Ντίαρ Ντάιαρι,
αυτή τη συνταγή τη χρωστούσα σε πολλούς εδώ και αρκετό καιρό! Από τον Νοέμβρη συγκεκριμένα, που περάσαμε το Thanksgiving μια όμορφη και μεγάλη παρέα σε ένα γραφικό σπιτάκι σε κάποιο χωριό στη Massachussets.
Δίπλα στο τζάκι, με καλή παρέα, χιόνι, επιτραπέζια, ζεστά σκεπάσματα, ζεστά ροφήματα, και όμορφες μυρωδιές!
Ο φίλος μας ο Δημήτρης είναι από την Καρδίτσα και όταν οργανώναμε το μενού της εκδρομής, είπε πως θα μας φτιάξει Μαμαλίγκα!
Δεν ξέραμε τι είναι, όμως μάθαμε πως είναι μια πίτα χωρίς φύλλο, με κίτρινη κολοκύθα και τυρί φέτα, παραδοσιακή της περιοχής.
Πήρε τη συνταγή της γιαγιάς του, της γιαγιάς Σταυρούλας, πήραμε τα υλικά και την φτιάξαμε!
Δεν παίρνω τα credits για τη συνταγή, ούτε για την υλοποίηση, παρά μόνο για τις φωτογραφίες (κι αυτές όχι όλες). Την πίτα επιμελήθηκαν ο Δημήτρης με τη βοήθεια της Εύας!
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθι (χρησιμοποιήσαμε butternut squash)
- 3/4 κιλού φέτα
- 6 κουτάλες (όχι κουταλιές) αλεύρι
- 3/4 κούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- βούτυρο
- επιπλέον ελαιόλαδο για το τέλος
- Ψιλοτρίβουμε το κολοκύθι, αλατίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το λάδι ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να ανακατευθεί καλά το μείγμα.
- Προσθέτουμε την φέτα και ανακατεύουμε ξανά.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί χτυπώντας το με τα δάχτυλα για να γίνει επίπεδο και σφιχτό. Φροντίζουμε να έχει πάχος περίπου 1 cm (λίγο λιγότερο από 1 δάχτυλο).
- Λαδώνουμε την επιφάνεια του μίγματος τόσο ώστε να μην κολυμπήσει στο λάδι αλλά να μην απορροφηθεί τελείως κιόλας (πρέπει να ρίξαμε 1,5-2 φλυτζάνια του ελληνικού καφέ).
- Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μπορεί να θέλει πιο πολύ ή πιο λίγο).
Με αυτά τα υλικά μας βγήκε ένα μεγάλο ταψί και 2 μικρά στρογγυλά.
Ροδοψήθηκε, μοσχομύρισε και χώθηκαν πολλά χεράκια για να τσιμπήσουν και να δοκιμάσουν.
Αυτή είναι η συνταγή της γιαγιάς του Δημήτρη από την Καρδίτσα!
Enjoy!
Σας φιλώ και σας χαιρετώ!
Γιορς,
Τζενούλα
Eksafanistike se xrono dt!!! Fantastikos mpuromezes!!!
ReplyDeleteπροετοιμάσου να την ξαναφτιάξουμε άμεσα!! Φιλάκια πολλά πολλά!
DeleteΝα πάρετε όλοι σας τα credits και για τις φοβερές φωτογραφίες που ξεσηκώνουν ζήλειες και για τη φοβερή μαμαλίγκα που επίσης ξεσηκώνει ζήλεια σε όσους δεν τη δοκιμάσαμε!
ReplyDeleteΜαρθούλα μου να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε!
DeleteΦανταστική!!!
ReplyDeleteΚρατάω τη συνταγή μιας και είμαι φαν της κολοκύθας!!!
Καλημέρα!!!
Κράτα τη και με την π΄ρωτη ευκαιρία φτιάξτη! Αγαπημένη μου κι εμένα η κολοκύθα!
DeleteΜες την απλότητα της αλλά και τη νοστιμιά της.
ReplyDeleteΕκεί κοντά στη Θεσσαλία στη Φθιώτιδα της προσθέτουν και τραχανά και τη λένε ταρκάσι.
Καλημέρα
Τα απλά είναι και τα πιο όμορφα τελικά Ξανθή μου! Ταρκάσι? Να ούτε αυτό το ήξερα!
DeleteΑκουστά την είχα, αλλά δεν γνώριζα ότι γίνεται με κολοκύθα!
ReplyDeleteΝόστιμη, εύκολη και μ΄ αρέσει που είναι παραδοσιακή!
Φιλιά!
