Thursday, June 2, 2011

Pork chops με κρούστα από παπαρουνόσπορο / Pork chops with poppy seed crust

 

Ντίαρ Ντάιαρι,

η αφορμή και η ιδέα για το φαγητό αυτό ήρθε αφού πήγαμε (πριν πολύυυυυ καιρό) στο Ipanema, ένα Βραζιλιάνικο εστιατόριο στη Little Brazil (το block στους 46 δρόμους ανάμεσα στη 5th και 6th Avenue). 

Παραγγείλαμε τα καημένα 2 πιάτα και ένα ορεκτικό για να μας ανοίξει η όρεξη (και καλά) και όταν έφτασε η παραγγελία δεν είχαμε χώρο να ακουμπήσουμε ούτε τον αγκώνα: συνοδευτικό 1, συνοδευτικό 2, συνοδευτικό 3, σάλτσα 1, σάλτσα 2, σάλτσα 3 κλπ κλπ. Γέμισε το τραπέζι με πιατάκια, μπολάκια και ένα σωρό πράγματα! Εμείς μια μπριζόλα παραγγείλαμε και κάτι που θεωρείται traditional μαγειρευτό, τι είναι όλα αυτά?
Να και δύο φωτος για του λόγου το αληθές.


Anyway, for the record να πω πως το παραδοσιακό πιάτο (Feijoada Completa) ήταν ένα τεράστιο μπολ με διάφορα κρέατα μαγειρευτά μαζί με μαύρα φασόλια! Πολύ διαφορετικό, αρκετά νόστιμο (και το λέω εγώ που δεν είμαι fan του φασολιού), και πολύ χορταστικό.
Η μπριζόλα που πήρα εγώ είχε μια καταπληκτική σάλτσα από κρασί που θύμιζε αυτή που τρώμε στην τηγανιά. Μια μούρλια! Είχε όμως από πάνω και ένα αυγό τηγανητό. Ε αυτό δεν το είχα ξαναδεί. (Ή μπορεί και να το είχα ξαναδεί, αλλά η μνήμη μου είναι σαν του χρυσόψαρου οπότε πάντα ενθουσιάζομαι σαν να είναι η πρώτη φορά.) Και εδώ γίνεται επιτέλους η σύνδεση με τη σημερινή ανάρτηση.

Λέω κι εγώ λοιπόν κάποια στιγμή να φτιάξω τα κλασικά μπριζολάκια και να πετάξω κι ένα αυγό τηγανητό από πάνω για άποψη. Ιδέα στην ιδέα, είχα μόλις πάρει και ένα βαζάκι με παπαρουνόσπορο από το super κάτω από τη γέφυρα και να πώς προέκυψε αυτό που βλέπετε...

1. Πρώτα αλατοπιπερώνουμε το κρέας.

2. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τον παπαρουνόσπορο και πανάρουμε τα μπριζολάκια.

3. Ψήνουμε στο τηγάνι για τα ψητά.

4. Ετοιμάζουμε ένα τηγανητό αυγό και σερβίρουμε δίπλα ή πάνω από τη μπριζόλα.

Μην περιμένετε αναλογίες και υλικά. Είναι προφανής η απλοϊκότητα της συνταγής!

Το αστείο είναι όταν ο ανυποψίαστος Βασίλης νομίζει πως τα έχεις καρβουνιάσει και τα κοιτάζει με απορία! Εντάξει όταν του εξήγησα γιατί είναι μαύρα το ξεπέρασε :) Ήταν και νόστιμα οπότε μετά τα εξαφάνισε...


Όσο για το αυγό τι να πώ? Καλό ήταν αλλά νομίζω πως είναι υπερβολή σε ένα πιάτο η τόση πρωτεΐνη. Εκτός αν κάποιος τρελαίνεται για τον συνδυασμό.

Την επόμενη μέρα, το κομμάτι που δεν έφαγα το ψιλόκοψα και με αυτό έφτιαξα ένα ωραιότατο σαντουιτσάκι, προσθέτοντας λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο, κετσαπ και μουστάρδα. Έμοιαζε στη συναρμολόγηση με το Philly cheese steak. Θα σας πω και γι'αυτό μια άλλη φορά.

Πολλά φιλιά
Γιορς

2 comments:

  1. Το πιάτο φαίνεται υπέροχο. Για το αυγό τώρα ίσως να είναι περιττό, αλλά στη φωτογραφία δείχνει πολύ ωραίο το πιάτο.
    Μας ταξιδεύεις γευστικά κάθε φορά :))

    ReplyDelete
  2. κι εγώ έτσι νομίζω...δεν ξερω πως είναι μαζί ή αν έχει κάποιος όρεξη να τα φάει μαζί αλλά στην φωτογραφία είναι υπέροχα και με ζωηρά χρώματα...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...