Thursday, August 16, 2012

Πέστο με βασιλικό και φυστίκια αιγίνης/Basil pesto with pistachions




Ντίαρ Ντάιαρι,

σας έχω πει ότι σε λίγες μέρες έρχεται η αδερφούλα μου? Άλλος ένα λόγος να θέλω να τελειώσει επιτέλους αυτό το καλοκαίρι! Έρχεται τέλος Αυγούστου και θα τη χαρώ για 2 εβδομάδες!

Οπότε έχω αρχίσει τις προετοιμασίες... Κανονίσματα για μασαζ στις κινέζες, εισιτήρια για το US Open, ψάξιμο για κανένα σύντομο ταξιδάκι εδώ κοντά, λίστα με τα μέρη που θέλω να την πάω, μαγαζιά για χάζεμα, πάρκα, θέατρα... και άλλα τέτοια!

Έχω αρχίσει και τις ετοιμασίες εντός σπιτιού όμως... Θα έχω έτοιμα 3-4 παγωτά, γλυκάκια, cupcakes που της αρέσουν... Μια από τις αγαπημένες της γεύσεις παγωτό είναι το φυστίκι. Πήρα λοιπόν μια σακούλα φυστίκια και τα άνοιξα για να είμαι μάχιμη για το παγωτάκι.


Το περασμένο Σάββατο που ήμουν home alone με έπιασε μια μανία άλλο πράγμα. Ξύπνησα από τις 5.30, καθάρισα όλο το σπίτι, έφτιαξα το γιαούρτι παρφέ για πρωινό, έβαλα πλυντήριο, τελείωσα κάτι που ήθελα για τη δουλειά μου, μαγείρεψα μια μακαρονάδα, έφτιαξα cookies, ετοίμασα και τυρόπιτες κουρού για την επόμενη ημέρα... (τώρα που τα σκέφτομαι κουράστηκα).

Δεν μου 'φταναν όλα, είδα τα καθαρισμένα φυστίκια και τον βασιλικό στη γλάστρα που είχε παραπετάξει σε μπόι, και λέω εδώ είμαστε! Ας φτιάξουμε και ένα πέστο!


Για το βαζάκι που βλέπετε (χωρητικότητας περίπου 100ml) χρειαζόμαστε

  • 1 κούπα φύλλα βασιλικού
  • 2 κουταλιές της σούπας φυστίκια αιγίνης μη αλατισμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μια σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο (όσο πάρει)


Τα χτυπάμε όλα στο multi πολύ καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι. Δεν πρέπει το pesto να κολυμπάει, αλλά το λάδι να δένει όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ημίρευστο dip.

Το φυλάμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μακαρονάδες, σε σαλάτες ή πάνω σε ψωμάκι για να φτιάξουμε μπρουσκέτες pesto.


Εγώ το τίμησα αμέσως με μια ελληνική πίτα ολικής αλέσεως.
Πήρα το μίνι μαχαιράκι για τις αλοιφές (όπως λέτε και οι ΒορειοΕλλαδίτες!), πασάλειψα την πιτούλα και η γεύση με αποζημίωσε!


Είναι τελικά τόσο εύκολο, και πετυχαίνεις ακριβώς τη γεύση που συναντάς έξω. Δεν ξέρω αν θα καταλάβαινα τη διαφορά του πέστο με κουκουνάρι ή κάσιους ή peanuts από αυτό που έφτιαξα.
Πάντως, και με φυστίκια αιγίνης....γίνεται!

Σας χαιρετώ και σας φιλώ!

