Ντίαρ Ντάιαρι,
ναι έχω χαθεί το ξέρω, μα υπάρχουν δικαιολογίες. Μα σήμερα δε θα σταθώ σε αυτές.
Σήμερα θα σας πω για το δείπνο που είχαμε στην επέτειό μας, περίπου 1 μήνα πριν...
Όπως πάντα ο Βασίλης κανόνισε το πού θα πάμε. Και επίσης όπως πάντα, ενώ ξέρει πως ανυπομονώ να μάθω δεν μου έλεγε τίποτα. Ήξερα ότι θα πηγαίναμε για tasting, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι αρκετή σε μια πόλη με 3,500 εστιατόρια!
Στο δρόμο κατάλαβα πως θα κατεβαίναμε στη στάση West 4th.
Τότε μπήκα στο νόημα!
Γιατί θυμήθηκα το εστιατόριο "One if by land, two if by sea"! Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη γιατί πολλές φορές το είχα βάλει στο μάτι περνώντας απέξω. Και μόλις είχε έρθει η ώρα να μπω και μέσα!!
Το εστιατόριο είχε πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα, με λευκά τραπεζομάντηλα, φρέσκα λευκά τριαντάφυλλα και κερί σε κάθε τραπέζι!
Υπήρχε πιανίστας, τζάκι αναμμένο, τεράστια κάδρα στους τοίχους και ακόμα μεγαλύτερα παράθυρα που έβλεπαν τη φωτισμένη πίσω αυλή.
Λάτρεψα την επιβλητική σκάλα που ανέβαζε στον δεύτερο όροφο του μαγαζιού. To μέρος είναι απίθανο για ρομαντικά ραντεβού, αλλά και για ένα πιο επίσημο οικογενειακό δείπνο!
Το ποίημα που ενέπνευσε το όνομα του εστιατορίου ήταν γραμμένο στο μενού, και με τη σειρά του εμπνευσμένο από την αμερικάνικη ιστορία...
Of the midnight ride of Paul Revere,
On the eighteenth of April, in Seventy-five;
Hardly a man is now alive
Who remembers that famous day and year.
By land or sea from the town to-night,
Hang a lantern aloft in the belfry arch
Of the North Church tower as a signal light,--
One if by land, and two if by sea;
Ready to ride and spread the alarm
Through every Middlesex village and farm,
For the country folk to be up and to arm."
Κι ύστερα ξεκίνησε το 7-course Chef's Tasting Menu...
Egg Custard
dashi, uni alverta president caviar
Στην αρχή δεν με ενθουσίασε αυτό το πιάτο. Είχε πολύ έντονη γεύση ψαριού για τα γούστα μου. Όμως δοκίμασα να πάρω μια κουταλιά από όλα τα υλικά... και δεν με απογοήτευσε...
Foie Gras Terrine
rhubarb, green strawberry, ramps
Πραγματικά εκπληκτικός συνδυασμός του foie gras με τις φράουλες και το rhubarb (στα ελληνικά "ραβέντι").
Φρουτένιος και βουτυρώδης ο συνδυασμός, με ξετρέλανε!
Μόνο που ένιωθα πως θα μπορούσα να το τρώω για πρωινό, αλειμμένο πάνω σε ζεστό ψημένο ψωμάκι, παρέα με μια mimosa!
Warm Peekytoe Crab
picholine olive, beurre de montpellier
Ζεστό πιάτο, όπου το βούτυρο montpellier συνόδευε τέλεια τη γλυκιά και τρυφερή καβουρόψυχα. Το πατέ ελιάς έδινε μια οξύτητα στο πιάτο.
Roasted Branzini
lemon cauliflower puree, shallot marmelade
Παρότι εξαιρετικά μικρό κομμάτι από το ψάρι, ήταν πεντανόστιμο!
Ο πουρές κουνουπίδι επίσης τέλειος.
Αλλά αυτό που λάτρεψα στο πιάτο αυτό ήταν τα κρεμμυδάκια πάνω από το ψάρι! Γλυκά και κρατσανιστά, πολύ ωραία γέυση και υφή!
Veal Tasting
black trumpet, cauliflower, nasturtium
Δεν έχω να πω πολλά για αυτό το tasting μοσχαρίσου κρέατος.
Ήταν καλό, αλλά σε αυτό το σημείο είχα χορτάσει αρκετά και δεν μπόρεσα να το εκτιμήσω όπως έπρεπε.
Mango sorbet and rhubard
Ένα σορμπέ μάνγκο ήταν η μετάβαση από το φαγητό στα επιδόρπια που ακολούθησαν.
