Ντίαρ Ντάιαρι,
Σήμερα δεν σας έχω συνταγή.
Μα κάτι πιο σημαντικό.
Ο μήνας που υποδεχόμαστε σήμερα έχει καθιερωθεί σαν "Μήνας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού".
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από ομάδες που οργανώνουν διάφορα events ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Πέρσυ θυμάμαι στο δρόμο για το γραφείο, έξω από το νοσοκομείο Memorial (που ειδικεύεται σε θέματα καρκίνου), με σταμάτησε μια κοπέλα και μου έδωσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και το ροζ κορδελάκι με μια παραμάνα. Δεν το φόρεσα, μα το έβαλα μες στη τσέπη της καπαρτίνας μου. Ξεχασμένο εκεί μέσα, όταν τύχαινε να το πιάσω σκεφτόμουν δύο πράγματα: 1. να μην αμελήσω/φοβηθώ να πάω στο γιατρό για check-up, 2. πρέπει να'μαστε ευγνώμες για τη ζωή μας, γιατί τέτοιες ασθένειες είναι πιο κοντά απ'όσο νομίζουμε.
Μέρες τώρα σκεφτόμουν πως 1η Οκτώβρη θα κάνω ένα ποστ για τον καρκίνο του μαστού.
Έτσι λοιπόν σας έφτιαξα μινι γλυκάκια (βάση για ταρτάκια και βουτυρόκρεμα) και ροζ κορδελάκια από ζαχαρόπαστα να σας κεράσω και να σας θυμίσω να κάνετε το check-up σας.
Μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις του κόσμου είναι αν θα βρεθεί "το φάρμακο" για τον καρκίνο.
Από αυτά που μαθαίνω και γνωρίζω (αναγκαστικά μιας και στη δουλειά μου ακούω και διαβάζω για καρκίνους καθημερινά) πιστεύω πως δεν γίνεται θα υπάρξει ΕΝΑ και μόνο φάρμακο που να λύσει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί ο κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός. Αλλά ακόμα και στην ίδια μορφή καρκίνου κάθε περίπτωση είναι σχεδόν μοναδική (σε γενετικό επίπεδο). Σε λίγο καιρό που επιστημονικά και τεχνολογικά θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο προσωποποιημένης ιατρικής, τότε θα μπορούμε πιο συγκεκριμένα για κάθε ασθενή να προβλέψουμε την αντίδρασή του σε φάρμακα ή να παρέχουμε φάρμακα πιο στοχευμένα στο κάθε περιστατικό.
Εως τότε τι μπορούμε να κάνουμε?
Ω, μα μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά...
- Πρώτα απ'όλα να προσέχουμε πολύ τη διατροφή μας. Το ότι τα κρούσματα καρκίνου τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν τέτοια έξαρση οφείλεται κυρίως στη διατροφή μας. Προτιμήστε ΟΡΓΑΝΙΚΑ προϊόντα, χωρίς αντιβιοτικά και χωρίς φυτοφάρμακα. Ναι κοστίζουν περισσότερο, μα μπαίνει τιμή στην υγεία? Προσωπικά προτιμώ να τρώω περισσότερες ημέρες την εβδομάδα φακές, αλλά τις υπόλοιπες μόνο οργανικά φρούτα, λαχανικά, κρέατα. Και ψαράκι. Βάλτε το στη διατροφή σας συχνά, αντικαθιστώντας όσο γίνεται το κόκκινο κρέας.
- Να προσθέσουμε στη διατροφή μας το ΜΠΡΟΚΟΛΟ και άλλες αντικαρκινικές τροφές, όπως το πράσινο τσάι, τα λιπαρά ψάρια, το μπαχαρικό κουρκουμάς (ή turmeric), τη σόγια, τις φράουλες και τα βατόμουρα. Συγκεκριμένα για το μπρόκολο έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το λαχανικό είναι κλειδί στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού!
- Να προσέχουμε πολύ καλά ΤΙ ΓΑΛΑ ΠΙΝΟΥΜΕ. Το γάλα περιέχει αυξητική όρμόνη - γι'αυτό και τα μωράκια πρέπει να το πίνουν για να μεγαλώσουν. Όμως, το κοινό γάλα που βρίσκουμε στα σουπερ μάρκετ έχει επιπλέον αυξητική ορμόνη επειδή ενισχύουν τις αγελάδες για μεγαλύτερη παραγωγή. Αυτή η επιπλέον ποσότητα περνάει στο γάλα που παρέχουν και έτσι καταλήγουμε να πίνουμε γάλα με πολύ περισσότερη ορμόνη IGF-1, η οποία αποτελεί "τροφή" για τα καρκινικά κύτταρα. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάμε γάλα σόγιας, κάποιο γάλα στο οποίο να αναφέρεται ότι δεν περιέχει επιπλέον αυξητική ορμόνη/αντιβιωτικά κλπ, ή οργανικό γάλα (αν και έχει βρεθεί ότι η ποσότητα IGF-1 είναι μεν μικρότερη από το κοινό γάλα, αλλά όχι σημαντικά μικρότερη).
- Να βάλουμε την ΑΣΚΗΣΗ μες στη ζωή μας, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.
- Να θυμόμαστε πως η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ είναι αδιανόητα σημαντικός παράγοντας.
- Να μην ξεχνάμε να κάνουμε συχνά check-up, ψηλάφιση και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπερηχογράφημα μαστού από μικρή ηλικία.
