Thursday, July 12, 2012

Ψητό κουνουπίδι με ντομάτες στη γάστρα/Roasted cauliflower and tomatoes in the oven pot



Ντίαρ Ντάιαρι,

εναλλακτικός τίτλος της σημερινής ανάρτησης: "Να πώς ξεκίνησα να τρώω το κουνουπίδι!"
Να'ναι καλά ο Buddy που σας ανέφερα πριν λίγες μέρες με τις τούρτες που έχει καινούρια εκπομπή, το Kitchen Boss, στην οποία μαγειρεύει συνταγές πολύ προσιτές οικονομικά, με εύκολα υλικά και μια μίξη αμερικάνικης κουζίνας με μεσογειακά στοιχεία (Ιταλός γαρ).

Σε μια εκπομπή του τις προάλλες έφτιαξε αυτό που βλέπετε: κουνουπίδι ψητό με κρεμμύδια και ντομάτες. Στο τέλος το σερβίρισε πάνω από ζυμαρικά. 

Αυτό το τελευταίο βήμα το παρέλειψα, αλλά βρήκα έναν καταπληκτικό τρόπο να μαγειρεύω το κουνουπίδι χωρίς να βρωμάει, και να γίνεται γλυκό και ζουμερό συνοδευτικό για ψητά και όχι μόνο.

Υλικά (3 μερίδες)
----------------------
1 κουνουπίδι πλυμμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 ντομάτες μέτριες κομμένες σαν σε σαλάτα χωριάτικη
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες (όπως στη χωριάτικη)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση
------------
Απλώνουμε στο ταψί ή στη γάστρα το κουνουπίδι, από πάνω τη ντομάτα και το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο να πάει παντού.
Ρίχνουμε λάδι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Με ένα κουτάλι πασπαλίζουμε τα υλικά με τη φρυγανιά. Δεν ανακατεύυμε ώστε να γίνει κρούστα.

Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 350F/180C. Αν χρησιμοποιήσουμε τη γάστρα, ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 5 λεπτά.



Το κουνουπίδι γίνεται ζουμερό και μαλακό από τους χυμούς της ντομάτας, ενώ το κρεμμύδι δίνει μια γλύκα.


Όπως σας είπα είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά. Εκείνη τη μέρα το κυρίως μενού είχε τα κεμπαπ μου και χειροποίητες πιτούλες με αλεύρι ολικής αλέσεως. Δεν τις έχω τελειοποιήσει ακόμα, αλλά μόλις το κάνω θα σας πω συνταγή!


Μην ξεχάσω πως την αυθεντική συνταγή του Buddy μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Σας φιλώ!

Γιορς
Τζενούλα

πσ. Η διατροφολόγος και φιλενάδα μου λείπει στο Περού (μα πόση ζήηηηηηηλια)! Γι'αυτό μέχρι να γυρίσει θα σας έχω "ρεπορταζ" από εκδρομές, εξορμήσεις και εστιατόρια!
Μαράκι περιμένουμε υλικό από Peru!

Η διατροφολόγος μας λέει...
#--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θρεπτική αξία ανά μερίδα
#
Ενέργεια (θερμίδες) 258
# Πρωτεϊνη (γρ) 5.5
# Υδατάνθρακες (γρ) 28.13
# Λίπος (γρ) 5.5
#
Εξαιρετική καλοκαιρινή συνταγή! Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. 
# Συνοδευοντας τα γεύματα μας με μία σαλάτα σαν αυτή, ενισχύουμε το αίσθημα κορεσμού 
# (την περίοδο που αισθανόμαστε χορτάτοι μετά το γευμα). 
# Έτσι, θα μπορέσουμε να αποτινάξουμε τα κιλά του χειμώνα πιο εύκολα. 
#
# Καλή όρεξη! 
#
#---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9 comments:

  1. ο buddy ειναι μυθος! εγω εβλεπα για αρκετο διαστημα εκπομπες με τις τουρτες. τι φιαχνει ο ανθρωπος, αν και πρεπει να πω οτι τετοιες τουρτες δεν τις τρωω. το κουνουπιδι ομως βεβαιως. πεντανοστιμο φαινεται.
    καλη σου μερα
    ειρηνη

    ReplyDelete
  2. Πολύ λαχταριστό φαίνεται έτσι το κουνουπίδι!
    Καλό ΣΚ:)

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία ιδέα και φαίνονται υπέροχα!ακαλημέρα!:)

    ReplyDelete
  4. Τζένη, ωραία η ιδέα για το κουνουπίδι. Με συνοδεία κάποιου τυριού, φέτας κατά προτίμηση, μπορεί να σερβιριστεί και σαν κύριο φαγητό. Θα ήταν ωραίο και σαν συνοδεία ψητού ή τηγανητού ψαριού. Με μπροκολάκι θα ήταν καλό επίσης. Ένας τρόπος να μην μας μυρίζει η βαριά μυρωδιά του κουνουπιδιού!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  5. Οταν ήμουν μικρή, ήμουν κι εγώ ένα σκασμένο και δεν έτρωγα το κουνουπίδι μου χα χα χααα!!!
    Τώρα το μαγειρεύω με ένα σωρό τρόπους κι αυτό και το μπροκολάκι!!!
    Μου άρεσε πολύ και ο δικός σου τρόπος, και οι ντοματούλες με τα κρεμμύδια θα πρέπει να το έκαναν πολύ γευστικό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Μια χαρά φαίνεται το κουνουπίδι στη γάστρα. Θα σάς προτιμήσουμε, αλλά λέμε να έρθουν πιο πολλές δροσούλες για να το κάνουμε.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Εγώ πάλι το λατρέυω το κουνουπίδι όπως κ να είναι αρκεί ναμην ειναι πραβρασμένο που βρωμάει κ δεν τρώγεται. απλά μου κάνει λίγο πιο χειμωνιάτικο αλλά θα το χτυπήσω το φθινόπωρο σίγουρα. Τα κεμπαπ τι να πω.. yum!
    φιλάκια Τζενούλα!

    ReplyDelete
  8. Το κουνουπιδάκι το συμπαθώ πολύ σε οποιαδήποτε μορφή!
    Στη γάστρα δεν το έχω φτιάξει ποτέ, οπότε μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο νόστιμο θα είναι!
    Νομίζω ότι αν προσθέταμε και λίγο λουκάνικο θα ήταν εξαιρετικό και ως κύριο πιάτο!
    Φιλιά Τζένη!

    ReplyDelete
  9. Κι εγώ παλιότερα ούτε που να το δω το κουνουπίδι. Τώρα, το τσακίζω. Μου αρέσει ακόμα και στην πιο απλή του μορφή. Βραστό με λεμονάκι και λάδι. Ξέρω, ξενέρα, αλλά μ' αρέσει. Το δικό σου πιάτο είναι σαφώς ανώτερο και φαίνεται γευστικότατο!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...