Saturday, June 16, 2012

Καλλιεργώντας φρέσκο κρεμμυδάκι στην κουζίνα μου / Regrowing scallions in my own kitchen




Ντίαρ Ντάιαρι,

μου αρέσει πάρα πολύ να τριγυρίζω στο Pinterest, στο Instagram, σε sites με ιδέες για το σπίτι, σε αγαπημένα blogs και κυρίως να χαζεύω τις φωτογραφίες. Να πω την αλήθεια από τις φωτογραφίες εμπνεύομαι και όχι από τις συνταγές καθεαυτές. Παίρνω ιδέες για κατασκευές, για διακόσμηση, για αγορές... είναι το καλύτερο μου!

Δυστυχώς όμως δεν το κάνω συχνά. Ο λόγος είναι πως δεν προλαβαίνω (τώρα εδώ η μαμά μου γελάει μιας και αυτή τη φράση τη λέω από μικρή με καημόοοο και σύρσιμο στη φωνή). 
Έχω full-time job, και μάλιστα extra-full-time, διότι το να δουλεύεις σε απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον σε κάνει αναλώσιμο, που σημαίνει πως πρέπει να προσπαθείς και εκτός οκταώρου, συχνά εντός σαββατοκύριακου και λοιπά... Όποιος έχει ζήσει για λίγο στη Νέα Υόρκη μπορεί να το νιώσει. Δεν είναι έτσι το κλίμα σε όλη την Αμερική. Ειδικά στην Καλιφόρνια είναι λίιιγο πιο χαλαρά τα πράγματα. 
Ανατολική ακτή με δυτική ακτή διαφέρουν σχεδόν όπως η τρελαμένη Αθήνα (όπως την άφησα τουλάχιστον) και η χαΛαρή Θεσσαλονίκη.

Έτσι λοιπόν χάνομαι... 
Συχνά βαριέμαι να ανεβάσω φωτογραφίες ή να γράψω κείμενο και προτιμώ να δω ένα επεισοδιάκι πριν κοιμηθώ. 
Κάνω μέρες να μπω στα αγαπημένα μου blogs, χάνω επαφή με το τι γίνεται στα hotspot sites που παρακολουθώ. 
Είμαι το εντελώς αντίθετο ενός φανατικού αναγνώστη ή follower.

Το μυστικό που σας περιγράφω σήμερα σίγουρα κάπου θα το βρείτε σε sites με μυστικά για την κουζίνα, τον κήπο, κλπ. 
Εγώ όμως που χάνω πολλά μη διατηρώντας την τακτική μου επαφή  το έμαθα από τον φίλο μου τον Μιχάλη.

Μου είπε πως αν βάλεις φρέσκα κρεμμυδάκια σε νερό, αυτά ξαναμεγαλώνουν, πετάνε νέα φυντανάκια και έχεις συνέχεις φρέσκο κρεμυδάκι για τα φαγητά στην κουζίνα σου!

Το θυμήθηκα προχτές που αγόρασα κρεμμυδάκια. Έβγαλα από το ντουλάπι ένα can από γάλα καρύδας με υπέροχα χρώματα που φύλαξα για να χρησιμοποιήσω σαν βάζο (άλλη ιδέα κι αυτή!), το γέμισα με νεράκι και έβαλα μέσα τα κρεμμυδάκια ώστε να καλύπτεται η άσπρη άκρη τους.

Τις πράσινες άκρες τις έκοψα και τις φύλαξα σε ταπεράκι μες στην κατάψυξη.

Χρειάζονται ήλιο, άρα καλό είναι να τα βάλετε δίπλα στο παράθυρο, και αλλαγή του νερού κάθε 1-2 μέρες.

Δείτε την ακρούλα που πετάχτηκε μέσα σε μια μόλις ημέρα!


Νομίζω πως αυτό το μυστικό είναι πολύ χρήσιμο για μια κουζίνα! 
Θα συνεχίσω να τα καλλιεργώ δίπλα στις γλαστρούλες μου με τον δυόσμο, τον βασιλικό και τον μαϊντανό. 

Το καλό είναι πως δεν μυρίζουν, ενώ έχεις μια όμορφη, διακριτική και χρήσιμη πρασινάδα συνέχεια στην κουζίνα να σου φτιάχνει τη διάθεση!

Δεν είναι τέλειο?

