Saturday, September 22, 2012

Entre les Bras - Step up to the plate (σχολιασμός ταινίας)




Ντίαρ Ντάιαρι,

ξεκινώ δειλα δειλά την νέα σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά στο blog.
Το προηγούμενο ποστ ήταν μια επίσκεψη σε ένα υπέροχο αμερικάνικο steakhouse.
Το σημερινό είναι σχολιασμός μιας ταινίας που είδα χτες.
Το επόμενο θα είναι συνταγή.

Δεν είχα σκοπό να αφιερώσω ολόκληρο ποστ για αυτή την ταινία. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με εξέπληξε θετικά. Να σας πω την ιστορία.

Χτες είχαμε ραντεβού στις 9.30 με τον Βασίλη να δούμε το "To Rome with Love" την τελευταία ταινία του Woody Allen. Εκπληκτική - θα σας αρέσει ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το ύφος του σκηνοθέτη γιατί είναι διαφορετική από όλες τις άλλες του. Καθαρή κωμωδία, γελούσαμε αρκετά κατά τη διάρκεια, ποικιλία ηθοποιών, όμορφη Ρώμη! Τη συνιστώ.

Στο πρόγραμμα του ίδιου κινηματογράφου παρατήρησα ωστόσο να προβάλλεται νωρίτερα και μια άλλη ταινία-ντοκυμαντερ.

Step up to the plate (imdb)

Plate? Πιάτο? Κουζίνα? Φαγητό? Άλλο ένα culinary documentary? Το έψαξα και είδα πως πρόκειται για το εστιατόριο Bras, ένα τριών αστέρων Michelin εστιατόριο στην Laguiole της Γαλλίας, στη μέση του πουθενά. Η ιστορία έχει να κάνει με τον Michel Bras πατέρα-ιδιοκτήτη ο οποίος θέλει να αποτραβηχτεί και να αφήσει χώρο στον γιο του Sebastien.

Η πρώτη μου αντίδραση μόλις διάβασα περί τίνος πρόκειται, ήταν ωχ. Θα'ναι άλλη μια βλακεία όπως το ντοκυμαντερ για το εστιατόριο El Bulli του Ferran Andria. Εκείνο το ντοκυμαντερ-ταινία (El Bulli: Cooking in progress - video trailer εδώ) δεν μου άρεσε καθόλου. Πρότι έδειχνε το φημισμένο ισπανικό εστιατόριο, τον περίεργο τρόπο λειτουργίας του να δουλεύει 6 μήνες το χρόνο και να κλείνει τους άλλους 6 για να κάνει "έρευνα" και πείραμα στα νέα πιάτα-δημιουργίες, στο τέλος μου άφησε ένα περίεργο συναίσθημα. Δεν με έκανε να θέλω να πάω. Δεν ήξερα γιατί το ένιωσα αυτό. Χτες κατάλαβα γιατί.

Με αρνητική προδιάθεση ότι στο τέλος θα ξενερώσω όπως από το El Bulli, πήγα.

Η ταινία ξεκινούσε δείχνοντας το signature dish του εστιατορίου, το Gargouillou.
Gargouillou σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση "ο κήπος στο πιάτο" ή "ένας κήπος για φάγωμα". Περιλαμβάνει 50-80 λαχανικά και το πιάτο αυτό το έφτιαξε ο Michel Bras πριν από 30 χρόνια.

Διαβάστε ένα παλιότερο αφιέρωμα στο πιάτο Gargouillou στους New York Times.


Η ταινία ήταν ήρεμη, γεμάτη ανατολές και ηλιοβασιλέματα.
Συμβολίζοντας τον νέο που θα παραλάβει και τον πατέρα που αποχωρεί.

Τα τοπία γύρω από το εστιατόριο σου μετέδιδαν μια ηρεμία. Και μια μελαγχολία που εσύ δεν εκτιμάς τη φύση γύρω σου.


Επικεντρώθηκε πολύ στη σχέση πατέρας-γιος και γιος-οικογένεια. Στη εμπιστοσύνη, στη συνέχιση, στις εμπειρίες που έχουμε από παιδιά.

Η "μαμά" στην ταινία είπε μια σοφή κουβέντα. "Τα λυπάμαι τα παιδιά μας. Εμείς ξεκινήσαμε από κάτω και είχαμε να ανέβουμε. Εκείνα ξεκινάνε από ψηλά και πρέπει να μείνουν εκεί. Αυτό είναι δυσκολότερο." Πόση αλήθεια κρύβουν αυτά τα λόγια. Δείχνουν το βάρος που παίρνουν τα παιδιά όταν γίνονται συνεχιστές μιας παράδοσης.

Ο "πατέρας" Michel, μορφή. Ένας τύπος που λατρεύει και ζει τη δουλειά του. Σχολαστικός μα ήρεμος. Ανθρώπινος. Φοβάται, αγωνιά, δεν θέλει να εγκαταλείψει, νιώθει πως αν δεν δουλεύει άλλο δεν θα έχει ζωή. Παππούς, πατέρας, με αγάπη για την οικογένεια και για τα πιάτα που φτιάχνει.

