Saturday, June 4, 2011

Pancakes with berries and chocolate drops


Ντίαρ Ντάιαρι,

ίσως είναι το καλύτερο πρωινό που έχουμε φτιάξει ποτέ! Και λέω "έχουμε" γιατί μόνο το στήσιμο του πιάτου επιμελήθηκα.

Τα pancakes είναι ιδιότητα του Βασίλη!

Είναι από τις λίγες συνταγές που έχει μάθει να φτιάχνει χωρίς να μου κάνει κάθε 5 δευτερόλεπτα ερωτήσεις του τύπου: "πόσες μπουρμπουλήθρες πρέπει να κάνει το νερό για να καταλάβω ότι βράζει", "πόσο πρέπει να καίει το τηγάνι", "πόσο αλάτι να ρίξω", "τι πάει να πει "με το μάτι"? αναλογίες δεν υπάρχουν?".

Ειδικά στο τελευταίο τρελαίνεται! Θέλει τον αλγόριθμό του στη μαγειρική, και επειδή εγώ δεν έχω, πάντα με κοιτάζει με απορία όταν του λέω να το βλέπει "με το μάτι"...


Στα pancakes όμως, τον ρωτάω εγώ! Όταν ήρθαμε στην Αμερική μας ενθουσίασαν πολύ. Και πήρε την πρωτοβουλία να μάθει να τα φτιάχνει. Και έμαθε! Και έχει γίνει expert!

Με το που βγαίνει ένα pancake από το τηγάνι, του βάζει βούτυρο που το ποτίζει αμέσως...
Νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό.

Το προηγούμενο σ/κ λοιπόν, φτιάξαμε pancakes. Όσο ετοιμαζόταν το μείγμα, εγώ πετάχτηκα στον μανάβη μας και πήρα φράουλες και μύρτιλλα (μπλέ μούρα - blueberries).


Για το μείγμα (για 8-10 pancakes), θέλουμε:
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα γάλα (αν το μείγμα είναι πηχτό, προσθέτουμε κι άλλο γάλα)
  • 1 αβγό
  • μισό κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Αν θέλουμε να φτιάξουμε παχιά pancakes, τότε βάζουμε λιγότερο γάλα, και περισσότερο baking powder.


Ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα στο κέντρο του τηγανιού, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα της σούπας.
Δεν το απλώνουμε όπως κάνουμε στις κρέπες, αλλά το αφήνουμε να ψηθεί από τη μια μεριά για 1 λεπτό (αν έχουμε χαμηλή φωτιά).
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το αναποδογυρίζουμε. Ή αν είμαστε έμπειροι, κάνουμε τα κόλπα μας με το τηγάνι και την αναποδογυρίζουμε στον αέρα!

Ψήνουμε και την άλλη μεριά για ένα λεπτό περίπου, ή μέχρι να πάρει το χρώμα που βλέπετε.
Τοποθετούμε το pancake σε ένα πιάτο και βάζουμε επάνω ένα κομματάκι βούτυρο (μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού), να λιώσει και να το απορροφήσει.

Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, και στοιβάζουμε τα pancakes το ένα πάνω στο άλλο.


Σερβίρουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Φρούτα, σοκολάτα, μέλι, σιρόπι, μαρμελάδα, βούτυρο, μερέντα...

Στην Αμερική συνηθίζουν να τις σερβίρουν με maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), αλλά εγώ προτιμώ πάντα το ελληνικό μελάκι!

Όπως βλέπετε εμείς βάλαμε strawberries, blueberries, σταγόνες σοκολάτας, και λίγο μέλι.
Η σοκολάτα έλιωσε πάνω στα ζεστά pancakes, ενώ τα φρούτα δρόσιζαν την κάθε μπουκιά.

Ένα φανταστικό πρωινό, με θέα τη θάλασσα και ήλιο από καλοκαίρι.

Φιλάκια!

Γιορς

4 comments:

  1. Mπράβο στο Βασίλη και σε εσένα.Φαίνονται υπέροχα.Θα κρατήσω αμέσως τη συνταγή με τα μυστικά της για να την φτιάξω σύντομα.

    ReplyDelete
  2. Μπράβο Βασιλάκη με τα ωραία pancakes σου!Μπράβο και σένα Τζένη για την συνταγή και τις ωραίες φωτογραφίες σου!καλή σας όρεξη!

    ReplyDelete
  3. Tις τρώω και για βραδυνό..δεν έχω πρόβλημα
    Πολύ όμορφη παρουσίαση :)

    Καλή εβδομάδα !

    ReplyDelete
  4. Ααα είμαι εντυπωσιασμένη! Ο Βασίλης σου τα έφτιαξε όλα αυτά; Συγχαρητήρια!
    Τυχερούλα. Εμένα ο δικός μου δεν μπαίνει στην κουζίνα παρά μόνο για να τσιμπήσει κάτι από αυτά που μαγειρεύω εγώ! :)
    Φιλιά!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...