Wednesday, August 4, 2010

Αυγά Bennedict με σως hollandaise


Ντιαρ Ντάιαρι,

Κλασική επιλογή για brunch (BReakfast + lUNCH). Άλλο που εγώ το έφτιαξα βραδιάτικα!
Αρχίζουμε με αυγά ποσέ! Όχι πολύ εύκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο! Το μυστικά: να βάλεις σε ένα βαθύ τηγάνι νερό με λίγο ξύδι (1-2 κουταλιές) σε αρκετά χαμηλή φωτιά. Όταν έχει αρχίζει να ζεσταίνεται και οριακά να βράζει ρίχνεις μέσα τα αυγά. Πώς? Και εδώ θέλει τέχνη: σπας ένα αυγό σε ένα μικρό μπολάκι και όταν το νερό είναι έτοιμο γλιστράς σιγά σιγά το αυγό από το μπολάκι στο τηγάνι. Απαλά απαλά για να μην ανοίξει. Ε μετά δεν είναι τίποτα, τα αφήνεις λίγη ώρα, ανάλογα πόσο νερουλά ή σφιχτά τα θες και τα βγάζεις με κάτι τρυπητό για να φύγει το νερό.
Τα εναποθέτεις πάνω σε ψωμάκια στα οποία πρώτα έχεις ακουμπήσει ψημένο μπέικον! Κανονικά θέλει bagels, στρογγυλά αγγλικά ψωμάκια, αλλά εγώ δεν είχα και έψησα ελαφρώς στην τοστιέρα 2 ψωμάκια του χοτ ντογκ. Τώρα το μπέικον δεν πρέπει να'ναι το κανονικό με τα πολλά λίπη αλλά αυτό που λένε canadian bacon. Μια παραλλαγή αυτού που χρησιμοποίησα εγώ είναι το turkey bacon, δηλαδή μπέικον γαλοπούλας, επίσης χωρίς πολλά λίπη. Το ψήνεις για λίγη ώρα στο τηγάνι μέχρι να μυρίζει όμορφα η κουζίνα.

Σημαντική λεπτομέρεια: λαχανικά! Το μπρόκολο είναι πολύ καλό λαχανικό και ωραίο συνοδευτικό. Κόβεις τις κορυφές (σαν μικρά δεντράκια δεν είναι?) τις πλένεις και τις βάζεις σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι με ελάχιστο βούτυρο και μπαχαρικά (πιπέρι, αλάτι και ό,τι άλλο θες) ίσα ίσα για να ζωντανέψει το χρώμα τους (1-2 λεπτά)! Είναι τραγανό και νόστιμο!

Τέλος: σως hollandaise! Μια δυσκολία την έχει. Παίρνεις 3-4 κρόκους και τους χτυπάς με το σύρμα μαζί με λίγο λεμόνι (1-2 κουταλάκια μικρά) μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα (ιδανικά αυτή για σάλτσες - sauce pan). Χτυπάς και ξαναχτυπάς μέχρι να πάει να αφρατέψει. Στο μεταξύ έχεις λιώσει βούτυρο (μισή κούπα περίπου) σε σημείο που να μην έχει γίνει διάφανο όμως, εκεί που ακόμα είναι θαμπό. Μέσα στο μίγμα με τους κρόκους και το λεμόνι το οποίο το έχεις βάλει πάνω σε πάάάάάάρα πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνεις σιγά σιγά και σε δόσεις το λιωμένο βούτυρο ενώ συνεχίζεις και χτυπάς με το σύρμα. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αν καίει το μάτι η σως θα γίνει ομελέτα. Στο τέλος ρίχνεις αλάτι και καγιέν (το οποίο πάει παντου!) και σερβίρεις με στυλ πάνω από το πιάτο! Τέλειο ε?

Γιορς

4 comments:

  1. Hello girl!!!!! Οκ μας έπεισες θα έρθουμε Αμερική για να μας μαγειρεύεις!!! Να μην σε προσβάλλουμε δλδ όχι για τίποτα άλλο!!!! Η ταινία Julie & Julia σου λέει κάτι; ΧιΧι.
    Φιλακια κοριτσάκι και σύντομα με πολλές κατσαρόλες και τηγάνια!!!!!!!! χιχιιχιχ

    ReplyDelete
  2. Ελάτε εσείς και θα σας περιποιηθώ καταλλήλως! :)
    Την έχω δει την ταινία, μου άρεσε πολύ όπως όλες αυτού του είδους!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  3. αχ τα λατρεύω έτσι τα αυγά...τα έχεις δοκιμασει πάνω σε english muffins?

    οκ λατρεύω και μπρόκολα, αλλά θα προτιμήσω πατατούλες για συνοδευτικό!

    πολύ ωραίο μπλογκ, καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  4. Αν τα έχω δοκιμάσει λέει... μέχρι και το πιάτο κόντεψα να φάω! Δόξα τω θεώ εδώ πέρα είναι γεμάτο το μέρος σε μαγαζιά για brunch όπου τα english muffins και τα αυγά δίνουν και παίρνουν!
    Καλώς μας ήρθες Μάγια!! Θα τα λέμε συχνά!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...