Nτίαρ Ντάιαρι,
πολύ πρόσφατα έμαθα να φτιάχνω ριζότο. Χρειάζεται τεχνική, λίγη υπομονή και όρεξη. Μου έχει αρέσει πολύ!
Δεν έχω φτιάξει πολλές διαφορετικές εκδοχές του, μόνο δύο. Τη μία σας την παρουσιάζω σήμερα και θα την ξαναφτιάξω σε λίγο για μεσημεριανό!
Χρειαζόμαστε (για 6 μικρές μερίδες σαν συνοδευτικό πιάτο):
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μία για την αρχή και μία για το τέλος
- 2 κούπες ρύζι Αρμπόριο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 10-12 κανονικές προς μεγάλες γαρίδες
- 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 4-5 πράσινα σπαράγγια, ελαφρώς βρασμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
- ξύσμα από ένα μοσχολέμονο
- 1 κύβο knorr διαλυμένο σε μπόλικο βραστό νερό
- 3-4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- Φροντίζουμε να έχουμε αρκετό βραστό νερό δίπλα μας, σε μια κανάτα ή ένα μπολ. Εγώ έχω δίπλα τον βραστήρα (τόσο δίπλα που μια φορά κάηκα!), και ένα μπολ που διαλύω τον κύβο knorr. Είναι βασικό να έχουμε βραστό νερό για να συμπληρώνουμε στο ρύζι αργότερα, καθώς δεν θέλουμε να διακόψουμε τη βράση του.
- Ξεκινάμε βάζοντας στο τηγάνι το βούτυρο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Είναι βασικό να σωτάρουμε το ρύζι στο βούτυρο (ή εναλλακτικά σε λάδι) γιατί με αυτόν τον τρόπο κάνουμε το εσωτερικό του ρυζιού να "κρατάει" ενώ η εξωτερική επιφάνεια με το διαρκές ανακάτεμα και βράσιμο γίνεται μαλακή και κάνει το ριζότο να χυλώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και μια κουτάλα από το ζωμό που έχουμε έτοιμο δίπλα μας. Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Συνεχίζουμε προθέτοντας ζεστό ζωμό ώστε να καλύψει το ρύζι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία 5-6 φορές. Καταλαβαίνουμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο όταν το κέντρο του ρυζιού έχει μια πολύ μικρή αντίσταση.
- Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Αυτό το βήμα θα κάνει το ριζότο μας να έχει κρεμώδη υφή.
- Τέλος, προσθέτουμε τα σπαράγγια (είναι ήδη βρασμένα), και τις γαρίδες που τις έχουμε βράσει πολύ λίγο ή περάσει από ένα τηγάνι. Προσέχουμε να μην είναι παραβρασμένες γιατί όταν μπουν στο ζεστό ριζότο θα μαγειρευτούν για λίγα λεπτά ακόμη.
- Σερβίρουμε αμέσως με έξτρα παρμεζάνα...
Είναι ένα πιάτο-λουκούμι! Το μοσχολέμονο προκαλεί στο τέλος της γεμάτης γεύσης ένα ωραίο τσίμπημα...
Είναι από τα φαγητά που παρότι παίρνουν χρόνο δεν τα αποφεύγω αλλά τα φτιάχνω με κάθε ευκαιρία!
Και τώρα η ανακοίνωση!
Από σήμερα το blog μας ανανεώνεται και αναβαθμίζεται ως εξής: στο τέλος κάθε ποστ θα συμπεριλαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με τη θερμιδική αξία της συνταγής, και άλλες λεπτομέρειες που θα μας βοηθούν να συμπεριλάβουμε το προτεινόμενο γεύμα στη διατροφή μας.
Αυτή η συνεισφορά προέρχεται από την καλή μου φίλη Μαρία που είναι διατροφολόγος και πάντα μου δίνει πολύτιμες συμβουλές!
Εκείνη Texas, εγώ New York, και στη μέση το blog να μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να τα λέμε!
Από σήμερα το blog μας ανανεώνεται και αναβαθμίζεται ως εξής: στο τέλος κάθε ποστ θα συμπεριλαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με τη θερμιδική αξία της συνταγής, και άλλες λεπτομέρειες που θα μας βοηθούν να συμπεριλάβουμε το προτεινόμενο γεύμα στη διατροφή μας.
Αυτή η συνεισφορά προέρχεται από την καλή μου φίλη Μαρία που είναι διατροφολόγος και πάντα μου δίνει πολύτιμες συμβουλές!
