Monday, September 24, 2012

Λινγκουίνι με αχιβάδες, φρέσκια ρίγανη και ξύσμα λεμονιού / Clams linguini with fresh oregano and lemon zest




Ντίαρ Ντάιαρι,

Θαλασσινή μακαρονάδα?
Ναι ναι ξέρω, πάει το καλοκαίρι. Και χαίρομαι ΠΟΛΥ γι'αυτό!

Για να ξορκίσω λοιπόν το καλοκαίρι που πέρασε, θα σας πώ για μια μακαρονάδα με θαλασσινή γεύση και αρώματα.
Την έφτιαξε η χρυσοχέρα φιλενάδα μου η Μίνα το καλοκαίρι που με επισκέφτηκε. Μας ενθουσίασε και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!


Υλικά (για 4 άτομα)
----------------------------
  • 1 πακέτο φετουτσίνι
  • 24 αχιβάδες (6 ανά άτομο), πολύ καλά πλυμμένα
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες και στη συνέχεια στα 3, ώστε κάθε κομμάτι να είναι σαν ένα μικρό stick
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • αρκετός μαϊντανός
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
--------------




  1. Βάζουμε σε μια μεγαλη κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο, ώστε να καλύπτει τον πάτο, και τις 2 κουταλιές βούτυρο.
  2. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να γλυκάνει και να δώσει το άρωμά του χωρίς να καεί.
  3. Προσθέτουμε το κρασί και τις αχιβάδες (αφού τις έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά).
  4. Ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη και το σκόρδο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για να ανοίξουν οι αχιβάδες. Όσα δεν ανοίξουν τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα πετάμε.
  5. Όταν το κρασί έχει αναμειχθεί με το ζουμί από τις αχιβάδες, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό.
  6. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά αλλά δεν αφήνουμε να βράσουν πολύ για να μείνει αρκετό ζουμάκι. 
  7. Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα. Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις αχιβάδες αναμειγνύνοντας καλά με όλα τα υλικά.
  8. Αν το μείγμα έχει παραβράσει και δεν έχουμε αρκετό ζουμάκι, προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο πάνω από τα ζεστά μακαρόνια και ανακατεύουμε να λιώσει για να μην κολλήσουν.
  9. Σερβίρουμε με μπόλικο μαϊντανό και παρμεζάνα και τρώμε όσο είναι ζεστά!

Το γεύμα γίνεται πολύ παιχνιδιάρικο αν σερβίρουμε μαζί με τα κέλυφη, μιας και χρειάζεται να βάλεις χεράκι και να ρουφήξεις το ζουμί που έχει τρυπώσει.

Μη φοβάστε να αφήνετε πού και πού στην άκρη το πηρούνι και να τρώτε αν χρειαστεί και λίγο με τα χέρια. Να το ζείτε το φαγητό!
Σε άλλες κουζίνες (αιθιοπικό, μαροκινό) δεν έχουν καν μαχαιροπήρουνα και χρησιμοποιούν ζυμάρι για να αγκαλιάσουν μια μπουκιά και να την απολαύσουν!


Με αυτή τη συνταγή ξεκινάω επισήμως τη νέα χρονιά στο blog!

Αλλά πριν κλείσω να σας πω για το φθινόπωρο!!

Φέτος συνειδητοποίησα ότι είμαι φθινοπωρινό παιδί.
Λατρεύω την ελαφριά ψυχρούλα που πιάνει και σε κάνει να αναζητάς ζεστασιά σε μια ψιλή ζακετούλα.
Λατρεύω το χρώμα των κοκκινο-κίτρινων πεσμένων φύλλων.
Λατρεύω τη μυρωδιά της γής από την πρώτη βροχή και τον ήχο που κάνουν οι ψιχάλες της πάνω στο παράθυρο.
Λατρεύω τις μηλόπιτες και τις αχλαδόπιτες.
Τις πορτοκαλί κολοκύθες.
Τα πρώτα ζεστά ροφήματα.
Τον ήλιο μέσα από τα κίτρινα δέντρα.
Τις μνήμες από τα ξυσμένα μολύβια που κάποτε σήμαιναν την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Τα πρώτα επεισόδια των αγαπημένων μου σειρών.
Το ότι αρχίζουμε να σχεδιάζουμε χειμερινές διακοπές, για το Thanksgiving, για τα Χριστούγεννα.

Όλα αυτά φέτος κατάλαβα πως τα χαίρομαι πολύ!
Ίσως μου αρέσει αυτή η εποχή επειδή έχω μια δόση έμφυτης μελαγχολίας μέσα μου. 
Δεν ξέρω γιατί, μα αυτή τη φορά, περιμένοντάς το να έρθει πώς και πώς, το εκτίμησα πολύ!

Σας φιλώ και σας χαιρετώ...με μια φωτογραφία από τη γωνίτσα μου, δίπλα στο τζάμι, με την κουβερτούλα μου, ένα μπολ γιαουρτάκι με μέλι, κανέλα και μήλα, μια από τις αγαπημένες μου σειρές μυστηρίου, και τον ήχο της βροχής!

Γιορς
Τζενούλα

17 comments:

  1. :) Filenada anapolw! Kai apolamvanw giati kai emena einai to fthinopwro i agapimeni mou epoxi... h mounti vroxoula kai ta kokkina fulla! Mou thimizoun ta plakostrwta stin xanthi kai ti murwdia tou ksilou apo ta tzakia tis palias polis! Kai afou exw na epistrepsw fthinopwro stin poli mou 5 gemata xronakia pleon gia na tin dw opws mou aresei perissotero, tha ksanadiavasw to post sou na mpw sto klima tou Fthinopwrou! Polla filia!

