναι εδώ υπάρχει παντού στα super market!). Το χτυπάμε με το σύρμα μαζί με 2 μικρά κουταλάκια ζάχαρη και λίγο γάλα. Έβαλα και ένα κουταλάκι από ρόφημα άσπρη σοκολάτα που έχει τέλειο άρωμα και γεύση και το είχα πάρει από το φημισμένο Mariebellle στο Soho. Το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο να σφίξει γιατί θα βγει λιγάκι νερουλό, όχι όπως η κανονική κρέμα του cheesecake (αλλά είπαμε λιγότερες θερμίδες!).
Πάμε για τη σως! Μέρες τώρα έβλεπα πάνω στο τραπέζι ένα μπολάκι με κάτι καραμέλες γάλακτος που είχα πάρει από το αεροδρόμιο και δεν τις τρώγαμε... Επειδή δε θέλω να πετάω τίποτα (που δεν έχει χαλάσει), μου ήρθε η ιδέα να της λιώσω με λίγο γάλα και να γίνει σως καραμέλας. Έτσι κι έγινε! Έβαλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι 5-6 καραμέλες μαζί με λίγο γάλα, και όλο αυτό μέσα σε ένα μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό (αυτοσχέδιο μπεν-μαρί) για να μην κολλήσουν και δεν πετύχει η σως καραμέλας. Πέτυχε όμως και μετά από λίγη ώρα και αρκετό ανακάτεμα με κουτάλι ήταν έτοιμη.
Τέλος, η συναρμολόγηση! Βγάζουμε από το ψυγείο τα σφηνάκια και την κρέμα και αρχίζουμε! Αφού τοποθετήσουμε την κρέμα μέσα σε κάθε ποτήρι, ιδανικά τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο να ξανασφίξουν γιατί είπαμε, θα είναι λίγο νερουλή η κρέμα. Δεν θέλει πολύ ώρα όμως, σε ένα 45λεπτο επεισόδιο του αγαπημένου σας series θα είναι έτοιμα!

Οπότε φτάνουμε στο αγαπημένο μου σημείο! Το σερβίρισμα-στόλισμα! Ίσως η καραμέλα που ετοίμασα πιο πριν να μην έπρεπε να είναι έτοιμη τόσο νωρίς γιατί μετά ήθελε λίγο ζέσταμα πάλι για να γίνει πολύ ρευστή (ούτε μισό λεπτό). Οπότε μάλλον έπρεπε να την ετοιμάσω σε αυτό το σημείο. Δεν πειράζει, next time θα ξέρω! Απλή η διαδικασία λοιπόν, με ένα κουταλάκι βάζουμε την καραμέλα πάνω από την κρέμα και για ομορφιά περισσότερο πετάμε από πάνω και ένα καρύδι :). Επειδή εμένα δεν με κατενθουσιάζει η καραμέλα (σε αντίθεση με το Βασίλη και την αδερφή μου που τρελαίνονται) σε 2 ποτηράκια έβαλα λίγη μαρμελάδα φράουλα που είναι η αγαπημένη μου! Γευστικά (επειδή δοκίμασα και από τις δύο παραλλαγές) μπορώ να πω πως η καραμέλα του πήγαινε καλύτερα! Αλλά γούστα είναι αυτά! Περιττό να πω ότι έμειναν μόνο 2 σήμερα στο ψυγείο γιατί κάποιος δεν κρατήθηκε... Το καλύτερο απ'όλα? Μου έχουν περισσέψει κι άλλες καραμέλες γάλακτος, και ως γνωστόν δεν μου αρέσει να πετάω πράγματα... ;)

Γιορς

2 comments:

  1. Με αφορμή το πιο πρόσφατο σου cheesecake ανακάλυψα και αυτό!! μεγάλη αμαρτία η καραμέλα!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...