Thursday, July 7, 2011

Tasting Menu @ Bouley's, NYC


Ντίαρ Ντάιαρι,

το αναγνωρίζω ότι σας έχω ζαλίσει για τότε που ήρθαν οι φίλοι μας από το Λονδίνο. Πιο παλιά σας ζάλιζα για τη Saint Lucia! Αδυναμίες βλέπετε! Κι όσο υπάρχουν αδυναμίες θα σας ζαλίζω με αυτές!

Αποφασίσαμε λοιπόν με τα παιδιά να βρούμε ένα πολύ καλό εστιατόριο, και να πάμε για tasting. Δηλαδή, να δοκιμάσουμε ένα μενού με πολλά διαφορετικά πιάτα. Ψάξαμε αρκετά, και καταλήξαμε στο εστιατόριο του David Bouley στο Tribeca.

Για να σας δώσω μια γεύση για το πώς περάσαμε θα σας πω χωρίς να είμαι υπερβολική ότι:

1. Ήταν το πιο όμορφο εστιατόριο που έχω πάει ποτέ μου. Προσεγμένο από τη στιγμή που μπαίνεις μέσα, εκεί που περιμένεις, οι χώροι με τα τραπέζια. Ακόμα και οι τουαλέτες, είχαν βελούδινους καναπέδες και πολυελαίους... Ήταν ένα εστιατόριο υπερπαραγωγή, ένιωθες ότι σε είχαν φιλοξενήσει σε μια αίθουσα παλατιού...

2. Ήταν το καλύτερο φαγητό που έχω δοκιμάσει ever, από άποψη γεύσης, ποικιλίας, έκπληξης και ποσότητας!
Ποιός είπε ότι το gourmet δεν είναι χορταστικό? Φύγαμε και οι 4 σαν ετοιμόγεννες, με κάτι κοιλιές... Έπρεπε να περπατήσουμε 20 δρόμους για να αρχίσουμε να συνερχόμαστε...

3. Ήταν ο πιο ακριβός λογαριασμός που έχουμε πληρώσει ποτέ (ανά άτομο)! Δεν είναι για κάθε μέρα. Ειδικά σε αυτές τις μέρες. Αλλά, το άξιζε.

Για τις φωτογραφίες προσπαθήσαμε πολύ κι εγώ κι η Λίνα. Άλλες είναι με flash (μας αγριοκοίταζαν τα αγόρια σε κάθε φλασιά), και άλλες λίγο πιο σκοτεινές. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις γεύσεις και τις εντυπώσεις μας...

Αποφασίσαμε να πάρουμε όλοι διαφορετικά πιάτα, αφού μας δινόταν επιλογή, για να δοκιμάσουμε πολλές γεύσεις. Τα ονόματα των πιάτων φυσικά και δεν τα θυμάμαι από μόνη μου, απλά είχαμε βγάλει φωτογραφία τον κατάλογο!

Ξεκινάμε?

1. Amuse Bouche και welcome drinks!



To amuse bouche ήταν μια καταπληκτική σουπίτσα με κολοκύθα και τυρί ρικότα, και άλλα που τα είπε γρήγορα και δεν τα συγκράτησα. Είχε απίστευτη υφή. Στο κέντρο είχε έναν αφρό από κάτι. Τη γεύση της τη θυμάμαι. Τα υλικά όχι.

Μας έφεραν και ένα σαμπανιζέ λευκό κρασάκι για καλωσόρισμα, ψωμάκια και βούτυρο. Μετά από αυτά, το πρώτο πιάτο ήταν περιττό. Όμως ήρθε.

2a. Chilled Chatham Oyster with a Soy Meyer Lemon Cloud, Salmon Trout Roe, Karif Lime Yuzu Glaze, Micro Watercress



Αυτό ήταν το δικό μου πρώτο πιάτο (στρείδια).  Ήταν πολύ καλό, αν και εμένα δεν με ενθουσιάζουν τα θαλλασινά. Ο αφρός (lemon cloud) άφηνε μια πολύ παιχνιδιάρικη αίσθηση στο στόμα.

2b. Fresh Malibu Sea Urchin Terrine with Russian Golden Oscetra Caviar


Αυτό ήταν το πιάτο της Λίνας και το καλύτερο πρώτο πιάτο απ'όλα. Αχινός! Ναι αχινός! Πού ακριβώς είναι θα σας γελάσω. Οι φωτογραφίες το αδικούν πολύ. Η γεύση του ήταν απροσδόκητα φανταστική. Από τη μια ήταν κρεμώδες και από την άλλη ήταν σαν να έτρωγες θάλασσα. Και το λέω εγώ αυτό!