Εκείνη Texas, εγώ New York, και στη μέση το blog να μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να τα λέμε!
Θα προσπαθήσουμε σταδιακά να προσθέσουμε θερμίδες και σε παλιότερες συνταγές.
Αν θα θέλατε συγκεκριμένες οδηγίες-συμβουλές-ερωτήσεις από τη Μαρία μη διστάζετε να τις αφήνετε στα σχόλιά σας!
Γιορς
Τζενούλα
Η διατροφολόγος μας λέει...
#-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
# Θρεπτική αξία ανά μερίδα (1 κούπα)
# Ενέργεια (θερμίδες) 211
# Πρωτεϊνη (γρ) 10
# Υδατάνθρακες (γρ) 21
# Λίπος (γρ) 13
#
# Εξαιρετικό συνοδευτικό πιάτο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες, τροφές
# όπως το ριζότο θα πρέπει να καταλαμβάνουν περίπου 1/4 του πιάτου μας.
# Σε περίπτωση που θα θέλαμε το ριζότο να είναι το μόνο πιάτο στο γεύμα μας, θα μπορούσαμε
# να αυξήσουμε στη συνταγή την ποσότητα των λαχανικών και τις γαρίδες.
# Καλή όρεξη!
#
#-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέλειο το ριζότο Τζενούλα, θα δει ςπου θα κολλήσεις τώρα και θα θέλεις να το φτιάχνεις συνέχεια. Ασε που πραγματικά με το ριζότο έχεις ανεξάντλητες εναλλακτικές.
ReplyDeleteτέλεια και η συμβολή της διατροφολόγου, μπράβο σας κορίτσια!
Αυτό θα πει σύμπτωση, έχω ετοιμάσει μιαν ανάρτηση για την σωστή ετοιμασία του ριζότο, το οποίο το αγαπάμε πολύ και το μαγειρεύω με διάφορα λαχανικά, κρεατικά ή θαλασσινά!
ReplyDeleteΤο ριζότο σου πεντανόστιμο με το μοσχολέμονο να δίνει την δικιά του νότα!!
Καλό Σαββατοκύριακο Τζένη μου!
Φιλιά!
Τζένη, το ριζότο είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και σαν κύριο και σαν συνοδευτικό πιάτο. Η δική σου εκδοχή δείχνει πολύ νόστιμη με τις γαρίδες και τα σπαράγγια. Πολύ ωραία ιδέα και χρήσιμη επίσης, να αναγράφεις στην ανάρτηση και την θερμιδική αξία του φαγητού.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Πολύ ωραίο το ρυζότο Τζενάκι μου και πολύ καλό να εμφανίζεται στην ανάρτηση,η θερμιδική αξία του κάθε φαγητού!Μπράβο σε σένα,αλλά και στην διατροφολόγο σου!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑγαπημένο ριζότο,μας αρέσει πολύ υπέροχη συνταγή!!
ReplyDeleteΠεντανόστιμο φαίνεται!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο ριζότο Τζένυ.
ReplyDeleteΣυνδύασες πολύ καλά όλα τα υλικά. Ενα υπέροχο πιάτο.
Ωραία η προσθήκη με τις θερμιδικές πληροφόρίες για κάθε συνταγή
Φιλιά
Πολύ χρήσιμη η γνώμη της διατροφολόγου.
ReplyDeleteΤα ριζότα τα αγαπάω.
Καλημέρα Τζενάκι!
ReplyDeleteΤο ριζότο πραγματικά απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς, αλλά είναι ένα υπέροχο πιάτο!
Πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός υλικών που μας προτείνεις, ελαφρύς και καλοκαιρινός!
Μ' αρέσει πολύ που θα έχουμε και διατροφολόγο στην παρέα! Είναι πάντα χρήσιμες οι πληροφορίες σχετικά με το φαγητό που τρώμε!
Φιλιά!
Εγώ μπορεί να σας τα "χαλάσω" λιγάκι, αλλά έχω μια μανία να θέλω το ρυζάκι στο πιάτο μου σπυρωτό. Η συνταγή σου εξαιρετική Τζένη μας, αλλά είναι και οι προτιμήσεις βλέπεις που μας καθορίζουν πάντα.
ReplyDeleteΗ νέα ιδέα πολύ καλή πραγματικά. Αν και στην περίπτωση που δημοσιεύσεις κάποιο γλυκό, που εγώ τουλάχιστον το κάνω συχνά, η καλή σου φίλη βλέπω να μας "κυνηγά" :-))
Πολλές καλημέρες.