    ReplyDelete
  2. Α, ρε Τζενούλα, τι ωραία που τα λες τα φθινοπωρινά.
    "Στις αρχές του φθινοπώρου, κάτι έχω να σας πω.."Μήπως το ξέρεις αυτό το τραγουδάκι της Αρβανιτάκη που ακούστηκε σε παράσταση του Λαζόπουλου "Την Κυριακή των παπουτσιών" και έπεφταν την ώρα που ακουγόταν, χρυσοκόκκινα φύλλα στη σκηνή;
    Αχ, ωραία αίσθηση το φθινόπωρο,η ζακετούλα, οι γιορτές που έρχονται... και η γωνιά σου ανεκτίμητη!

    ReplyDelete
  3. Το φθινόπωρο αρέσει και σε μένα! Κυρίως η δροσούλα του μετά την κάψα του καλοκαιριού! Όσο για την μακαρονάδα, τι να πω? Λάτρης των θαλασσινών ούσα δεν μπορώ παρά να την λατρέψω!

    ReplyDelete
  4. Τζένη, πόσο σύμφωνη με βρίσκουν τα "λατρεύω" σου! Από πάντα δηλαδή, αλλά φέτος ακόμα περισσότερο, μετα από το τόσο ζεστό καλοκαίρι που ζήσαμε εφέτος!! Η γωνιά σου, η θέα, αλλά και η εικόνα της βροχής στα τζάμια, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσες να απολαύσει κανείς, τέτοιες μέρες που θα είναι συχνές από εδώ και ύστερα.
    Απολαυστική η μακαρονάδα θαλασσινών.
    Καλή σου ημέρα.
    Υ.Γ. Στο γιαουρτάκι πρόσθεσε και μούσλι, είναι πολύ θρεπτικό. Το συνηθίζω για βραδυνό γεύμα, χορταίνει και είναι ελαφρύ συγχρόνως.

    ReplyDelete
  5. Εγώ πάλι Τζενάκι, που μια λατρεία στο καλοκαίρι την έχω, ένοιωσα να αγαπώ το Φθινόπωρο και μόνο από τις περιγραφές σου!!
    Η μακαρονάδα υπέροχη, δεν το συζητώ, με θαλασσινές πινελιές που τις λατρεύω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ μαζί σε σε όλα, εκτός απο το κομμάτι με το σχολείο... ποτέ ξανα (μόνο για τα αξεσουάρ ίσως λιγουλάκι).
    Λατρεύω μακαροναδες με θαλασσινά, αν και δεν εχω τολμήσει να πάρω "φρέσκα" μυδια-στρείδια και τα συναφή".

    ReplyDelete
  7. Δεν μπορώ να πω μου άρεσουν όλες οι εποχές εκτός από τον χειμώνα. Η κάθε μια έχει την δικιά της ομορφιά. Τα ζυμαρικά σου είναι απλά τέλεια!

    ReplyDelete
  8. Έχει το φθινόπωρο τις χάρες του! Αρχίζουν οι σειρές που παρακολουθώ σιγά σιγά! Γιούπι! Τέλεια η μακαρονάδα! Πολύ νόστιμα συστατικά!

    ReplyDelete
  9. μ'αρέσει πολύ η μακαρονάδα σου!!!
    και θα τη φτιάξω!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Και η μακαρονάδα μου αρέσει και τα φθινοπωρινά.... μα πιο πολύ η γωνίτσα σου και πιο πιο πιο πολυ τοMac ειίμαι Μακάκι εγώ και καταλαβαίνω....
    Φιλί

    ReplyDelete
  11. Την είδα το πρωί και απο εκείνη την ώρα μου τρέχουν τα σάλια. Φανταστική!
    Και η γωνίτσα σου όμως... Ονειρική!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Τζενάκι μου... τη μακαρονάδα σου τη λιμπίστικα πρωινιάτικα κι ας μην τρώω τις αχιβάδες... την έχεις κάνει τόσο λαχταριστή.
    Λάτρεψα και τη γωνιά σου και τη περιγραφή σου αλλά και τη βροχή στο τζάμι.
    Φιλιά και καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  13. αγαπημενη μακαροναδα!

    ReplyDelete
  14. Πολύ όμορφη συνταγή Τζένη και άκρως γευστική πιστεύω με τα φρέσκα θαλασσινά της.
    Όσο για την γωνίτσα σου, ωραία. Αλλά με μελαγχολεί η βροχή στα τζάμια και έτσι θα την αφήσω "κενή" και μόνον για σένα!

    ReplyDelete
  15. Αν και το καλοκαιράκι εδώ δεν έχει τελειώσει ακομα (έχουμε 33 βαθμούς), συμφωνώ κι εγώ με τη λίστα του φθινοπώρου. Κι εμένα μ αρέσει ο χειμωνας πιο πολύ. Τώρα το φθινόπωρο με τα χρώματα του μου αρέσει κι εμένα.

    Οσο για το φαι σου πολύ πολύ ωραίο.. Που να βρω αχιβάδες τώρα? Στείλε ένα πιάτο με courier, αφου πρώτα φας το γιαουρτάκι σου και δεις την αγαπημένη σου σειρά (κι εμένα μ αρέσει) στη γωνιά σου.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  16. Μα, κάθε φορά που διαβάζω συνταγή σου, θέλω να την δοκιμάσω! Κάθε φορά είναι ακριβώς του γούστου μου! Και αυτή το ίδιο!!!!!
    Όσο για την γωνιά σου, πολύ cozy! Μόνο για το φθινόπωρο έχω τις ενστάσεις μου... Με πλακώνει! Προτιμώ την άνοιξη και το καλοκαίρι...Με φως! Όσο περισσότερο φως γίνεται!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  17. Αυτό είναι ευτυχία! Από τη μακαρονάδα, μεχρι το βρεγμένο παράθυρο! Όλα αυτα!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...