2c. Carpaccio of Kampachi, Young big eye Tuna and Striped Amber Jack prepared in a mediterranean manner


Το πιάτο που διάλεξαν Βασίλης και Θοδωρής. Δεν είναι σαν πίνακας ζωγραφικής? Κάθε σταγονίτσα πάνω στο πιάτο, κάθε φυλλαράκι, είχε τη θέση που έπρεπε. Ήταν ένα δροσερό και γευστικό καρπάτσιο από 3 ψάρια!

3. Porcini Flan, Alaska Live Dungeness Crab, Black Truffle Dashi

Μετά μας ήρθε δωράκι από τον σεφ.
Χωρίς να το περιμένουμε.
Εκτός των 6 πιάτων που περιμέναμε.
Και ήρθε το απίστευτο.
Το καλύτερο πιάτο όλων.
Όχι του dinner. Των εποχών. Όλων των γευμάτων ever.
Ίσως υπερβάλω. Μα κάπως πρέπει να περιγράψω το ότι τέσσερα άτομα με διαφορετικά γούστα ο καθένας πάθαμε πλάκα.
Και είπαμε πως ό,τι και να έρθει μετά από αυτό, είναι doomed!

Στην αρχή ήρθε ένα χαμηλό, κλειστό, πανέμορφο, πορσελάνινο βαζάκι.
Πολύ όμορφος ο τρόπος παρουσίασης, είναι σαν να σου κάνουν έκπληξη! Και όντως μας έκαναν, με αυτό το πιάτο εκτός μενού, που δεν το περιμέναμε και ήταν το καλύτερο!


Με το που σηκώσαμε το καπάκι, αναδύθηκε μια φανταστική μυρωδιά τρούφας, που θες να βουτηχτείς μέσα της... Να μυρίσεις νοστιμιά...


Το καβούρι ήταν μα-γευ-τι-κό και σε μεγάλα χορταστικά κομμάτια. Έδεναν απίστευτα όλες οι γεύσεις μεταξύ τους.
Σε κάθε κουταλιά ήθελες να κλείνεις και τα μάτια.
Αν σου τύχει αυτό σε φαγητό, πάει να πει πως έχεις φύγει, σε έχει ταξιδέψει!
Αυτό πάθαμε...
Και χορταστικό-τα-το!!!!
Αρχίσαμε να ζοριζόμαστε για τα επόμενα και να το σκεφτόμαστε. Δεν έμενε πολύς χώρος!


4. Chatham Day Boat Lobster, Brown and White Honshimeji Mushrooms, Passion Fruit and Mango


Αστακός.
Καλός αστακός.
Ζουμερός αστακός.
Νόστιμος αστακός.
Πολύς αστακός.
Αστακός αρκετός για να κλείσεις για βράδυ.
Αστακός με μανιτάρια.
Αστακός με σως από passion fruit και mango.

Τέσσερις αστακοί στο τραπέζι μας?
Παίζει έντονα να ήταν τέσσερις mini αστακοί.



4a. Live Sea Scallops Prepared in a Tandori Manner with Spices Imported from a Friend’s Spice Shop in Paris, Curried Cauliflower Puree


Και μόνο για το "Spices Imported from a Friend’s Spice Shop in Paris" το πιάτο παίρνει credits!

Όστρακα "tandoori" με μπαχαρικά, και πουρές από κουνουπίδι, που μου άρεσε μέχρι κι εμένα!
Το πιάτο του Θοδωρή.



4b. Organic Connecticut Farm Egg, Comte Foam – Steamed Polenta, Artichoke and Sunchoke


Αυτό το επέλεξα εγώ. Αυγό, με αφρό από τυρί Comte, πολέντα και αγκινάρα.
Το πιάτο το χαρακτηρίζει η λέξη creamy, creamy, creamy, creamy.
Με "ανάγκασε" να κλείσω πάλι τα μάτια μου. Δεν υπερβάλω, οι γεύσεις μπορούν να μας ταξιδεύουν!


4c. Fresh Hamachi, Glazed Honeydew Melon, Reglisee, Ginger Aromatic


Ηamachi. Άλλο ένα ψαράκι στο τραπέζι μας.
Να σας πω την αλήθεια, το δοκίμασα, νόστιμο μου είχε φανεί (έεεελα), αλλά δεν το θυμάμαι πολύ. Είχα απορροφηθεί στο αυγό μου παραπάνω, και ταξίδευα...
Λίνα και Βασίλης που το προτίμησαν ενθουσιάστηκαν!

