Tuesday, November 30, 2010

Σαλάτα Thanksgiving με cranberries και η γαλοπούλα μας / Thanksgiving salad and our turkey


Ντίαρ Ντάιαρι,

η σαλάτα του Thanksgiving dinner μας ήταν πεντανόστιμη! Η ιδέα ήταν της Μίνας και τα υλικά έχουν ως εξής:
  • mixed greens (ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
  • αβοκάντο
  • cranberries
  • αμύγδαλα
  • παρμεζάνα
Η σως είναι honey balsamic vinegret και για να τη φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
  • 1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1/4 της κούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1/2 της κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε!

Η γαλοπούλα μας ήταν σχετικά μικρούλα (4 κιλά). Την μαρινάραμε πρώτα για λίγες ώρες σε ένα μείγμα με μουστάρδα, χυμό μήλου, πολλά μπαχαρικά και λεμόνι, ώστε να μαλακώσει το κρέας της.

Στη συνέχεια ευτυχώς επενέβη ο Βασίλης για το ψήσιμο γιατί αλλιώς θα είχαμε μείνει να κοιταζόμαστε με τη γαλοπούλα! Έδωσε λοιπόν τις εξής οδηγίες:
  1. τη βάζουμε σε πολύ δυνατό φούρνο (230+ βαθμούς C) για 20-30 λεπτά για να γίνει τραγανό το εξωτερικό (χρειάστηκε να την γυρίσουμε 2-3 φορές)
  2. χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία (~120C) και αφήνουμε να ψηθεί για 3-4 ώρες.
Εγώ που έχω την τάση της αμφισβήτησης δεν πίστευα πως θα μας βγει καλή μιας και δεν είχαμε ξαναψήσει γαλοπούλα. Διαψεύστηκα όμως γιατί βγήκε λουκουμάκι! Τη συνοδέψαμε με μια έτοιμη γέμιση που έχει βάση το ψωμί (αμερικάνικη έκδοση της γέμισης γαλοπουλας) και με τις γλυκοπατάτες. Είχαμε ετοιμάσει και μια γέμιση με κιμά και κουκουνάρι αλλά σας είπα τι πάθαμε :(

Και για να μην τα πολυλογώ κάπως έτσι είχε το περιπετειώδες dinner μας! Περάσαμε πολύ όμορφα όμως γιατί είχαμε καλή διάθεση και την καλύτερη παρέα! Να είμαστε όλοι καλά να το επαναλάβουμε του χρόνου μαζί και με τα φιλαράκια που έλειπαν (Θοδωρή Κ. και Γιάννη Β. για εσάς λέω!) και ακόμα περισσότερους φίλους!

Γιορς



Saturday, November 27, 2010

Γλυκοπατάτες με κρούστα από ζάχαρη και καρύδια / Sweet potatoes with dark sugar and walnuts crust

 

Ντίαρ Ντάιαρι,

Τι να πω για τη Βοστόνη? Νόμιζα πως έχοντας ζήσει στη Νέα Υόρκη και έχοντας κατενθουσιαστεί με αυτήν την πόλη δεν υπάρχει χώρος να μου αρέσει τόσο πολύ κάποιο άλλο μέρος. Κι όμως... Η Βοστόνη είναι καθαρή (όποιος ζει στη ΝΥ το εκτιμάει αυτό), αρκετά πιο ήσυχη, ο κόσμος πιο ήρεμος, το τοπίο πιο ομοιόμορφο και η πόλη φιλόξενη. Τα αρνητικά? Κρύο, κρύο και κρύο. Και επιπλέον με ενοχλεί να βλέπω κάθε 3 και λίγο εβραϊκές συναγωγές (εντάξει το καταλάβαμε υπάρχει μεγάλο lobby εδώ - έλεος πια).

Υπήρχε μεγαλόπνοο σχέδιο για το μενού του Thankgiving όπως σας είπα. Και πραγματοποιήθηκε. Με απώλειες. Έσπασε ένα πυρέξ (που να του σπάσει όλο το πορσελάνινο σερβίτσιο αυτού που μας μάτιασε), και πετάχτηκαν γυαλάκια σε ό,τι κατσαρόλα/τηγάνι υπήρχε κοντά. Οπότε μεμιάς, μετρήσαμε -3 πιάτα που θα στόλιζαν το τραπέζι μας: γέμιση με κιμά και κουκουνάρι, cranberry sauce και πουρέ πατάτας με τυριά και μπέικον. Τζάμπα η όρεξη (αν και εγώ είχα ήδη ορμήξει και στα 3 με κουτάλι και είχα δοκιμάσει).