Γιορς,
Τζενούλα

16 comments:

  1. Καλημέρα!!Ωραία ιδέα μου έδωσες για τον βασιλικό που έχω στην γλάστρα!!Και έλεγα και εγώ τι θα τον κάνω!!χιχιχι!!Να σαι καλά!Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Τζενούλα,ωραίο το πέστο ,εγω το φτιάχνω χωρίς ξηρούς καρπούς και το έχω πάντα στο ψυγεό το Χειμώνα, Το βάζω εκτός απο τα μακαρόνια και όταν μαγειρευω ρεβύθια,τυχερή η αδερφούλα σου που την αγαπάς τόσο πολύ ,καλά να περάσετε ,φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Παντα ηθελα μια συνταγη για πεστο!!Μπορω να την χρησιμοποιησω στην ιστοσελιδα μου με το αναλογο credit φυσικα!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Τζένη!Τι ωραία συνταγή για πέστο είναι αυτή!Τα λαζάνια μου ήδη βράζουν και ο βασιλικός ποτέ δεν μας λείπει,είναι μπόλικος στη γλάστρα!Τέλεια ιδέα για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα!

    ReplyDelete
  5. Ωραία και ιδιαίτερη ιδέα.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  6. Από τα ωραιότερα πέστο έφτιαξες Τζενάκι!!
    Πέρασα να σε χαιρετίσω, θα τα ξαναπούμε σε 2 βδομάδες!
    Φιλιά, να περνάς πολύ όμορφα και να απολαύσεις την παρεούλα της αδελφούλας!!

    ReplyDelete
  7. Δεν είμαι καθόλου φαν του βασιλικού αλλά οποιοδήποτε άλλο πέστο το τρώω με ευχαρίστηση. Μ' αρέσει πολύ η προσθήκη του φυστικιού Αιγίνης, είναι ο αγαπημένος μου ξηρός καρπός!
    Καλά να περάσεις με την αδελφούλα σου Τζένη. Ζηλεύω US Open!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Δεν έτυχε να φάω ποτέ με φυστίκια αιγίνης αλλά πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω..Έτσι που το βλέπω λαχταριστό πάνω στην πίτα..τι να πω;..με έπεισες..!
    καλώς να δεχτείς την αδερφούλα..

    ReplyDelete
  9. Τζενούλα, με το καλό να δεχτείς το αδέρφι σου και καλά σεργιανίσματα.
    Για το πέστο, να είσαι σίγουρη πως αποφάσισα να το κάνω.
    Είναι αυτό που λέμε "πές-το κι έγινε".Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Τζένη, με το καλό να δεχθείς την αδελφή σου και να περάσετε αξέχαστα. Παρότι μεγάλωσα ανάμεσα στις φυστικιές και πάντα τα είχαμε μπόλικα, αυτό το πέστο δεν το είχα σκεφθεί. Πράγματι, ένα σωρό λιχουδιές μπορείς να φτιάξεις με το πέστο φυστικιού!! Πόσο χρόνο περίπου, υπολογίζεις ότι διατηρείται στο ψυγείο;
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  11. Ωραίο κι εύκολο Τζένη. Καλοκαιρινό πεστο με αρώματα.
    Τέλειο

    Καλώς να δεχθείς την αδελφούλα σου Να περάσετε καλά

    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Ωραία η σκέψη Τζένη μας, για το φυστίκι Αιγίνης και νομίζω (από τις φωτογραφίες σου τουλάχιστον) πως το πείραμα ήταν άκρως επιτυχημένο.
    Τα βασιλικά του μπαλκονιού μου έχει μεγαλώσει πολύ και ίσως πρέπει να το σκεφτώ κι' εγώ για μερικά βαζάκια.

    ReplyDelete
  13. Τζενάκι μου, για μένα το έκανες το πέστο;;;; χαχαχα ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟ!!!!!!! Και μ' έχει πιάσει μια τρέλλα με το πέστο βασιλικού τελευταία... θα το δοκιμάσω και με φιστίκια!!! Πολύ ωραία ιδέα και πρωτότυπη!!!
    Καλώς να δεχτείς την αδερφούλα σου και καλά να περάσετε!!!!
    Φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ReplyDelete
  14. Ωραία ιδέα, εγώ συνήθως βάζω καρύδια και κουκουνάρι αλλά θα το δοκιμάσω γιατί αγαπώ πολύ τα φυστίκια!
    Εύχομαι να χαίρεσαι την αδερφούλα σου και να περνάτε πολύ καλά!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Ένα βραβειάκι σε περιμένει αν το επιθυμείς!:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...