Monday, April 9, 2012

Το καλύτερο σπιτικό τσουρέκι / Greek Easter Bread


Ντίαρ Ντάιαρι,

όταν η φίλη μου η Ελένη είπε να μαζευτούμε για να φτιάξουμε τσουρέκια για το Πάσχα βεβαίως και συμφώνησα, αλλά μέσα μου πίστευα ότι θα αποτύχουμε. Κι αυτό επειδή θεωρώ την παρασκευή τσουρεκιών πολλή δύσκολη υπόθεση.

Τα λατρεύω. Όχι απλά τα λατρεύω, μπορώ να φάω τόσα μέχρι να τουμπανιάσω.
Με γάλα, χωρίς γάλα, για πρωινό, για μεσημεριανό, για βραδινό, για τα πάντα.
Είναι τόσο το δέος μου για τα τσουρέκια που δεν τολμούσα να τα φτιάξω!

Στην Ελλάδα κάθε Πάσχα πηγαίναμε με τον Βασίλη στον γνωστό Βάρσο στην Κηφισιά και εξοπλιζόμασταν με προμήθειες για 2 σπίτια. Ήταν ιεροτελεστία.

Εδώ πηγαίνουμε στην Αστόρια. Όλο και κάπου βρίσκουμε. Μα στο Τιταν, μα στο Αρτόπολις, τσουρέκι θα μπει στο σπίτι. Όχι το καλύτερο, αλλά θα μπει.

Φέτος δεν μπήκε απλά. Παρασκευάστηκε μες στο σπίτι.
Όχι ένα. Δεκατέσσερα παρακαλώ.
Γέμισαν τα ταψιά, μοσχοβόλισε η κουζίνα!
Ευωδιαστό και γλυκό όσο χρειάζεται.

Αφράτα, μαλακά, γευστικά, όχι σαν στουμπωμένο κέικ, αλλά με τις ίνες του τσουρεκιού... Σαν τα καλά αγοραστά! Αλλά τα φτιάξαμε μόνες μας! Ανέλπιστη επιτυχία σας λέω!

Φανταστείτε πόσο έχω ενθουσιαστεί που χτες τα φτιάξαμε, σήμερα βλέπετε φωτογραφίες! Τόσο γρήγορο ποστ δεν έχω ξανα-ματα-κάνει σας λέω!


Η ιστορία ξεκινά...

Κατά τις 3 βρισκόμαστε η Αφροδίτη, η Ελένη, η Μαρία κι εγώ στο super market κάτω από τη γέφυρα. Ψωνίζουμε τα απαραίτητα, μεταξύ των οποίων και κρασί γιατί η κοριτσοπαρέα το επιβάλει!

Σε ένα χαρτί με σημειώσεις, ανάμεσα στις οδηγίες για μουσακά και τουρλού, βρισκόταν η συνταγή για τα τσουρέκια της γιαγιάς της Ελένης (μιλάμε για πολύ γέλιο....).

Τα υλικά έχουν ως εξής:
(Για 12 μικρά τσουρέκια, ή 6-8 κανονικά)

12 κρόκους αυγών
12 ασπράδια
5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
1 κούπα βούτυρο (225 γραμμάρια)
100 γραμμάρια μαγιά νωπή (ή 30 ξηρή)
1 κουταλάκι μαχλέπι ή μαστίχα χίου κοπανισμένη
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
3 κιλά αλεύρι (για ψωμί)

Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και η παρασκευή να γίνει σε ζεστό σπίτι.

Φορτωνόμαστε λοιπόν με τα ψώνια, παίρνουμε το τελεφερικ και πάμε σπίτι... (ναι μένουμε σε νησί που ενώνεται με το Manhattan με τελεφερικ!). Στάση για να πάρουμε καφέ, και έτοιμες για δράση!

Η μαγιά

Ξεκινάμε την παρασκευή διαλύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ενώ προσθέτουμε και μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να διαλυθούν καλά και να γίνουν ένα ζουμερό μείγμα. Μεταφέρουμε το μπολ σε ένα ήσυχο και ζεστό δωμάτιο. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και το τυλίγουμε με πολλές ζεστές κουβέρτες.
Αφήνουμε για μία ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Αν δεν φουσκώσει πάαααρα πολύ δεν πειράζει. Δεν το πετάμε το χρησιμοποιούμε όπως και να'χει.

Στο μεταξύ όσο φούσκωνε ο ζυμομύκητας φτιάξαμε σουβλάκια τυλιχτά... Ελληνικότατο κυριακάτικο lunch, με το τζατζικάκι και με τα όλα του... Αλλά δεν θα επεκταθώ σήμερα σε αυτό.

