Wednesday, September 1, 2010

Σκωτσέζικα ψωμάκια scones / Scottish bread scones


Ντίαρ Ντάιαρι,

Μετά το ψωμί με τη μπύρα, μου είπε η μαμά πως είχε φτιάξει και ο Παρλιάρος ένα ψωμί στις γλυκειές αλχημείες. Οπότε δεν ήθελε πολύ μετά από αυτό, μπήκαμε στο site και χαζεύαμε τα βίντεο με τις συνταγές! Μια από αυτές στην κατηγορία των ψωμιών ήταν και τα scones. 

Τα scones τα πρωτογεύτηκα στο Alice's teacup στα οποία με μύησε η φίλη μου η Μίνα. Μου τα περιέγραψε σαν τέλεια ψωμάκια με διαφορετικές γεύσεις, από pumpkin, σοκολάτα, blueberries μέχρι και αλμυρά. Βλέποντας λοιπόν την εύκολη συνταγή του Παρλιάρου δε δυσκολευτήκαμε πολύ :)
Για αυτήν την έκδοση των scones (γιατί σίγουρα θα δοκιμάσω και άλλες) χρειάζεται: 
  • περίπου μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά baking powder
  • 2 αυγά
  • περίπου 20-30 γραμ. ζάχαρη (αν βάλουμε παραπάνω βγαίνουν πιο γλυκά και δεν μπορείς να τα κάνεις αλμυρά)
  • 4-5 κουταλιές κρέμα γάλακτος
  • 150 γραμ. βούτυρο
Η εκτέλεση πανεύκολη: 1. ανακατεύουμε τα υλικά 2. το ζυμάρι που προκύπτει είτε το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη (2-3 εκ. πάχος) και κόβουμε τρίγωνα, τετράγωνα ή ό,τι σχήμα θέλουμε, είτε πλάθουμε με τα χέρια σε ατομικά τρίγωνα ή στρογγυλά. Τα αλοίφουμε από πάνω με κρέμα γάλακτος ή αυγό και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά το πολύ (στους 200 C) και μοσχομυρίζει η κουζίνα!

Σημαντικότατη λεπτομέρεια! Μπορούμε να ανακατέψουμε ένα τμήμα από το ζυμάρι με κομμάτια σοκολάτας και να γίνουν σοκολατένια scones, ή με σταφίδες, ή με φρούτα όπως blueberries, ή να προσθέσεις φυστικοβούτυρο, ή αμύγδαλα...ή για την αλμυρή version να προσθέσουμε κομμένο ζαμπόν και τυρί... και ό,τι άλλο φανταστούμε ή λιγουρευόμαστε!


Άλλη εναλλακτική είναι να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη και κανέλα και μετά να τα ψήσουμε...βγαίνουν πολύ πολύ καλά! Τέλος, η πιο εύκολη και απλή λύση: δεν ανακατεύουμε τη ζύμη με τίποτα και όταν ψηθούν τα ανοίγουμε στη μέση και τα απολαμβάνουμε με βούτυρο και μαρμελάδα ή νουτέλα! Ε?
Γιορς

1 comment:

  1. Μμμ πολύ ωραία και αυτή η συνταγή! Άκρως επεξηγηματική! Θα τα δοκιμάσω!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...