Tuesday, August 10, 2010

Χειροποίητα σουβλάκια με πιτούλες / Home-made souvlakia


Ντιαρ Ντάιαρι,

πώς να το κάνουμε, μας λείπουν τα σουβλάκια! Η Αστόρια βέβαια είναι πολύ κοντά, αλλά και πάλι αλλιώς είναι να το έχεις όποτε και όπως το θέλεις! Έχω πάρει λοιπόν ξυλάκια καλαμάκια (skewers) για ακριβώς τέτοιες δουλειές. Τα υλικά που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά είναι χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους (εδώ βρίσκουμε χοιρινό τύπου kebab που σημαίνει πως είναι κομμάτια έτοιμα για "σούβλισμα"), ντοματίνια και κρεμμύδι. Άλλη φορά θα δοκιμάσω να βάλω πιπεριά! Σίγουρα θα βγει νόστιμο!
Πρώτα άφησα το κρέας να μαλακώσει με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Μετά από λίγη ώρα έκανα τη συναρμολόγηση: κρέας-κρεμμύδι-ντομάτα κοκ. Βγήκαν 5 σουβλάκια με 4-5 περίπου κομμάτια χοιρινό το καθένα. Τα βάζουμε σε ταψί με σχάρα, και το ταψί το γεμίζουμε με νερό για να μην τσιτσιρίζει όταν θα πέφτουν τα λίπη του κρέατος!

Ψήνουμε τις πίτες στο τηγάνι με πολύ λίγο λάδι (να μην γίνουν ξερές αλλά ούτε και ολοβούτηχτες!). Για σως ετοίμασα μια μίξη κετσαπ-μουσταρδας με λίγο πιπέρι καγιέν για να γίνει πικάντικη. Την επόμενη φορά θα βάλω λίγο ταμπάσκο!
Τα σουβλάκια μου παίρνουν συνήθως μια ώρα για να ψηθούν στο φούρνο, αλλά αυτό επειδή ο φούρνος εδώ είναι δύσκολος και αν δεν προσέξεις την θερμοκρασία σου καίγονται τα φαγητά! Οπότε το βάζω στο χαμηλό (350F = 175C) και όσο πάρει... Στο ενδιάμεσο χρειάζεται να τα γυρίσω για να πάρουν χρώμα και από την άλλη μεριά.
Next time θα τα κάνουμε τυλιχτά και με τζατζίκι και πατάτες! Αλλά είπαμε, το πάμε όσο μπορούμε διαιτητικά αυτόν τον καιρό!

Γιορς

2 comments:

  1. Καταρχάς απ' οτι βλέπω και το blog είναι καινούργιο,να ευχηθώ λοιπόν καλό ξεκίνημα.
    Νομίζω ότι στο φούρνο το κρέας θα βγει στεγνό και κάνει και αρκετή ώρα να ψηθεί.
    Να προτείνω κάτι (δεν κάνω τον έξυπνο,καταθέτω τη δική μου εμπειρία καλοπροαίρετα) για το κρέας από το σουβλάκι γιατί και εγώ έχω ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και δεν ήταν εύκολο να ψήσεις στα κάρβουνα σε διαμέρισμα.
    Το βασικό πρόβλημα λοιπόν ήταν πως να δώσεις τη νοστιμιά του κάρβουνου χωρίς κάρβουνο,εγώ αυτό το έκανα χρησιμοποιώντας καπνιστό μπέικον σε κυβάκια και καπνιστή πάπρικα (smoked paprika).
    Τσιγαρίζουμε το μπέικον πρώτα για να πάρουμε τη νοστιμιά του και το αποσύρουμε,στο ίδιο λάδι ρίχνω μετά κομματάκια από χοιρινό ψαχνό,αλάτι πιπέρι,ρίγανη λάδι,καπνιστή πάπρικα και όταν ροδίσει απ'εξω το σβήνω με λεμόνι.

    Σε κάθε σουβλάκι μαζί με το κρέας βάζω και λίγο απ'το μπέικον.
    Το λάδι να μην είναι πολύ ώστε το κρέας να τηγανιστεί κι όχι να βράσει μεσ' στο λάδι,για τον ίδιο λόγο η φωτιά πρέπει να 'ναι δυνατή.

    Γίνεται σε 10 λεπτά και το κρέας βγαίνει ζουμερό και νόστιμο,ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο.

    Αν θες γράψου και στο Greek Food Blogs.


    Φιλικά,


    Lost Gastronaut

    ReplyDelete
  2. Γειά σου Lost Gastronaut και καλωσήρθες!
    Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή σου, θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...