Γιορς,
Τζενούλα


Η διατροφολόγος μας λέει...

#-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#  Το φρέσκο κρεμμυδι αποτελεί μια "παραμελημένη" πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι χαμηλό 
# σε θερμιδική αξία, ενώ είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C, Κ, φυλλικού οξέος και μη-αιμικού 
# σιδήρου (σίδηρος σε φυτικές τροφές). Παράλληλα, περιέχει αντιμικροβιακους παράγοντες, 
# συστατικά που μειώνουν την παραγωγή χοληστερόλης στον οργανισμό και την κυκλοφορία 
# του αίματος. Τέλος, καλλιεργώντας τα στο σπίτι, μειώνετε την απόσταση από την παραγωγή 
# στην κατανάλωση ελαχιστοποιώντας την απώλεια των θρεπτικών συστατικών. 
#
# Καλή παραγωγή!
#
#-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


22 comments:

  1. Κ εγώ στο pinterest το είχα δει Τζένη μου και το κάνω απο τον Δεκέμβριο περίπου. Κρατάνε πολλούς μήνες κ εγώ μονο το πράσινο χρησιμοποιώ συννήθως απο τα φρέσκα κρεμμυδάκια. απλά θέλουν ήλιο..
    Φιλάκια καλό Σκ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχουμε μπόλικο ήλιο και το σπίτι μας είναι σαν θερμοκήπιο με τα τόσα παράθυρα, οπότε νομίζω θα πάει καλά η παραγωγή! Από δική σου ιδέα ξεκίνησα και αβοκαντιά προχτές! Για να δούμε πώς θα πάει κι αυτό :)

      Delete
  2. Πάρα πολύ ωραία ιδέα!!Δεν τη ήξερα, θα το δοκιμάσω. Πολύ ωραίο blog!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Χριστινάκι, είναι ωραία ιδέα, γλιτώνεις και από το να ψωνίζεις συνέχεια αυτό το υλικό!
      Αν είναι αυτό ωραίο blog, το δικό σου τι είναι?! Πάω να χωθώ και να διαβάσω! Φιλιά!

      Delete
  3. Τέλειο! Δεν το γνώριζα και ομολογώ ότι λύνει τα χέρια.
    Να σου πω την αλήθεια φύτεψα φρέσκα κρεμμυδάκια φέτος από σπόρο, σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μου και όλα χάλασαν. Δεν ξέρω το λόγο. Ίσως ήταν πολλά μαζί και κοντά κοντά και δεν είχαν χώρο να αναπτυχθούν.

    Η αβοκαντιά που λες που ακριβώς είναι και πως γίνεται???

    Φιλιά πολλά και καλή σοδειά εύχομαι!! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρυσαυγή μου την αβοκαντιά την είδα στην Έρη, αλλά μπορείς να δεις οδηγίες εδώ --> http://www.wikihow.com/Plant-an-Avocado-Tree

      Καλή μας σοδειά στα κρεμμυδάκια!
      Εγώ ξεκίνησα και πράσα! Φιλιά!

      Delete
  4. Τέλεια ιδέα!
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα, φρέσκα κρεμμυδάκια χρησιμοποιώ συχνά!
    Τι καλά να έχω την δικη μου παραγωγή!!!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να το δοκιμάσεις Έλενα, είναι καλή φάση, κάνουμε και οικονομία! Φιλάκια!

      Delete
  5. Μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα, μπράβο!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Ωραίο κολπάκι αυτό..Δεν το ήξερα.
    Και εύκολο χωρίς κόπο.
    Ευχαριστουμε Τζένυ

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Μάριον είναι σούπερ ιδέα, κι εγώ ενθουσιάστηκα!
      Φιλιά!

      Delete
  7. Α...θα το κάνω και εγώ ... τα λατρεύω τα κρεμμυδάκια ... και να τα έχω στην κουζίνα μου είναι απίθανο.

    Πάω να βγάλω τα αγορασμένα απο το ψυγείο και να ετοιμάσω το μποστάνι μου ... χιιχιχ

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good luck στο μποστάνι σου Κωνσταντίνα μου! Φιλιά!

      Delete
    2. Τζενάκι ... Τζενάκι ... να σου πωωωωωωωωωωωωω !!!!