Η μαρέγκα

Στη συνέχεια χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους όπως την ομελέτα, και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Το μπολ που χτυπάμε τα ασπράδια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο και βαθύ γιατί φανταστείτε τη μαρέγκα που δημιουργούν 12 ασπράδια...

Το ανακάτεμα

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το μαχλέπι (ή μαστίχα), το ξύσμα, το χυμό και ανακατεύουμε με το χέρι. Αν δεν βάλεις χέρι δεν γίνεται νόστιμο! Κανόνας!
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, και τη μαρέγκα με μεγάλη προσοχή. Έχω διαβάσει πως είναι καλό να μην ανακατεύεις ή μεταφέρεις τη μαρέγκα με μεταλλικό κουτάλι, αλλά με ξύλινο ή πλαστικό. Η μαρέγκα πρέπει να ενσωματωθεί ομοιόμορφα και σιγά σιγά στο υπόλοιπο μείγμα, όχι απότομα και βιαστικά γιατί θα ξεφουσκώσει. Ένα απαλό και ήρεμο ανακάτεμα με το χέρι εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα.
Ανακάτεμα "με αγάπη"...


Το αλεύρι

Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, αλλά μη σας φοβίσει γιατί ακόμα δεν έχει μπει το αλεύρι. Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το φουσκωμένο ζυμάρι με τη μαγιά, ενώ σιγά σιγά μας προσθέτει κάποιος το υπόλοιπο αλεύρι. Κάνοντας τα μαγικά μας με τα χεράκια μας, φτιάχνουμε μια όμορφη και απαλή ζύμη. Όταν πάρει όλο το αλεύρι η ζύμη θα κολλάει πολύ λίγο στα χέρια.

Το βούτυρο

Μέχρι τώρα δε σας μίλησα για το βούτυρο. Όχι δεν το ξέχασα. Υπάρχει μυστικό. 
Το βούτυρο δεν το ζεσταίνουμε. Αλλά το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, και λίιιγο παραπάνω... μέχρι να  είναι τόσο μαλακό όσο το γιαούρτι.

Όταν η ζύμη μας έχει πάρει σχεδόν όλο το αλέυρι, πιάνουμε λίγο βούτυρο στα χέρια μας, και συνεχίζουμε το πλάσιμο της ζύμης. 

Όχι πλάσιμο με μπουνιές, αλλά με διπλώματα. Μόλις φύγει το βούτυρο από το χέρι μας και μπει στη ζύμη, παίρνουμε κι άλλο βούτυρο, και ξαναπλάθουμε. Επαναλαμβάνουμε εως ότου χρησιμοποιήσουμε όλο το βούτυρο.
Πλάσιμο "με αγάπη"...

Αυτή την τεχνική με το βούτυρο μου την είπε η μαμά μου, που την άκουσε από τη Βέφα. Λένε πως σε αυτό το κόλπο οφείλει τις "ίνες" του το τσουρέκι. Και θα το εμπιστευτώ, αφού το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε με το παραπάνω.

Σε αυτό το σημείο αυτός που ζυμώνει - δίνει μάχη με το ζυμάρι, έχει ιδρώσει 8 φορές και επιβάλλεται να κάνει μια στάση για ξεκούραση ή για ντουζ!
Αν υπάρχει ένα δύσκολο κομμάτι στη συνταγή αυτό είναι το ζύμωμα. Σκεφτείτε κιόλας ότι είχαμε βάλει διπλή δόση! Δηλαδή είχαμε να κουμαντάρουμε τα διπλά υλικά! Πώς να ζυμώσουν δύο χέρια 3 κιλά αλεύρι μαζί με τα παρελκόμενα?

Γι'αυτό λοιπόν επιβάλλεται να έχει κανείς καλές φίλες παρέα για να μοιραστούν οι δουλειές και η χαρά! Μη σου πω και οι θερμίδες...

Το πλέξιμο

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο και έχει πάρει όλο το βούτυρο, αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και πλάθουμε μικρές πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχέδιο θέλουμε.

Απλώνουμε τις πλεξούδες σε ταψιά με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τα μεταφέρουμε σε ένα ζεστό δωμάτιο. Καλύπτουμε πάλι με κουβέρτες και περιμένουμε λίγη ώρα (μισή έως μια ώρα ή και περισσότερο), μέχρι τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε μέγεθος.

Στο μεταξύ εμείς βάψαμε και τα αυγά μας! Ξέρω πως αυτό το έθιμο το ακολουθείς την Μεγάλη Πέμπτη, αλλά είμαστε σκληρά εργαζόμενα νιάτα, γυρίζουμε στις 8 κάθε βράδυ στα σπίτια μας, οπότε η Κυριακή πριν το Πάσχα ήταν η καλύτερη λύση!

