Ντίαρ Ντάιαρι,
Τρία μεγάλα τραπέζια είχαμε στο σπίτι τώρα στις γιορτές. Κι άλλα τρία στο σπίτι του Βασίλη. Τα μοιράσαν ωραία οι μαμάδες για να μην κουραστούν πολύ.
Έξι τραπέζια και μπουφέδες μαζί. Κρέατα, αγριογούρουνο, κόκορας, κότσια, ουρά, bourgignon, μπεκρής μεζές, σπετσοφάι, κρέπες, πίτες, σαλάτες. Λίγα λέω, μα δεν τα θυμάμαι όλα.
Χώρια τα γλυκά. Τα δικά μας, τα έτοιμα, τα δώρα, τα κλασικά χριστουγεννιάτικα.
Υπερβολή όπως πάντα, μα έτσι είναι οι γιορτές (μακάρι να ήταν έτσι για όλο τον κόσμο, τι να λέμε τώρα...)
Μην τα πολυλογώ, κάααατι ψιλά έφτιαξα κι εγώ (αλλά τι να φτουρήσω μπροστά στις έμπειρες μαμάδες?).
Μιας και ο μπαμπάς μου λατρεύει τον παστουρμά προμηθεύτηκε μπόλικο για το τραπέζι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Έτσι είπα να δοκιμάσω να φτιάξω μια παστουρμαδόπιτα, σαν κι αυτή που φτιάχνει συχνά στις μαζώξεις μας εδώ ο φίλος μας ο Θοδωρής. Ο Θοδωρής την λέει παστουρμαλί και μας ξελιγώνει κάααθε φορά που τη φτιάχνει!
Ο μπαμπάς μου κρατούσε μικρό καλάθι γιατί είχε δοκιμάσει κάπου έξω και δεν του άρεσε...
I proved him soooooo wrong!
Υλικά (για ένα πυρέξ που βγάζει 18 κανονικά κομμάτια)
---------
- 2 φύλλα σφολιάτας
- περίπου 15 φέτες παστουρμά (για να στρωθούν σε όλο το πυρέξ)
- 1-2 ντομάτες μαγάλες κομμένες σε φέτες (για να στρωθούν σε όλο το πυρέξ)
- τυρί κασέρι ανάλατο σε φέτες
- πρόσθεσα και λίγες "πιτσιλιές" ketchup
- 1 αυγό για άλειμμα
- λίγο λάδι για το πυρεξ
Εκτέλεση
--------------
- Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο λαδωμένο πυρεξ.
- Σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας καλύπτουμε με τις φέτες του παστουρμά.
- Συνεχίζουμε με το κασέρι και τη ντομάτα.
- Αν περισσέψουν υλικά τα προσθέτουμε πάνω από τη ντομάτα.
- (Προεραιτικά πρόσθεσα πολύ λίγη ketchup σκόρπια πάνω από τα υλικά.)
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε στα άκρα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
- Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα η σφολιάτα.
Ακουμπήσαμε το πυρεξ με την πίτα στο τραπέζι πριν έρθουν τα κυρίως και κανείς δεν κρατήθηκε... Όλοι τσιμπήσαμε ένα κομμάτι στο πιάτο μας και αρχίσαμε τα μουγκρητά!
Άλλες συνταγές για παστουρμαδόπιτα θα βρείτε και στα παρακάτω blogs:
- http://syntageskardias.blogspot.com/2010/04/blog-post_22.html
- http://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/2012/12/blog-post_17.html
- http://cookandfeed.blogspot.com/2012/12/pastrami-pie.html
- http://marascookrevolution.blogspot.com/2012/02/blog-post_19.html
- http://www.kalofagas.ca/2013/01/02/pastourmadopita-2/
Τζενούλα
πσ. Στον τίπλο μεταφράζω στα αγγικά τον παστουρμά σαν "pastrami", μα δεν εννοώ το αλλαντικό με την επικάλυψη του μίγματος από το τσιμένι και τα μπαχαρικά.
Proxthes ti suzitousame me parea kai twra eskase suntagi eks ouranou? Evge filenada!
ReplyDeleteΠω, πω, χρόνια την βλέπω αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ.
ReplyDeleteΜας ξελίγωσες!
Τζενούλα μου φανταστική, πωπω πρωι πρωι!!!!Μπράβο!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Μα κι εγώ που δεν τρώω με τίποτα τον παστουρμά γιατί μου μυρίζει,έφαγα δειλά-δειλά μια γωνίτσα και ήταν ωραία βρε παιδιά!!!!!!Καλημέρα Τζενούλα μου!!
ReplyDeleteΕίναι πολύ ιδιαίτερος μεζές αλλά όποιος τρώει παστουρμά σίγουρα θα τον λατρέψει! Μπράβο Τζενούλα!
ReplyDeleteΤζενούλα, η παστουρμαδόπιττα είναι από τις πιτούλες που τσακίζει στην κυριολεξία...ο καλός μου, ο οποίος λατρεύει τον παστουρμά! Όταν δε, έχω τραπέζι και την πεθερά μου, θέλουν μισό κιλό παστουρμά μόνο οι δυό τους! Από τις ωραίες, γευστικές πίτες, η σημερινή σου πρόταση. Καλοφάγωτη.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Η αγαπημένη πιτούλα του αδερφού μου!
ReplyDeleteΑπαραίτητη σε κάθε χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας!
Φιλιά!
Αμάν βρε Τζενούλα, με τσάκισαν οι φωτός σου!!!
ReplyDeleteΚαι δικιά μας λατρεμένη πίτα η παστουρμαδόπιτα!!!
Φέτος τις γιορτές δεν την έφτιαξα (τι να πρωτοφτιάξω) μα τώρα που βλέπω την δικιά σου το μετανοιώνω!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Δεν εχω δοκιμάσει ποτε... ΑΛλα απο τις φωτο που ανεβασες νομιζω οτι πρεπει να δοκιμασω στα προσεχως!!!
ReplyDeleteΣαν κορη γεννημενων στην Κωνσταντινουπολη, εχω φαει κι αν εχω φαει παστουρμαδοπιτες (αλλων)... Οι φωτογραφιες σου ομως με επεισαν να φτιαξω κι εγω επιτελους!
ReplyDeleteΤην συνταγή αυτή την φτιάχνει η πεθερά της αδερφής μου που είναι από την Πόλη. Είναι υπέροχη! Η φωτογράφισή σου σκίζει και μ έκανε να μου τρέχουν τα σάλια! Θα την κάνω σύντομα. Απ όσο ξέρω πάντως πρέπει να για μην μυρίζεις αφού την φας καλό είναι να αφαιρείς το γύρω γύρω από τον παστουρμά!
ReplyDeletekathy by anthomeli
είναι εξαιρετική και μου τρέχουν τα σάλια!
ReplyDeleteπόσο χάρηκα που σε γνώρισα και τα είπαμε από κοντά, είναι διαφορετική τώρα η επικοινωνία!
Ευχαριστώ για όλα ακόμη τρώω τις σοκολατίτσες σου!
φιλι
Γεια σου χρυσοχέρα με τα ωραία σου τα πικάντικα! Να ζήσεις Τζενούλα!
ReplyDeleteετσι την κανω κι εγω και ειμαι φανταστικη!!!χαλαλι η μυρωδια μετα!!
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσει αυτή η πίτα.
ReplyDeleteΔεν την έχω κάνει ακόμα αλλά όπου την βρω την τσακίζω.
Την έκανες πολύ ωραία Τζένυ.
Φιλιά πολλά