Tuesday, March 19, 2013

Ratatouille











Ντίαρ Ντάιαρι,

νομίζω πως όλοι έχουμε δει την παιδική ταινία Ratatouille!


Αν δεν την έχετε δει ήδη σας προτρέπω να το κάνετε! Θα απολαύσετε τον μικρούλη αποφασιστικό αρουραίο Ρεμύ να συνδυάζει τα λαχανικά, να τα τοποθετεί σε τάξη μέσα σε ένα ταψί και να φτιάχνει ένα υπέροχο Ratatouille! 


Βλέποντας την ταινία αρχίζουν να σου έρχονται μυρωδιές από το φρέσκο θυμάρι και το σκόρδο και το στομάχι αρχίζει να γουργουρίζει!


Όταν είδα την ταινία προσπαθούσα να θυμηθώ αν έχω ξαναδεί αλλού αυτό το πιάτο.

Μου θύμισε πολύ το δικό μας μπριάμ, μετά έψαξα και είδα πως Ratatouille είναι ένα πιάτο λαχανικών, ακριβώς όπως το μπριαμ, στη γαλλική κουζίνα.

Όμως αυτό που με κέρδισε στο Ratatouille του Ρεμύ είναι τα λαχανικά που εναλλάσσονται με τάξη από έξω προς το κέντρο τους ταψιού σε σπειροειδή μορφή...




Με τον Ρεμύ λοιπόν για sous-chef, σας παρουσιάζω τη συνταγή για το.... Ratatouille!



Υλικά (για μια μεγάλη γάστρα, 5+ μερίδες)
  • 3 κούπες σάλτσα ντομάτας έτοιμη (πχ. Pummaro)
  • 3 κου. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • λίγο σκόρδο πολύ ψιλοκομένο
  • 2 μεσαίες μελιτζάνες
  • 3 πράσινα κολοκυθάκια
  • 3 κίτρινα κολοκυθάκια
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • ελαιόλαδο (~20ml)
  • φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη (ή αποξηραμένα)
  • αλάτι και πιπέρι
Όλα τα λαχανικά, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες και πιπεριά πρέπει να είναι κομμένα με πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες.

Βήμα 1: Σε ένα ταψί ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Προσέχουμε να είναι καλυμμένος όλος ο πάτος του ταψιού.
Βήμα 2: Ξεκινώντας από την άκρη του ταψιού τοποθετούμε εναλλαξ τις φέτες των λαχανικών, δημιουργώντας ένα σπιράλ προς το κέντρο. Πχ. μελιτζάνα-κίτρινο κολοκύθι-πράσινο κολοκύθι-ντομάτα-πιπεριά-μελιτζάνα και ούτω καθεξής.
Βήμα 3: Αφού τοποθετήσουμε τα λαχανικά αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το λάδι και το φρέσκο θυμάρι.
Βήμα 4: Αν έχουμε ταψί, τότε καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Εγώ χρησιμοποίησα τη γάστρα και το καπάκι της. Ψήνουμε στους 375F (190C) σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Στο τέλος ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 355F (180C) και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.




Ασφαλώς και πρόσθεσα λίγη φετούλα στο τέλος από πάνω... και ήταν ό,τι του έλειπε για να γίνει τέλειο!

Εγώ και ο sous-chef μου ο Ρεμύ σας χαιρετούμε!

Γιορς,

Τζενούλα

15 comments:

  1. Τέλεια ανάρτηση!
    Αγαπώ ρατούλη!

    ReplyDelete
  2. Τι τέλεια ανάρτηση Τζενούλα μου!!πολύ ωραία η τοποθέτηση των λαχανικών και της πατάτας........και νομίζω αυτό είναι που κάνει και την διαφορά με το δικό μας μπριάμ!!ίσως και η έλλειψη του φρέσκου δυόσμου και του μαιντανού!!!!Μπράβο για την υπομονή σου και καλοφάγωτο!

    ReplyDelete
  3. Xaxaxa!!! Poli oreo!!!!! Agapimeni tainioula!!!!!

    ReplyDelete
  4. Κι εμείς σας χαιρετούμε chef Jenny & sous-chef Remy!! Βλέπω τα πήγατε πολύ καλά! :-) Υπέροχο το ρατατουϊγ σου! Εκείνη η σκηνή που ο φοβερός και τρομερός κριτικός Ίγκο δοκιμάζει το ρατατουϊγ και τη συγκίνηση που του προκαλεί είναι από τις αγαπημένες μου!
    Α, και δεν χρειάζεται να πω ότι, παιδική ή όχι, εγώ την βλέπω τουλάχιστον μια φορά το χρόνο!! :-) Την λατρεύω!
    Ανοιξιάτικες καλημέρες από Αθήνα!

    ReplyDelete
  5. Τζενάκο, τι ομορφιά (πέρα από τη γεύση που τη λατρεύω) είναι αυτή? Κλέβει εντυπώσεις έτσι το φαγάκι όταν εμφανιστεί. Η ταινία αγαπημένη μας εννοείται!
    Καλή Σαρακοστή κοριτσάρα!

    ReplyDelete
  6. Εξαιρετική παρουσίαση Τζένη μας!

    Αλλά εγώ τώρα με το κολοκυθάκι, έχω ένα μικρό κόλλημα, να θέλω πάντα τον δυόσμο στην γεύση του.
    Τα θεωρώ τα δυό τους απολύτως και δια βίου "παντρεμένα" :-))

    Καλή συνέχεια σε όλα και στην Σαρακοστή φυσικά!

    ReplyDelete
  7. Παιδική ταινία ήταν το Ratatouille?? χιχι..
    μπα..μια χαρά ταινία για μεγάλους ήταν...

    Μπορεί να μοιάζει με το δικό μας μπριαμ αλλά αυτό που λες κι εσύ η εναλλαγή των λαχανικών και η τακτοποίηση τους μέσα στο ταψί το κάνει ξεχωριστό.
    Κι εσύ το έκανες τέλειο.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  8. Υπέροχη ταινία και το φαγητό σου εξαιρετικό!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Τέλειο φαίνεται το φαγητό και μπορεί να το φτιάξω και αύριο που θα έχει λαική το πρωί και θα πάρω λαχανικά!

    ReplyDelete
  10. Τζένυ, η μικρή έχει ξετρελαθεί με το φαγητό αυτο, από τότε που είδε την ταινία. Είναι πολύ νόστιμο, όλα τα όμορφα και νόστιμα μεσογειακά υλικά, σε παράταξη! Γι' αυτό και μας αρέσει!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  11. Πανέμορφο πιάτο! Τι ωραία που είναι παραταγμένα τα λαχανικά! Σαν πίνακας ζωγραφικής! Φαντάζομαι ότι ανάλογη της εμφάνισης θα είναι και η γεύση! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Πολύ αγαπημένη ταινία και πολύ ωραία ιδέα! Εξαιρετική η εκτέλεσή σου! Πανέμορφο το πιάτο σου και είμαι σίγουρη ότι είναι και πεντανόστιμο!!! Και η "πινελιά" της φέτας στο τέλος ό,τι πρέπει!:)

    ReplyDelete
  13. Πολύ όμορφη ταινία, την έχω δει τουλάχιστον 3 φορές!!
    Και πράγματι το εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο πιάτο είναι η τόσο όμορφη τοποθέτηση των λαχανικών! Απλό αλλά πολύ κομψό!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  14. Ο Ρατατούλης είναι άρχοντας μάγειρας κι εσύ αρχόντισα Τζενούλα!

    ReplyDelete
  15. Τέλεια ταινία υπέροχο φαγητούλι!!!!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...