Monday, February 11, 2013

Orange-chocolate mousse



Ντίαρ Ντάιαρι,

η αλήθεια είναι πως συνέχεια προσπαθώ να μαθαίνω.

Διαβάζω, κοιτάζω, παρακολουθώ, συζητώ, ψάχνω.

Για ιδέες, για τη δουλειά μου, για την ιστορία, για βιβλία, για την πόλη, για γεύσεις, για ανθρώπους.


Αυτή η εισαγωγή μου βγήκε βλέποντας τη mousse που έφτιαξα τις προάλλες. Θυμήθηκα το γιατί την ξεκίνησα: έβλεπα να φτιάχνουν mousse στο masterchef, να χρησιμοποιούν ζελατίνη, να τη αρωματίζουν, να μην τους βγαίνει σταθερή... όλο έβλεπα και σκέφτηκα πως δεν ξέρω να φτιάχνω!

Έψαξα online, βρήκα συνταγές, διάβασα για τη ζελατίνη, κατέβασα τα φακελάκια ζελατίνης από το πάνω ράφι, έβγαλα τη σοκολάτα από το ψυγείο, πήρα και τα πορτοκαλάκια από τη φρουτιέρα και είπα πως κάτι θα βρω να κάνω για να μάθω!

Να τι έκανα με:
200 γραμμ. σοκολάτα semi-sweet (ούτε πικρή, ούτε γάλακτος, το ενδιάμεσο)
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
2 ασπράδια αυγού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 φακελάκι σκόνη ζελατίνης (10γραμ. νομίζω αντιστοιχούν σε 6-8 φύλλα ζελατίνης)
μισή κούπα κρύο νερό

Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε τη ζελατίνη με το κρύο νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.
  4. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain marie. Στη ζεστή σοκολάτα προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και το νερό με τη ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  5. Με μια μαρίζα ενώνουμε προσεκτικά το μείγμα της μαρέγκας και της σαντιγύ. Προσέχουμε να διπλώνουμε το μείγμα με απαλές κινήσεις και να μην ανακατεύουμε γιατί θα χάσει τον όγκο η μαρέγκα.
  6. Στην ένωση μαρέγκας-σαντιγύ, προσθέτουμε πάλι με απαλές κινήσεις το (όχι πια πολύ ζεστό) μείγμα της σοκολάτας.
  7. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να περάσουμε το μείγμα από τη σήτα, για να διαλυθούν τυχόν μπαλάκια που έχουν δημουργηθεί. Εγώ αγνόησα αυτό το βήμα και είχα πού και πού μικρές λευκές μπαλίτσες μαρέγκας επειδή την παραχτύπησα... Είχαν τη γοητεία τους, αλλά στη σωστή mousse δεν πρέπει να υπάρχουν!
  8. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. 
  9. Σερβίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού και τρίμματα σοκολάτας.
  10. Με τα υλικά αυτά βγαίνουν 4 μπολ/ποτήρια του κρασιού ή 8 μικρές μερίδες.

Κλείνοντας το σημερινή ανάρτηση, δύο ακόμα από τα φετινά μου New Year's Resolutions:

1. Να μαθαίνεις. Έστω και μια τυχαία σελίδα στο wiki να ανοίξεις και να διαβάσεις, κάτι θα κερδίσεις. Για το οτιδήποτε. Αρκεί να ανοίξεις το μυαλό σου και να μάθεις.
Η γνώση δεν πάει χαμένη. Πού πέφτει η Τανζανία, τι είναι ο footman (ναι βλέπω Downton Abbey), πώς φτιάχνεται μια mousse.

2. Να γράφεις στα ελληνικά ή στα αγγλικά (ειδικά στα chats και emails). Όχι στη μίξη τους. Κι αυτή είναι σημάδι των καιρών, μα η κρίση μου λέει να μην το ακολουθήσω. Γράφω αγγλικά για να μαθαίνω, και ελληνικά για να μην ξεχνάω.

(εξαίρεση το Ντίαρ Ντάιαρι και το Γιορς που είναι γλυκούλικα και μόνο για το blog :))

Σας φιλώ,
Γιορς
Τζενούλα

πσ. Έχω κολλήσει πολύ με το Adagio από Secret Garden, και δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου αρέσει η εκτέλεση με το πιάνο ή με το βιολί...


22 comments:

  1. Γεια σου Τζενούλα, που πολύ καλά κάνεις και έχεις την κεραία ανοιχτή στη μάθηση. Αλλιώς , πώς; Αχ, εγώ αυτή τη ζελατίνη πώς θα τη μάθω; (Καλά, να'ταν αυτή μόνο!!!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μάρθα μου! Ναι σιγά μην κολλήσεις εσύ στη ζελατίνη, έλα τώρα!

