Sunday, September 18, 2011

Σπιτικό δείπνο 5 πιάτων / Homemade 5 course menu


Ντίαρ Ντάιαρι,

ώρες ώρες νιώθω να πνίγομαι από δημιουργία. Μην κοροϊδεύετε, αλήθεια το παθαίνω.

Όταν είμασταν μικρές κι εγώ και η αδερφή μου, την ξεσήκωνα όταν με έπιανε αυτό το κάτι και στήναμε όοοοοολα τα playmobil (κρεβατοκάμαρες, κουζίνα, σαλόνια, μπάνιο, τα πάντα) -σε συνδυασμό με 2 κουτιά τουβλάκια jenga- και φτιάχναμε 2 σπίτια.
Κανονικά τα έπιπλα των playmobils που είχαμε έφταναν για να στήσεις ένα σπίτι.
Εγώ όμως είχα τη φαεινή ιδέα να μοιράσουμε τα έπιπλα στα 2, και ό,τι έλειπε από το κάθε σπίτι να το συμπληρώνουμε με κατασκευές από jenga.
Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.
Και το ξεσήκωνα το καημένο το αδερφάκι μου, και τα στήναμε. Και μετά ερχόταν η ώρα να παίξουμε, τι πιο φυσιολογικό? Ε εκεί μου είχε περάσει η κρίση της δημιουργίας, βαριόμουν και έφευγα. Τι έχει περάσει το κακόμοιρο. Συγγνώμη ζουζού μου.

Τις προάλλες πάλι, μου 'ρθε να φυτέψω. Δεν ξέρω τι, οτιδήποτε. Και να πεις πως ήμουνα ποτέ φυσιοδίφης, ούτε καν. Ούτε μπαλκόνι έχουμε. Λύσαξα. Ήθελα χώμα και κάτι πράσινο. Πήγα στο Bed bath and beyond και δε βρήκα τίποτα. Μόνο ένα μίνι φυτώριο, μια σταλίτσα, με έτοιμο χώμα σε μικρές θήκες και σποράκια για...παιδιά. Το πήρα. Και τώρα καλλιεργώ πιπεριές :)

Τις πιο προάλλες μου'ρθε να μαγειρέψω πολύ. Δηλαδή πολλά πιάτα. Σαν να'σαι σε εστιατόριο ρε παιδί μου. Πήρα το πράσινο φως από Bill και πήγα σούπερ μετά τη δουλειά. Του είπα να έρθει στις 10 και η ώρα ήταν 7.30. Ήθελα και το challenge του χρόνου. Σε δουλειά να βρίσκομαι ξανά δηλαδή :)

Γύρισα σπίτι και ετοίμασα τα παρακάτω.
Θα σας πω σήμερα τις συνταγές σε καναδύο που'ναι μικρά και εύκολα. Για τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν ξεχωριστά posts.

For the record, να πω μόνο ότι ο Βασίλης είπε πως ήταν το καλύτερό του dinner ever!
Πολύ το χάρηκε! Γι'αυτό και θα το ξανακάνω με την πρώτη ευκαιρία!

0. Dip με γιαούρτι, cream cheese, καβουρδισμένο bacon και Jack Daniels sauce


Πανεύκολο ορεκτικό dip.
Κόβουμε το bacon σε μικρούτσικα κομματάκια, και το καβουρδίζουμε πολύ σε ένα τηγάνι. Το ανακατεύουμε μαζί με το γιαούρτι, το cream cheese (Philadelphia) και μια spicy sauce Jack Daniels, που τη βρήκα στο σούπερ μάρκετ. Και είναι ίδια με την Jack Daniels sauce των Friday's!
Τη σως τη βλέπετε στο πίσω μπολάκι. Στο μπροστά είναι ένα πατέ πάπιας που πήρα από το σούπερ. Θέλω να προσέξετε τα μίνι μπαγκετάκια! Ήταν μια σταλιά! Φανταστικά!

1. Τηγανιτές φωλιές wonton, με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί


Αξίζουν ξεχωριστό ποστ, για την τεχνική του τηγανίσματος! Θα σας τα πω αναλυτικά later!