Έχουμε και μεγαλόπνοα σχέδια για το σαββατοκύριακο του Πάσχα, οπότε έπρεπε να προετοιμαστούμε! (Θα σας πω για τα σχέδια σε επόμενο ποστ...)


Το στόλισμα

Όταν τα τσουρέκια έχουν διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος, τα αλείφουμε με ένα μείγμα αυγού και γάλακτος. Αυτό θα τους δώσει αυτό το τέλειο γυαλιστερό χρώμα που παίρνουν όταν ψήνονται.

Πάνω από το αυγό, τα πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε παπαρουνόσπορο. 

Αλλά γίνεται τσουρέκι χωρίς αμύγδαλο?
Είναι σαν Πάσχα χωρίς aρνί. (και σαν πωπός χωρίς βρακί)


Το ψήσιμο

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου (395 Fahrenheit) για 16-18 λεπτά. Στα 20 λεπτά καίγεται ο πάτος τους. Βέβαια αυτό συνέβη σε φούρνο με γκάζι. Ίσως σε ηλεκτρικό να χρειάζεται και λίγα λεπτά περισσότερα.

Στα 8-10 πρώτα λεπτά ψησίματος της πρώτης φουρνιάς, και με την αμφιβολία της επιτυχίας να αιωρείται, ήρθε μια μυρωδιά και μας τύλιξε...
Και δεν πιστεύαμε στις μύτες μας!
Σηκωνόμαστε, πηγαίνουμε στο φούρνο τα βλέπουμε να έχουν φουσκώσει και να υπόσχονται τρελά πρωινά με γάλα...

Πήραν τέλειο χρώμα, και μόλις βγήκαν τα πρώτα αρχίσαμε το τσιμπολόγημα!

Μπορούμε αφού κρυώσουν να τα καταψύξουμε και να τα ξεπαγώσουμε αποβραδίς, μια μέρα πριν τα καταναλώσουμε.


Προφανώς και υπήρχαν πολλές τραγελαφικές σκηνές με τέσσερις γυναίκες σε μια μικρή κουζίνα, και στα πόδια μας ένα μεγάλο πειραχτήρι...

Σας έδωσα τη συνταγή της γιαγιάς της Ελένης για τα καλύτερα σπιτικά τσουρέκια που έχω δοκιμάσει ποτέ. Για την υλοποίηση επιστρατεύσαμε μαμάδες, γιαγιάδες και Βασίληδες.

Τα υλικά τα είδατε. Χρειάστηκαν επίσης καλή παρέα, γέλια, πειράγματα, τσιμπούσι, κρασάκι, συνεργασία, και χέρια.

Ξέχασα το ΠΙΟ σημαντικό συστατικό για τα ΠΙΟ επιτυχημένα τσουρέκια!
Θέλουν ΑΓΑΠΗ! Πολλή αγάπη!

Γιορς

Τζενούλα


42 comments:

  1. Πωπω!!!!!η μυρωδιά τους έφτασε μέχρι εδώ!Μπράβο σε όλες σας!από εμφάνιση σκίζουν.....από γεύση πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα από του Βάρσου......γιατί βάλατε όλη την αγάπη σας και την επιθυμία να γευτείτε γνήσιο πασχαλινό τσουρέκι!και του χρόνου να είστε καλά γεμάτες υγεία και όρεξη για γευστικές δημιουργίες!Καλό Πάσχα να περάσετε Τζενούλα μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι ναι, βγήκαν τέλεια σου λέω! Έτσι θα κάνουμε τη βασιλόπιτα τα Χριστούγεννα! Φιλάκια!

      Delete
  2. ΠΡΩΤΟΝ: ΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΜΕ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ;
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ: ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΒΑΜΜΕΝΑ.
    ΤΡΙΤΟΝ: ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΪΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ.

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!!
    Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ... ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΚΛΠ...
    ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Thanks και Thanks!
      Τσέκαρε στο pinterest μου και το Wall σου! Φιλάκια!

      Delete
  3. Μπράβο Τζενούλα ... και του χρόνου να ξαναφτιάξετε !!

    Φαίνονται υπέροχα !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε! Να είσαι καλά! Καλο Πάσχα!

      Delete
  4. Φαίνονται εξαιρετικά!
    Και του χρόνου!
    Καλό Πάσχα εύχομαι, με υγεία και αγάπη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'μαστε όλοι καλά! Καλό Πάσχα και σε σένα Έλενα!

