Monday, June 24, 2013

Paris - Le plomb du cantal (Paris, FR)



Ντίαρ Ντάιαρι,

το γαστρονομικό ταξίδι μας στο Παρίσι συνεχίζεται με ένα ιδιαίτερο εστιατόριο στο 1ο διαμέρισμα, ή αλλιώς στην γειτονιά Montparnasse: το εστιατόριο "Le plomb du Cantal". 

Η κουζίνα του είναι από την περιοχή Auvergne της κεντρικής Γαλλίας.

Εκεί δοκίμασα 3 νέα πιάτα που δεν είχα ακούσει ποτέ στο παρελθόν, δύο αλμυρά και ένα γλυκό.

Το Aligot και το Truffade μοιάζουν με πουρέ πατάτας. Είναι όμως πολύ πιο νόστιμα με έντονη γεύση τυριού και διαφορετικές υφές.

Το Aligot (δεξιά στη φωτογραφία που ακολουθεί), φτιάχνεται με πατάτες λιωμένες σαν πουρές, τυρί και σκόρδο. Είναι κρεμώδες, με υφή "λαστιχωτή" από τα λιωμένα τυριά, και έντονη γεύση σκόρδου.

Το Truffade (αριστερά στη φωτογραφία που ακολουθεί), δεν έχει λεία υφή, αλλά νιώθεις κομματάκια από την πατάτα, τα τυριά και των  γαλλικών"lardons", που είναι το χοντροκομμένο bacon.




Συνταγές για το Aligot θα βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις (η τελευταία είναι της Martha Stewart)
  1. http://cuisine.larousse.fr/recettes/detail/aligot-1
  2. http://cuisine.larousse.fr/recettes/detail/aligot
  3. http://www.marthastewart.com/334293/pommes-aligot
Και συνταγές για το Truffade:
  1. http://cuisine.larousse.fr/recettes/detail/truffade-d-auvergne
  2. http://www.lesfoodies.com/ninie/recette/la-truffade-auvergnate
Αν με ρωτάτε τι προτιμώ, ψηφίζω το Truffade χωρίς δεύτερη σκέψη... Είχε λιγότερο σκόρδο, περισσότερη γεύση τυριού, καλύτερη υφή.
Ξέχασα να αναφέρω πώς και τα δύο μας τα σέρβιραν στα πιάτα μέσα από ένα τσίγκινο μπρονζέ κατσαρολάκι... (φαίνεται πίσω δεξιά στη φωτογραφία που ακολουθεί)

Πολύ "ρουστικ" σερβίρισμα που μου άρεσε!



Ασφαλώς δοκιμάσαμε και τα παραδοσιακά γαλλικά αλλαντικά (charcuterie) που ήταν υπέροχα!





Το γλυκό που επίσης δεν γνώριζα πριν επισκεφτώ το Plomb du Cantal στο Παρίσι, ήταν το "Ile Flottante" - που σημαίνει "Νησί που επιπλέει".

Αν και δεν είχα ιδέα τι είναι, εμπιστεύτηκα την αδερφή μου (λάτρης της μαρέγκας!) που επέμενε ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε!

Είναι λοιπόν ένα γλυκό που βασίζεται στη μαρέγκα, η οποία "επιπλέει" σε μια θάλασσα από creme anglaise! Φανταστείτε την ελαφριά μαρένγκα με άρωμα βανίλιας, σε συνδυασμό με μια ντελικάτη κρέμα... Ήταν πράγματι πολύ γευστικό!





Περιττό να πω ότι μοιραστήκαμε όλοι μαζί άλλα 2 παραδοσιακά γαλλικά γλυκάκια... Μια σοκολατένια μους, και μια κρεμ μπρουλέ.
Και τα τρία ήταν υπέροχα, αλλά το Ile Flottante ήταν το καλύτερό μου!

Συνταγές για το γλυκάκι Ile Flottante θα βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:
  1. http://www.mycookinghut.com/2010/02/28/ile-flottante-floating-island/
  2. http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/ile-flottante-recipe/index.html

Σας χαιρετώ!

Γιορς,
Τζενούλα



7 comments:

  1. Θα προτιμούσα το Truffade χωρίς δεύτερη σκέψη αν και όλοι οι πουρέδες είναι ενδιαφέροντες!
    Είπες μαρέγκα οπότε θα το δοκίμαζα σίγουρα, λατρεύω μαρέγκες! Φιλιά Τζενάκο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι το truffade ήταν απίστευτο Εφούλα! Φιλιά πολλά!

      Delete
  2. Ζηλεψα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα, είναι αξιοζήλευτα! Φιλιά!

      Delete
  3. Τέλεια όλα! Το γλυκό με μαρέγκα θα το φτιάξω.
    Ποιό τυρί να χρησιμοποιήσουμε στο Truffade γιατι αυτό που ζητάει δε νομιζω να το βρισκουμε στην Ελλάδα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορίς να χρησιμοποιήσεις ένα aged cheddar. Δες εδώ κατηγορίες τυριών http://www.foodsubs.com/Chesfirm.html, το truffade κανονικά φτιάχνεται με cantal cheese
      Enjoy!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...