      Delete
  2. Kαλημέρα κοριτσάκι μου!!!!!!πολύ καλό αυτό που έφτιαξες!!!!!!!φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ουουμ εξαιρετικό βγήκε! Θα δεις ;)

      Delete
  3. Πολύ ωραία η mousse Τζένη με ωραίο συνδυασμό υλικών και αρωμάτων. Είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  4. Καλό είναι να μη σταματάμε να μαθαίνουμε Τζενάκι!
    Είδες τώρα; Έφτιαξες τόσο ωραία μους με άρωμα πορτοκαλιού και υπέροχη σοκολατένια γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και πόσα ακόμα καλύτερα μπορείς να κάνεις άμα έχεις όρεξη να μάθεις! Φιλιά Ερμιόνη μου!

      Delete
  5. Ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι είναι από μόνος του εγγύηση για το αποτέλεσμα! Είμαι σίγουρη ότι αν την είχα μπροστά μου αυτή την μους, δεν θα μπορούσα να σταματήσω στο ένα μπολάκι... Οι έρευνές σου περί ζελατίνας απέδωσαν!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μ'αρέσει πολύ ο σοκο-πορτοκαλο συνδυασμός! Φιλιά Αναστασία μου!

      Delete
  6. Κι εγω θα ψηφισω ναι στον συνδυασμο πορτοκαλι-σοκολατα! Δεν μου πολυαρεσουν οι κρεμες αλλα αυτην θα την δοκιμαζα ευχαριστως!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και θα σε αποζημίωνε πιστεύω Μαρίνα μου! Φιλιά!

      Delete
  7. Τζενάκι μου γλυκό, πόσο χαίρομαι που υπάρχουν παιδιά σαν κι εσένα, που επιζητούν διαρκώς την γνώση.
    Η μους σου δείχνει πολύ νόστιμη!
    Την ζελατίνη σκόνη την έχω βολευτεί απίστευτα (τα φύλλα ομολογώ δεν τα βολεύομαι)
    Εγώ αφού την αφήσω στο νερό λίγα λεπτά να πήξει, μετά την ζεσταίνω για μισό λεπτό (μόνο) στον μικροκυμάτων και γίνεται διαυγής. Και μετά την προσθέτω.
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α ωραίο tip Έλενά μου, θα το κάνω στην επόμενη mousse! Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες!

      Delete
  8. Τζενούλα μου τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό που μας έφτιαξες;Φανταστικός συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι!!!Συμφωνώ πως δε πρέπει να σταματάμε να μαθαίνουμε!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ελενάκι! Σε φιλώ!

      Delete
  9. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Τζενούλα πως και το παραμικρό που μπορούμε να μάθουμε είναι υπέρ μας.

    Η μους πολύ επιτυχημένη. Σοκολάτα & πορτοκάλι είναι πολύ καλοί φίλοι :)

    Η μουσική αυτή υπέροχη. Ωραίο με το βιολί

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μάριον! Λες βιολί ε? Ναι, είναι πιο συγκινητικό, πιο "ποιητικό"...
      Σε ευχαριστώ που πέρασες! Φιλάκια!

      Delete
  10. Η "γνώση" είναι "όπλο" δυνατό και σε όποιο επίπεδο κι' να την αποκτήσει κανείς, δεν πάει χαμένη Τζενούλα :-))

    Όσοι είχαν "γνώσεις" ή συνεχώς αναζητούσαν τη ΓΝΩΣΗ, έγιναν θρύλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμη κι'αν ως μεγάλοι ΓΝΩΣΤΕΣ θεωρήθηκαν εχθροί του απλού λαού.

    Your's Penelope :-))

    Υ.Γ. η μους σου είναι γαργαλιστική.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά Πηνελόπη μου! Μου αρέσουν πάντα τα σχόλιά σου, έχουν μια νότα σοφίας και εμπειρίας και νιώθω να μαθαίνω και από αυτά! Σε ευχαριστώ πολύ, φιλιά!

      Delete
  11. Κάποτε μου είπαν ότι καμία πληροφορία δεν είναι άχρηστη και από τότε πολλές φορές έχω σκεφτεί πόσο δίκιο είχαν.
    Η μους σου είναι υπέροχη! Δεν έχω κάνει ποτέ με ζελατίνη. Θα την δοκιμάσω γιατί μας αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτα - πορτοκάλι.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φυσικά και καμιά δεν είναι άχρηστη, απλά χρειαζόμαστε και ένα φίλτρο πού κ πού. Σε χαιρετώ Νοτούλα!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...