Ντίαρ Ντάιαρι,
τον τελευταίο καιρό έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παντζάρια.
Οι λόγοι είναι δύο:
1. Δεν τα βράζω αλλά τα ψήνω στο φούρνο, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Έτσι δεν μου μυρίζουν άσχημα στο μαγείρεμα. Επιπλέον, τα ψητά λαχανικά πρέπει να τα προτιμάμε από τα βραστά γιατί διατηρούν πιο έντονη τη γεύση τους οι θρεπτικές ουσίες τους δεν χάνονται κατά το βράσιμο. Ακόμα καλύτερα κάποια άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, να τα τρώμε ωμά (αλλά καλά πλυμμένα) ή ελάχιστα βρασμένα/ψημμένα.
2. Διάβασα ότι το παντζάρι θεωρείται, από την αρχαιότητα μάλιστα, φυσικό ελιξήριο νεότητας. Κάνει καλό στο δέρμα, είναι αποτοξινωτικό και καθαριστικό του αίματος, ενώ σαν χυμός δίνει πολλή ενέργεια.
What's not to like από το παντζάρι δηλαδή?
Έτσι φροντίζω κάθε εβδομάδα σχεδόν να παίρνω 3-4 μεγάλα παντζάρια. Δεν έχω εντρυφήσει ακόμη στο να εκμεταλλεύομαι τα φύλλα τους, αλλά κάτι θα βρω να κάνω στο μέλλον.
Σήμερα το μενού έχει μια δροσιστική συνταγή για το καλοκαίρι, θρεπτική λόγω του πρώτου υλικού, και πολύ χαμηλή θερμιδικά (μην ξεχάσετε να δείτε στο τέλος τι μας λέει η διατροφολόγος!)
Υλικά (για μία μερίδα - ατομική σαλάτα)
---------
---------
- 1 μεγάλο πατζάρι (ή 1 1/2 μέτριο, ή 2 μικρά) ψημμένο στο φούρνο
- 30 γραμμάρια φέτα σε τρίμματα
- ένα φλιτζανάκι του καφέ άπαχο γάλα
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- πιπέρι
- ρίγανη
- λίγες κορυφές από άβραστο μπρόκολο (όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο)
- Ψήνουμε το παντζάρι στο φούρνο, και αφού κρυώσει το κόβουμε σε κύβους.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα τρίμματα της φέτας με το γάλα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Ρίχνουμε τη σως φέτας πάνω από τα παντζάρια και στολίζουμε το πιάτο με κορυφές από μπρόκολο.
Αυτά τα λίγα για σήμερα. Σας φιλώ,
Γιορς
Τζενούλα
Η διατροφολόγος μας λέει...
#---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#
# Ενέργεια (θερμίδες) 322.7
# Πρωτεϊνη (γρ) 9.3
# Υδατάνθρακες (γρ) 23.6
# Λίπος (γρ) 23.6
#
# Η συνταγή αυτή είναι εξαιρετική για ένα
# ελαφρύ πλήρες γεύμα ή για να την μοιραστείς
# ως συνοδευτικό με ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας.
# Επιπλέον, τα παντζάρια εκτός από εξαιρετική
# πηγή αντιοξειδωτικών, έχουν συγκεντρώσει
# επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ιδιότητάς τους να αυξάνουν την απόδοση.
#
# Καλή όρεξη!
#
# Θρεπτική αξία ανά μερίδα
# Ενέργεια (θερμίδες) 322.7
# Πρωτεϊνη (γρ) 9.3
# Υδατάνθρακες (γρ) 23.6
# Λίπος (γρ) 23.6
#
# Η συνταγή αυτή είναι εξαιρετική για ένα
# ελαφρύ πλήρες γεύμα ή για να την μοιραστείς
# ως συνοδευτικό με ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας.
# Επιπλέον, τα παντζάρια εκτός από εξαιρετική
# πηγή αντιοξειδωτικών, έχουν συγκεντρώσει
# επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ιδιότητάς τους να αυξάνουν την απόδοση.
#
# Καλή όρεξη!
#
#---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τζένη μου αύριο έχω ψαράκι κ μου βρήκες λύση για πεντανόστιμη σαλατούλα! υπέροχη!
ReplyDeleteΚαληνύχτα!
Πολύ χαίρομαι Έρη μου! Να μου πεις πώς πήγε! Φιλιά!
Deleteπαω να αγορασω πατζαρια!!!
ReplyDeleteκαλη σου μερα
ειρηνη
Go go! Φιλιά!
DeleteΤζενάκι το κόλπο με το ψητό παντζάρι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα!
ReplyDeleteΘέλει πολλή ώρα για να ψηθεί??
Η δροσερή σαλατούλα σου με γοήτευσε!
Φιλιά!
Μα ναι σου λέω Έλενα, γίνονται φανταστικά και δεν μυρίζουν (τον καημό μου εγώ)!
DeleteΘέλουν γύρω στη μια ώρα σε σιγανή θερμοκρασία (160-170).
Με ένα μαχαιράκι τα τρυπάς, και αν τα νιώσεις μαλακά τα βγάζεις.
Τα αφήνεις να κρυώσουν, τα ξετυλίγεις από το αλουμινόχαρτο, και ξεφλουδίζονται πανεύκολα με ρολό κουζίνας! Δοκίμασέ τα!
Φιλιά!
Τζένη, τα λατρεύω τα παντζάρια και φέτος φάγαμε μόνο δικής μου παραγωγής. Είναι από τα καλύτερα και πλουσιότερα λαχανικά σε ωφέλιμα συστατικά. Είτε βραστά είτε ψητά είναι πεντανόστιμα!!Τρώμε και τα φύλλα των πατζαριών, βέβαια, τα βράζω μαζί με τα παντζάρια και τα βγάζω νωρίτερα από την κατσαρόλα, αν χρειάζεται. Με την φέτα ταιριάζουν πολύ! Ωραία η σαλάτα σου και θρεπτική!!
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Ουάου! Δική σου παραγωγή! Τέλεια!
DeleteΛες να τα βράσω κι εγώ? Δεν μυρίζει ο τόπος?
Σε φιλώ Ειρήνη!
Υπέροχο το πατζαράκι!!!!
ReplyDeleteΩραίο πιάτο και ως κυρίως τώρα με τις ζέστες!!!
Φιλιά
Ναι ναι, είανι δροσιστικό! Φιλιά manousina!
DeleteΠαντζάρια ψητά... χμ, μου ακούγεται άκρως ενδιαφέρον!
ReplyDeleteΈρχεται και η δροσερή σος με τη φέτα να τα απογειώσει χρωματικά και γευστικά!
Πολύ ωραία πρόταση Τζενάκι!
Thank you Ερμινόνη μου!
DeleteΠαρόλο που δεν μου πολυαρέσουν τα παντζάρια στις φωτογραφίες φαίνονται πολύ λαχταριστά και ειδικά με την φέτα!
ReplyDeleteΟύτε κι εμένα με τρελαίνουν Βάσω μου αλλά επειδή είναι απίστευτα θρεπτικά και κάνουν πολύ καλό, εφευρίσκω τρόπους να τα μαγειρεύω που να τα κάνουν προσιτά!
DeleteΣε φιλώ!
Πολύ εντυπωσιακό πιάτο!
ReplyDeleteThank you Villy μου!
Delete