Ο "γιος" Sebastien, ταλαντούχος. Παίρνει τα ηνία. Αναμφισβήτητα "το'χει". Ξεκινάει να φτιάχνει ένα νέο πιάτο. Βάζει και βγάζει "νότες". Συνθέτει μια ιστορία. Ξαφνικά βρίσκονται στο Tόκυο. Συνθέτει την ίδια ιστορία με ασιατικά προϊόντα. Δεν φοβάται, βασίζεται στις παιδικές του μνήμες. Συνδυάζει την πέτσα από το γάλα που έβαζε η γιαγιά του με το παραδοσιακό τυρί της Laguiole. Κληρονομεί μια τέχνη, μια παράδοση, ένα εστιατόριο.

Η "γιαγιά" μεγάλη φιγούρα. Δεν αφήνει τον παππού να πει λέξη. Λέει τα δικά της. Πώς ο δισέγγονός της, ο γιος του Sebastian, πρέπει να συνεχίσει την παράδοση. Ο Sebastian λέει πως τα παιδιά θα ακολουθήσουν το δρόμο τους... Προσγειωμένος, λογικός, ήρεμος. Νόμιζα πως του είχαν γράψει τον ρόλο.

Το εστιατόριο ρολόι. Όμορφο, προσεγμένο, καθαρό, λιτό. Στην κορυφή ενός λόφου με θέα τη φύση. Σκέτη φύση, τίποτα τεχνητό.

Διαβάστε εδώ ένα καταπληκτικό αφιέρωμα στο εστιατόριο από κάποιον που το επισκέφτηκε. Οι φωτογραφίες του είναι υπέροχες.


Σας παραθέτω μερικά youtube βίντεο-αποσπάσματα:



Και στα παρακάτω βίντεο, πατέρας-γιος φτιάχνουν το signature dish. 
To πιάτο-κήπο. Το Gargouillou.

 


Βγαίνοντας από την αίθουσα προσπαθούσα να βρω το λόγο που δεν μου άρεσε το ντοκυμαντερ για το El Bulli.
Αρχικά πήγα να τα φορτώσω στη γλώσσα. Το El Bulli στα ισπανικά, το Entre Les Bras στα γαλλικά. Δεν βοηθάει αν σκεφτείς πως ισπανικά μιλάω, γαλλικά ψελίζω.
Ίσως ότι τα γαλλικά είναι πιο εύηχη γλώσσα, πιο όμορφη ακουστικά?
Μπα, δεν ήταν αυτός ο λόγος...

Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν κάτι άλλο. Το ανθρώπινο στοιχείο.
Στο El Bulli άγχος, πίεση, λίγα χαμόγελα, αφρός από τζιτζίκι και χαβιάρι από φύκι (τρόπος του λέγειν)...
Το Entre les Bras ήταν πολύ πιο ανθρώπινο.
Γήινα υλικά, προσιτές τεχνικές, ήρεμοι άνθρωποι, οικογένεια, φύση. Άνθρωποι που τραγουδούν, χοροπηδούν, ψαρεύουν, αγκαλιάζονται, κάνουν αστεία, φοβούνται, αγωνιούν, αγαπούν, πάνε στη γιαγιά να τους ετοιμάσει πρωινό.

Το λάτρεψα.
Αν η ταινία βρεθεί κοντά σας δώστε της μια ευκαιρία.

Γιορς
Τζενούλα

πσ. Γιατί αρκετά από τα ★ Michelen εστιατόρια βρίσκονται απομονωμένα?
To El Bulli βρισκόταν 2-3 ώρες έξω από τη Βαρκελώνη.
Το Bras είναι 6 ώρες οδήγηση από Παρίσι και 4 από Lyon.
Το Τhe Fat Duck μια ώρα έξω από το Λονδίνο.
To French Laundry μια ώρα έξω από το San Francisco.
Τυχερή είμαι που κατάφερα να πάω σε ένα 15 λεπτά μακριά από το σπίτι (κι ας γκρινιάζω ότι για την επαίτειο θα ήθελα να κάνω ένα μεγάλο πάρτυ instead! χιχι)

4 comments:

  1. Eυχαριστούμε για την πρόταση Τζενάκι,αν ποτέ πετύχω την ταινία, σίγουρα θα της δώσω μιαν ευκαιρία, ακούγεται ενδιαφέρουσα!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Καλά έκανες και μας επισήμανες την ταινία Τζένη! Ακούγεται όμορφη και προπαντός ανθρώπινη! Και μου έχεις ανάψει και την περιέργεια με το πιάτο-σήμα κατατεθέν του εστιατορίου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Πόσο μου αρέσει το βλέμμα σου! Μπράβο βρε Τζενούλα! Έχει αρχές σταθερές και υγιείς! Θα το ψάξω το φιλμ (ή το εστιατόριο...)
    Φιλάκια

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...