Και κάτι τελευταίο, μα τόσο σημαντικό...
- Να μην προσπερνάμε και αγνοούμε τους ανθρώπους γύρω μας που περνούν τέτοιες δοκιμασίες. Χρειάζονται αγάπη, κατανόηση, υπομονή και φροντίδα, και έχοντας δίπλα τους εσένα κι εμένα τότε θα μοιραστούν όσο γίνεται το φορτίο και θα περάσουν λίιιιγο πιο εύκολα τις δυσκολίες.
Αυτά για σήμερα! Ο σκοπός του σημερινού ποστ δεν είναι να μας στεναχωρήσει!
Είναι να μας αφυπνίσει και να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη!
Ενημερωθείτε περισσότερο από το Άλμα Ζωής.
Σας φιλώ και καλό μήνα!
Γιορς
Τζενούλα
Καλημέρα Τζένη, η πρόληψη είναι πάνω από όλα αλλά δυστυχώς πολλές γυναίκες νομίζουν ότι δεν τους αγγίζει το θέμα.
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Δυστυχώς Ξανθή μου, κι όμως είναι πολύ κοντά μας και μας αφορά όλες! Καλή σου μέρα!
DeleteΚαλημέρα Τζένη μου!Συγχαρητήρια για αυτή σου την ανάρτηση!Νομίζω πως η πρόληψη είναι ΠΟΛΥ σημαντική και θα συμφωνήσω απολύτως με την Ξανθή ότι πολλές γυναίκες δυστυχώς νομίζουν πως δεν τους αγγίζει!Κι όμως...
ReplyDeleteΤα γλυκάκια σου φοβερά, πολλά μπράβο για την ιδέα!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Φιλιά πολλά!
Να'σαι καλά Ελένη μου, σ'ευχαριστώ
DeleteΥπέροχη η σημερινή σου ανάρτηση Τζένη...
ReplyDeleteΜερικά εύκολα και απλά βήματα για καλύτερη πρόληψη, ενημέρωση και φυσικά ευαισθητοποίηση είναι αναγκαία στην εποχή που ζούμε.
Φιλιά πολλά!
Γειά σου Ερμιόνη μου, ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
DeleteΓίνεται να γράφεις τέτοιου είδους κείμενα πιο συχνά? Τέλος πάντων γενικά αμελούμε πράγματα. Πάντως τώρα τελευταία νομίζω στο nytimes διάβασα ότι εσείς οι ιατρικοί επιστήμονες έχετε καταλήξει στο ότι η διάγνωση που γίνεται πολύ νωρίς, έχει δυο όψεις γιατι πολλές φορές ο ασθενής οδηγείται σε θεραπείες για κάτι το οποίοβρήκε στις εξετάσεις του αλλά δεν θα οδηγήσει σε καρκίνο τελικά αφού τέτοιες "αλλαγές" συμβαίνουν μέσα μας συνεχώς. Επίησ ςδιάβασα για την τρέλα για τα αντιοξειδωτικά ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο γιατι οι οξειδώσεις που γίνονται φυσικά μέσα μας, δημιουργούνται γαι κάποιο λόγο, και όπως καταπολεμούν τα "καλά" κύτταρα, καταπολεμούν και τα κακά επίσης, είναι δηλαδή μια φυσική διαδικασία. Γι αυτο κ εγώ πάω με τον κανόνα τρώω κάτι επειδή μου αρέσει και ναι, it's good for me, αλλά όχι επειδή έχει μαγικά αντιοξειδωτικά. Και τώρα πεσμου κυρία μου που με πανικόβαλες τι να κάνω εγώ με το παιδι που πρέπει να πίνει γάλα?
ReplyDeleteΈρη μου, δες εδώ http://www.livestrong.com/article/500398-which-types-of-milk-have-the-most-igf-1/
DeleteΛοιπόν ακριβώς, αυτό στο οποίο αναφέρεσαι λέγεται epi-genomics δηλαδή αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA μας "από πάνω", από παράγοντες "του περιβάλλοντος". Πέρα από την κληρονομική προδιάθεση μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος επειδή κάποια επιγενετική αλλαγή συντελέστηκε στο DNA. Ακόμα είναι λίγο θαμπό το πώς δρουν οι επιγενετικές αλλαγές, αλλά we're working on it :)
DeleteΜπράβο Τζενούλα!!!!!!!πολύ ωραίο το κείμενο σου!!!μακάρι όσες το διαβάσουν να φροντίσουν για την ετήσια εξέταση τους!!άν δεν το έχουν κάνει φυσικά!!!κάποια στιγμή βάλε και την συνταγούλα!!!!!!!!
DeleteΠολύ χρήσιμη και ανάρτιση(και ας μην έχεις συνταγή).
ReplyDeleteΠολυ καλη αναρτηση!!!!
ReplyDeleteΠω πω .. καλε εγώ πως το έχασα αυτό το ποστ ???
ReplyDeleteΕυχαριστούμε Τζενάκι για την ενημέρωση.
Φιλιά
Η πρόληψη σώζει γενικότερα, για πολλά πράγματα.
ReplyDeleteΠρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με την υγεία μας και να μην αμελούμε.
Η ιατρικη έχει φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο και προλαμβάνει πράγματα.
Φτάνει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας.
Ωραία ανάρτηση, ωραία ευαισθητοποιημένα μίνι γλυκάκια.
Φιλιά