Wednesday, April 25, 2012

Ο από μηχανής θεός: Πατάτες με αυγά / Divine intervention: Scrambled eggs with french fries



Ντίαρ Ντάιαρι,

όταν πρωτοήρθα στην Αμερική κάθησα περίπου 1 μήνα. Πες 30 μέρες χοντρικά. Από τις 30 μέρες, τις 25 έτρωγα burger. Είτε για μεσημέρι είτε για βράδυ. 
Και τα πρωινά βάφλες ή pancakes.

Νομίζω οι περισσότεροι το παθαίνουν στην αρχή. Και αλίμονο, βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη που κι αν έχει άπειρα εστιατόρια και ένα σωρό διαφορετικές κουζίνες να δοκιμάσει κανείς! 

Κι όμως, κάτι με είχε πιάσει μια μανία και λιγουρευόμουν burgers συνέχεια. Μέχρι που μπούχτισα!

Σε μια παρόμοια περίοδο "μπουχτίσματος", που είχα βαρεθεί να μαγειρεύω pork chops, σολωμό, και μεξικάνικο, ήρθε στο μυαλό μου ένα πιάτο απλό, καθημερινό, αγαπημένο, που δεν μπορεί παρά να φέρνει αναμνήσεις από το "σπίτι"...

Πατάτες με αυγά τα λέγαμε σπίτι μου και ήταν η εύκολη λύση για τις ξαφνικές πείνες.
Αλλά όχι μόνο αυτό. Ήταν ο από μηχανής θεός όταν το φαγητό στο τραπέζι ήταν χόρτα, φασόλια, κουνουπίδι και όλα αυτά που εγώ ονομάζω "βραστές βλακείες" που μου βρωμάνε.

(Μου άρεσε αυτό, θα γράψω ένα ποστ "Βραστές Βλακείες που Βρωμάγανε" προσπαθώντας να βρω τι έχω καταφέρει να τρώω σήμερα...)

Για να ακριβολογούμε, ο κανονικός "από μηχανής θεός" είναι αυγά με πατάτες τηγανιτές.
Και φυσικά μας τα έφτιαχνε και μας καλομάθαινε η γιαγιά. Αυγά μάτια, για να κάνεις βούτα με ψωμάκι μες στο αυγό. Και μας τηγάνιζε και φέτα σαν σαγανάκι. Όνειρο...

Ο "σύγχρονος" μικρός θεούλης και πιο "μοντέρνα" λύση (που την έδινε η μαμά) περιλαμβάνει:
  • 2-3 αυγά
  • 2-3 πατάτες κομμένες για τηγάνισμα
  • λίγη φέτα τριμμένη ή κομμένη σε κύβους
  • πιπέρι
  • προαιρετικά μπέικον ψιλοκομμένο (δοκιμάστε μπέικον γαλοπούλας)
  1. Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Δεν είναι ωραίο να βγει πολλή λαδίλα μέσα στο φαγητό μας...
  2. Χτυπάμε τα αυγά σαν ομελέτα και τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι. Συστείνω να μην  χρησιμοποιούμε λάδι ή βούτυρο γιατί θα ρίξουμε τις τηγανισμένες πατάτες.
  3. Με μια ξύλινη σπάτουλα δεν αφήνουμε τα αυγά να γίνουν ενιαία ομελέτα, αλλά την "σπάμε" ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες πριν αρχίσουν τα αυγά να γίνονται, γιατί θέλουμε να ενσωματωθούν στην ανακατεμένη ομελέτα.
  5. Ρίχνουμε πιπέρι. Αν μπορέσουμε να αποφύγουμε το αλάτι είναι καλό. (Το αλάτι είναι από τα πολύ κακά συστατικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, ειδικά όταν κάνουμε υπερβολική χρηση). 
  6. Προσθέτουμε το μπέικον. 
  7. Προσθέτουμε τη φέτα, ενώ συνεχίζουμε ένα πιο χαλαρό ανακάτεμα.


Είναι από τα πιο εύκολα και νόστιμα φαγάκια που μου φέρνουν στο νου όμορφες αναμνήσεις.

Γιορς
Τζενούλα

πσ. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τα σχόλια! Το επόμενο ποστ θα είναι αφιερωμένο στα δώρα και στους τυχερούς!

25 comments:

  1. Καλημέρα Τζενούλα! Πολύ νοσταλγικό το ποστ σου! Λατρεμένο φαγάκι, ειδικά για τις μέρες που στο σπίτι είχαμε κάτι υγιεινό για μεσημεριανό! Εννοείται ότι και σήμερα λύνει τα χέρια όταν δεν έχουμε χρόνο ή έμπνευση!
    Οι φωτογραφίες σου ολοζώντανες, σχεδόν μπορώ να μυρίσω το πιάτο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To έθεσες πολύ σωστά Ερμιόνη μου, κάτι υγιεινό μεν, βρωμερό δε :) Σε ευχαριστώ! Φιλιά!

      Delete
  2. comford food!το ζητά η κόρη μου κάθε που επιστρέφει σπίτι,το έτρωγα κι εγω κάθε που επέστρεφα στο πατρικό μου :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες τελικά πόσο κοινά ελληνικά βιώματα έχουμε όλοι αποκομίσει από τα σπίτια μας... Είναι όμορφο και συγκινητικό! Φιλιά!

      Delete
  3. Αυτά τα - mix & max - φαγητά πολύ μου αρέσουν εμένα, γιατί με διευκολύνουν αφάνταστα όταν δεν έχω και πολύ χρόνο στην διάθεσή μου!

