Saturday, October 29, 2011

Halloween!


Ντίαρ ντάιαρι,

μια παροιμία λέει, when in Rome, do as the Romans do.
Έτσι λοιπόν, αφού έχουμε Halloween τη Δευτέρα, είπαμε φέτος να κάνουμε carve κολοκύθες! Δηλαδή να φτιάξουμε Jack-o'-lantern!

H μετάφραση του carve είναι χαράζω, οπότε για να σας εξηγήσω, το έθιμο λέει πως ανοίγεις και καθαρίζεις μια κολοκύθα, χαράζεις στη μια μεριά της μια τρομακτική φιγούρα, και βάζεις μέσα ένα κερί για να φωτίζει.

Την περίοδο του Halloween, τα περισσότερα σπίτια στολίζουν τις εισόδους τους με πολύχρωμες κολοκύθες. Περπατάς στο δρόμο και θαυμάζεις το στόλισμα που κάνει κάθε νοικοκυριό. Θυμηθείτε πώς στόλισαν την είσοδο της πολυκατοικίας μας πέρυσι.
Φέτος είναι ακόμα πιο ωραίο και spooky (ανατριχιαστικό όπως συνηθίζεται στο Halloween), αλλά δεν το έχω βγάλει ακόμα φωτογραφία να σας το δείξω.

Αντί αυτού όμως θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες από τις στολισμένες εισόδους σπιτιών στα προάστια του Columbus στο Ohio που είχα επισκεφτεί τέτοια περίοδο πριν μερικά χρόνια...




Τότε έπεφταν και οι προεδρικές εκλογές, και η στήριξη στον Ομπάμα ήταν διάχυτη...



Χτες λοιπόν, για να μπούμε στο εορταστικό κλίμα, πήραμε μια μεγάλη κολοκύθα (pumpkin), και ένα πιο μικρό κολοκύθι (squash).

Κάναμε εξάσκηση πρώτα στο μικρό και μετά μεγαλουργήσαμε στο μεγάλο!
Να πώς το κάναμε:

Πρώτα ανοίγουμε στο πάνω μέρος μια τρύπα, αρκετή για να χωρέσει ένα κουτάλι, αλλά και ένα κερί (αργότερα). Το καπάκι δεν το πετάμε, το φυλάμε γιατί το χρησιμοποιούμε στο τέλος. Ανοίγουμε την κολοκύθα, και με το κουτάλι την καθαρίζουμε καλά ώστε να αδειάσει.


Μετά σχεδιάζουμε με ένα μαρκαδόρο το σχέδιο που θέλουμε.


Με ένα μαχαίρι, ακολουθούμε τις γραμμές και με προσοχή κόβουμε την κολοκύθα.


Της φοράμε και το καπάκι και ιδού! Έτοιμος ο Jack!


Μετά περάσαμε στο βαρύ πυροβολικό.


Ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία...



Έτοιμα και τα 2, και spooooooky!
Όσο τις ετοιμάζαμε στο background ακούγαμε ghostbusters και άλλα τέτοια halloween-y από youtube playlists.
Για να πω την αλήθεια, στο τέλος μου'ρθε να δω και έναν Hitchcock -που λατρεύω-... (Δεν είδα τελικά, είχε πάει 2!)

Ανάψαμε ρεσώ και τις φωτίσαμε, σβήσαμε όλα τα φώτα και τις απολαύσαμε!


Διάβασα πως για να διατηρηθούν και να μην χαλάσουν μέχρι να τις εμφανίσουμε σε γιορτή-πάρτυ κλπ, πρέπει να τις τυλίξουμε με μεμβράνη ώστε να διατηρηθεί η υγρασία τους και να τις αφήσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.


Α, και κάτι τελευταίο! Τα σπόρια που βγάλαμε από τις κολοκύθες δεν τα πέταξα! Τα φύλαξα και με την πρώτη ευκαιρία θα τα ψήσω στο φούρνο με αλατάκι και καυτερό πιπέρι (βρήκα συνταγή καλέ!).

"Τρομακτικά" φιλιά!
Boooooo!

Γιορς

Friday, October 21, 2011

Τάρτα σοκολάτας / Chocolate tart

 

Ντίαρ Ντάιαρι,

είμαστε ένα μπλογκ που:
(α) αφουκράζεται τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού. 
(β) ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του γευστικού κάλυκα.
(γ) Και που βαφτίζει υπογλυκαιμία την παθολογική μανία για τα γλυκά! (θυμήσου και παλιότερα).

Έχουμε sweet tooth ρε παιδιά, τι να κάνουμε?

Ήρθε λοιπόν η ώρα (aka ξεκουνήθηκα επιτέλους) να σας πω για το γλυκό που είδατε στο μενού των 5 πιάτων! Ένα γλυκό απίστευτα απλό και εύκολο, που μπορεί να γίνει αμέσως το αγαπημένο σας!

Υλικά (για ένα μικρό στρογγυλό πυρέξ, διαμέτρου περίπου 15-20 εκ.)
-----------------

  • 1 κουτί μπισκότα Digestive (+ 2-3 μπισκότα από νέο κουτί)
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουβερτούρα
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 μικρή κρέμα γάλακτος
Προαιρετικά (για το σερβίρισμα)
  • σαντιγύ
  • φράουλες

1. Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi ή με το χέρι. 
Λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με τα θρυμματισμένα μπισκότα.
Το μείγμα το στρώνουμε καλά πατώντας το με τα χέρια σαν βάση στο πυρέξ. Ο,τι ακριβώς κάνουμε και για να φτιάξουμε ένα cheesecake.