      Delete
  5. Μπράβο σας! Δείχνουν καταπληκτικά! Και του χρόνου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Καλό Πάσχα!

      Delete
  6. Τζενούλα τι ομορφιές είναι αυτές? Τόσο αγαπησιάρικα τσουρέκια δεν έχουν ξαναγίνει! Και του χρόνου με υγεία! Καλό Πάσχα να περάσετε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπησιάρικα τσουρέκια! Ουάου! Τέλειο όνομα, μου'ρχεται να αλλάξω τον τίτλο!
      Καλό Πάσχα Αγγελική μου! Περιμένουμε όμορφες φωτογραφίες και περιγραφές από το δικό σου Πάσχα!

      Delete
  7. Τι υπέροχα, λαχταριστά και αφράτα τσουρέκια!!!Μπράβο!!!Καλό Πάσχα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε cinemarion! Καλό Πάσχα!

      Delete
  8. Μπράβο σας και του χρόνου!!!Φαίνονται τέλεια και πολύ αφράτα!!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε Ελένη! Καλό Πάσχα και φιλιά!

      Delete
  9. Φαίνονται πολύ ωραία! Και του χρόνου! Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  10. Και του χρόνου Τζένη μου! Αξιοζήλευτα έγιναν τα τσουρεκάκια σας!
    Φιλάκια πολλά, καλή μεγάλη εβδομάδα εύχομαι και φυσικά καλοφάγωτα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Τα τσουρέκια μοιράστηκαν σε 4 σπίτια και τα μισά έχουν ήδη εξαφανιστεί! Με το ζόρι κρατάμε 1-2 για το σ/κ του Πάσχα!

      Delete
  11. Kαι του χρόνου,τα αυγά υπέροχα όσο για τα τσουρέκια ...φαίνονται λαχταριστά και πολύ πολύ αφράτα. Συγχαρητήρια.Καλό Πάσχα να έχεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά nadia! Σ'ευχαριστούμε πολύ! Καλό Πάσχα και σε εσάς!

      Delete
  12. Τέλεια φαίνονται δεν το συζητάω....
    Καιεγώ πριν δύο χρόνια που πρωτοέφτιαξα τσουρέκι πίστευα ότι δεν θα τα κατάφερνα, όμως έγινε φανταστικό.
    Δεν είναι τέλειο να μαγειρεύεις με φίλους;;;;;
    Καλό Πάσχα
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα είμαι ειλικρινής: όχι, δεν είναι πάντα τέλειο!
      Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν τους ξερόλες, και δεν αφήνουν άλλον να πει τη γνώμη του ή μια ιδέα, ή να συμμετέχει! Με τα συγκεκριμένα κορίτσια δεν ήταν έτσι, περάσαμε υπέροχα και συμπλήρωνε απόλυτα η μία την άλλη! (Ρίξαμε βέβαια λίγο την Αφροδίτη στο να κάνει baby-sitting το μεγάλο μωρό του σπιτιού, αλλά αυτό κι αν ήταν βοήθεια!)

      Προσπαθώ κι εγώ να μην βγάζω τέτοιο κακό χαρακτήρα μέσα στην κουζίνα όταν μαγειρεύω με άλλους, γιατί αναγνωρίζω ότι είναι σπαστικό να θέλεις να μαγειρέψεις με χαρά και όρεξη ο άλλος να σου σπάει τα νεύρα!

      manousina μου ωραία πάσα για σχόλιο μου έδωσες!
      Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα! Να περάσεις τέλεια!

      Delete
  13. Τέλεια και ζηλευτά Τζένη και του χρόνου και Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  14. I do not understand a thing except for the Greek bread part haha.
    Love the pictures though!

    You have a new follower! Feel free to follow back!

    xx Romy

    http://stories-of-a-student.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Φαίνονται υπέροχα και του χρόνου! Χρόνια πολλά:)

    ReplyDelete
  16. Να ρωτήσω κάτι ;;;; Την μαγιά που φουσκωσε σε ποιο σημείο την προσθετω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελισάβετ έχεις πολύ δίκιο, είχα ξεχάσει να το γράψω! Έκανα edit τη συνταγή:

      Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, αλλά μη σας φοβίσει γιατί ακόμα δεν έχει μπει το αλεύρι. Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το φουσκωμένο ζυμάρι με τη μαγιά, ενώ σιγά σιγά μας προσθέτει κάποιος το υπόλοιπο αλεύρι. Κάνοντας τα μαγικά μας με τα χεράκια μας, φτιάχνουμε μια όμορφη και απαλή ζύμη. Όταν πάρει όλο το αλεύρι η ζύμη θα κολλάει πολύ λίγο στα χέρια.