    Τώρα δεν ξέρω αν έχεις εσύ διάθεση Jenny μου, αλλά να ... ένα παιχνιδάκι «παίζει» και ίσως θα ήθελες να δώσεις και εσύ την δική σου οπτική!
    Για δες τα σχετικά, στα μέρη μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για να περάσω να ρίξω μια ματιά! Σε ευχαριστώ που με σκέφτηκες Πηνελόπη μου!

      Delete
  4. Τέλειοοοοοο...Το αγαπημένο μου φαγητό...Καλημέρα...Χαίρομαι που σε γνώρισα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα όστρια! Καλωσόρισες!

      Delete
  5. Καλημέρα!Απλό, σταθερή αξία και πολύ πολύ αγαπημένο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή σου μέρα cinemarion!

      Delete
  6. Το φαγητό της μανούλας!!! Της κάθε μανούλας τελικά!! Αχ ωραία ιδέα μου έδωσες για το βράδυ! Όσο για τις βραστές βλακείες που βρωμούσανε, νομίζω καλύτερο τίτλο δε μπορούσες να βρεις για ποστ! Φιλιά πολλααααααααα


    ΥΓ
    Η αναφορά στα pancakes με ξελίγωσε γμτ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοινά γευστικά βιώματα! Είναι πολύ ενδιαφέρον που σε όλους μας θυμίζει μαμά και σπίτι!
      To Β-Β-Β post θα γίνει! Θα μαζέψω υλικό και θα γίνει!
      Φιλιά Φοιβάκι!

      Delete
  7. Τζενούλα και της μανούλας μου το φαγητό. Υπέροχο και πανεύκολο,να είσαι καλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχω πάθει πλάκα με το πόσοι ήδη σχολιάσατε τη συνταγή! Δεν το περίμενα επειδή είναι απλό και συνηθισμένο!
      Τελικά τα απλά και εύκολα κρύβουν όλη την επιτυχία! Φιλιά Νάντια!

      Delete
  8. Αν και τα αβγά ποτέ δεν ήταν το καλύτερό μου, με αυτόν ακριβώς τον καμουφλαρισμένο τρόπο που περιγράφεις, πάντα μας τα έφτιαχνε η μαμά μου. Και τα λάτρευα. Ποτέ δεν τα κάνω μόνη μου, πάντα περιμένω να πάω στη μανούλα μου για να μου τα φτιάξει με τα χεράκια της. Χωρίς bacon όμως!
    Όσο για όλα αυτά που κάποτε μου βρωμούσανε, άσε, τώρα τα τρώω όλα και μ' αρέσουν κιόλας. Στερνή μου γεύση να σ' είχα πρώτα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ αυτές οι μαμάδες! Έχουν κοινούς κώδικες να μας φροντίζουν και να μας καλομαθαίνουν τελικά!
      Όσο για την "πρότερη" γεύση, ακόμα τη δουλεύω. Ή μάλλον καλύτερα πρέπει να δουλέψω την όσφρηση!
      Φιλιά Μαγδούλα!

      Delete
  9. Τζένη μου αν σου πω ότι χθες το βράδυ είχα μια πείνα και σκεφτόμουν αυγά με πατάτες θα με πιστέψεις? Έχω όμορφες αναμνήσεις απο αυτο το πιάτο και εσυ το έφτιαξες φανταστικό! Μπήκε στο μενου της εβδομάδας!
    Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Great minds think alike captain cook!
      Σε ευχαριστώ πολύ! Τα φιλιά μου!

      Delete
  10. Μας γέμισες νοσταλγία Τζενάκι μου!θυμάσαι κάτι χειμωνιάτικα βράδυα όταν γυρίζατε από το φροντιστήριο που σας περίμενε το αγαπημένο σας αυτό φαγάκι?φιλάκια Τζενούλα μου!

    ReplyDelete
  11. Πιάτο μοναδικό που παραπέμπει σε όλα αυτά τα οποία αναφέρεις και που οι περισσότεροι έχουμε ζήσει.
    Εξαιρετικότατο!

    Στις δικές μου αναμνήσεις δεν είχε μπέϊκον...
    Ζ.

    ReplyDelete
  12. Δεν μπορούσε ο τίτλος σου να είναι ποιο εύστοχος!!
    Απομηχανής θεός!! Πραγματικά αν κάποιο φαγητό συνδυαζόταν με αυτόν τον τίτλο, αυτό είναι οι πατάτες με τα αυγά! Υπεροχο πραγματικά πιάτο, τόσο παιδικό, τόσο αμαρτωλό από θερμίδες, τόσο μα τόσο νόστιμο!

    Οι φωτογραφίες σου λαχταριστές και ολοζώνταντες.. Σχεδόν το μυρίζω το πιάτο!

    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. Της ίδιας σχολής είμαστε όλες χι χι χι σαν να μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά!
    Ίδιες μνήμες και ίδια χρήση και για μένα εξακολουθεί και είναι πολυαγαπημένο φαγητό, μπράβο σου που μας το ξαναθύμησες

    ReplyDelete
    Replies
    1. και εγω εδω ειμαι.ποσο συμφωνω,σαν να διαβασες τη σκεψη μου Taste Advisor.
      τελειο πιατο,υπεροχη φωτογραφηση!!

      Delete
  14. Με μία χωριάτικη σαλάτα δίπλα και φρέσκο ψωμί για περισσότερες βούτες.... το καλύτερο φαγητό! Να 'σαι καλά που ξύπνησες τις γευστικές μας μνήμες
    Καλημέρα από μια ηλιόλουστη Αθήνα,
    Βαρβάρα

    ReplyDelete
  15. Πατάτες με αυγά, μετά τα μακαρόνια το δεύτερο αγαπημένο φαγητό του φοιτητή :D Εμένα μου αρέσουν χωρίς αλλαντικά αλλά με πολλή πολλή φέτα!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...