Monday, November 14, 2011

Ψητό φιλέτο τόνου με πικάντικες πατάτες και relish ελιάς / Grilled tuna fillet with spiced potatoes and olive relish


Ντίαρ Ντάιαρι,

Κι άλλο ψαράκι... Τόνος αυτή τη φορά, φιλέτο..
Με ένα καλό ψήσιμο, θυμίζει κρέας. Και με νόστιμα συνοδευτικά, γίνεται ένα ωραίο dinner.

Το ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για ψητά. Συνήθως τον τόνο δεν τον αφήνουν να ψηθεί πολύ, αλλά να είναι κόκκινος στη μέση και ζουμερός.

Αν είναι καλοψημένος, θυμίζει ψαρονέφρι ή φιλέτο χοιρινό... Εμείς ρίξαμε μόνο πιπέρι για να νοστιμίσει κι άλλο. Έγινε λουκούμι!
Το χαρήκαμε γιατί είχαμε σολομιάσει τόσο καιρό!

Και να τα συνοδευτικά:

Olive relish
---------------------------------
1/2 κούπα φρέσκο μαϊντανός
1/3 κούπας ψιλοκομμένες μαύρες ελιές
1/4 κούπας ψιλοκομμενο σέλερυ
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
αλάτι
πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, και σερβίρουμε με τον τόνο. Είναι δροσιστικό και ταιριάζει πολύ με το ψάρι. Πώς ακριβώς να το μεταφράσω? "Λιχουδιά με ελιές?" Δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά το relish... Είναι κάτι μεταξύ σάλτσας και σαλάτας που συνοδεύει τα κυρίως πιάτα. Ταιριάζει πολύ. Μας ενθουσίασε!


Πατάτες με κρεμμυδάκι και μπαχαρικά
--------------------------------------------------------

Αυτή τη συνταγή την έμαθα στο Institute of Culinary Education of New York που πήγαμε για μάθημα (και φαγητό) με τις φιλενάδες μου ένα ωραίο Σάββατο. Το κατα-φχαριστηθήκαμε και θα σας πω αναλυτικά γι'αυτό μια μέρα, με πολλές φωτογραφίες και συνταγές.

Για την ώρα θα σας πω μονο για τις πατατούλες που είναι τρομερές!

Χρειαζόμαστε

  • 3-4 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια ή κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη ή πάπρικα
  • λίγο λάδι
  • λίγο νερό
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι. Όταν το κρεμμύδι αρχίζει να μαραίνεται, προσθέτουμε τις πατάτες και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη σπάτουλα για να πάνε παντού τα μπαχαρικά και για να μην μας κολλήσουν στο τηγάνι.
Μετά από 10-15 λεπτά, οι πατάτες θα έχουν πάρει χρώμα. Προσθέτουμε λίγο νεράκι (μισή με μια κούπα) και ξύνουμε με την σπάτουλα τον πάτο του τηγανιού - εκεί  είναι ΟΛΗ η νοστιμιά. 
Λογικά όταν απορροφηθεί το νερό, είμαστε έτοιμοι. Αν όμως οι πατάτες κρατάνε ακόμη, προσθέτουμε άλλο λίγο νερό και συνεχίζουμε για 5-10 λεπτά.

Αυτές οι πατάτες είναι τελειο συνεοδευτικό και σε κρέας, ειδικά σε μπριζόλες.

Τα σερβίρουμε όλα μαζί όμορφα, παίρνουμε ένα πηρούνι και ορμάμε!

Είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο, χορταστικό και υγιεινό, χωρίς λίπη. Ειδικά αν αποφύγουμε και το αλάτι, ακόμα καλύτερα. Εγώ τώρα τελευταία το έχω κόψει και αυτό φαίνεται σε πόντους! (όχι σε μποι, σε φάρδος μόνο - χεχε)

Γιορς




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...