Ντιαρ Ντάιαρι,
έχω καθυστερήσει να ανεβάσω νέα συνταγή, παρότι έχουν μαζευτεί πολλές. Πρέπει όμως πρώτα να σας περιγράψω όλα τα γαστρονομικά συμβάντα που συνέβησαν στο Λονδίνο πριν λίγες εβδομάδες.
Θα είμαι σύντομη στις περιγραφές και θα σας αφήσω να απολαύσετε τις φωτογραφίες.
Το εστιατόριο βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου Mandarin hotel, δίπλα στο Hyde Park.
Η κουζίνα είναι εμπνευσμένη από ιστορικά πιάτα του Μεσαίωνα. Ναι καλά ακούσατε!
Συνταγές παλιές από τον 13ο εως και 18ο αιώνα. Ακούγεται πολύ πρωτότυπο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία.
Όλες οι γεύσεις που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικές και κάθε πιάτο μας ξάφνιαζε ευχάριστα.
Όταν τελείωνε ένα πιάτο, νιώθαμε να θέλουμε άλλη μια μπουκιά. Νομίζω αυτό δηλώνει ένα απόλυτα επιτυχημένο δείπνο...
Ξεκινάμε?
Το Dinner φημίζεται για το meat fruit. Κρέας-φρούτο?
Ναι. Με σύγχρονες τεχνικές εγκλωβίζουν ένα γευστικό πατέ από συκώτι κοτόπουλου, μέσα σε ένα.... εικονικό μανταρίνι!
Meat Fruit
Mandarin, chicken liver parfait and grilled bread
Το Meat Fruit είναι συνταγή του 13ου-15ου αιώνα. Υποθέτω χωρίς τις σύγχρονες τεχνικές...
Όταν το αντικρύζεις απορείς τι σημαίνει το "meat" στο όνομα του πιάτου!
Είναι εμφανείς ακόμα και οι πόροι του μανταρινιού!
Όταν κόβεις λίγο με το πηρούνι, αμέσως αντιλαμβάνεσαι τη βελούδινη υφή του πατέ.
Δοκιμάζοντάς το, επιβραβεύεις τις κριτικές που πρότειναν να το παραγγείλεις οπωσδήποτε...
Σας παραθέτω και ένα βίντεο που μιλάει για το εστιατόριο. Στο 3.55 λεπτό θα δείτε και το περίφημο μανταρίνι!!
Ένα ακόμη βίντεο που που περιγράφει την τεχνική που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν όχι ένα μανταρίνι, αλλά ένα ολόκληρο μπολ από φρούτα!
Roast Marrowbonemace
Snails, parsley, anchovy and mace, pickled vegetables
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1720, The Cooks and Confectioner's Dictionary by John Nott
Μεδούλι, σαλιγκάρια και αντζούγιες, σερβιρισμένα μέσα στο ίδιο το κόκαλο...
Γεύση γλυκιά σε 2-3 ζουμερές αλλά σύντομες μπουκιές...
Ίσως από τα καλύτερα πιάτα της βραδιάς.
Hay smoked mackerel
Lemon salad, gentlemen's relish and olive oil
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1730, The Complete Practical Cook by Charles Carter
Αυτό το πιάτο ήταν ψαράκι, και οι γεύσεις που το συνόδευαν δροσιστικές και απλές.
Πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο.
Rice and flesh
Saffron, calf tail and red wine
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1390, The Forme of Cury The Master Cooks of King Richard II
Καταπληκτικό πιάτο. Σαν ριζότο, αλλά λίγο πιο ζουμερό. Κίτρινο, με γεμάτη γεύση. Το calf tail δεν ξέρω τι είναι, αλλά όλο το πιάτο μου άρεσε πάρα πολύ!
Salamugundy
Chicken oysters, salsify, marrow bone and horseradish cream
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
Φανταστείτε την πιο γευστική σαλάτα ever. Ε αυτό.
