Monday, April 22, 2013

Chicken Pot Pie



Ντίαρ Ντάιαρι,

πρωτοδοκίμασα το chicken pot pie στο P.J. Clarke's, αυτό το τόσο παλιό και ιστορικό μαγαζί στην 3η λεωφόρο, που όταν μπαίνεις μέσα νιώθεις να σε πηγαίνει πίσω στο χρόνο. Στη Νέα Υόρκη των Mad Men, και ακόμα πιο παλιά...



Στην Αμερική το πιάτο αυτό θεωρείται "comfort food". Δηλαδή ένα φαγητό εύκολο να το φτιάξει κανείς, παραδοσιακό και με μιά δόση νοσταλγίας...



Μιας και βρέθηκα εδώ κι εγώ, σκέφτηκα πως ευκαιρία είναι να μάθω να το φτιάχνω.



Υλικά (για ένα στρογγυλό πυρεξ ~18cm και 2 ράμεκιν)

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 στήθη κοτόπουλο, κομμένα σε μπουκιές
  • 1 πακέτο κατεψυγμένα καρότα σε κύβους και μπιζέλια (περίπου 1 1/2 κούπα λαχανικά)
  • 2 πατάτες σε κύβους
  • 4 κούπες ζωμό κοτόπουλο
  • 1/2 κούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν
Η συνταγή θέλει και μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια, αλλά δεν είχα και βαριόμουν τόοοσο πολύ να πάω στο σούπερ... :)


Ακολουθούν οι φωτογραφίες που δείχνουν βήμα βήμα τα στάδια της συνταγής.









1.   Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε ζεστή κατσαρόλα, και σωτάρουμε τις μπουκιές από κοτόπουλο.
2.   Προσθέτουμε τις πατάτες και τα κατεψυγμένα λαχανικά, και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
3.   Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
4.   Προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αρχίζει  να πήζει.
5.   Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.





  6.   Στο μεταξύ στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο του πυρέξ και τρυπάμε με ένα πηρούνι. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από τα τοιχώματα και το χρησιμοποιούμε μετά για να φτιάξουμε τα "καπάκια" για τα ράμεκιν. (Στα ράμεκιν δεν έβαλα πάτο σφολιάτας)
  7.   Ψήνουμε τη βάση για 15 λεπτά στους 355F (180C).
  8.   Μόλις ψηθεί η βάση ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη σφολιάτα.
  9.   Καπακώνουμε με το 2ο φύλλο σφολιάτας. Πάλι κόβουμε ό,τι περισσεύει και "σφραγίζουμε" το πάνω με το κάτω φύλλο.
10.   Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και χαράζουμε το φύλλο ανοίγοντας μικρές σχισμές.




11.   Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα μέσα στα ράμεκιν.
12.   Καπακώνουμε με το υπόλοιπο φύλλο σφολιάτας το οποίο έχουμε ανοίξει σε στρογγυλά περίπου 2 εκατοστά πιο φαρδιά από το μέγεθος των ράμεκιν.
13.   Βρέχουμε με νερό τις άκρες της σφολιάτας και τα τοιχώματα των ράμεκιν απ΄'εξω για να "σφραγίσουμε" την πίτα.
16.   Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και χαράζουμε το φύλλο ανοίγοντας μικρές σχισμές.
15.   Ψήνουμε στους 355F (180C) για 40-45 λεπτά.





Μύρισε η κουζίνα μας και μας έσπασε τις μύτες η μυρωδιά! Ήταν νοστιμότατο! 

Το τραγανό φύλλο από πάνω και η υφή της σούπας στο εσωτερικό συμπλήρωναν τέλεια το ένα το άλλο.

Το μόνο πρόβλημα σε αυτό το φαγητό είναι ότι πρέπει να αφήσεις λίγο να κρυώσει, αλλιώς καταλήγεις να τρέχεις για ένα ποτήρι κρύο νερό να σβήσεις τη γλώσσα που καίγεται!

Σας φιλώ!

Γιορς,
Τζενούλα



8 comments:

  1. Πολύ λαχταριστό δείχνει το chicken pot pie,Jenny!Γειά στα χέρια σου! :)

    ReplyDelete
  2. Σούπερ πιάτο, Τζένη! Τραγανή σφολιάτα, ζουμερή γέμιση! Απίθανη νοστιμιά!! Ίσως γι' αυτό οι Αμερικανοί το θεωρούν comfort food. Και δικαίως!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  3. Εξαιρετική πρόταση!!! Πάρα πολύ ωραία εμφάνιση και σίγουρα είναι και πεντανόστιμο!!!:)

    ReplyDelete
  4. Υπέροχο φαγάκι!
    Ο συνδυασμός φύλλου με σουπίτσα είναι απλά το κάτι άλλο!
    Και από γεύση σκίζει δεν το συζητώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Πολύ πολύ ωραίο θα το φτιάξω μετά το Πάσχα!!

    ReplyDelete
  6. πολύ όμορφο πιάτο!!!

    ReplyDelete
  7. Είναι υπέροχη πίτα / τάρτα!! Αντι για κρέμα γάλακτος γω βάζω λίγο γιαούρτι και γίνεται πιο ελαφρύ κ πιο κρεμωδες! Δοκιμάστε το!

    ReplyDelete
  8. comfort food μεν, έχω τσουρουφλίσει την γλώσσα μου δε... Δεν θα το ξεχάσω! Με έμαθε να είμαι λιγότερο λιχούδα σε φαγάκια που μοσχοβολούν σαν το δικό σου Τζενούλα μου!
    Φιλάκιαααααα

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...