Οπότε τι μας απέμεινε? Η γαλοπούλα (βγήκε τέλεια, θα σας πω πιο μετά), οι γλυκοπατάτες, μια έτοιμη γέμιση γαλοπούλας με ψωμί, μια σαλάτα με cranberries, αμύδγαλα και αβοκάντο, και ένα cheesecake με γεύση baileys και καραμέλα.

Πάμε λοιπόν στις γλυκοπατάτες που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Αργότερα θα επανέλθω με τη σαλάτα μας, το πώς ψήνουμε τη γαλοπούλα και το γλυκό!

Τα υλικά της γέμισης:
  • 5 γλυκοπατάτες
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • αρκετό αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 αυγά
  • μισή κούπα γάλα (προαιρετικά)
 Τα υλικά της κρούστας:
    • μισή κούπα αλεύρι
    • μισή κούπα μαύρη ζάχαρη
    • καρύδια
    • βούτυρο
    Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα αυγά, και τέλος το γάλα. Απλώνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ.

      Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και στρώνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες. Προσθέτουμε κομματάκια από το βούτυρο και τα καρύδια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα (δε θυμόμαστε ακριβώς την ώρα). Ήταν πολύυυ νόστιμο!

      Γιορς

      Wednesday, November 24, 2010

      Ελληνική πίτα με σαλάμι, φέτα, ελιές και ντοματίνια / Greek pita with salami, feta, olives and cherry tomatoes


      Ντίαρ Ντάιαρι,

      αυτό το ποστ θα είναι πολύ σύντομο, όσο σύντομη ήταν η παρασκευή αλλά και η κατανάλωση αυτού που βλέπετε στη φωτογραφία.

      Σκηνικό: μόλις έχω γυρίσει σπίτι (~8-9 το βράδυ), πεινάω σαν λύκος, θέλω να φτιάξω κάτι πολύ γρήγορα, ώστε να βυθιστώ στην αγαπημένη μου πολυθρόνα και να δω τα μυστικά (ναι της εδέμ, είμαι fan μη βαράτε!).

      Βγάζω από το ψυγείο τα εξής:
      • μια πίτα (από αυτή που φτιάχνουμε τα σουβλάκια)
      • 6-7 ντοματίνια
      • φέτα
      • ελιές (Kalamata olives - βρίσκεις παντού στην ΝΥ - όχι παίζουμε)
      • 4 φέτες σαλαμάκι
      Νομίζω πως σας έχω πει πως ένας από τους αγαπημένους μου γευστικούς συνδυασμούς είναι σαλάμι-φέτα. (Ένας άλλος είναι τσουρέκι-γάλα και ένας ακόμα φράουλες-σοκολάτα, αλλά ας μην μπούμε σε αυτά σήμερα!).

      Απλώνω λοιπόν πάνω στην πίτα το σαλάμι, ψιλοκόβω τη φέτα, ρίχνω τα ντοματίνια (κομμένα στη μέση), τις ελιές και λίγη ρίγανη. Μπαίνει σε ένα ταψάκι στο φούρνο για 10-15 λεπτά το πολύ. Μόλις βγεί ρίχνω από πάνω λίγο λαδάκι (αυτό έχω μάθει πως κάνουν οι Ιταλοί στις πίτσες τους). Απολαμβάνω την πρώτη μπουκιά -μμμμμμμ-, ενώ στην οθόνη ξενικάει η μουσική (βιολί....ταραρα-ταραραραραραρα-ταραρα)...

      Γιορς

      πσ1. Στο μεταξύ πήρα και τις φωτος, έχουμε και ένα blog να τροφοδοτούμε :)

      πσ2. Αύριο θα πάμε Boston για λίγες μέρες και θα περάσουμε Thanksgiving εκεί, στην καλή μου φίλη Μίνα! Έχουμε ήδη οργανώσει το εορταστικό menu, οπότε να αναμένετε πολύ promising αναρτήσεις (με αμερικάνικες επιρροές)!