2. Αν, λέμε αν, υπάρχει μια δυσκολία στην εκτέλεση, τότε αυτή είναι η μετατροπή του ζαχαρούχου γάλακτος σε καραμέλα. 
Είναι πλεον κοινό μυστικό πώς γίνεται αυτό, αλλά ας το επαναλάβω και εδώ: παίρνουμε το κουτί με το γάλα και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το αφήνουμε να βράσει για 3-4 ώρες. Κατά τη διάρκεια, προσέχουμε το νερό να καλύπτει πάντα το κουτί. Για ευκολία, βράστε ταυτόχρονα 3-4 κουτιά για να έχετε. Η ίδια καραμέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γλυκά, ή κρέπες. Για παράδειγμα στο banoffee!

Το αφήνουμε να κρυώσει για αρκετή ώρα, και όταν ανοίγουμε το κουτί να τι βλέπουμε....


(Ααααα!)

3. Σε ένα τηγάνι, βαθύ σκεύος ή μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει και καεί.


4. Προσθέτουμε την καραμέλα και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθεί με τη σοκολάτα.


5. Στο τέλος προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
(Και καλά) για να δοκιμάσουμε, βουτάμε και λίγο δαχτυλάκι.
Το μικρό, που δείχνει και εμπειρία chef :)



6. Ρίχνουμε το σοκολατο-καραμελο μείγμα πάνω από τη βάση με τα μπισκότα και βάζουμε το πυρεξ στο ψυγείο (για όσες ώρες αντέχουμε).


7. Βγάζουμε από το ψυγείο, τσιμπάμε κουταλάκι, χτυπάμε γλυκάκι.


Αν θέλουμε σερβίρουμε με σαντιγύ και φραουλίτσες, του πάνε πολύ και τα δύο.
Ειδικά φράουλες+σοκολάτα, είναι συνδυασμός που με τρελαίνει!

Άσχετο, αλλά οι άλλοι δύο αχτύπητοι συνδυασμοί μου είναι:
τσουρέκι+γάλα και σαλάμι+φέτα! Οι δικοί σας?

Γιορς

πσ. Δεν είναι πολύ αγαπούλικη η κουτάλα μου?



Wednesday, October 5, 2011

Dinner at Russian Tea Room, NYC


Ντίαρ Ντάιαρι,

δύο φορές το χρόνο στη Νεα Υόρκη γίνεται το Restaurant Week. Το ένα γίνεται στις αρχές του χειμώνα, και το άλλο το καλοκαίρι.
Σε αυτή τη βδομάδα (που τελικά πάντα κρατάει περισσότερο καιρό) αρκετά εστιατόρια προσφέρουν prefix menu -lunch ή dinner- πάρα πολύ οικονομικά.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να πάει κάποιος σε εστιατόρια που είναι αρκετά τσιμπημένα. Για τις μέρες αυτές γίνονται πολύ προσιτά και με 30-40 δολάρια (περιλαμβάνοντας ποτά και tip) έχεις δοκιμάσει 3 πιάτα συνήθως και έχεις πάει και σε ένα καλό εστιατόριο -- που εδώ είναι πολλά!

Τον Ιούλιο που μας πέρασε λοιπόν κλείσαμε τραπέζι στο Russian Tea Room, ένα εστιατόριο ρώσικης προέλευσης.
Αν έχει δει Sex and the City (τελευταίο κύκλο), ο ρώσος αγαπημένος της Κάρυ (Αλεξάντερ Πετρόφσκι), της δίνει ένα μεταμεσονύκτιο ραντεβού σε ένα εστιατόριο, και έχουν ένα περίεργο για την Κάρυ ρώσικο breakfast.

Ε εκεί συμβαίνουν αυτά, στο Russian Tea Room.
Βρίσκεται στους 57 δρόμους (σας έχω πει ότι είναι ο αγαπημένος μου δρόμος στη Νέα Υόρκη?), μεταξύ 6ης και 7ης λεωφόρου. Έχει μια κόκκινη είσοδο, κόκκινη τέντα και το όνομα με χρυσά γράμματα. Και όταν μπαίνεις μέσα είναι κάπως έτσι...



Αν σας φέρει ο δρόμος κατά δω να πάτε. Καλά, έτσι και σας πάρει ο δρόμος κατα δω, στείλτε μου ένα email πρώτα :)

Λοιπόν, να τι είχε το μενού!

Goat Cheese and Wild Mushroom Blinchik
Crêpe filled with mixed mushrooms, melted onions and lingonberries. 


Chicken à la Czar (Το κοτόπουλο του τσάρου)

Sautéed free-range chicken breast with mixed roasted peppers and mushrooms in a light cream sauce over mashed potatoes.



Rack of Lamb 
Pan seared rack of lamb, rutabaga and potato mash, sautéed Brussels sprouts in a cherry port reduction.



Chocolate Pyramid
Bittersweet chocolate mousse with a raspberry filling.



Traditional Cheesecake
Vanilla cheesecake covered with chocolate curls and fresh berries.

Ήταν όλα φανταστικά. Πήραμε και κάτι ιδιαίτερα κοκτέιλ με βότκα αλλά δεν τα θυμάμαι να σας τα πω. Next time. Το θεϊκό είναι πως προσφέρει και Caviar tasting με vodka-pairing!
Δηλαδή δοκιμάζεις τα χαβιάρια σου, τα συνοδεύεις και με ωραίες ρώσικες βότκες! Δεν ξέρω βέβαια πόσο κοστίζει, αλλά θα'χει πλάκα!

Σας φιλώ
Γιορς

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...