Κρατιέστε? Το κυρίως δεν έχει έρθει ακόμη....


5a. Slow braised Kobe style Beef Cheeks, with Ricotta Gnocchi, Blue Kale


Τα κορίτσια πήραμε αυτό.
Είδαμε Ricotta Gnocchi και μας ενθουσίασε.
Το πιάτο ήταν πολύ καλό και νόστιμο και καλομαγειρεμένο.

Δυστυχώς με τη σειρά που ήρθε στο τραπέζι μας δεν εκτιμήθηκε όπως του άξιζε.

Μετά τον αστακό είμασταν ήδη full και τα υπόλοιπα πιάτα ήταν περιττά...




5b. Organic Colorado Rack of Lamb soubise of cippolini, zucchini mint puree, black truffle sauce


Τα αγόρια είδαν αρνάκι και το προτίμησαν αμέσως.
Ήταν πολύ νόστιμο κι αυτό (σιγά που δεν θα δοκίμαζα), αλλά όχι πιο νόστιμο από αυτό που γευτήκαμε στο Jojo.


Τα κυρίως πιάτα μας συνόδευε πουρές πατάτας σε εαυτό το μικρό μπολάκι.

6. California Organic Orange Flesh Melon Soup & Fresh Ricotta Sorbet



Ε κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουν να έρχονται τα πιάτα. Είπαμε πως μας έμεινε ένα γλυκάκι ακόμα... Ναι καλά! Προηγήθηκε ένα σορμπέ για να "καθαρίσει" τις γεύσεις και να προετοιμάσει τους ουρανίσκους μας.

Σούπα από πεπόνι και σορμπέ ρικότα. Απαλό, και πρωτότυπο. Ό,τι έπρεπε.


7. Hot Caramelized Anjou Pear, Valrhona Chocolate, Biscuit Breton, Hot Toffee Sauce, Lemon Verbena and Tahitian Vanilla Ice Creams


Ήρθε και η ώρα του γλυκού... Η Λίνα πήρε καραμελωμένο αχλάδι με παγωτό και πολλά άλλα... Καλή η ποσότητα, καλή και η γεύση από τα λεγόμενα της φίλης μου. Να σας πω την αλήθεια δεν θυμάμαι καν αν δοκίμασα. Ήμουν ήδη full και περίμενα το παρακάτω....


8. Hot Valrhona Chocolate Souffle 2011, White Coffee Cloud, Chocolate Sorbe


Σουφλέ σοκολάτας! Με σοκολάτα σορμπέ, και άσπρο "σύννεφο" καφέ.
Είμασταν στο σημείο που νιώθεις να μην πάει άλλο, αλλά να μην μπορείς να το αφήσεις.
Μα τώρα δεν το βλέπετε? Γίνεται να το παρατήσεις? Γίνεται να μην το γευτείς όλο?


Αποκορύφωμα!

Το Λινάκι είχε γενέθλια, και μας έφεραν επιπλέον και μια μεγάλη Crème brûlée! Πάρε να'χεις...


Ε και φυσικά, δεν σταμάτησε εκεί.
Μαζί με τον λογαριασμό, είπαν να μας κεράσουν μερικά petit fours. Αλίμονο. Εκεί θα κολλάγαμε?


Κάποια στιγμή λοιπόν, αφού δεν έμεινε κάτι άλλο να φάμε (εκτός από τις κουρτίνες) είπαμε να πάρουμε τις κοιλιές μας και να φύγουμε.

Πριν φύγουμε όμως ζητήσαμε από το σερβιτόρο να μας βγάλει μια φωτογραφία όλους μαζί.

Στηθήκαμε και οι 4 στη μια μεριά του τραπεζιού, όλο χαμόγελο... Έλα μου όμως που με χάλαγε το κηροπήγειο μες στη μέση! Θα χαλούσε τη φωτογραφία μας! Το πιάνω λοιπόν (κυρία!), το κατεβάζω κάτω. Πάτωμα λέμε τώρα.

Ο σερβιτόρος (ένας γλυκύτατος 50άρης), πήγε να ψελίσει κάτι, άρχισε να τρέμει, να τα χάνει, να προσπαθεί να με προλάβει! Πού να με προλάβει, το χα βάλει ήδη κάτω εγώ και είχα ξαναστηθεί χαμογελαστή για φωτο. Εν τω μεταξύ ήμουν και στον κόσμο μου, δεν κατάλαβα γιατί έκανε έτσι αυτός. Ξεκολάει στιγμιαία τη ματιά του από το κηροπήγειο που το αμόλησα στο πάτωμα και μας βγάζει τη φωτογραφία (τρεμάμενος σχεδόν).