      Sunday, November 21, 2010

      Κοχύλια γεμιστά με σπανάκι και ricotta / Pasta shells with spinach and ricotta

      Nτίαρ Ντάιαρι,

      πρόσφατα έφτιαξα pasta shells γεμιστά με ρικότα και σπανάκι και πρέπει να γράψω γρήγορα τη συνταγή για να μην την ξεχάσω, γιατί βγήκαν πολύ νόστιμα και πρέπει να το επαναλάβω.

      Άρεσαν πολύ και στον Βασίλη που δεν είναι fan του μη-κρέατος. Βέβαια έριξα και λίγο bacon από πάνω για να πάρουν λίγο άρωμα και γεύση επιπλέον.

      Γιατί ρικότα? Δεν είναι πολύς καιρός που έχω αποφασίσει στα εβδομαδιαία ψώνια του σουπερ μάρκετ να συμπεριλαμβάνω και κάτι καινούριο που δεν το έχω ξανα-δοκιμάσει ή μαγειρέψει για να διευρύνω τους γαστριμαργικούς μου ορίζοντες! Έτσι σιγά σιγά παίρνω περίεργα σαλάμια, τυριά με περίεργα ονόματα, καινούρια μπαχαρικά, κρασιά από διάφορα μέρη κλπ. Με λίγα λόγια, ό,τι να'ναι! Όλο και κάπου θα είχα δοκιμάσει ρικότα, σε κάποιο σάντουιτς ίσως ή σε σαλάτα, αλλά δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ στην κουζίνα μου. Και να που έφτασε η ώρα!

      Κάπου στο ιντερνετ έπεσε το μάτι μου σε μια ωραία φωτογραφία που έδειχνε γεμιστά pasta shells με σπανάκι και αυτό το τυρί που το είχα ακουστά, αλλά για να πω την αλήθεια δεν θυμόμουν/ήξερα τι γεύση έχει. Εμπνεύστηκα από τη συνταγή που βρήκα, έβαλα και αρκετή φαντασία και προέκυψε κάτι πολύ καλό!



      Η συνταγή λοιπόν:
      • 1 πακέτο pasta shells
      • μπέικον γαλοπούλας (προαιρετικά)
      Γέμιση:
      • 400 γρ σπανάκι
      • 2 αυγά
      • 200 γρ τυρί ricotta
      • 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
      • 4-5 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
      • αλάτι, πιπέρι
      • βασιλικό
      Σάλτσα:
      • 1 κεσεδάκι σάλτσα ντομάτας (πχ. pummaro)
      • λίγο λάδι
      • ρίγανη, θυμάρι και ό,τι μυρωδικά θέλουμε

      Στην αρχή βράζουμε τα ζυμαρικά. Όχι πάρα πολύ, αλλά να μαλακώσουν. Όταν τα στραγγίξουμε, τα απλώνουμε προσεκτικά για να μην ανοίξουν πάνω σε αλουμινόχαρτο για να κρυώσουν.

      Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας στο σπανάκι όλα τα υλικά (τυριά, αυγά κλπ). Η γέμιση δεν πρέπει να μας βγει νερουλή (τότε προσθέτουμε φρυγανιά).

      Όταν τα ζυμαρικά κρυώσουν, τότε οπλιζόμαστε με υπομονή και αρχίζουμε το γέμισμα: παίρνουμε ένα ένα κάθε pasta shell, το γεμίζουμε με μια γενναία κουταλιά από τη γέμιση σπανάκι και το τοποθετούμε στο ταψί.

      Στο τέλος περιχύνουμε το ταψί με τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον.

      Ψήνουμε στους 200, γύρω στα 45 λεπτά έχοντας το ταψί μας καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 10 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

      Η ρικότα μου θύμιζε πάρα πολύ το ανθότυρο. Οπότε μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσει κανείς τη ρικότα με ανθότυρο, και ίσως αντί για παρμεζάνα να προσθέσει φέτα!

      Αυτά τα λίγα από εμένα!
      Καλή όρεξη ;)

      Γιορς

      Thursday, November 18, 2010

      Κοτόπουλο μεσογειακό / Mediterranean chicken


      Ντίαρ Ντάιρι,

      κοτόπουλο μεσογειακό! Με ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, ελιές, φέτα και μπαχαρικά! Απλό και νόστιμο! Το φαγητό αυτό το είχε φτιάξει η κολλητή μου φιλενάδα η Δήμητρα πριν αρκετά χρόνια και από τότε το φτιάχνω πολύ συχνά γιατί μου αρέσει πολύ!