      Delete
  17. Jenny καλημέρα
    Διαβάζοντας την ΄΄πρόβα τσουρεκιού΄΄ της Μάρθας, που όπως λέει τα' κλεψα από την Τζενούλα, έβαλε 114 γρ. βούτυρο για τη μισή δόση. Εσύ βέβαια γράφεις
    1 κούπα βούτυρο (125 γραμμάρια), μήπως η παρένθεση είναι 225 γραμμάρια;
    Συγνώμη για τη σχολαστικότητα, αλλά μου άρεσαν πάρα πολύ και τα δικά σου και της Μάρθας και θέλω να κάνω και εγώ μια ΄΄πρόβα΄΄.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ντίνα! 'Εχεις πολύ δίκιο, σε ευχαριστώ για την επισήμανση! 225 γραμμάρια είναι η μια κούπα, τόσα θέλει η διπλή συνταγή. Σου εύχομαι καλή επιτυχία! Φιλιά!

      Delete
  18. Καλή σας ημέρα! Αν και περσινή ανάρτηση, λόγω των Άγιων Ημερών που περιμένουμε, τούτη την ώρα που σας γράφω παραμένει επίκαιρη. Και πότε δλδ δεν είναι επίκαιρη μια συνταγή για τσουρέκια!!!

    Έψαχνα συνταγή για μπισκοτάκια και βρήκα και αυτή την υπέροχη συνταγή! Μοιάζει πάρα πάρα πολύ με την δική μου, αλλά τον διαχωρισμό των αυγών, ούτε που τον είχα φανταστεί. Δεν ξέρω αν θα την δοκιμάσω για να είμαι ειλικρινής, γιατί μου πετυχαίνουν πάντα αλλά από την άλλη με τρώει και η περιέργεια.

    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να γράψω και κάποια δικά μου απλά μυστικά σχετικά με το τσουρέκι, που ίσως σας φανούν χρήσιμα.

    1.Πολλές φορές εκτός γιορτών δεν χρησιμοποιώ βούτυρο, αλλά ζεστό καλαμποκέλαιο στην ίδια αναλογία με το βούτυρο. Γίνονται πολύ πιο ελαφριά.

    2.Το αλεύρι πριν την χρήση του, και εφ' όσον δεν ευνοεί και ο καιρός, το βάζω στο φούρνο και το ζεσταίνω ελαφρά. Αυτό βοηθάει να σηκωθεί η ζύμη πιο γρήγορα.

    3.Και τέλος, κατά το πλάσιμο του τσουρεκιού δεν χρησιμοποιώ αλεύρι. Αλοίφω την επιφάνεια με καλαμποκέλαιο τόσο όσο να γυαλίζει το τραπέζι όχι να κολυμπάει στο λάδι και επίσης αλοίφω και τα χέρια μου με καλαμποκέλαιο. Σα να βάζω κρέμα χεριών. Αυτό βοηθάει πολύ στο πλάσιμο της ζύμης σε διάφορα σχέδια.

    Αυτά και σας εύχομαι η φετινή πασχαλιά να είναι ακόμα ωραιότερη από την περσινή! Καλό Πάσχα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Πολύ χρήσιμα τα μυστικά που μας γράφεις! Μου επιτρέπεις να το γράψω στη σελίδα του blog στο facebook?

      Delete
  19. Δεν κατάλαβα αυτό με το βούτυρο το κάνεις στο τέλος ή λίγο πριν τελειώσει το αλεύρι και μετά προσθέτεις και το υπόλοιπο αλεύρι????

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Όταν η ζύμη μας έχει πάρει σχεδόν όλο το αλέυρι, πιάνουμε λίγο βούτυρο στα χέρια μας, και συνεχίζουμε το πλάσιμο της ζύμης."

      λίγο πριν τελειώσει το αλεύρι για να σου μείνει και λίγο να πλάθεις

      καλή επιτυχία!

      Delete
  20. Σε ποσο νετο διαλυω την μαγια?

    ReplyDelete
  21. Ακολούθησε ό,τι λένε οι οδηγίες στο σακουλάκι!

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Τότε πρόσεξε τις αναλογίες, 30γρ νωπής αντιστοιχούν σε 9 γρ ξηρής.
    Διάλυσε τη νωπή μαγιά σε μισή κούπα νερό περίπου. Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  24. Δλδ 30 γραμ νωπη σε μιση κούπα νερο?
    ευχαριστω πολυ. Και του χρονου με υγεια.

    ReplyDelete
  25. Ευχαριστώ για την απάντησή σου...😕

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...