Τι μένει να κάνω? Να επαναφέρω το κηροπήγιο στο τραπέζι!
Σκύβω να το πάρω. Παθαίνει 3-4 μίνι εγκεφαλικά ο σερβιτόρος. Έρχεται να με ξαναπρολάβει (το χα ανεβάσει τραπέζι στο μεταξύ). Εκείνος σε οριακή κατάσταση. Δεν ξεκολλά τα μάτια του από το κηροπήγιο (ίσως και ένα δάκρυ να κύλησε - έλα εντάξει πλάκα κάνω) και μας λέει πώς δεν είναι ασημένιο (όπως φαίνεται), είναι γυάλινο και ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ.

Ντάξει εξηγείται το άγχος του. Και όντως ήταν πανάκριβο. Όλα ήταν πανάκριβα εκεί μέσα. Μίνι παλάτι.

Μπράβο μου λέω, πάλι την έκανα. Δεν το έσπασα. Αλλά ένα μίνι έμφραγμα το προκάλεσα στον χριστιανό.

Γιορς

πσ. Δείτε εδώ ακόμα καλύτερες φωτογραφίες από τα πιάτα αυτά, αλλά και από το εστιατόριο.

8 comments:

  1. λατρεύω τέτοια ...φωτορεπορτάζ! :))))))))))))))
    Ο σύνδεσμος που μας έδωσες, δίνει μια πολύ καλή περιγραφή των λόγων που παρολίγο ν΄αποτελειώσεις τον σερβιτόρο,χαχαχα!!!
    Σε τέτοια παλατάκια,όλα θα είανι πανάκριβα, και το φαγητό οφείλει να είναι ουράνι(σκι)ο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες...
    Κι άλλα τέτοια, παρακαλώ πολύ!
    :))))))))))))))

    ReplyDelete
  2. Υπέροχο το γευστικό ταξίδι που μας έκανες και οι πληροφορίες που μας έδωσες.
    Πράγματι τα πιάτα φαίνονται εξαιρετικά. Και ως γνωστόν ότι πληρώνεις παίρνεις. Και σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει μια στο τόσο μια μικρή κρεπάλη.

    τα φιλιά μου :)

    ReplyDelete
  3. @thalassamov Καλώστην! Άστα, με φειδώ τα ακριβά εστιατόρια, είναι για special occasions! Άξιζε και με το παραπάνω βέβαια!
    @Marion Να'σαι καλά! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Αχ τι ωραία που πήγες σε ένα τόσο ωραίο εστιατόριο και δοκίμασες τέτοια εδέσματα! Και από τις πορσελάνες που σερβίρει το φαγητό φαίνεται η σημασία στην λεπτομέρεια!
    Πάντα τέτοια! Φιλάκια

    ReplyDelete
  5. Επιτέλους!! Αυτό το post το περίμενα από το Μάη!! Αλλά μας αποζημίωσες όμως! Τα θυμήθηκες όλα!! Δεν έχω να προσθέσω τίποτα! Ακόμα κ για το σερβιτόρο κ για το κηροπήγιο κ για το λογαριασμό!! Χιχιχι!! Εμπειρία που σου μένει! Κ όχι μόνο για το φαί αλλά κ για την τέλεια παρέα ;) Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  6. Ζηλεύω τρελά!!! Όλα ήταν υπέροχα!!!

    ReplyDelete
  7. Τί ωραία πιάτα! Ένα κι ένα. Το 4c το λιμπίζομαι τρελά! Φαντάζομαι οτι ήταν φοβερή γευστική εμπειρία. Κι άλλα τέτοια εύχομαι σύντομα, και με αντίστοιχο ρεπορτάζ :)

    Επίσης να πω και χρόνια πολλά!!! Να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν Τζένη μου και πάντα να είσαι υγιής και χαρούμενη!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  8. @Αγγελική Thank you! Φιλάκια!
    @manousina Ναι ήταν φανταστικά!
    @magda Σίγουρα δεν την ξεχνάς την εμπειρία! Έχουμε πάει και σε άλλα, αλλά αυτό ήταν το καλύτερο so far! Thank you για τις ευχές! Ανταποδίδω με πολλή αγάπη!
    @Λίνα Φιλενάδα, πόσες μέρες μας μείνανε για το reunion? Βρήκαμε εστιατόριο @Corfu? Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...