Να'σαι καλά Ερμιόνη, φιλιά κι από μένα
DeleteΤζενάκο, τέλεια! Με κατεψυγμένη κολοκύθα λες να γίνει καλή? Θέλω να την φτιάξω, τι λες? Φιλια! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΓιατί να μη γίνει καλή και με κατεψυγμένη? Μια χαρά θα είναι πιστεύω. Ενημέρωσέ μας Εφούλα! Σε φιλώ!
DeleteΤι ωραία πίτα! Και πολύ εύκολη! Συγχαρητήρια στον σεφ! Και σε σένα φυσικά για τις ωραίες φωτό!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Να'σαι καλά Αναστασία μου!
DeleteΤζένη φαίνεται υπέροχη πίτα,μόλις την τύπωσα,όσο για τις φωτογραφίες....πολύ ωραίες-είσαι τυχερή που βρίσκεσαι εκεί ,ήμουν κάποτε και γω κάπου εκεί αλλά για λίγο...σε φιλώ καλή εβδομάδα και να προσέχεις στα ξένα!!!
ReplyDeleteΝάντια μου πρέπει να μου πεις περισσότερα κάποια στιγμή! Σε χαιρετώ! Να είσαι καλά!
DeleteΤελεια και ευκολη πιτούλα.
ReplyDeleteΕυχαρίστησε το Δημήτρη και τη Εύα για την υλοποίηση αλλά πρωτίστως τη γιαγιά του για τη συνταγή !!!
Υπέροχες φωτογραφίες όπως πάντα Τζενούλα μας.
Φιλιά
Φιλιά Κωνσταντίνα μου!
DeleteΤζένη μου εμείς λόγω καταγωγής(εγώ Τρίκαλα - ο σύζυγος Καρδίτσα) τη φτιάχνουμε πολύ συχνά είναι καταπληκτική!Μπράβο στο Δημήτρη!!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ελενάκι μου εγκρίνεις? Καλή δε μας βγήκε οπτικά? Από γεύση ήταν σούπερ! Ωραίες λιχουδιές έχετε στα μέρη σας!
DeleteΤι ωραία που θα είναι η μαμαλίγκα!!!!ΜΜΜΜ
ReplyDeleteΕίναι, είναι Νοτούλα!
DeleteΚαλησπέρα Τζενούλα! Η συνταγή φαίνεται τέλεια! Πάντως πρώτη φορά ακούω μαμαλίγκα φτιαγμένη έτσι, με κολοκύθα δηλαδή... Στο blog μου έχω συνταγή για μαμαλίγκα αλλά με καλαμποκάλευρο και φέτα, γιατί αυτό λένε μαμαλίγκα στη Ρουμανία (όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου). Μοιάζουν πάντως οπτικά! Μήπως τελικά "μαμαλίγκα" λένε στα Βαλκάνια γενικά όλες τις πίτες χωρίς φύλλο; Να μας διαφωτίσει ο φίλος σου που είναι από εκείνα τα μέρη, αν την ξέρει και με καλαμποκάλευρο :) Όπως και να'χει, γεια στα χέρια σου, εξαιρετική συνταγή και νοστιμότατη! Φιλιά!
ReplyDeleteΝα'σαι καλά Ελεάννα! Μάλλον έχει βαλκανικές επιρροές, δεν ξέρω από πού ξεκίνησε!
Deleteη μαμαλίγκα δείχνει τέλεια αλλά η φωτό σου είναι σουπερ!
ReplyDeleteΓΜΤ εχω μισή κολοκύθα στο ψυγείο! Να φτιάξω μια τοσοδούλα ή να πάω να πάρω άλλη; Θα φτιάξω τοσοδούλα να την δοκιμάσω!
ReplyDelete:) Και πολύ καλά έκανες! Φιλιά!
DeleteΌταν λέμε 6 κουτάλες αλευρι??? Ας πούμε εννοούμε την ξύλινη κουτάλα??
ReplyDeleteΝαι Ευδοκία, κάτι μεταξύ της ξύλινης κουτάλας και της κουταλας που σερβίρουμε τη σούπα. Δες το και με το μάτι πόσο θα πάρει, πάντως είναι περισσότερο από την κουταλιά της σούπας.
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία!
πωπωωω μου θύμισες πως το έλεγε η γιαγιούλα μου και η μανουλα μου που την έχασα πρόσφατα. Θα φτιάξω μια οπωσδήποτε. Εσύ Τζένη μένεις αμερική?
ReplyDeleteΜου αρέσει πάρα πολύ η κούπα του καφέ από που την έχετε αγοράσει αν ειναι δική σας?
ReplyDeleteΚαμμία απάντηση!
ReplyDeleteΔεν ειναι δική μου!
Delete