2. French Onion soup (γαλλική κρεμμυδόσουπα)


Ε τι να πω για την κρεμμυδόσουπα?
Δεν με τρελαίνουν τα κρεμμύδια, ούτε οι σούπες.
Και τη french onion soup την τσακίζω όπου τη βρω! Δεν είναι δύσκολη η παρασκευή της, αλλά θα σας τα πω σε νέο ποστ αργότερα!
Γαλλική κουζίνα καλέ! Με το που τη βρήκα, την ερωτεύτηκα!

3. Κοτόπουλο με κάρυ και κάσιους


Πανεύκολο: παίρνουμε μπουκίτσες κοτόπουλο και τα μαρινάρουμε για λίγη ώρα σε λίγο λάδι, αλάτι και κάρυ. Στη συνέχεια τα βαζουμε στο τηγάνι. Όταν έχουν πάρει χρώμα (αλλά να μην είναι καβουρνιασμένα), ρίχνουμε ακόμα περισσότερο κάρυ, τα κάσιους, και κρέμα γάλακτος.
Τα κάσιους θα μαλακώσουν, το κοτόπουλο θα γίνει spicy και η κρέμα γάλακτος θα τα δέσει όλα μαζί! Ό-νει-ρο! Ίσως από τα αγαπημένα μου.  Θυμίζει ινδικές γεύσεις.
Όμως αν προσθέταμε πιο πολλά μπαχάρια, πατάτες και αβοκάντο θα γινόταν το γνωστό ταϋλανδέζικο πιάτο Masaman, για το οποίο σκοτώνω άνθρωπο!

4. T-bone steak με δενδρολίβανο και σκόρδο, και τηγανητά yams


Την ιδέα για το T-bone με δενδρολίβανο, την πήρα από τη φανταστική Steamy Kitchen.
Ωραίο άρωμα, ωραία γεύση και κυρίως, πανεύκολη να τη φτιάξεις!

5. Τάρτα σοκολάτας με σαντιγύ και φράουλες


Δεν εχω πολλά λόγια. Είναι το απόλυτο σοκολατένιο γλυκό (που να μπορώ να φτιάξω).
Αξίζει νέο ποστ, μόνο του.

Επειδή πολύ μου άρεσε η όλη διαδικασία και το challenge του να πρέπει μόνος σου να κουμαντάρεις τόσα πιάτα, να είσαι πάνω από τόσα τηγάνια και κατσαρόλες, θα το ξανακάνω. Την επόμενη φορά με θαλασσινά και ψάρια.

Φιλιά πολλά από τη φθινοπωρινή, φανταστική, fabulous New York!

Γιορς

Wednesday, September 14, 2011

Ραβιόλια τρία τυριά, με πολύχρωμα πατζάρια, βαλσάμικο και παπαρουνόσπορο / Three cheese ravioli, with color beets, balsamin and poppy seeds


Ντίαρ Ντάιαρι,

μερικές φορές όταν δοκιμάζω κάτι έξω, σε κάποιο εστιατόριο ας πούμε, μου καρφώνεται στο μυαλό να δοκιμάσω να το φτιάξω κι εγώ.

Ψάχνω συνταγές, προσπαθώ να θυμηθώ γεύσεις, βάζω και φαντασία και όλο και κάτι βγαίνει.

Έτσι όταν πήγαμε στο Jojo, μου άρεσε υπερβολικά το πιάτο
"Ravioli, three cheeses, warm beets, poppy seeds and balsamic vinegar
Ραβιόλι γεμιστά με τρία τυριά, ζεστά πατζάρια, παπαρουνόσπορο και ξύδι βαλσάμικο."

Πόσο δύσκολο να'ναι να φτιάξεις ραβιόλια?
Πόσο δύσκολο να τα γεμίσεις με τα αγαπημένα σου τρία τυριά?
Πόσο δύσκολο να τα συνδυάσεις με πατζάρια...
Και να ετοιμάσεις μια σως με βαλσάμικο, λαδάκι και παπαρουνόσπορο?

Τελικά καθόλου...

Ραβιόλια: Ζύμη και παρασκευή
1 αυγό για κάθε 100 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
αλάτι


Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και βάζουμε τα αυγά. Σιγά σιγλα ενώνουμε τα αυγά με το αλεύρι, και ζυμώνουμε με τα χέρια. Όταν η ζύμη γίνει ελαστική την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο με έναν πλάστη, όχι ψιλό σαν του μπακλαβά, αλλά όχι και πολύ χοντρό.

