Thursday, September 29, 2011

Γαλλική κρεμμυδόσουπα / French onion soup



Ντίαρ Ντάιαρι,

κατόπιν των public requests που είχα για τη συνταγή της κρεμμυδόπιτας (και αφού σχεδόν πέρασε η δύσκολη εβδομάδα μου), ήρθε η ώρα να σας την πώ, ακριβώς όπως τη λέει το πολύτιμο βιβλίο μου "The cook's bible".

Τα υλικά:
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο
  • μισό κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα (όπως στη φώτο)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 1/2 κούπες ζωμό (μοσχάρι ή κοτόπουλο)
  • 4 κουταλιές της σούπας brandy (δεν είχα και δεν έβαλα και πάλι βγήκε μούρλια!)
  • 1 κούπα τριμμένο τυρί gruyère (η γραβιέρα κάνει μια χαρά), ή μια κούπα με ανάμικτο gruyère και παρμεζάνα
  • 8 φετούλες μπαγκέτας (1 εκ. πάχους)
  • σκόρδο
Καταρχήν λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε κρεμμύδια, ζάχαρη και αλάτι και κλείνουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να μαραθούν για 20-30 λεπτά. Πού και πού τους ρίχνουμε μια ματιά και τα ανακατεύουμε. Όταν πάρουν ένα χρυσαφί-καφέ χρώμα είμαστε έτοιμοι. Προσέχουμε όμως να μην μας καούν.


Προσθέτουμε το αλεύρι στα κρεμμύδια, ενώ η κατσαρόλα μας είναι πάνω στη φωτιά, και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
Στο μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε τα κρουτόν. Βάζουμε τις φέτες σε ένα ταψί και ψήνουμε και από τις δύο μεριές για 1-2 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να αρχίσουν να χρυσαφίζουν και να γίνονται crispy. Πριν κρυώσουν, τρίβουμε επάνω τους λίγο σκόρδο.

Γυρίζουμε πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το brandy (σας είπα εγώ δεν έβαλα αλλά δεν νομίζω ότι μας χάλασε κιόλας), και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Μοιράζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρίμαχα μπολάκια (που μπορούν δηλαδή να μπουν στο φούρνο).

Φανταστείτε πώς είναι αυτά που φτιάχνουμε το σουφλέ σοκολάτας, αλλά λιγάκι μεγαλύτερα.

Δεν τα γεμίζουμε μέχρι τέρμα, επειδή επάνω προσθέτουμε μία-δύο φέτες από το ψημένο ψωμί, και τέλος πάνω από το ψωμί βάζουμε μια καλή ποσότητα από το τριμμένο τυρί.

Τα μπωλ μπαίνουν στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Είναι καλό να βάλετε τα μπολ μέσα σε ένα άλλο ταψί για να μη γίνει ο φούρνος χάλια με το τυρί που θα ξεχειλίζει (μιαμ μιαμ...).

Στο μεταξύ, βρίσκουμε κάτι να κάνουμε σε κάποιο άλλο δωμάτιο, γιατί από τη μυρωδιά ξελιγώνεσαι και θες να μπεις μες στον φούρνο, χωρίς να σκέφτεσαι τα εγκαύματα.

Ε και όταν είναι έτοιμη η σούπα, πάλι καλό είναι να περιμένεις λίγο γιατί κάτω από το ψωμάκι καίγεται ο τόπος... Σε 5 λεπτάκια τη γεύεσαι και αποθεώνεις τη γαλλική κουζίνα (για άλλη μια φορά)...

Γιορς
Τζενούλα

8 comments:

  1. Filenada to ksereis oti exw foveri adinamia sti french onion soup...gourgourizei i koilitsa mou apo euxaristisi mono pou ti vlepw...!!! :)

    ReplyDelete
  2. φαίνεται νοστιμότατη η σουπίτσα σου και τα σαλάκια μου τρέχουν πάνω στο γραφείοοοοοο...θα την φτιάξω όπως και δήποτε άμεσα!!
    Καλό Σ/Κ:)

    ReplyDelete
  3. Αχ,αχ τι μου κάνεις βρε Τζενούλα!έτρεξαν τα σάλια μου πάλι!μου ξύπνησες και αναμνήσεις!μία τέλεια κρεμμυδόσουπα που φάγαμε μαζί στην Νέα Υόρκη!πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Απλά υπέροχη!!!!
    Σίγουρα θα την δοκιμάσω!
    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  5. Πως θαθελα τώρα ένα μπολάκι με τη σουπίτσα.
    Φαίνεται λαχταριστή και πεντανόστιμη.
    Πρέπει να την δοκιμάσω
    Νασαι καλά Τζένη :)

    ReplyDelete
  6. Αχ Τζενούλα πολύ ωραία η κρεμμυδόσουπα περιμένουμε με ανυπομονησία για το φοβερό σοκολατένιο γλυκό του σπιτικού δείπνου φιλιά

    ReplyDelete
  7. Φαίνεται φανταστικό και πάντα ήθελα να κάνω μια γαλλική κρεμμυδόσουπα, θα προσπαθήσω να το φτιάξω κι εγώ

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...