Tuesday, April 26, 2011

Σούπα με αγκινάρες και λευκά σπαράγγια / Artichoke and white asparagus soup


Ντιαρ Ντάιρι,

Aυτή τη στιγμή σας γράφω από τα Starbucks δίπλα από τη γέφυρα, όπου περιμένω να έρθει ο Bill και.... ο Θοδωρής και η Λίνα! Ναι, έχουν έρθει τα F.R.I.E.N.D.S μας! Είναι εδώ από τη Μ.Παρασκευή και το χαιρόμαστε πολύ! Βόλτες, γέλια, φωτογραφίες... Μια απόλαυση! Θα πάμε στο (απόλυτο) σουπερ μάρκετ και μετά απευθείας σπίτι για μαγείρεμα και παρεούλα! Την επόμενη φορά οπότε θα σας πω και τι μαγειρέψαμε!

Λοιπόν, σήμερα θα σας πω για μια σούπα που έφτιαξα μέσα στη Μ. εβδομάδα.
Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που έφαγα αγκινάρες χωρίς να γκρινιάξω, να ξινίσω και να αηδιάσω.


Είχα στην κατάψυξη ένα σακουλάκι με αγκινάρες και πατάτες μπάρμπα-Στάθη (να'ναι καλά η Αστόρια). Τις φτιάχνω πού και πού επειδή αρέσουν στον Bill. Εγώ δεν πλησιάζω. Ίσως λίγο τις πατάτες. Αγκινάρες, nop!
Μου περίσσεψαν και μερικά λευκά σπαράγγια από την τάρτα που έφτιαξα (θα ανέβει σύντομα), και είπα να τα συνδυασω όλα μαζί σε μια σούπα βελουτέ. Βλέπετε κάνω προσπάθεια με τις σούπες τώρα τελευταία :)

Τα υλικά που χρησιμοποίησα (μου βγήκαν 3 μερίδες) είναι:
  • αγκινάρες και πατάτες από μισή σακούλα μπαρμπα-Στάθη (όχι τα καρότα)
  • 10 λευκά σπαράγγια
  • ένα κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • μισή κούπα παρμεζάνα τριμμένη
  • μισή κούπα λάδι
  • 2-3 κούπες νερό (όσο χρειάζεται για να καλύψει τα λαχανικά)
  • 2 κούπες γάλα
  • μισό λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι (αρκετό)
  • ψιλοκομμένο bacon 
Αν και δεν χρησιμοποίησα ζωμό,  βγήκε πολύ γευστική. Πάμε στα βήματα.

1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι (1/4 της κούπας) και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες κατευθείαν από την κατάψυξη. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά. 

2. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λεμόνι, το υπόλοιπο λάδι, τα σπαράγγια (τα είχα περάσει πρώτα λίγο από το τηγάνι με λίγο λάδι) και τέλος το νερό ώστε να καλύψει τα λαχανικά. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα.

3. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε και λιώνουμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα.

4. Μεταφέρουμε τα λιωμένα λαχανικά στο μπλέντερ και αλέθουμε. Για να γίνει το μείγμα ρευστό και όχι πουρές, προσθέτουμε το γάλα, ή αν έχουμε ζωμό.

5. Επαναφέρουμε τα αλεσμένα υλικά στην κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το τυρί. Αν η σούπα χρειάζεται ρευστότητα, προσθέτουμε λίγο γάλα.

6. Ψιλοκόβουμε το bacon και το περνάμε από το τηγάνι μέχρι να γίνει crispy.

Ήταν πολύ μιαμ!

Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά!
Χρόνια πολλά στον μπαμπά μου και τη μαμά μου που είχαν και οι δύο την ονομαστική τους γιορτή!

Γιορς


11 comments:

  1. Mmmmmm...fantastiko fagaki!!!!!
    Bravo filenada!!!

    ReplyDelete
  2. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Τις αγκινάρες τις αγαπάμε πολύ χτες έφτιαξα τάρτα με αυτές κι έχω περίσσευμα πάω για σπαράγγια.
    Ότι πρέπει για το βροχερό καιρό μας.

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά
    Αγαπημένες οι αγκινάρες!!!!
    Να χαίρεσαι τους γονείς σου!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Μια πολύ ιδιαίτερη σούπα, φαίνεται πολύ νόστιμη!!

    ReplyDelete
  5. χρόνια πολλά και καλά και ιδιαίτερα για τους γονείς!
    Πολύ φιν φον η σουπιτσα και θα δοκιμαστεί γιατι λατρεύω όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες.
    Φιλιά
    Πόπη

    ReplyDelete
  6. Xρόνια πολλά να περάσεις καλά με την παρεούλα σου πολύ πολύ μου αρέσει η σούπα αυτή (δεν ξέρω αλλά πάντα οι συνταγές σου είναι πολύ πολύ ιδιαίτερες και μου αρέσουν όλες πολύ πολύ).Να είσαι καλά

    ReplyDelete
  7. Χρόνια πολλά...ωραία η σούπα και πραγματικά ίσως είναι μια ωραία ιδέα γιατί ούτε εγώ τρώω αγγινάρες...

    ReplyDelete
  8. Mia soupa...ma poia soupa! Poly oraia kai me oraia epoxiaka ylika!!!

    ReplyDelete
  9. καλό μήνα!!Πιστέυω να περάσατε τέλεια με τους φίλους σου!

    ReplyDelete
  10. Κι εγώ αργά ανακάλυψα την ομορφιά των σπαραγγιών. Να σου πω όμως την αλήθεια τα άσπρα δεν τα προτιμώ. Είμαι πιο πολύ φαν των πράσινων.
    Η σούπα σου πάντως φαίνεται λαχταριστή!
    Φιλιά και καλό μήνα Τζένη!

    ReplyDelete
  11. @Mina Ino Ευχαριστώ φιλενάδα! ΟοΟοοοοΟο
    @Ξανθή Χρόνια πολλά Ξανθή, σε όλη την οικογένεια!
    @manousina Σ'ευχαριστώ πολύ!
    @ΕΛΕΝΑ Γειά σου Έλενα! Ήταν πολυ νόστιμη!
    @Taste advisor Να τη δοκιμάσεις και να μας πεις πώς πήγε! Φιλάκια!
    @nadia Νάντια, thanks για τα καλά σου λόγια, να'σαι καλά!
    @Eva Z. Είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξεις κι εσύ τις σχέσεις σου με τις αγκινάρες!
    @Cathy Thank you Cathy!
    @Athina Καλό μήνα Αθηνά! Περάσαμε τέλεια!
    @magda Άστα Μάγδα μου, τα έχω προσπαθήσει και τα πράσινα, αλλά δεν το έχω νομίζω. Δεν ανεβάζεις εσύ καμιά συνταγούλα με πράσινα μήπως την δώ και ξεσηκωθώ? Φιλάκια!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...