Με τη βοήθεια ενός μεγάλου ποτηριού κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά. Σε κάθε στρογγυλό βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Βρέχουμε το μισό με λίγο νεράκι, για να κολλήσει όταν το καπακώσουμε. Το κλείνουμε με το άλλο μισό και με τη βοήθεια ενός πηρουνιού.

Υπάρχουν και ειδικές φόρμες για να φτιάξει κανείς ραβιόλια. Απλώνεις πάνω τους το φύλλο, σε κάθε τρύπα της φόρμας βάζεις τη γέμιση, κλείνεις τη φόρμα και τα ραβιόλια κόβονται όλα ομοιόμορφα. Αλλά για όποιον δεν την έχει νομίζω πως η λύση με το ποτηράκι είναι μια χαρά!


Στη συνέχεια τα βράζουμε, τα σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν. Προσέχουμε να τα έχουμε κλείσει καλά, για να μην αδειάσει η γέμιση καθώς βράζουν.


Γέμιση
Για τη γέμιση χρησιμοποίησα:
  • κατσικίσιο τυρί
  • παρμεζάνα
  • cream cheese

Είχα πάρει κόκκινα και κίτρινα πατζάρια από το online σούπερ μάρκετ μου.
Τα πατζάρια όταν βράζουν μου βρωμάνε πολύ (όπως και τα χόρτα). Και ως γνωστόν ό,τι μου βρωμάει δεν το ακουμπάω. Έτσι λοιπόν τα τύλιξα με αλουμινόχαρτο και τα έψησα στο φούρνο, αποφεύγοντας την πολλή έντονη μυρωδιά τους. Όταν κρύωσαν τα έκοψα σε φέτες.

Σερβίρισα τα ραβιόλια σε ένα πιάτο και τα πασπάλισα με λίγο παπαρουνόσπορο (μην την ακούσουμε κιόλας). Από πάνω προσθεσα τις φέτες από τα πατζάρια. Ετοίμασα μια απλούσταση σως με βαλσάμικο και λίγο λαδάκι και την περιέχυσα από πάνω.

Ήταν φανταστικά! Είχαν ταυτόχρονα μια απλότητα αλλά και μια ιδιαιτερότητα που το έκανε να μην είναι ένα συνηθισμένο πιάτο.
Νομίζω πως με κάτι τέτοιο μπορεί κανείς να εντυπωσιάσει και να ικανοποιήσει τους καλεσμένους του!

Γιορς


Sunday, September 11, 2011

Επτά / Seven


Γύρισα από τις "διακοπές". Εντός εισαγωγικών γιατί δεν διέκοψα και πολλά. Καλά ήταν, αλλά δεν ήταν οι διακοπές που ήθελα και περίμενα ένα χρόνο. Και το δυσκολότερο είναι τώρα που γύρισα, μην έχοντας χαρεί πολλά, μην έχοντας ξεκουραστεί. Ίσως είναι υπερεκτιμημένες οι διακοπές, δεν ξέρω. Ίσως πρέπει να ξεκουραζόμαστε όποτε βρούμε ευκαιρία, τα σ/κ, ένα βράδυ με κρασάκι στο αγαπημένο μας μέρος, μια μέρα στο πάρκο με ένα βιβλίο. Θα το προσπαθήσω τώρα λοιπόν μήπως κι έρθω στα ίσια μου.

Έχω πολύ καιρό να γράψω. Έχω πολλές συνταγές, πολλές φωτογραφίες, πολλά μέρη που επισκέφτηκα. Θα ξεκινήσω όμως τη νέα σχολική χρονιά (ακαδημαϊκή για μας πλέον), με το ποστ των επτά.

H φίλη μου η crispy από το as crisp as it gets με κάλεσε να παίξω το παιχνίδι "Η λίστα των επτά".
Να ψάξω λοιπόν να βρω ανάμεσα στα ποστ που έχω κάνει:
  • το πιο όμορφο, 
  • το πιο δημοφιλές, 
  • το πιο αμφιλεγόμενο, 
  • το πιο χρήσιμο, 
  • το πιο πετυχημένο που δεν το περίμενα,
  • αυτό που δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή,
  • αυτό για το οποίο είμαι περήφανη.
 Πάμε λοιπόν. Ευκαιρία να θυμηθώ τι έχω κάνει εδώ και ένα χρόνο!