      Χρειαζόμαστε:
      • κομμάτια κοτόπουλο (καλύτερα να βάλουμε απ'όλα: μπουτάκια, στήθος κλπ)
      • πιπεριά ψιλοκομμένη (πράσινη, κίτρινη, κόκκινη)
      • ντομάτα ψιλοκομμένη
      • κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
      • κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
      • ελιές (χωρίς τα κουκούτσια, κομμένες)
      • φέτα τριμμένη
      • αλάτι, πιπέρι
      • ό,τι μπαχαρικά θέλουμε (ρίγανη, θυμάρι)
      • λίγο λάδι, μουστάρδα
      Μαρινάρουμε για λίγη ώρα τα κομμάτια κοτόπουλο με λάδι και μουστάρδα και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά. Σε ένα πυρεξ ή ταψί βάζουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια όλα τα ψιλοκομμένα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τρίβουμε από πάνω τη φέτα. Ψήνουμε στο φούρνο και απολαμβάνουμε γλείφοντας τα δάχτυλά μας! Πολλή επιτυχία το φαγητό της Δημητρούλας, τα credits πάνε σε εκείνη!

      Τα φιλιά μου!
      Γιορς 

      Tuesday, November 16, 2010

      Mexican bean salad


      Ντίαρ Ντάιαρι,

      άλλη μια βραδιά του "Νησιού" και ο host μας ήταν ο Θοδωρής! Μας έφτιαξε μια καταπληκτική σαλάτα με φασόλια που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

      Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν μου αρέσουν τα φασόλια. Ούτε τα ρεβύθια. Ούτε κανένα όσπριο εκτός από τις φακές. Ναι είμαι λίγο περίεργη :)

      Τη φασολοσαλάτα τη δοκίμασα καταρχήν γιατί μύριζε πάρα πολύ ωραία! Εμένα ό,τι δε μου μυρίζει όμορφα δεν το πλησιάζω καν. Όπως τα χόρτα ή το κουνουπίδι. Άλλη παραξενιά αυτή. Τέλος πάντων.
      Η σαλάτα μύριζε τέλεια! Τη δοκίμασα επίσης επειδή προσπαθώ σιγά σιγά να προσθέτω στη διατροφή μου ό,τι μέχρι στιγμής απεχθανόμουν (όπως πχ. το μπρόκολο).
      Και όντως θα τη φτιάχνω κι εγώ γιατί είναι πολύ εύκολη, νόστιμη και μια καλή ευκαιρία να αρχίσω να τρώω φασόλια!


      Τα υλικά για την mexican bean salad είναι:
      • 1 κρεμμύδι
      • φασόλια (kidney beans, dark kidney beans, cannelini beans, black beans, lima beans) ή ό,τι άλλο φασόλι θέλουμε
      • ρεβύθια
      • κάπαρη
      • αλάτι
      • λάδι
      • χυμό λεμονιού (αρκετό, ίσως 4-5 λεμόνια)
      • ψιλοκομμένο μαιντανό (προαιρετικά)

      Δείτε πόσο απλή είναι: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε/ανακατεύουμε με τα χέρια με λίγο αλάτι. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα φασόλια και την κάπαρη. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Έτοιμη η σαλάτα!

      Διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται και μέσα σε 1-2 μέρες. Δοκιμάστε τη! Είναι δροσιστική, αρωματική, νόστιμη και διαφορετική! Μπράβο στο Θοδωρή (απίστευτος οικοδεσπότης) για την ιδέα του και τις καταπληκτικά μαγειρικά του skills!

      Γιορς

      πσ. Ξέχασα να πω πως εμείς χρησιμοποιήσαμε φασόλια σε κονσέρβα. 

      Wednesday, November 10, 2010

      Mini κρέπες με Noisella και Blondie / Mini crepes with Noisella and Blondie


      Ντίαρ Ντάιρι,

      το τελευταίο καιρό φτιάχνουμε πολύ συχνά pancakes για πρωινό. Για την ακρίβεια pancakes φτιάχνει ο Βασίλης, μιας και έχει γίνει expert και στο μείγμα και στο ψήσιμο! Ενθουσιάστηκε πολύ την πρώτη φορά που τα ετοίμασα και αποφάσισε να τα προσθέσει στη λίστα με τα λίγα πράγματα που ξέρει να μαγειρεύει (η λίστα είναι για στιγμές απόλυτης ανάγκης!). Υπόσχομαι κάποια στιγμή να ανεβάσω κάτι με pancakes.