      Το έκανα και εγώ .... δουλεύει ... γιούπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

      Σήμερα το πουρνό είδα ότι αρχίζει να μεγαλώνει.

      Δεν μπορείς να φανταστείς τη χαρά μου.

      Να είσαι καλά που μας το είπες !!!

      Εγώ το έχω βάλει σε βαζάκι .. δεν είχα πρόχειρη κονσέρβα ... χιιχιχι Βέβαια για σοδειά με βλέπω σε κανα μήνα, αλλα έστω και έτσι μια χαρά είναι.

      Κάνεις το ίδιο και με τα πράσσα ? μμμμμ .. ενδιαφέρον

      Να δώ που θα βρώ χώρο να τα βάλω ! Καλά λέω εγώ ότι χρειάζομαι μεγαλύτερη κουζίνα !!!!!!!!!

      Φιλιά πολλά

      Delete
    3. Τέλεια! Πολύ χαίρομαι Κωνσταντίνα! Φιλιά!

      Delete
  8. Πάρα πολύ χρήσιμο!
    Και θα είναι και μια πολύ όμορφη πινελιά για την κουζίνα μας!
    Φιλιά Τζενάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ερμιόνη μου! Ναι είναι μια ευχάριστη και χρήσιμη πρασινάδα!
      Σε φιλώ!

      Delete
  9. Κηπουρέ της Μεγαλούπουλης!!
    Έγραψες. Γιατί έδωσες νότα πράσινη στα πολλαπλά παράθυρα των κτηρίων της New York - New York.

    Άκου κατά τον ίδιο τρόπο μπορείς να δοκιμάσεις και σκόρδο φρέσκο, αλλά και να πολλαπλασιάσεις φυντάνια βασιλικού ή δυόσμου μέσα σε υδροκαλλιέργεια.

    Και από το σκόρδο, πάλι μόνον τα φύτρα θα πάρεις που θα έχουν έντονη μυρωδιά και βέβαια τα βάζεις μέσα σε σαλτσούλα καθώς θα μαγειρεύεις.
    Οι υδροκαλλιέργιες απλώς θέλουν ήλιο και νεράκι άλλαγμα,καθώς και υπομονή!

    Τώρα για την αβοκαντιά τι να σου πω; Δεν έχω ιδέα.
    Ένα κουκούτσι απο μάνγκο "μεγάλωνα" σε γλάστρα, κάτι χρόνια πριν, αλλά φυτό ολόκληρο (πέρα από πρασινάδα) δεν κατάφερα να φτιάξω :-))
    Καλημέρες από την Αθήνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχαχχαχαχα! Γειά σου Πηνελόπη μου! Τώρα ξεκίνησα και υδροκαλλιέργεια πράσου! Καλά πηγαίνει, θα σας δείξω φωτογραφίες! Φιλιά!

      Delete
  10. καλημέρες...καλημέρες...-:))
    ήρθα να ευχαριστήσω για τη χθεσινή παρέα στην εκπομπή,να σου πω πως πολύ χάρηκα που μιά συμπατριώτισσα από τόσο μακριά μας ακούει και άλλα τέτοια συγκινητικά...
    και πού σκοντάφτω...???
    κατ' αρχήν στο παγωτάκι σου - κεράστηκα μην σηκώνεσαι - αλλά κυρίως στα κρεμμυδάκια σου...
    όλοι με ξέρουν στη μπλογκόσφαιρα τί μούρλα έχω με τα φυτά,τα λουλούδια και τις φυσικές καλλιέργειες...
    Και πολύ πολύ χάρηκα που άρχισες να υδροκαλλιεργείς...
    είναι τόσο εύκολο,διασκεδαστικό και χρήσιμο...
    ( πού να τρέχεις σαν τη τρελή να αγοράσεις μαιντανό ή κρεμμυδάκι που σου λειψε...)
    κάνε και αυτά που σου είπε η Πηνελόπη και πολλές βόλτες αγγαρίες θα γλυτώσεις...
    χώρια τη πρασινάδα και τη δική σου παραγωγή )

    πωπω...πάρλα που μ' επιασε...
    αλλά χάρηκα που σε γνώρισα...-:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώστην Βιβή μας! Σε ευχαριστώ που πέρασες απ΄τη γειτονιά! Εγώ τώρα ανακάλυψα τη χαρά της υδρο-κηπουρικής! Φιλάκια! Cu monday :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...