Black foot pork chop
Spelt, ham hock and Robert sauce
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1820, Based on Careme's residency in London
Hereford ribeye
Mushroom ketchup and triple cooked chips
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1830, The Cook and Housewife's Manual by Mistress Meg Dodds
Roast halibut
Leaf chicory and cockle ketchup
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1830, A new system of Domestic Cookery by Maria Eliza Rundell
Ακολούθησαν τα γλυκά. H πρόταση των κριτικών (επιβραβεύω ξανά!):
Tipsy cake
Spit roast pineapple
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1810, The English cookery book by J. H. Walsh
Ένα ατομικό σιροπιασμένο κεικ, που σε έκανε να γλέιφεις τα δάχτυλά σου!
Δίπλα ψημένος ανανάς...
Ένα ίσον κανένα... Χρειάζεται οπωσδήποτε και δεύτερο!
Όλα τα άδεια μπολάκια στη σειρά. Όχι που θα το αφήναμε....
Chocolate bar
Passion fruit jam and ginger ice cream
Έμπνευση-προέλευση συνταγής:
1730, The Complete Practical Cook by Charles Carter
Παρακαλείται η Λίνα να αφήσει σχόλιο με την εμπειρία της!
Τριγυρνούσε και ένα καροτσάκι-παγωτομηχανή ανάμεσα στα τραπέζια.
Φυσικά και ρωτήσαμε και μάθαμε πως φτιάχνουν επιτόπου παγωτό με υγρό άζωτο!
Θα ήταν κρίμα να μην το δοκιμάζαμε!
Τέλειο παγωτό βανίλια, φτιαγμένο όχι με το συμβατικό τρόπο αλλά με υγρό άζωτο!
Ίσως έλιωνε λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό. Σε γεύση ήταν super!
Θα έβαζα 9.5 στα 10. Τέλεια εμπειρία, τέλεια παρέα (είχα τους κολλητούς μου και την αδερφούλα μου μαζί!), τέλειο φαγητό!
Μπράβο στον Heston! (έλα μη γελάτε, το όνομά του είναι του ανθρωπου!)
Γιορς
πσ. Μπορείτε να δείτε καλύτερες και πιο φωτεινές φωτογραφίες από τα πιάτα αυτά σε αυτό το blog
Συναρπαστικά πιάτα. Συναρπαστικές μέθοδοι.
ReplyDeleteΦαντάζομαι πως και οι γεύσεις θα είναι εξαιρετικές. Αλλά κάθε φορά που βλέπω τέτοια video και εικόνες ζωντανές εστιατορίων τέτοιου βεληνεκούς, αναρωτιέμαι απλώς αν μέσα στις σπιτικές τους κουζίνες κάθονται οι σεφς να φτιάξουν τέτοια πράγματα;
Χωρίς την βοήθεια βοηθών και με δεκάδες σκεύη που υπάρχουν στις επαγγελματικές κουζίνες... αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν.
Προφανώς και δεν θα κάθονται να τα κάνουν στην κουζίνα τους. Όπως είπες χρειάζεται πολλούς βοηθούς, τεχνική, και συχνά και τεχνολογία για να δημιουργήσουν υπερπαραγωγές. Γι'αυτό και το κόστος σε τέτοια μέρη δεν είναι αμελητέο. Είναι για σπεσιαλ περιπτώσες 1-2 φορές το χρόνο...
DeleteΦιλιά Πηνελόπη μου! Πάω να φτιάξω τσουρέκια!
Απλά υπέροχα!!!Και οι φωτογραφίες και οι περιγραφές και οι συνταγές!!!
ReplyDeleteΥπέροχα δεν λες τίποτα! Σε ευχαριστώ cinemarion! Φιλάκια!
DeleteΚαλημέρα Τζένη και καλή μεγάλη εβδομάδα εύχομαι! Καλά, μιλάμε γα απίστευτα πιάτα! Τρομερή εμπειρία! Εννοείται ότι έπαθα παράκρουση με το meat fruit! Τέλειο!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μου τρέχουν τα σάλια!!!! Ζηλεύωωωω!!!
ReplyDelete