      Είπαμε λοιπόν προχτές για πρωινό να φτιάξουμε κρέπες! Και το αποφασίσαμε αυτό επειδή πρόσφατα αγοράσαμε 2 βαζάκια με βέλγικη σοκολάτα, άσπρη (Blondie) και μαύρη με φουντούκι (Noisella) από το Le pain quotidien, μια μεγάλη αλυσίδα βέλγικων bakeries με φανταστικά ψωμιά, γλυκά και πολλά άλλα... Έπρεπε λοιπόν να δοκιμαστούν και τι καλύτερο από το να γεμίσεις κρέπες με chocolate spreads!

       Για τη ζύμη χρειάστηκα:
      • 1 κούπα αλεύρι
      • 1 κούπα γάλα
      • 2 αυγά
      • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
      • λίγο αλάτι

      Με αυτές τις αναλογίες έφτιαξα 8 μικρές κρέπες, διαμέτρου όσο ένα πιάτο φρούτου.
      Τις γέμισα με Noisella και μπανάνα, ενώ την Blondie τη συνδύασα με τριμμένο μπισκότο oreo!


      H Noisella είναι λίγο πιο γλυκιά από τη Νουτέλα και η Blondie είναι μια τρέλα! Δεν είχα ξαναδοκιμάσει λευκή σοκολάτα spread πριν πάω στο Le Pain Quotidien και με ενθουσίασε! Μάλιστα όταν πήγα παρήγγειλα το Bread basket, και αυτό που έφτασε στο τραπέζι ήταν ένα μεγάλο καλάθι με κάθε είδους ψωμί που παράγουν και ένα σωρό βαζάκια με μαρμελάδες, σοκολάτες και βούτυρα για να τα δοκιμάσεις όλα (και να φουσκώσεις!). Δυστυχώς η αλυσίδα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα (αν και έχει πάει στο Qatar, στην Τουρκία, στη Ρωσία, το Kuweit!). Αν όμως βρεθείτε σε κάποιο μέρος και το δείτε, μη διστάσετε! Να δοκιμάσετε και τα spreads!

      Φιλιά
      Γιορς

      Sunday, November 7, 2010

      Banana-strawberry smoothie

       
      Ντίαρ Ντάιρι,
      το αγαπημένο μου πρωινό περιλαμβάνει μπανανόγαλα! Δηλαδή χυμό μπανάνας χτυπημένο με γάλα. Είναι πολύ δυναμωτικός αλλά και δροσιστικός με λίγα παγάκια. 
      Με κοροιδεύουν οι φίλοι μου που παραγγέλνω μπανανόγαλα αντί για έναν φυσιολογικό ανθρώπινο χυμό, αλλά εγώ επιμένω!

      Αποφάσισα λοιπόν να το εξελίξω λίγο προσθέτοντας 2 ακόμα αγαπημένα μου υλικά: φράουλες και σοκολάτα!
      Επίσης έκανα τη μετάβαση από χυμό σε smoothie, το οποίο σημαίνει προσθήκη γιαουρτιού.
      Τα υλικά λοιπόν που χρησιμοποίησα είναι:
      • 1 μπανάνα μέτρια
      • 4-5 φράουλες
      • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι φάγε 0% (περίπου μισό κεσεδάκι)
      • μια κουταλιά του γλυκού σοκολάτα ρόφημα
      • λίγο γάλα


      Τα ανάμειξα όλα στο blender στην επιλογή για smoothie (δεν ξέρω τι παραπάνω κάνει αλλά αφού υπήρχε το κουμπί, το πάτησα!). Αν πηγαίνει να βγει πηχτός ρίχνουμε λίγο γάλα. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα εξαρχής σκοπό να προσθέσω τη σοκολάτα. Στην πορεία όμως μου ήρθε η ιδέα και πρόσθεσα 1 κουταλιά του γλυκού σοκολάτα ρόφημα. Νομίζω πως και κακάο να ρίξει κανείς θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.


      Ταιριάζει πολύ αυτό το smoothie σε ένα ηλιόλουστο πρωινό, ακόμα κι αν δεν είναι καλοκαιρινό!

      Γιορς



      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...