1. Η πιο όμορφη ανάρτηση


Αχ έχω πολλές... Αυτές από Saint Lucia, τα βραδινά γλυκάκια μου...
Θα καταλήξω όμως σε αυτή:

Pancakes with berries and chocolate drops
Πρώτα απ'όλα επειδή είμαι γλυκατζού. Δεν θα μπορούσε το αγαπημένο μου ποστ να μην είναι γλυκό. Δεύτερον επειδή τα pancakes αυτά τα φτιάξαμε μαζί με τον Βασίλη. Και μου θυμίζει τα πρωινά σ/κ που τα περνάμε μαζί. Δεν έχω καλύτερο! Ίσως είναι ένα πράγμα που με ξεκουράζει...

2. Η πιο δημοφιλής ανάρτηση


Τυρόπιτα κουρού / "Kourou" cheese pie
Έτσι λένε τα στατιστικά. Και γιατί όχι? Εύκολη η συνταγή, αγαπημένη η τυρόπιτα, και φαίνεται και λαχταριστή στη φωτογραφία. Σας άρεσε πολύ φαίνεται :)

3. Η πιο αμφιλεγόμενη ανάρτηση

 
Sushi: California roll 
Εάν δεν είναι αυτή αμφιλεγόμενη ανάρτηση ποιά είναι? Το sushi είναι πολύ δύσκολο φαγητό και δεν αρέσει σε όλους. Πρώτα απ'όλους σε μένα. Αλλά τι να λέει, η τέχνη είναι τέχνη και είναι challenge. Και νιώθω και λίγο proud που το έφτιαξα!

4. Η πιο χρήσιμη ανάρτηση


Quiche Lorraine
Νομίζω πως είναι η πιο χρήσιμη ανάρτηση επειδή έχει τη βάση για τις quiche. Επειδή έχω μνήμη χρυσόψαρου, κάθε φορά που θέλω να φτιάξω quiche εδώ ανατρέχω. 

5. Η ανάρτηση της οποίας η επιτυχία με ξάφνιασε

Θα κάνω λίγο cheat, το παραδέχομαι. Θα πω δύο σε αυτή την κατηγορία.
Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο μια...


Μοσχαρίσιο kebab και πικάντικη σως γιαουρτιού / Beef kebab with spicy yogurt sauce


Τάρτα λεμόνι / Tarte au citron

Και τα δύο τα χάρηκα πολύ και όταν τα έφτιαχνα και όταν τα απολάμβανα. Δεν περίμενα όμως να αρέσουν τόσο πολύ. Είναι και τα δύο μέσα στα 10 most popular posts και ακόμα απορώ γιατί!

Το kebab, σιγά το δύσκολο. Μάλλον τα κάνει μιαμ-μιαμ η φωτογραφία.
Η τάρτα λεμόνι, αρκετή ξινίλα (αλλά μου αρέσει πολύυυυ). Δεν περίμενα ότι θα αρέσει και σε άλλους!

6. Η ανάρτηση που δεν έλαβε την προσοχή που της άξιζε


Mexican lunch!
Μάλλον δεν είναι πολλοί fans των πικάντικων. Κι όμως το lunch εκείνης της ημέρας ήταν αξεπέραστο...

7. Η ανάρτηση για την οποία είμαι περήφανη

Κι εδώ θα παίξει cheatάκι. Θα πώ δύο.


Τάρτα με αχλάδια / Pear tarte
Μόλις είχα πάρει τη φόρμα για τάρτες. Ο Βασίλης είχε παραγγείλει αχλαδόπιτα. Την έφτιαξα, τη στόλισα έτσι ωραία, και την εξαφανίσαμε. Και ήμουν και στις αρχές μου... Χαίρομαι που τη βλέπω!


Chocolate-caramel cupcakes
Γιατί, είναι καλύτερα ta cupcakes του Magnolia Bakery? Μη σας πω ότι ήταν και πιο ζουμερά...
Έλιωσα και την καραμέλα από πάνω (αν κ δεν είμαι fan καραμέλας), και γλύφαμε τα δάχτυλά μας.

Θα επανέλθω συντόμως.
Γιορς

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...