Το rhubarb μου φάνηκε λίγο ξινό, αλλά τα τρίμματα μπισκότου και το σορμπέ ήταν τέλεια!
Honey study
thristle, rata, sunflower, lavender, cherry, chestnut
Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω πως το πιο ενδιαφέρον και πρωτότυπο πιάτο για μένα ήταν το Honey Study.
Ήταν σαν tasting μελιού, και παρόλο που δεν μου άρεσαν εξίσου όλες οι γεύσεις, νομίζω πως ήταν τέλεια ιδέα να σερβίρουν 7 διαφορετικά μέλια δίπλα σε κάτι που αναδεικνύει τη γεύση και τα αρώματα: κεικ, παγωτό, τυρί ρικότα, μαρμελάδα κεράσι...
Ήταν εκπληκτικό γιατί μέσα στο μεγάλο tasting για το οποίο πήγαμε, είχαμε και 2 μικρότερα, αυτό με το μοσχάρι και αυτό με τα μέλια! Φανταστική ιδέα!
Upside down mango cake
bamboo rice pudding, yogurt, ginger, anise
Αυτό ήταν ένα τεράστιο γλυκό!
Στον πάτο είχε "πουτίγκα ρυζιού" (σαν ρυζόγαλο ήταν!), από πάνω ακουμπούσε ένα ζουμερό κέικ μάνγκο, στο πλάι μια μπάλα παγωτό τζίντζερ και δίπλα "λωρίδες" από φρέσκο μάνγκο.
Ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικός! Ήταν ένα εξωτικό επιδόρπιο, ζουμερό και δροσιστικό!
Στον πάτο είχε "πουτίγκα ρυζιού" (σαν ρυζόγαλο ήταν!), από πάνω ακουμπούσε ένα ζουμερό κέικ μάνγκο, στο πλάι μια μπάλα παγωτό τζίντζερ και δίπλα "λωρίδες" από φρέσκο μάνγκο.
Ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικός! Ήταν ένα εξωτικό επιδόρπιο, ζουμερό και δροσιστικό!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας κέρασαν και σοκολατο-καρδούλες και μας ευχήθηκαν! Χιχι!
Ανυπομονώ να ξαναπάω στο One if by land, two if by sea, γιατί έχω ακούσει ότι φημίζεται για πολλά πιάτα, όπως το Beef Wellington!
Σας χαιρετώ!
Γιορς,
Τζενούλα
Τζενούλα, να τα κατοστήσετε, να είστε πάντα έτσι αγαπημένοι και να σου κάνει ο καλός σου τέτοιες ωραίες εκπλήξεις. Ωραία ιδέα μού έδωσες για το εστιατόριο! Φιλάκια σας!!!
ReplyDeleteΝα είστε πάντα καλά και να περνάτε πάντα τόσο όμορφα:)
ReplyDeleteΝα γιορτάζετε πολλά χρόνια ακόμα Τζένυ μου και να πάντα αγαπημένοι.
ReplyDeleteΩραία η έκπληξη του καλού σου.
Φιλιά πολλά
Χρόνια σας πολλά κοριτσάκι!
ReplyDeleteΠάντα έτσι όμορφα να περνάτε!
Πολύ μου άρεσε η γευσιγνωσία μελιού!
Φιλιά πολλά!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ..ΠΕΡΙΗΓΗΘΗΚΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!ΚΑΛΟ ΓΟΥΣΤΟ,ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΨΑΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ..ΣΕ ΚΑΛΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ..ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ!
ReplyDeleteΚι' εγώ "χάθηκα" αλλά δεν είχα την "τύχη" σου να έχω επέτειο και να με πάνε σε κάτι τόσο εξαιρετικό καλή μου Τζένη.
ReplyDeleteΚατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, το πιάτο με τις δοκιμές μελιού, είναι ίσως το πιο σημαντικό της αναφοράς σου. Πραγματικά τα μέλια, δείχνουν την γεύση τους δίπλα σε κάτι που μπορεί να την αναδείξει πραγματικά.
ΧΡΟΝΙΑ σας ΠΟΛΛΑ :-)))
Μπράβο στον Βασίλη! Να είσαστε πάντα χαρούμενοι και να γιορτάζετε πανηγυρικά τέτοιες γλυκιές επετείους!
ReplyDeleteΠολύ χάρηκα που σας κρυφοκοιτούσα (με κάποια καθυστέρηση... Μα πότε το ανέβασες Τζενούλα μου?)